לימוד דיינות

שלום לכולם. מישהו כאן שנבחן בדיינות ויכול להסביר קצת איך לסגל לעצמך את הלימוד. אני לא בכולל חושן, אלא בכולל לבו חפץ. יש לי יורה יורה ואני מעוניין להתחיל דיינות.

מתחילים פשוט על הסדר? איך זוכרים את כל זה? מה הנושאי כלים שצריך ללמוד? ועוד טיפים שיוכלו לעזור לי. תודה

נערך לאחרונה:
לימוד צריך הכל, ואחר כך לסכם לעצמך או להשתמש בספרי הסיכומים שמדגישים על מה להתמקד, יש את הסדרה באר שלמה של הרב שלמה בארי, הרבה משתמשים בזה למבחנים וב"ה מצליחים.
מה הכוונה ללמוד הכל? ראיתי בחומר הלימוד שכתוב שו״ע ונו״כ והתלבטתי. פשיטא שאין הכוונה לכל כל נושאי כליו אפילו אלו שאינם על הדף כהלבוש וכנה״ג, אורים ותומים וערוה״ש וכו׳, פשיטא שלא .. השאלה אם כל נושאי הכלים שעל הדף: סמ״ע, ש״ך, ט״ז, נתיבות, קצוה״ח ופת״ש.

או כמו ברבנות: שני המרכזיים (סמ״ע, ש״ך) ופת״ש.

שלום לכולם. מישהו כאן שנבחן בדיינות ויכול להסביר קצת איך לסגל לעצמך את הלימוד. אני לא בכולל חושן, אלא בכולל לבו חפץ. יש לי יורה יורה ואני מעוניין להתחיל דיינות.

מתחילים פשוט על הסדר? איך זוכרים את כל זה? מה הנושאי כלים שצריך ללמוד? ועוד טיפים שיוכלו לעזור לי. תודה
אכתוב כמה דברים שעולים לי:

1. להשקיע בגמרות.
מלבד שזה היסוד של כל הפסיקה, במבחני הדיינות מותר להכנס עם גמרות (בשונה ממבחני הרבנות, שנכנסים ללא שום ספר). כך שאת הסוגיה והראשונים שיש בכרך של הגמרא אתה יכול להביא במדוייק ולא להסתמך על הזיכרון. אם תזכור טוב, לא תצטרך לבזבז זמן בלדפדף ולחפש.
כמו כן, אסור להכנס עם גמרות שכתוב בהם, כדי שלא יסמכו את כל החומר על הגמרא. אבל מותר לכתוב מילים קצרות ומותר לסמן קווים. לכן, כדאי לכתוב דברים שמועילים. למשל, אם הרי"ף נפסק בשו"ע והר"ן נפסק ברמ"א, תציין ליד כל אחד מהם "כ"פ שו"ע קט,א" וכדומה. או "שיטה שלישית במרדכי רמז תתקעה". עוד ראיתי כמה שמסמנים בגמרא משפט שנפסק בשו"ע בקו רציף, ומשפט שנפסק ברמ"א בקו מקווקו.
בנוסף, כדאי לדעת שהשלטי גבורים מצטט קטעים מהטור כלשונן.

2. לראות יישומים בני דורנו.
לענ"ד מאוד עוזר לראות תשובות למבחנים, כגון בספר באר שלמה שהזכירו לעיל, באתר 'סמיכה' [https://www.smicha.co.il/] ובאתר 'פסקים' [www.psakim.org].
בנוסף, כדאי לראות פסקי דין שנכתבו הלכה למעשה במקרים של ימינו (ששונים לא פעם מהמציאות בעבר וכו'). אפשר דרך ספרים של דיינים (למשל, יביע אומר, שמע שלמה, ספרי הרב סילמן והרב זעפראני וכו'. ואזכיר את הספר של הרב אליעזר גודשמידט, שהיה דיין בבית הדין הגדול וספרו נחשב אצל רבים 'מחנך' בכתיבת פסקי דין).
ויש גם פסקי דין שפורסמו. באבן העזר יש פסק דין רבים שעלו לאתר 'דעת' [https://www.daat.ac.il/daat/psk/index.htm], ובחושן משפט יש פסקי דין רבים שעלו לאתר 'פסקים' (הבאתי קישור לעיל, ויש שם גם מפתח לפי נושאים, לפי גמרות ולפי שו"ע).

מה בדר"כ מתחילים אה"ע או חו"מ?
יש שדוחים את אה''ע לסוף ויש שמתחילים איתו.
נקודה שיש לשים אליה היא שאבן העזר הוא כנראה המבחן המשמעותי ביותר בגלל האורך שלו לעומת חושן משפט א,ב,ג. יש שרואים זאת כסיבה לדחות אותו לאחר חו''מ ויש הרואים זאת כסיבה להתחיל איתו.

יש שדוחים את אה''ע לסוף ויש שמתחילים איתו.
נקודה שיש לשים אליה היא שאבן העזר הוא כנראה המבחן המשמעותי ביותר בגלל האורך שלו לעומת חושן משפט א,ב,ג. יש שרואים זאת כסיבה לדחות אותו לאחר חו''מ ויש הרואים זאת כסיבה להתחיל איתו.
והבנתי שנהוג להתחיל עם חושן ב׳, נכון? אם כן - למה?

נראה לי רק סמ"ע ש"ך קצות נתיבות ופת"ש
לא ישאלו גר"א וכסף הקדשים וכו'
מי אמר שלא ישאלו גר''א?
מצורף כאן מבחן מקוואות עם מקורות נדרשים. בשאלה 12 אחד המקורות הוא גר''א ויביע אומר. חברותא שלי כתב בתשובתו את כל מה שכתב הבית יוסף והרמ''א אבל לא כתב את הגר''א והיביע אומר והבודק הוריד לו חצי מהניקוד על השאלה הזאת ולכן הוא לא עבר את המבחן. גם ערעור לא עזר לו, כי אחרי הערעור הם לא מנמקים למה הערעור לא מתקבל אלא פשוט בודקים מחדש ונותנים ציון בלי נימוק.

אציין שלפי הנהלים המפורסמים באתר, בהלכות מקוואות, כמו בשאר מבחני הרבנות - ביאור הגר''א לא כלול בחומר, וכל שכן שיביע אומר לא כלול. בעוד שבמבחני דיינות רשמית כל מה שמודפס על הדף יכול להיכלל בחומר.

קבצים מצורפים

יש כאלה קבצים (עם תשובות מפורטות וניקוד ברור לכל שאלה) גם בשאר המבחנים?
גם במבחני הדיינות?
אני חושב שיש. אפשר לקבל את הקבצים האלו רק אם נבחנת ולא עברת וביקשת לערער ושילמת את אגרת הערעור - רק אז הם מספקים את הקבצים האלו.

כולי תקווה שכחלק מהשיפורים שהם כתבו שהם מבצעים - הם יפרסמו תמידין כסדרן את הקבצים האלו...

אני חושב שיש. אפשר לקבל את הקבצים האלו רק אם נבחנת ולא עברת וביקשת לערער ושילמת את אגרת הערעור - רק אז הם מספקים את הקבצים האלו.

כולי תקווה שכחלק מהשיפורים שהם כתבו שהם מבצעים - הם יפרסמו תמידין כסדרן את הקבצים האלו...
ואין איזה אתר שמעלים את זה שמה?
(אלו שמערערים וקיבלו את זה)
אם אין אולי נפתח כאן אשכול שיעלו לשמה

הודעות אחרונות

חזור
חלק עליון