• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

איסור לעצום עיניו טרם שבא החכם

גרינפלד

Well-known member
מתוך ה'מגדלות מרקחים':
מפני שיבה תקום והדרת פני זקן ויראת מאלקיך (יט לב)

פירש רש"י
וכן הוא באריכות בגמ' קידושין לג. יכול יעצים עיניו כמי שלא ראהו קודם שיבוא זמן חיובו, דכי מטא זמן חיובא הא לא חזי ליה דקאים מקמיה, ת"ל תקום ויראת. ופירש רש"י שם יש לך לירא מן היוצר היודע מחשבותיך שאתה מבקש תחבולות להפטר ממצותו, עכ"ל. והקשו במושב זקנים מבעלי התוס' בשם הר"י, מאי שנא מהא דאמרינן בפסחים ט. מערים אדם על תבואתו ומכניסה במוץ שלה כדי שתהיה פטורה מן המעשר, משמע שמותר להערים לפטור עצמו מן המצוה.

והנה לכאורה היה מקום לומר דהא דילפינן מדכתיב "ויראת מאלקיך" היינו דבזה שעוצם עיניו אינו נפטר כלל מחובת הקימה, דחובת הקימה היא גם כשאינו רואה את רבו, מחמת עצם המציאות שרבו נמצא שם, ואם אינו רואהו אינו אלא אנוס, ולכן מלכתחילה אסור לו לעצום עיניו כדי שלא יראהו, דנכנס ביודעין לביטול עשה. אמנם מדברי הר"י הנ"ל מבואר דל"כ, דגם לאחר הילפותא מ"ויראת מאלקיך" אם באמת עוצם עיניו לא חל עליו החיוב קימה, שהוא דוקא כשרואה את הת"ח, אבל מ"מ איכא איסורא ד"ויראת מאלקיך" שלא לפטור את עצמו מהמצוה, ולכן הקשו מאי שנא מתרומות ומעשרות.

והנה בפשוטו היה מקום לומר דתרומות ומעשרות אינה מצוה חיובית, וגם לאחר שנתחייב במעשר אין חיוב לעשר, רק שאם רוצה לאכול חייב, א"כ ממצוה כזו ליכא איסור לפטור עצמו, אבל ממצות קימה שהיא מצוה חיובית דלאחר שראה את רבו הוי חיוב גמור, אפשר לומר דחמור יותר ואיכא איסור לפטור עצמו.

ובמושב זקנים תירץ דשאני הכא משום כבוד תורה אינו יכול להערים, דכבוד התורה עדיף כדאמרינן בשבועות ל: עכ"ד. והגר"ש אלתר שליט"א הקשה, דכל זה שייך לגבי חכם, אבל למאי דקי"ל בקרא זה נכלל גם מצות קימה מפני שיבה ואפילו אינו חכם, וזה הוי ככל שאר מצוות ולא שייך לומר בזה דעשה דכבוד התורה עדיף. ואולי באמת הך קרא ד"ויראת מאלקיך" קאי רק על "זקן" דהיינו חכם שקנה חכמה דסמיך ליה, ולא קאי על רישא דקרא ד"מפני שיבה תקום", דמיירי בזקן בשנים, ויצא מזה חידוש לדינא דמותר לעצום עיניו מפני זקן בשנים, וצ"ע.​
 
חזור
חלק עליון