ספרדי טהור
Member
לגבי צ'יפס שטוגן בשמן בשרי, מהראוי היה להזכיר שהגר"ע יוסף התיר נ"ט בר נ"ט באוכלין, בהליכות עולם ח"ז עמ' ע"ט, אלא שהרב המשיב חושש לממשות שומן של בשר.
ראיתי גם להראש"ל הרב יצחק בדרשתו, שהתיר זאת אך הסתייג שצריך לראות אם בתוך השמן יש שומן של בשר, ואינו יודע איך לראות (וצ"ע איך כל הפוסקים שהתירו נ"ט בר נ"ט לא חשו לזה ולא כתבו הסתייגות כלשהי).
אבל בר מן דין, יש להתיר לספרדים לאכול מאכלי חלב אחרי הצ'יפס, כי הבשר פוגם את השמן – מילתא דפשיטא בשו"ע יו"ד סי' ק"ג, והלכה כהשו"ע גם נגד אלף פוסקים.
וממילא גם אין לחוש כנ"ל לשומן של בשר, דממה נפשך; אם ניתן לראות אותו - אפשר להוציא אותו מהשמן, ואם לא ניתן, הרי בטל לשמן (ודבר פגום אין צריך שישים לבטלו).
היו שרצו לטעון שמדובר דוקא בשמן זית (כה"ח) אבל זיל בתר טעמא שכל שמן פוגם הבשר בפועל. ולא חילק בזה אף אחד בחז"ל או בראשונים אלא נקטו סתם שמן.
יש שרצו לטעון שסתם שמן בגמרא הוא שמן זית, אבל ראה בנדרים (דף נ"ג) שהנודר בבבל משמן סתם אסור בשמן שומשמין, והתלמוד הלא תלמוד בבלי, ואם נקטו שמן סתם כוונתם לשמן שומשמין ולאו דוקא שמן זית.
אמנם כל זה כשהשמן הוא צלול. אם יש בו ממשות בשר, הרי זה כאילו הצ'יפס טוגן יחד עם בשר וצריך להמתין שש שעות אחריו (כמנהג ישראל להמתין אחרי תבשיל שהתבשל עם בשר). ולכאורה צריך לסנן את השמן.
ראיתי גם להראש"ל הרב יצחק בדרשתו, שהתיר זאת אך הסתייג שצריך לראות אם בתוך השמן יש שומן של בשר, ואינו יודע איך לראות (וצ"ע איך כל הפוסקים שהתירו נ"ט בר נ"ט לא חשו לזה ולא כתבו הסתייגות כלשהי).
אבל בר מן דין, יש להתיר לספרדים לאכול מאכלי חלב אחרי הצ'יפס, כי הבשר פוגם את השמן – מילתא דפשיטא בשו"ע יו"ד סי' ק"ג, והלכה כהשו"ע גם נגד אלף פוסקים.
וממילא גם אין לחוש כנ"ל לשומן של בשר, דממה נפשך; אם ניתן לראות אותו - אפשר להוציא אותו מהשמן, ואם לא ניתן, הרי בטל לשמן (ודבר פגום אין צריך שישים לבטלו).
היו שרצו לטעון שמדובר דוקא בשמן זית (כה"ח) אבל זיל בתר טעמא שכל שמן פוגם הבשר בפועל. ולא חילק בזה אף אחד בחז"ל או בראשונים אלא נקטו סתם שמן.
יש שרצו לטעון שסתם שמן בגמרא הוא שמן זית, אבל ראה בנדרים (דף נ"ג) שהנודר בבבל משמן סתם אסור בשמן שומשמין, והתלמוד הלא תלמוד בבלי, ואם נקטו שמן סתם כוונתם לשמן שומשמין ולאו דוקא שמן זית.
אמנם כל זה כשהשמן הוא צלול. אם יש בו ממשות בשר, הרי זה כאילו הצ'יפס טוגן יחד עם בשר וצריך להמתין שש שעות אחריו (כמנהג ישראל להמתין אחרי תבשיל שהתבשל עם בשר). ולכאורה צריך לסנן את השמן.