• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

סיפור על חכם יוסף ידיד הלוי

שלום וברכה!
לפני כמה זמן (אולי חודשים) מרן הרב יצחק יוסף סיפר בשיעור השבועי סיפור על חכם יוסף ידיד הלוי והכף החיים, האם משהו יכול לעזור לי למצא מתי זה היה כדי שאני יוכל לחפש אותו.

תודה רבה!

סיפור על החכמים שהזכרת סיפר החכם שיחיה בלי להזכיר את שמותם
אתה מתכוון לכאורה לסיפור אחר של ר' יוסף ידיד ורבי נתן סאלם שבא אליו בחלום ואמר לו שהתורה מעבירה כל החטאים כמו חומר כימי וזה כתוב בהקדמת אחד מספרי מהר''י ידיד.
אם לזה כוונתך אוכל להשתדל לחפש לך יותר מאוחר

הוא התכוון לסיפור שהיה ביניהם מעט "מתח", והראש"ל דאז עשה ביניהם סולחה בליל הושע"ר כהיו נאספים בסוכתו כל החכמים.

אגב גררא שפרסם הר"ר משען ציטטה מהספר 'דרש בחכמה', אומר כי קיבלתי אותו לפני כחצי שנה ומאז הנני משתדל להגות בו כפעם בפעם, והוא ספר מופלא ומפליא לעשות, מומלץ לקרוא, ובפרט בעית'ה איחשנ'ה ימי השובבי"ם, דאזיל ועברינן מינן,
ומהם עדויות מופלאות על חכמי פורת יוסף היותר ידועים והפחות ידועים, חומר רב בדר'ש בעמקות ובבקיאות מופלאה, אשרי אי"ש יזכה לראותו.

סיפור על החכמים שהזכרת סיפר החכם שיחיה בלי להזכיר את שמותם
אתה מתכוון לכאורה לסיפור אחר של ר' יוסף ידיד ורבי נתן סאלם שבא אליו בחלום ואמר לו שהתורה מעבירה כל החטאים כמו חומר כימי וזה כתוב בהקדמת אחד מספרי מהר''י ידיד.
אם לזה כוונתך אוכל להשתדל לחפש לך יותר מאוחר
חומר כימי? לאיפה הלכת?...
יש סיפור אחר בהקדמה לויחי יוסף על גיטין שכתב אותו הרב מרדכי אליהו מפי הרב בצרי. ע"ש.

ועתה מצאתי מעשה נוסף מזעזע ומרעיד כל לב אודות שני החכמים שהזכרתי רבי יוסף ידיד, ורבי נתן סאלם
הצג קובץ מצורף 7150
וכך הוא ברשימותי:
הרב נתן סאלם היה משמש של ר' יוסף ידיד שהיה גדול הדור כהגדרת מרן זיע"א, והיה עני מרוד, היה אומר שאוכל או גיבן (גבינה) או דק (זעתר), ובנו אמר לי שלא היה לו אפי' נייר לכתוב עליו, והיה מנקה את הנייר שעוטפים בו את הבשר בכדי לכתוב עליו. וכתב ספר שלם כמעט על אתרוג מורכב.

לפני פטירתו ביקש ממנו שבשכר ששימשו יברך אותו לבן וביקש שיבוא אליו בחלום, וביום השלושים בא אליו, ואמר לו שבעולם הבא אין ויתור, אבל מי שלומד תורה יש לו פריבילגיה, אחר זמן קצר נפקדה אשתו בר' אברהם סאלים. (שמעתי מהגר"ש פנחסי שליט"א ער"ה תשפ"ב).

ועתה מצאתי מעשה נוסף מזעזע ומרעיד כל לב אודות שני החכמים שהזכרתי רבי יוסף ידיד, ורבי נתן סאלם
הצג קובץ מצורף 7150
מהגאון רבי אברהם סלים שליט"א לפני עשרות שנים כשגרתי בשכנותו, שמעתי סיפור אחר בנוגע ללידתו, מה ששמע מאביו חכם נתן ז"ל. והוא שנולד מכח תיקוניו ותפילותיו של המקובל האלקי חכם יעקב מונסא זצ"ל אביו של חכם אברהם זצ"ל

מהזקנים שמענו נוסחא אחרת, שבני קהילתו עדת הבוכרים הרעישו עליו שמים וארץ שלא יצער את כף החיים, ודוגמת מה שעשו לו כשהשיג בחריפות על הראש"ל היש"א ברכה ז"ל.
ובזמנו התפרסם מכתב נורא שכתב לו חכם יצחק אלפייה ז"ל.

ובנוגע לסיפור רעידת האדמה, שמעתי בזמנו מרבי יצחק מעלם ז"ל שנפטר לאחרונה, נכד כף החיים, שלהד"מ, ולא הביאו סולם להוריד, אלא נשארו המדרגות קיימות דרך נס, והרב כף החיים הוריד עצמו, ולא הוריד אחרים עמו כלל.
והוא אמר שזוכר זאת שהיה גר בשכנות והרב כף החיים זקנו, ונתגדל על ברכיו.

נערך לאחרונה:
חזקים ברוכים
מו"ר עט"ר ציס"ע ח"ר יוסף עדס זצ"ל היה קרוב משפחה של מהר"י ידיד, והוא היה מספר ממנו הרבה
מה שאני זוכר שסיפר שהיו שלשה עשירים שהבטיחו לתמוך בו, האחד מת, חבירו השתגע, והשלישי חזר לארצו
וקרא על עצמו המקרא הזה אל תבטחו בנדיבים וכו' תצא רוחו [זה שמת] ישוב לאדמתו [זה שחזר לארצו] ביום ההוא אבדו עשתונותיו [השלישי שהשתגע]

עוד סיפר שרעייתו היה קשה לה מאוד עם העוני, ולקח אותה לבנין גדול ברח' יפו אמר לה זה שלנו, את רוצה שנמכור אותו?? היא אמרה חלילה אל תמכור אותו עכשיו, תחכה שיהיה לאנשים כסף
שאלו אותו ממתי הבנין הזה שלך? אמר מה זה משנה של מי הוא העיקר שהיא תתן לי ללמוד
כך אני זוכר בערך

חזור
חלק עליון