סערת העופות

שוב ראיתי שבעל כל עוף למינהו בפורום לתורה [בקישור שציין באחד ההודעות הקודמות] האריך בזה טובא וציטט את לשונם של גדולי הפוסקים והראה לעין שעיקר ההיתר אינו בנוי על המסורה מאר"י וכנ"ל, ובאמת הדבר מפורש ג"כ בדרכי תשובה ונראה מלשונו בהדיא שעל פי זה נתפשטה ההוראה והמנהג.

כבר הבאתי לפני כבודו את לשונות הפוסקים, ואשוב להביאם:

בשו"ת דבר משה (תאומים, סי' מה) כתב, 'אשר דרש ממני נידון העופות הגדולים שנתחדשו במדינתינו, ויש בהם איזו שינוים מתרנגולים שלנו, הנה הוראה יצאה ממני להתיר כאשר עיניו לנוכח יביטו בדף הנדפס מספרי וכו'. והגיע הדף הנדפס מספרי לצפת, והשגתי כתב יושר מהרב שמואל העליר, וכתב אלי כי כבר בא להם ממקומות רבים מאחינו שבגולה לחקור על זה, והודיעני כי העופות ההמה בגידולם וצורתם ממש, המה מצויים בארץ הקדש, והתרנגולים ההם קורין אותם שם קובריצי על שם שבאו מעיר קיבריץ, ומצייר אותם כי המה גדולים ומשונים וגובה להם, ובארכובתם יש בהם נוצות, ומעולם אכלו אותם כל גדולי ישראל'.

גם בשו"ת שואל ומשיב (חמישאה ח"א סי' סט) כתב, 'אני מעיד לכם כי יש לי גביית עדות מהרבה לומדים מארץ הקדש, אשר היו פה, וכאשר ראו אותן העופות, העידו שכמו אלו העופות אוכלים בארץ הקדש'.

גם בשו"ת יהודה יעלה (ח"א יו"ד צד) הביא תשובת הרב נתן אדלר מלונדון שכתב 'התרנגולים גדולים שקורין קאשין חינא, אשר לפנים היו בארץ קדם, ועכשיו נתגדלו במקומינו, עליהם נשאלתי מכבר מכמה מקומות,והשבתי להם כי במקומינו יש לעופות הנ"ל מסורת טהרה משנים קדמוניות, כי הם ממש כמו תרנגולים שלנו, רק הם גדולים מהן. גם אנשי נאמנים מהודו סמוכין לארץ קוצ'ין צ'ינו אומרים לי שאוכלים בלי שום פקפוק'.
ואחר כך כתב הרב יהודה יעלה עצמו 'גם העתיק לי הגאון דטאלשווא תשובת אב בית דין קהילת צאנז (דברי חיים חו"מ ח"ב ס"ס ל) וזה לשונו, אחרי שמעתי מאנשים מופלגי תורה ויראי השם מארץ הקודש כי שמה נאכלים מימים קדמונים, ואולי מימי התנאים הקדושים, הבאים לשם מאי קיבריץ, לכן עמד והתיר להם'.

ובשו"ת בית שלמה (יו"ד קמו) כתב, האמת הוא שרוב חכמי זמנינו במדינתינו הורו להקל בהם, ולמעשה איני מתיר, כי העיקר אשר סמכו עליו קצת גדולים, הוא על מה שהעידו בפניהם אנשים מארצינו הקדושה שאוכלין שם ממין התרנגולים ההם.

בשו"ת מחנה ישראל (ח"ב דף פח: ופט.) כתב, באתי להודיעהו כי בשבוע העברה היה בירור גמור על העופות האלו שאינם דומים להקובריציר שאוכלים אותם בארץ הקדש.

הרב יעקב עטלינגר בעל הערוך לנר, כתב בתשובה (נדפסה בחידושי ר' ישעיה שור, כנפי נשרים, סי' ה), אשר שאל מאתי אודות העופות החדשים, אמת הוא כי הרצתי אגרת אודותן עם חכמי ארץ הקדש, באשר שמענו שבארץ הקדש מתירין אותן, אבל כפי הנכתב לי מהרב הצדיק ונאמן מירושלים שמו הרב שמעון דייטש, התרנגולות שמתירין שם, נקראים קיבריציר הינער, אינן העופות החדשים שבאים אצלינו.

והכתב סופר כתב (נדפס בקובץ פנים מאירות ח"ז עמ' לב) וזה לשונו 'על דבר התרנגולים החדשים, כבר טרחנו ויגענו וכו', כי העיד לפני איש אחד מתושבי ארץ ישראל עבר עלינו הדרך, ולמראה עיניו ישפוט שכמותם אוכלים בארץ ישראל מאז, ולא היה אפשר לברר על פי כתב, עד ששלחו לי משם איזהו תרנגולים בהוצאות מרובות, ועלי היו כולנה, וכשבאנו לבודקם ולדמותם, ראינו שאינו דומה לחדשים אשר מקרוב באו לגבולינו, וגם משונים מאשר אכלנו עד עתה. ולא אמרתי בהם לא היתר, וגם לא איסור בפה מלא, כי כבר נתרבו ובהרבה מקומות אוכלים אותם.ושוחטים פה מנועים ומונעים מלשחטם כל האפשר.

ועתה יבאר כת"ר היכן מצא שהם מתירים בלא העדויות של המסורת.

אחר שראינו שהאמוראים לא הצליחו לברר אם העוף דורס, ואכלו מעוף זה (כמבואר בתשובת הרא"ש כלל כ סי' כ), ואחר כך נתברר שהוא דורס והם נכשלו באכילת עוף טמא, למה אין אנו צריכים לחוש מעיקר הדין שלא ניכשל באכילת עוף טמא, וכי חכמתינו ומעלתינו גדולה מן האמוראים?
אם היה כתוב בגמ' שהאמוראים חששו מכאן ולהבא, אני מסכים איתך כפי שכתבת שאם הם חששו אנו לא נחוש?
אבל בגמ' לא כתוב כן, אלא כתוב שקרה מקרה שבסוף התגלה שזה היה עוף דורס. אבל זה עדיין לא אומר כלום. כי גם אם קרה מקרה מניין שבסתמא חיישינן לזה? ואת זה רש"י חידש שאנו חוששים. ושאר ראשונים לא (אולי תשאל עליהם וכי הם חכמים יותר מהאמוראים? אבל ודאי התשובה היא כנ"ל, שזה שקרה מקרה אינו מורה שתמיד צריך לחוש לכך. וז"פ).

בכל מקרה לא מדובר כאן בגזירה, מאחר וגזירה היא בדבר שמדינא הוא מותר ואין בו ספק איסור, ואילו כאן השלחן ערוך (פב ס"ב) מבאר טעם הדבר "שיש לחוש שהוא דורס".
אין נפק"מ אם זה "גזירה" אטו וכד' או שזה חשש שמעיקר הדין לא היה צריך לחוש לו ורש"י חשש לו, אם הציבור לא עומד בזה לכאו' חוזרים דברי הרמב"ם הנ"ל.

בשו"ת דבר משה (תאומים, סי' מה) כתב, 'אשר דרש ממני נידון העופות הגדולים שנתחדשו במדינתינו, ויש בהם איזו שינוים מתרנגולים שלנו, הנה הוראה יצאה ממני להתיר כאשר עיניו לנוכח יביטו בדף הנדפס מספרי וכו'. והגיע הדף הנדפס מספרי לצפת, והשגתי כתב יושר מהרב שמואל העליר, וכתב אלי כי כבר בא להם ממקומות רבים מאחינו שבגולה לחקור על זה, והודיעני כי העופות ההמה בגידולם וצורתם ממש, המה מצויים בארץ הקדש, והתרנגולים ההם קורין אותם שם קובריצי על שם שבאו מעיר קיבריץ, ומצייר אותם כי המה גדולים ומשונים וגובה להם, ובארכובתם יש בהם נוצות, ומעולם אכלו אותם כל גדולי ישראל'.

גם בשו"ת שואל ומשיב (חמישאה ח"א סי' סט) כתב, 'אני מעיד לכם כי יש לי גביית עדות מהרבה לומדים מארץ הקדש, אשר היו פה, וכאשר ראו אותן העופות, העידו שכמו אלו העופות אוכלים בארץ הקדש'.

גם בשו"ת יהודה יעלה (ח"א יו"ד צד) הביא תשובת הרב נתן אדלר מלונדון שכתב 'התרנגולים גדולים שקורין קאשין חינא, אשר לפנים היו בארץ קדם, ועכשיו נתגדלו במקומינו, עליהם נשאלתי מכבר מכמה מקומות,והשבתי להם כי במקומינו יש לעופות הנ"ל מסורת טהרה משנים קדמוניות, כי הם ממש כמו תרנגולים שלנו, רק הם גדולים מהן. גם אנשי נאמנים מהודו סמוכין לארץ קוצ'ין צ'ינו אומרים לי שאוכלים בלי שום פקפוק'.
ואחר כך כתב הרב יהודה יעלה עצמו 'גם העתיק לי הגאון דטאלשווא תשובת אב בית דין קהילת צאנז (דברי חיים חו"מ ח"ב ס"ס ל) וזה לשונו, אחרי שמעתי מאנשים מופלגי תורה ויראי השם מארץ הקודש כי שמה נאכלים מימים קדמונים, ואולי מימי התנאים הקדושים, הבאים לשם מאי קיבריץ, לכן עמד והתיר להם'.

ובשו"ת בית שלמה (יו"ד קמו) כתב, האמת הוא שרוב חכמי זמנינו במדינתינו הורו להקל בהם, ולמעשה איני מתיר, כי העיקר אשר סמכו עליו קצת גדולים, הוא על מה שהעידו בפניהם אנשים מארצינו הקדושה שאוכלין שם ממין התרנגולים ההם.

בשו"ת מחנה ישראל (ח"ב דף פח: ופט.) כתב, באתי להודיעהו כי בשבוע העברה היה בירור גמור על העופות האלו שאינם דומים להקובריציר שאוכלים אותם בארץ הקדש.

הרב יעקב עטלינגר בעל הערוך לנר, כתב בתשובה (נדפסה בחידושי ר' ישעיה שור, כנפי נשרים, סי' ה), אשר שאל מאתי אודות העופות החדשים, אמת הוא כי הרצתי אגרת אודותן עם חכמי ארץ הקדש, באשר שמענו שבארץ הקדש מתירין אותן, אבל כפי הנכתב לי מהרב הצדיק ונאמן מירושלים שמו הרב שמעון דייטש, התרנגולות שמתירין שם, נקראים קיבריציר הינער, אינן העופות החדשים שבאים אצלינו.

והכתב סופר כתב (נדפס בקובץ פנים מאירות ח"ז עמ' לב) וזה לשונו 'על דבר התרנגולים החדשים, כבר טרחנו ויגענו וכו', כי העיד לפני איש אחד מתושבי ארץ ישראל עבר עלינו הדרך, ולמראה עיניו ישפוט שכמותם אוכלים בארץ ישראל מאז, ולא היה אפשר לברר על פי כתב, עד ששלחו לי משם איזהו תרנגולים בהוצאות מרובות, ועלי היו כולנה, וכשבאנו לבודקם ולדמותם, ראינו שאינו דומה לחדשים אשר מקרוב באו לגבולינו, וגם משונים מאשר אכלנו עד עתה. ולא אמרתי בהם לא היתר, וגם לא איסור בפה מלא, כי כבר נתרבו ובהרבה מקומות אוכלים אותם.ושוחטים פה מנועים ומונעים מלשחטם כל האפשר.

כבו' עושה צחוק?
ציטטתי מלשונת הפוסקים בזה שכתבו בהדיא שההיתר לא בנוי על המסורה,
והיות שכבו' העתיק שוב את מה שכתב, אעתיק גם אני שוב את מה שכתבתי:

ז"ל הדרכי תשובה (סימן פב ס"ק לד) 'עוף. ראיתי להעתיק פה בדבר השערורה שהי' לפני כמה שנים בין גאוני הזמן בדבר התרנגולים אשר הובאו למדינותינו מאיי הים ואדומו"ר מצאנז זצללה"ה בשו"ת דברי חיים ח"ב ביו"ד סוף סי' מ"ה כ' שהגידו לו שבאו מאי א' סמוך לא"י עיין שם ובשו"ת מהר"י אסאד ז"ל חיו"ד סי' צ"ב כ' שבאו ממדינת קאשינחינ"א בארץ הודו והם גדולים יותר משאר תרנגולים שלנו וגם יש בהם איזה שינוי שיש להם ניצות על רגליהם ובמקצת תשו' קורין אותם אמעריקאניש"א הינע"ר ובאיזה מקומות קורין אותו גאלאנסק"ע הינע"ר או וואליכיש"ע הינע"ר או קיבריס"י או כהנ"א הינע"ר או חינעז"י הינע"ר או קבריצי"ר העני"ר והם משונים בתוארם בגדלם ובאורך צווארם ואורך רגליהם יותר מהתרנגולים הרגילים בינינו לעולם מנהגם משונה משאר תרנגולים שלנו שהם לנים ע"ג קרקע וקולם משונה שהקול הוא עב ואין להם כרבלתא גדול כ"כ כפי ערך כמו תרנגולים שלנו וגם הנהגתם עם האפרוחים הוא משונה ויצא בדפוס בזמן ההוא קונט' מהה"ג מיאס ז"ל הנקוב בשם עוף טהור והביא ממה שהשיג מכתבים מאיזה רבנים גדולים מעה"ק ירושלים כי העופות הללו נמצאים שם באה"ק דומים בתוארם וצלמם כדמות העופות הללו ואוכלין אותם שם בלי שום שאלה כלל וכן הי' גב"ע במדינותינו מאנשי אה"ק מופלגי תורה ויראים ושלימים אשר העידו והגידו עפדתוה"ק כי העופות הנם ממש כתבנית העופות של אה"ק ועדותן נאמנו מאוד והביא ג"כ ב' קונטריסים מהרב ר' שמואל העלליר מצפת תב"ו דבתחלה העיד לומר שאינו דומה עופות הללו להני עופות דא"י ואח"כ הדפיס להתירן וחזר מעדותו הנ"ל והעיד אח"כ שהם דומים ממש להני דא"י והאריך בענין זה וכ' דעל עדותו של ר' שמואל העלליר אין לסמוך כלל לא לאיסור ולא להיתר כיון דמדין תורה אין מקבלין עדות רק מפיהם ולא מפי כתבם רק בדיני ממונות אמרו חז"ל לסמוך על עדותו משום נעילת דלת ובדיני או"ה דדמיא לד"נ בודאי לא מהני עדות בכתב וצריך להעיד בפיהם דוקא ובסוף דבריו העלה דיהי' איך שיהי' הנה גם מבלעדי המסורה העופות הללו מותרים המה לכל בר ישראל והעתיק קונטרס זה בספרו שו"ת אורי וישעי מהד"ק סי' י"א ועיי"ש עוד בסי' שאח"ז מ"ש בדבר קונטרס כנפי נשרים שהדפיס רב א' לאסור העופות הללו ודחה דברי הקונט' עוף טהור הנ"ל והוא האריך בתשו' לתרץ כל דבריו והביא עוד ראיות לדבריו הראשונים שאין שום חשש על העופות הללו וגם ליראי ה' וחושבי שמו והחרדים לדבר ה' יכולין לאכלו בלי שום פקפוק כלל עיין שם באריכות אמנם בשו"ת טוטו"ד תליתאי סי' ק"נ קנ"א קנ"ב צעק בקול רעש גדול על המתירין וכ' לפסק הלכה שהם אסורים וביציהן ותולדותיהן כיוצא בהם עיין שם וכ"כ בס' היכל הברכה על התורה (מהגה"צ מהרי"א מקאמארנא ז"ל) בפ' דברים שאין עליהם שום מסורות והם כשאר שרץ טמא עיין שם באריכות אמנם מרן אדומו"ר זצללה"ה בשו"ת דברי חיים שם ובסי' שאח"ז ובחלק או"ח שם סי' ט' כתב שהעידו לפניו ת"ח חשובים מאה"ק שאותן התרנגולים אוכלין אותם באה"ק עיין שם ועי' בשו"ת שאילת שלום קמא סי' כ"ב סי' כ"ב וסי' מ"ז שהעתיק תשו' מרן הד"ח זצללה"ה והה"ג מלאנדאן שכ' שהם גבו עדות מפי אנשים יראים ושלימים שיש מסורות שאוכלין אותן באה"ק זה כמה דור אחר דור עיין שם באריכות וכ"כ בשו"ת שואל ומשיב חמישאי חלק א' סי' ס"ט שיש לו כמה מכתבים שונים וגב"ע הרבה מחכמי אה"ק שאוכלין אותו והם מותרין בלי שום פקפוק כלל עיין שם באריכות. ועי' בס' ערוגות הבושם בקונט' התשו' סי' ט"ז מ"ש בזה והעלה להתירן שא"צ לזה מסורה חדשה ועי' בס' דברי שאול ויוסף דעת שהביא כמה תשו' מה שפלפל בענין זה עם כמה רבנים ותמה על המחמירים עיין שם ועי' עוד בדבריו בספרו שו"ת שואל ומשיב תליתאי חלק א' סי' קמ"ט ששפך מרירות על הה"ג ר"ש העלליר שהדפיס קונטרס לאסרם והעלה שהם מותרים בלי שום פקפוק עיין שם וכן נתפשטה ההוראה לאוכלן בפשיטות גמור באין מפריע בכל המדינות ועי' מזה בשו"ת בית שלמה חלק א' מיו"ד סי' קמ"ד קמ"ה קמ"ו וסי' קמ"ח ובשו"ת מהר"י אסאד חיו"ד סי' צ"ב צ"ג וצ"ד ובשו"ת מהר"מ שיק חיו"ד סי' צ"ח צ"ט וק' באריכות:

מבואר שהביא ג' מתירים, האורי וישעי, שכתב בהדיא שעיקר ההיתר הוא אף בלי המסורה, וכן הערוגת הבושם שכתב שאי"צ מסורה חדשה, והשואל ומשיב ששפך מרורות על המחמירים, ובתשובה שמציין שם האריך בעיקר על כך שעיקר ההלכה להתיר בג' סימנים ולא כרש"י ודעת רש"י לדידן אינו אלא חומרא לכתחילה, ומשמע ג"כ שעיקר ההיתר אינו מתבסס על המסורה, וע"ז כתב שנתפשטה ההוראה לאוכלן בפשיטות גמור באין מפריע, ובוודאי המשמעות הפשוטה שהוא מהטעמים שהזכיר בשם המתירים, והיינו לא מטעם שיש מסורה ברורה, אלא כי מעיקר הדין אי"צ כלל מסורת, [ולרווחא דמילתא צירף שם השואל ומשיב שיש צד שיש מסורת, וגם אצלינו מסתמא יש צד כזה כספק אבל אי"צ לזה].

ועוד ראינו בדבריו שהדגיש בלשון השאלה שיש כמה שינויים שאפשר לראותם כשינויים מהותיים, וחלקם הם בתכונות ולא רק במראה, ואעפ"כ הכשירו, [ובזמננו שיודעים על הרבה זנים ועל הנקודות המשותפות, לענ"ד מתחזק מאוד נקודת הייחודיות המייחדת את התרנגולים להחשיבם כמין אחד וכפי שהאריך הגר"י פורטמן בקונטרסו הנפלא].

ויש עוד דברים שידועים לנו כיום ולא היו ידועים להם, כגון שמתעברות אלו אם אלו, של היה פשוט להם שמתעברות אלו עם אלו, כמבואר בשו"ת יהודה יעלה (חלק א - יורה דעה סימן צב) שכתב וז"ל 'הנה ע"ד החקירה שעמדו עלי' רבים לפי הכלל דריב"ל במסכת בכורות דף ז' ע"א לעולם אין מתעברות לא טמאה מן הטהורה ולא טהורה מן הטמאה וכו' אי גם על עופות קאמר מלתי' הרי לפנינו עופות הנ"ל המשונים בתמונתם מן שלנו עולים זע"ז ומתעברות אלו מאלו ודאי טהורות הנה. וכן החליט גם הדר"ג ני' אלא שהוכיח דכללא דריב"ל לא קאי על עופות. ולענ"ד ז"א דאפילו את"ל גם על עופות אמר ריב"ל מלתי' אין זה ראי' להתירם עפי"ז דמי העיד ע"ז שמתעברות אלו מאלו אף שמעידים שראו הזכרים עולים עליהן דרך תשמישן מ"מ הרי ריב"ל לא אמר לעולם אין עולים טמא על טהורה ולא טהור על טמאה אלא לעולם אין מתעברות וכו' קאמר ר"ל אף שעולים זה על זה ומזדקקים זה לזה מ"מ אין מתעברות מהם אלא מזכרים שלנו טהורים כמותן. וגם את"ל שהיו חבושים רק עם זכרים שלהם דלמא נתעברו ע"י ספנא מארעא [ומשינוי הביצים שמטילים אין ראיה שנתעברה מהם די"ל בנדמה מולידים כמו בצאן לבן וכו' ופרה שילדה כמין חמור וכו'] ועכ"פ אינו ודאי ממש שהולידו מהם שיהיה זה סימן שטהורים הם בודאי ומכ"ש אי ריב"ל לא אמר למלתיה בעופות וכו'

ויעוי' עוד בהמשך דבריו 'אולי במדינה שהובאו משם אינם מתחברים למין אלו אלא במדינתינו שנותנין אותן בין תרנגולים שלנו ואין נמצא כאן מינו ממש לכן מזדווגין בע"כ עם שאינו מינו ואין התחברותם ראי' שהם מין אחד'.

ואעפ"כ התירם למעשה שנחשבים מין אחד בהסתמך על כך שעיקר המסורת אינו מדינא וכלשונו שם 'אמנם אף שאין העיבור והלידה ראי' לטהרם אין אני רואה לאוסרן אפילו אי ליכא מסורת עליהם בפרטות בשום מקום כיון דאיכא ג' סימנים בגופן ומעיקר דינא נדחה כמעט מכל הראשונים שיטת התוס' ורש"י בסוגי' דנשר דס"ל בכל עשרים הטמאים יש ג' סימנים אלא מ"מ חשו כל הראשונים לגירסת רש"י ותוס' והחמירו דגם ביש לו ג' סימנים טהרה בגופן שלא לאכול שום עוף אא"כ ידוע שאינו דורס וכו' ומסורה זו מהני גם לאלו התרנגולים שבאו מארץ הודו שהם דומים לאלו בצורתם ובג' ס"ט בודאי המסורה על כל מין תרנגולים הוא משא"כ תרנגול דאגמא דמלבד מה שנשתנה בשם לווי ואולי גם בצורתו ותוארו נשתנה עוד בסי' טהרה א' שלא היה קרקבנו נקלף אלא בסכין ודאי איכא למיחש ביה שמא ידרוס וכדחזי באמת לאחר זמן דדריס. ולפ"ז א"צ מסורה פרטית לאותן התרנגולים מארץ הודו בשביל השינוי בגדולתן דודאי מין א' הן ומסורה א' לכולן וכו' כיון שדומים זה לזה בצורתן ותמונתן ומתחברין אלו לאלו מין א' הם ומסורה א' לכולם שאינם דורסי' ומותרים אלו התרנגולים'.

עוד כתב שם בתשובה שאח"כ (סימן צג) 'סימן דעיבור אי אפשר לבדוק בעופות תמיד אלא פעם א' לזמן מרובה אחר שניכר העיבור או אחר הלידה הטלת הביצה וכיו"ב וגם זה דוקא בהיו הזכר והנקיבה חבושים יחד כל זמן וכמעט מן הנמנע הוא לעמוד על הבירור עפ"י סימן זה דמי יודע אם לא נתעברה כבר ממינו טהור או ממינו טמא ודאי עוד מקודם שנחבשו' [ודברים אלו לכאו' בזמננו יותר בנקל לברר].

ויש לציין עוד למש"כ שם (סימן צב) 'אבל גם את"ל כדעת הרב הידוע במדינות אשכנ"ז הנ"ל. שלא סגי במסורת כזה מארץ הודו נ"ל היינו היכא דבעי' מסורת דוקא מעיקר הדבר בליכא ג' סימני גופו. משא"כ בתרנגולים אלו שיש להן כל ג' סימני גופם שעפ"י דין הגמרא לא בעי' מסורת דשיטת רש"י ותוס' די"ט עופות טמאים בהם ג' סימני טהרה נדחה מכל הפוסקים עפ"י המציאות שבדקום אלא משום חומרא בעלמא שמא ידרוס המסקנא ומנהג הוא להחמיר שלא לאכול בלתי מסורת. דבגמרא לא מפורש דחיישי' שמא יהי' דורס. רק מעשה שהי' פ"א חזיוה דדריס ואסרוה. אלא רש"י כתב נראה לי וכו' וכן כתב הרא"ש בשמו ואו"ה לחומרא כנ"ל בהא ודאי סגי בסתם מסורת כזה והבו דלא לוסיף עלה', ויש ללמוד מזה ג"כ לענינינו ואכמ"ל.

עוד בעניין הנ"ל שהמתירים לא התבססו על העדויות מאר"י ניתן לראות ממה שהובא שם אח"כ (סימן צד) 'ואודיע לו ג"כ כי בשנת תרכ"א אחר שכתבתי תשובתי להגאון דיארמוטה ני' קבלתי עוד מכתבים מכמה רבנים גדולים הי"ו להתיר התרנגולים. והתירן ברור בעיניהם. וגם הגאון דטאלשווא כתב לי ושאל אותי על רזא דנא. ובו הודיעני כי כבר שאל ג"כ ע"ז לחמיו הגאון המפורסם מו"ה ישעיה בנעט ני' בן מו"ה רשכבה"ג מוהר"ם בנעט זצוק"ל והשיב לו בפלפול רב ועצום להתיר בלי פקפוק', משמע שדנו להתירו "בפלפול", והיינו בסוגיא דאין מה לפלפל על עדויות מאר"י, ומשמע בהדיא שעיקר ההיתר מתבסס על הסוגיות ולא על העדויות, עוד למדנו מזה שהיו הרבה שהתירו ולא רק התשובות שנדפסו לפנינו אלא כולם עסקו בזה, וכשנתפשטה ההוראה להתיר ]ירושו שכך הסכימו רוב חכמי הזמן [וכמוש"כ באמת הבית שלמה].

גם במהר"ם שיק יו"ד סי' צח נראה שהמתירים התירו לא מחמת המסורת, אלא מחמת הדמיון של הביצים ומחמת שכן ונדמה וכדו', [והוא כתב לדון בזה, ולכאו' עיקר יסודו להחמיר הוא מחמת שנקט שתרנגולתא דאגמא דומה לתרנגול, אבל יש לדון בזה טובא וכמו שהעיר הגר"י פורטמן].

וכן הוא שם בסי' צט בהדיא שהמתירים התירו מחמת שכן ונדמה, ושם נראה שהסכים שיש מקום לעצם יסוד ההיתר הזה אלא שסבי"ל שאין כאן שכן ונדמה וכלשונו 'ותו אפילו להפר"ח שהביא הכלל הזה דשכן ונדמה הניחא אם הפירוש נדמה כהרשב"א בסימנין א"כ גם אלו תרנגולים יש להם אלו סימנים של תרנגולים שמוחזקין לן לטהורים. אבל לפרש"י המובא בר"ן שם דבעי' נדמה במראיתו וגדלו ומנהגו. וכבר העידו שאלו התרנגולים החדשים מנהגם משונה דהם לנין ע"ג קרקע. ואינ' עזין וקולם משונה ואין להם כרבלתא. גם הנהגתן עם האפרוחים משונה א"כ אינם דומים וא"כ אין להתיר התרנגולים החדשים מפני ג' טעמים שאינם דומים לגמרי וגם בלא"ה כלל הזה אינו מועיל להתי' וכמ"ש למעלה ואין להתיר מבלי מסורת', [אמנם מצדד יותר שאי"ז לקולא אבל לכאו' העיקר בזה כהמתירים כמו שהאריך הגר"י פורטמן בקונטרסו].

מלבד מה שציטטתי בעצמי, נכון גם לציין מה שציטט בזה בעל עוף כנף למינהו בקישור שציין
[וכמדומה שזה כבר קצת גובל בחוצפה להמשיך לצטט מאותם האחרונים בהיפך ממה שמבואר בדבריהם "אחרי שכבר העירו לכת"ר ע"ז ברבים, ודי בזה].

וז"ל שם:
ואני תמהני על כבודו שמציין לדבריהם מבלי לעיין בהם כל הצורך עד שבא לתמוה עלי, הלא מבואר בכמה מהאחרונים הנ"ל שהיו מתירים אפי' בלי מסורת, וכדלהלן. כבודו יכול לדון ולהעיר בדבריהם כדרכה של תורה, אך לא יוכל להכחיש הגלוי בספריהם.

נפתח תחלה בדברי גדול המשיבים בדורו הגרי"ש נתנזון בעל השואל ומשיב וספר מגן גיבורים ועוד. יש כמה וכמה תשובות ממנו בסוגיא זו. הוא אמנם מזכיר המסורת בדבריו, אך ניכר היטב לכל מעיין ישר בדבריו שלא הזכירה אלא לרווחא דמילתא לדחות דברי המפקפקים, ובאמת היה מתיר אף בלי מסורת כלל, ע' למשל במהדורא תליתאה ח"א סי' קמ"ט שדי ברור בדבריו שהוא מתיר עפ"י ג' סימנים בלבד ולא מזכיר המסורת אלא לומר שאף לדעת רש"י יש להתיר, וכן די ברור הוא מתשובתו במהדורא תליתאה ח"ב סי' קכ"א שחלק בתוקף על הטוענים שמעיקר הדין קיי"ל כרש"י, ועכ"פ כן מבואר להדיא במהדורא חמישאה ח"א סי' ס"ט שכתב שם להביא ראיה מאכילת תרנגולי ההודו: "ואני שואל, היאך אוכלים האינדיק [הוא הנקרא "תרגולי הודו"] שבא מאמעריקא שבודאי לא היה שם מסורת, ומ"מ אוכלין אותו בכל תפוצה שישראל שם", עכ"ל, וגם נראה בכמה מתשובותיו שהתיר אותם אף קודם שנגבתה העדות שיש עליהם מסורת, וכן במהדורא שביעאה סי' כ' וכ"א וכ"ב מבואר שהיה מתיר אף בלי מסורת, אך לא הוצרך לכך מכח המסורת שקיבל עליהם, עיי"ש, וביד שאול יו"ד סי' פ"ב [ד"ה והנה בשנת כת"ר] התיר אף בלי מסורת כלל, וכתב: "הדבר פשוט שמותר", והוסיף שם: "כל שאינם בחזקת שהם טמאים, רק שאינו מקובל שהוא כשר, יש להתיר", עכ"ל, ובהמשך האריך שיש גם יש להתיר עפ"י הדמיונות שביניהם, וגם הזכיר שיש להתיר עפ"י ספק ספיקא, עיי"ש בכל אריכותו הגדולה, וברור הדבר לכל מעיין ישר בדבריו שהיה מתיר אף בלי מסורת כלל [ואגב גם כמה פעמים בתשובותיו הנ"ל מתרעם מאד על המערערים שאומרים שבני ישראל קדושים אוכלים עופות טמאים].

כאמור, כבודו יכול לדון ולהעיר בדבריו כדרכה של תורה, וגם לחלק בין הנידון של הקוצ'ין לבין עופות הפטם בימינו ושאר טענות, אך לא יוכל בשום אופן לומר בדעתו שהתיר הקוצ'ין רק מכח המסורת שבלעדיה היה אוסר.

גם מהר"י אסאד [שציין לו כבודו] הזכיר המסורת, אך מבואר להדיא בתשובתו שהיה מתיר אף בלי מסורת כלל, וז"ל: "אין אני רואה לאוסרן, אפילו אי ליכא מסורת עליהם בפרטות בשום מקום, כיון דאיכא ג' סימנים בגופן, ומעיקר דינא וכו' הרי נדמו הם לתרנגולים שלנו וכו', ובמסורה אנו יודעים שאינן דורסים, ומסורה זו מהני גם לאלו התרנגולים שבאו מארץ הודו שהם דומים לאלו בצורתם ובשלושה סימני טהרה, בודאי המסורה על כל מין תרנגולים הוא", עכ"ל, ובהמשך כתב [לענין הקוצ'ין]: "אבל מיהת דבריו קיימים מכל מקום בתרנגולים הללו שדומים ממש לשלנו", עכ"ל.

וכן מבואר בשו"ת חסד לאברהם (סי' כ"ב – כ"ד) לר"א תאומים, שאף שהזכיר שיש מסורת, מ"מ מבואר להדיא שהיה מתיר מכח הסוגיא עצמה ולא נזקק למסורת כלל, עיי"ש היטב בדבריו, ובפרט שבהמשך פקפק הרבה על המסורת, לכן הוסיף דבלא"ה ישנם כמה וכמה נימוקים אחרים להיתרא, שיש ביניהם דמניונות גדולים, וגם מתעברים זה מזה, ואינם דורסים אפי' במצב של מריבה, עיי"ש בכל ג' תשובותיו, והדברים ברורים לכל מעיין.

וכן מבואר בשו"ת דבר משה (ח"א סי' ד') [שציין לו כבודו] שהאריך בתחילת תשובתו לפקפק הרבה במסורת שאין לסמוך עליה והאריך לחזק חומרת הרמ"א, ומ"מ (ד"ה ובר מכל דין) הסיק שיש להתירם משום הדמיונות שביניהם והפריה והרביה המבורכת שביניהם, עיי"ש.

וכן מפורש להדיא בדברי הר"ש טויבש בשאילת שלום (ח"א סי' כ"ב ומ"ז) [שציין לו כבודו], שהיה מתיר אפי' בלי מסורת ("אין לחוש להם כלל אף בלי מסורת", ובסי' מ"ז: "והרבה הארכתי שמה להוסיף אומץ בכחא דהיתרא אף בלי מסורת", ובסוף דבריו כתב: "אף אם נאמר דמתחלה שלא כדת הנהיגו בהם היתר, אחר שכבר נהגו היתר בהו וכבר מלאו פני תבל וכמעט אין בית אשר אין מהם ומהמונם, וכבר עבר איזה שנים ומעולם לא ראה אדם שום דריסה מהם וכו' טהורים הם בלי שום חשש ופקפוק כלל ואף בלי מסורה, וכו', ואכלו למעדנים בלי שום חשש ופקפוק כלל וכלל, וחלילה לנהוג בהם איסור אחר שכבר נתפשטו בכל הארצות ורוב ישראל אכלו מהם, ויאכלו עוד וכו' ובפרט בדבר כזה שאינו מעיקר הדין, רק לחומרא בעלמא, גם לחומרת הפוסקים אין לחוש להם כלל וכו', ודאי יש לחוש להוצאת לעז כי נכשלו ויכשלו רבים מבני ישראל באכילת איסור ח"ו וחלילה להחמיר בחנם", עכ"ל.

וכן הוא בשו"ת אורי וישעי (סי' י"א וי"ב), וז"ל: "ובררנו לנכון את כל השיטות וירדנו לעומק הדין ובעיון כל הסוגיות השייכים וכו' והיתר העופות הללו צלול וברור הוא בלי מסורה כלל, ואף ליראי ה' וחושבי שמו הגדול יתברך, וכש"כ שיש מסורה עליהם גם כן, ודאין שום חשש ופקפוק כלל וכו'", עכ"ל, וכן הוא בשו"ת שערי ציון [סי' כ"א, שהיה גאון מופלא והוא אחד מן המסכימים לחיבור משנה ברורה, עיי"ש בהסכמה שהמ"ב נתעכב אצל כמה ימים, ונראה קצת שנתייעץ עמו בסוגיות הסבוכות שבסי' ל"ב ול"ו].

ויש עוד כמה ונלאיתי כעת להעתיק מדבריהם, וגם כידוע היו סתירות גדולות בענין העדות על העופות הללו [ונולדו בטעות, כי כבר הגיע הקוצ'ין לא"י ונתערב עם הקובריצער, והצאצאים היו דומים לקוצ'ין המקורי, ולכן חשבו שיש עליו מסורת טהרה, ולא ידעו כי אינם הקובריצער המקורי אלא הכלאה בינו לבין הקוצי'ן, ע' באורך במאמרו של הרב פרידמאן בקובץ עץ חיים כ"ה], ואפ"ה רבבות מחכמי התורה שבכל תפוצות ישראל התירו במשך לפחות יותר ממאה שנה ובודאי לא סמכו כולם על המסורת הקלושה הזו [ובפרט שיש נידון בפוסקים אם ניתן לסמוך על מסורת של מקום אחר, ע' בשו"ע ובש"ך שם שנחלקו בענין זה], אלא סברו כמתירים הנ"ל, כל אחד לפי סברתו וטעמו, וכבר כתב החזו"א (יו"ד ק"נ ח' במכתבו): "אין הרוב ידוע, כי הרבה חכמים היו שלא באו דבריהם על הספר, והרבה שספריהם לא הגיעו לידינו", עכ"ל.

הרי הצילומים לפניכם

רק לדעת מראש שזה קצת קשה לצפיה.
קצת קשה לקרוא לזה דריסה בפרט שיש להתחשב בתנאים שהם מתגדלים וממילא אם הערוגות הבושם מעיד שלא מצאנו אותם (עכ"פ בטבע) דורסים, גם מה שמעידים על הפטם יכול שלא נקרא דריסה כנ"ל

אם היה כתוב בגמ' שהאמוראים חששו מכאן ולהבא, אני מסכים איתך כפי שכתבת שאם הם חששו אנו לא נחוש?
אבל בגמ' לא כתוב כן, אלא כתוב שקרה מקרה שבסוף התגלה שזה היה עוף דורס. אבל זה עדיין לא אומר כלום. כי גם אם קרה מקרה מניין שבסתמא חיישינן לזה? ואת זה רש"י חידש שאנו חוששים. ושאר ראשונים לא (אולי תשאל עליהם וכי הם חכמים יותר מהאמוראים? אבל ודאי התשובה היא כנ"ל, שזה שקרה מקרה אינו מורה שתמיד צריך לחוש לכך. וז"פ).
אכן בגמרא לא מוזכר שמחמת מעשה זה אין לאכול אלא במסורת, אלא רש"י למד דין זה מתוך המעשה של תרנגולתא דאגמא, וכדבריו גם כן סובר עמוד ההוראה הרא"ש, וכן סובר הרשב"א ז"ל [הובא בב"י, בסוף ענין ס"ב], והראב"ד [תשובות ופסקים יד], וריב"ם (הובא בסמ"ק רז), והסמ"ק (שם, ודוק בלשון 'אבל'), והאגודה (חולין נט.), והאגור (סי' אלף רכא), והנמוקי יוסף (חולין סב:), ופסקי הרי"ד (חולין סא.), ועוד כמה וכמה ראשונים, וכדבריהם פסק השלחן ערוך.

אמנם אף אם נאמר שיש ראשונים אחרים שסוברים שאדם יכול לבדוק אם העוף דורס, מכל מקום לדעת רש"י והרא"ש והרשב"א וסייעתם, לא שייך לקרוא לזה גזירה, לפי שגזירה שייכת בדבר שהוא מותר מעיקר הדין, כמו גזירת נטילת ידים, שמעיקר הדין ודאי אין צריך נטילה לחולין, ובאו חכמים וגזרו ליטול קודם אכילת חולין. וכן גזירת איסור מוקצה, שמעיקרא לא היה שום איסור בטלטול מוקצה, ובאו חכמים וגזרו על זה. וכן גזירת כלי שאינו בן יומו אטו בן יומו וגזירת מרחצאות בשבת, כל אלו הם דברים שהיו מותרים לגמרי מעיקרא, אלא שגזרו חכמים לאוסרם כדי שלא יגרר מהם דבר האסור.

אבל בנדון דידן, כאשר רש"י אוסר לאכול אלא במסורת, הוא לא בא לומר דאף שעוף זה מותר מן הדין מכל מקום הריני בא לגזור ולאוסרו, אלא הוא בא לומר דכיון שראינו שחכמי התלמוד בדקו וסברו שאינו דורס, ועל ידי זה אכלו העוף, ושוב נתברר שהוא עוף טמא, אם כן בכל עוף שאנו נבדוק ונראה שאינו דורס, אין בזה בירור, וממילא העוף ספק טמא, נמצא שרש"י לא בא לגזור ולאסור דבר שמצד הדין הוא מותר, אלא רש"י בא לומר דכיון דאנן לא בקיאינן, ממילא לדידן כל העופות עומדים בספק איסור [מעיקרא, עוד מקודם שיפצה רש"י פיו], ולכך אין היתר לאכול אלא במסורת מדור שהיו בקיאין.

וממילא הכא לאו גזירה דרבנן היא, אלא ספק איסור תורה.

ואף שהדברים ברורים ומבוארים, מכל מקום אוסיף להביא לזה עוד ראיה, שהרי הרא"ש פוסק כדברי רש"י דאין לאכול אלא במסורת, וכבר כתב הרא"ש גופיה במסכת שבת (פ"ב סי' טו) "ועוד תמיהני היאך יכלו הגאונים לחדש גזירה אחר שסתם רב אשי הש"ס", אלמא אחר חתימת התלמוד לא מצינן לחדותי גזירא מדעתין, אם כן ודאי שדברי רש"י והרא"ש וסייעתם לאו גזירה היא.

אין נפק"מ אם זה "גזירה" אטו וכד' או שזה חשש שמעיקר הדין לא היה צריך לחוש לו ורש"י חשש לו, אם הציבור לא עומד בזה לכאו' חוזרים דברי הרמב"ם הנ"ל.
מאחר שרבן של ישראל רש"י ז"ל, וכן עמוד ההוראה הרא"ש ז"ל, ועוד כמה וכמה ראשונים, סוברים שצריך לחוש שמא העוף דורס, וכדבריהם פסק השלחן ערוך בהדיא וכתב "אין לאוכלו לפי שיש לחוש שמא הוא דורס", היאך יכול כת"ר לומר שמעיקר הדין לא היה צריך לחוש לזה.

ועוד שכבר נתבאר שכאן לא מדובר בגזירה, וכל הדין של "גזירה" שאין הציבור יכול לעמוד בה, לא נאמר אלא לענין גזירה.

כבו' עושה צחוק?
ציטטתי מלשונת הפוסקים בזה שכתבו בהדיא שההיתר לא בנוי על המסורה,
והיות שכבו' העתיק שוב את מה שכתב, אעתיק גם אני שוב את מה שכתבתי:
לענין מה שהעתיק כבודו מהדרכי תשובה, את דברי האורי וישעי, והערוגת הבושם, והשואל ומשיב, כבר השבתי בהודעות נפרדות שאף לא אחד מהם התיר בלא מסורת, וכבודו השמיט עצמו מלהשיב בזה.

ואף לענין מה שהבאתי בארוכה מהדבר משה, והשואל ומשיב, ויהודה יעלה, ובית שלמה, ומחנה ישראל, ובעל הערוך לנר, והכתב סופר, אף לענין זה נשמט כבודו מלהשיב.

מלבד מה שציטטתי בעצמי, נכון גם לציין מה שציטט בזה בעל עוף כנף למינהו בקישור שציין
[וכמדומה שזה כבר קצת גובל בחוצפה להמשיך לצטט מאותם האחרונים בהיפך ממה שמבואר בדבריהם "אחרי שכבר העירו לכת"ר ע"ז ברבים, ודי בזה].

וז"ל שם:
ואני תמהני על כבודו שמציין לדבריהם מבלי לעיין בהם כל הצורך עד שבא לתמוה עלי, הלא מבואר בכמה מהאחרונים הנ"ל שהיו מתירים אפי' בלי מסורת, וכדלהלן. כבודו יכול לדון ולהעיר בדבריהם כדרכה של תורה, אך לא יוכל להכחיש הגלוי בספריהם.

נפתח תחלה בדברי גדול המשיבים בדורו הגרי"ש נתנזון בעל השואל ומשיב וספר מגן גיבורים ועוד. יש כמה וכמה תשובות ממנו בסוגיא זו. הוא אמנם מזכיר המסורת בדבריו, אך ניכר היטב לכל מעיין ישר בדבריו שלא הזכירה אלא לרווחא דמילתא לדחות דברי המפקפקים, ובאמת היה מתיר אף בלי מסורת כלל, ע' למשל במהדורא תליתאה ח"א סי' קמ"ט שדי ברור בדבריו שהוא מתיר עפ"י ג' סימנים בלבד ולא מזכיר המסורת אלא לומר שאף לדעת רש"י יש להתיר, וכן די ברור הוא מתשובתו במהדורא תליתאה ח"ב סי' קכ"א שחלק בתוקף על הטוענים שמעיקר הדין קיי"ל כרש"י, ועכ"פ כן מבואר להדיא במהדורא חמישאה ח"א סי' ס"ט שכתב שם להביא ראיה מאכילת תרנגולי ההודו: "ואני שואל, היאך אוכלים האינדיק [הוא הנקרא "תרגולי הודו"] שבא מאמעריקא שבודאי לא היה שם מסורת, ומ"מ אוכלין אותו בכל תפוצה שישראל שם", עכ"ל, וגם נראה בכמה מתשובותיו שהתיר אותם אף קודם שנגבתה העדות שיש עליהם מסורת, וכן במהדורא שביעאה סי' כ' וכ"א וכ"ב מבואר שהיה מתיר אף בלי מסורת, אך לא הוצרך לכך מכח המסורת שקיבל עליהם, עיי"ש, וביד שאול יו"ד סי' פ"ב [ד"ה והנה בשנת כת"ר] התיר אף בלי מסורת כלל, וכתב: "הדבר פשוט שמותר", והוסיף שם: "כל שאינם בחזקת שהם טמאים, רק שאינו מקובל שהוא כשר, יש להתיר", עכ"ל, ובהמשך האריך שיש גם יש להתיר עפ"י הדמיונות שביניהם, וגם הזכיר שיש להתיר עפ"י ספק ספיקא, עיי"ש בכל אריכותו הגדולה, וברור הדבר לכל מעיין ישר בדבריו שהיה מתיר אף בלי מסורת כלל [ואגב גם כמה פעמים בתשובותיו הנ"ל מתרעם מאד על המערערים שאומרים שבני ישראל קדושים אוכלים עופות טמאים].

כאמור, כבודו יכול לדון ולהעיר בדבריו כדרכה של תורה, וגם לחלק בין הנידון של הקוצ'ין לבין עופות הפטם בימינו ושאר טענות, אך לא יוכל בשום אופן לומר בדעתו שהתיר הקוצ'ין רק מכח המסורת שבלעדיה היה אוסר.

גם מהר"י אסאד [שציין לו כבודו] הזכיר המסורת, אך מבואר להדיא בתשובתו שהיה מתיר אף בלי מסורת כלל, וז"ל: "אין אני רואה לאוסרן, אפילו אי ליכא מסורת עליהם בפרטות בשום מקום, כיון דאיכא ג' סימנים בגופן, ומעיקר דינא וכו' הרי נדמו הם לתרנגולים שלנו וכו', ובמסורה אנו יודעים שאינן דורסים, ומסורה זו מהני גם לאלו התרנגולים שבאו מארץ הודו שהם דומים לאלו בצורתם ובשלושה סימני טהרה, בודאי המסורה על כל מין תרנגולים הוא", עכ"ל, ובהמשך כתב [לענין הקוצ'ין]: "אבל מיהת דבריו קיימים מכל מקום בתרנגולים הללו שדומים ממש לשלנו", עכ"ל.

וכן מבואר בשו"ת חסד לאברהם (סי' כ"ב – כ"ד) לר"א תאומים, שאף שהזכיר שיש מסורת, מ"מ מבואר להדיא שהיה מתיר מכח הסוגיא עצמה ולא נזקק למסורת כלל, עיי"ש היטב בדבריו, ובפרט שבהמשך פקפק הרבה על המסורת, לכן הוסיף דבלא"ה ישנם כמה וכמה נימוקים אחרים להיתרא, שיש ביניהם דמניונות גדולים, וגם מתעברים זה מזה, ואינם דורסים אפי' במצב של מריבה, עיי"ש בכל ג' תשובותיו, והדברים ברורים לכל מעיין.

וכן מבואר בשו"ת דבר משה (ח"א סי' ד') [שציין לו כבודו] שהאריך בתחילת תשובתו לפקפק הרבה במסורת שאין לסמוך עליה והאריך לחזק חומרת הרמ"א, ומ"מ (ד"ה ובר מכל דין) הסיק שיש להתירם משום הדמיונות שביניהם והפריה והרביה המבורכת שביניהם, עיי"ש.

וכן מפורש להדיא בדברי הר"ש טויבש בשאילת שלום (ח"א סי' כ"ב ומ"ז) [שציין לו כבודו], שהיה מתיר אפי' בלי מסורת ("אין לחוש להם כלל אף בלי מסורת", ובסי' מ"ז: "והרבה הארכתי שמה להוסיף אומץ בכחא דהיתרא אף בלי מסורת", ובסוף דבריו כתב: "אף אם נאמר דמתחלה שלא כדת הנהיגו בהם היתר, אחר שכבר נהגו היתר בהו וכבר מלאו פני תבל וכמעט אין בית אשר אין מהם ומהמונם, וכבר עבר איזה שנים ומעולם לא ראה אדם שום דריסה מהם וכו' טהורים הם בלי שום חשש ופקפוק כלל ואף בלי מסורה, וכו', ואכלו למעדנים בלי שום חשש ופקפוק כלל וכלל, וחלילה לנהוג בהם איסור אחר שכבר נתפשטו בכל הארצות ורוב ישראל אכלו מהם, ויאכלו עוד וכו' ובפרט בדבר כזה שאינו מעיקר הדין, רק לחומרא בעלמא, גם לחומרת הפוסקים אין לחוש להם כלל וכו', ודאי יש לחוש להוצאת לעז כי נכשלו ויכשלו רבים מבני ישראל באכילת איסור ח"ו וחלילה להחמיר בחנם", עכ"ל.

וכן הוא בשו"ת אורי וישעי (סי' י"א וי"ב), וז"ל: "ובררנו לנכון את כל השיטות וירדנו לעומק הדין ובעיון כל הסוגיות השייכים וכו' והיתר העופות הללו צלול וברור הוא בלי מסורה כלל, ואף ליראי ה' וחושבי שמו הגדול יתברך, וכש"כ שיש מסורה עליהם גם כן, ודאין שום חשש ופקפוק כלל וכו'", עכ"ל, וכן הוא בשו"ת שערי ציון [סי' כ"א, שהיה גאון מופלא והוא אחד מן המסכימים לחיבור משנה ברורה, עיי"ש בהסכמה שהמ"ב נתעכב אצל כמה ימים, ונראה קצת שנתייעץ עמו בסוגיות הסבוכות שבסי' ל"ב ול"ו].

ויש עוד כמה ונלאיתי כעת להעתיק מדבריהם, וגם כידוע היו סתירות גדולות בענין העדות על העופות הללו [ונולדו בטעות, כי כבר הגיע הקוצ'ין לא"י ונתערב עם הקובריצער, והצאצאים היו דומים לקוצ'ין המקורי, ולכן חשבו שיש עליו מסורת טהרה, ולא ידעו כי אינם הקובריצער המקורי אלא הכלאה בינו לבין הקוצי'ן, ע' באורך במאמרו של הרב פרידמאן בקובץ עץ חיים כ"ה], ואפ"ה רבבות מחכמי התורה שבכל תפוצות ישראל התירו במשך לפחות יותר ממאה שנה ובודאי לא סמכו כולם על המסורת הקלושה הזו [ובפרט שיש נידון בפוסקים אם ניתן לסמוך על מסורת של מקום אחר, ע' בשו"ע ובש"ך שם שנחלקו בענין זה], אלא סברו כמתירים הנ"ל, כל אחד לפי סברתו וטעמו, וכבר כתב החזו"א (יו"ד ק"נ ח' במכתבו): "אין הרוב ידוע, כי הרבה חכמים היו שלא באו דבריהם על הספר, והרבה שספריהם לא הגיעו לידינו", עכ"ל.

לענין מה שכבודו רוצה לטעון, שחלילה וחס המנהג להקל בקוצ'ין [ודומיו] התפשט נגד דין השלחן ערוך, ונגד המנהג של מאות שנים שלא לאכול אלא במסורת, וכל אותם המתירים הקילו חלילה לאכול בלא מסורת.

הנה ראשית דברי כבודו מוכחשים ממה שכתב אחד מהחכמים אשר היה חלק בלתי נפרד המפולמוס של התרנגולים החדשים, הלא הוא שו"ת בית שלמה (יו"ד סי' קמו) שכתב בזה הלשון "האמת הוא שרוב חכמי זמנינו במדינתינו הורו להקל בהם, ולמעשה איני מתיר, כי העיקר אשר סמכו עליו קצת גדולים, הוא על מה שהעידו בפניהם אנשים מארצינו הקדושה שאוכלין שם ממין התרנגולים ההם".

גם בשו"ת מחנה ישראל (ח"ב דף פח.) כתב, אודות התרנגולים אשר מארץ מרחק הובאו למדינתינו וכו', ועל פי עדות אנשי ארץ הקדושה אשר התגוררו לעת הזאת במדינתינו הותרו התרנגולים ההם, ואם לא שערום קדמונינו, עם כל זה אחרי אמרו שדומים המה לתרנגולים שבארץ הקדושה החזיקו איזה גדולים דגלילותינו בהיתרם.

הרי לפנינו שנים מהגדולים אשר היה חיו בזמן הפולמוס, והם עצמם היו חלק ממנו, ומעידים שהדבר העיקרי שסמכו עליו המתירים, הוא על העדויות מארץ הקודש שהיה הקובריצר נאכל שם במסורת.

ואם כן היאך יוכל כבודו, אשר לא היה חי באותה התקופה, לבוא ולטעון שהמנהג התפשט להקל בלא מסורת.

ומה שכתבו הבית שלמה והמחנה ישראל, שזה הוא טעם המתירים, האמת והצדק עמהם, שכך אנו רואים בתשובות הפוסקים, בין מתוך דברי הפוסקים שכבודו עצמו הזכיר כאן, ובין מתוך דברי שאר הפוסקים, וכמו שאבאר:

בשו"ת חידושי הרי"מ (חיו"ד סי' ח) כתב, אודות התרנגולים החדשים. מתחלה כשנראו במדינתינו היה ג"כ קשה עלי מאוד ששמעתי שאוכלין באיזה מקומות. גם הב"ד אסרו בווארשא. ואח"כ התיר הרב שהעיד שו"ב א' שחיבר ספר על שו"ב ונסע לא"י. שראה במדינה אחת שאוכלין אותם כמו אלו שרואה פה. ורציתי לחקור עוד. והעידו לי שבבית הרב הגאון אבד"ק טשעכנאווי אוכלים וגם הוא בעצמו אוכל ומפורסם לגדול וצדיק. ולא רציתי לחקור יותר. והעידו לי בני הרב הנ"ל שכשכתבו לו מלובלין ושאר עיירות. השיב שסומך על זקן אחד שהעיד שאוכלין במדינה אחת ונסע איש הנ"ל לא"י. ולדעתי שהוא זה שהעיד בווארשא. והנה עתה ראיתי מכתב קדשו שגם לפני רומ"כ העידו דיינים ובעלי הוראה שאוכלין בא"י אותן על פי מסורת ישנה. א"כ ע"פ דין א"י טעם האוסרין דמשמעות הפוסקים ורש"ל וש"ך סימן פ"ב דבכה"ג שלא היה נמצאים עופות אלו במדינה וכשבאו יכולין לסמוך על מסורת מדינה האוכלין דמעולם לא נמנעו וכמ"ש רו"מ שיחי':

גם בשו"ת דברי חיים (ליקוטים והשמטות סי' מב) כתב, בנידון העופות החדשים, פה קהלתינו העיד דיין אחד שבארץ הקדושה אוכלים אותם, ולכן התרתי לבני עירי לאכול כמות אלו, לא זולת.

וכתב עוד בתשובה אחרת (חו"מ ח"ב ס"ס ל) כתב, אודות התרנגולים, הנה בגלילותינו נמצאים גם כן תרנגולים כאלו והמה באים מאיי הים הסמוך לארץ הקדושה כאשר הגידו לי הרבה אנשים מקהלתינו היודעים בבירור מקום תולדותם ואנשי ארץ הקדושה העידו בפני אנשים כשרים תלמידי חכמים שבארץ הקדושה גם כן באים התרנגולים מאותו האי ואוכלים שם מקדם קדמתה במסורה אולי עוד מימי התנאים ולכן התרתי בעירי.

והכתב סופר כתב (נדפס בקובץ פנים מאירות ח"ז עמ' לב) וזה לשונו על דבר התרנגולים החדשים, כבר טרחנו ויגענו וכו', כי העיד לפני איש אחד מתושבי ארץ ישראל עבר עלינו הדרך, ולמראה עיניו ישפוט שכמותם אוכלים בארץ ישראל מאז, ולא היה אפשר לברר על פי כתב, עד ששלחו לי משם איזהו תרנגולים בהוצאות מרובות, ועלי היו כולנה, וכשבאנו לבודקם ולדמותם, ראינו שאינו דומה לחדשים אשר מקרוב באו לגבולינו, וגם משונים מאשר אכלנו עד עתה. ולא אמרתי בהם לא היתר, וגם לא איסור בפה מלא, כי כבר נתרבו ובהרבה מקומות אוכלים אותם.ושוחטים פה מנועים ומונעים מלשחטם כל האפשר.

גם מהר"י אסאד בשו"ת יהודה יעלה (ח"א יו"ד צד) הביא תשובת הרב נתן אדלר מלונדון שכתב 'התרנגולים גדולים שקורין קאשין חינא, אשר לפנים היו בארץ קדם, ועכשיו נתגדלו במקומינו, עליהם נשאלתי מכבר מכמה מקומות, והשבתי להם כי במקומינו יש לעופות הנ"ל מסורת טהרה משנים קדמוניות, כי הם ממש כמו תרנגולים שלנו, רק הם גדולים מהן. גם אנשי נאמנים מהודו סמוכין לארץ קוצ'ין צ'ינו אומרים לי שאוכלים בלי שום פקפוק'.

ומה שציטט כבודו מלשון המהר"י אסאד, יש לו לדקדק בלשון אשר הביא הוא עצמו, שיש בו ראיה לסתור דברי כת"ר, שהרי כשבא לבאר טעם ההיתר כתב [כפי המובא בלשון שהעתיק כבודו], "שהם דומים לאלו בצורתם", וגם כתב "בתרנגולים הללו שדומים ממש לשלנו", וכן מבואר שם כמה פעמים בלשונו באותה התשובה שהתירם על סמך המסורת על התרנגולים הישנים, מחמת שהם דומים להם במראיהם, רק גדולים יותר, והביא על זה הראיה מאווז ואווז הבר שמבואר בתלמוד (ב"ק נה.) דאריך וזוטר לא חשיב שינוי. כמבואר למעיין בתשובתו בפנים.

נמצא ברור ומוחלט שלא בא להתיר בלא מסורת, אלא מחמת הדמיון בין התרנגולים החדשים לישנים, החשיבם למין אחד וסמך להתירם במסורת הישנים.

וכל זה שייך לענין התרנגולים ההם, כפי שכתב "שדומים ממש לשלנו", אך האם יעלה על הדעת שהיה המהר"י אסאד, מתיר את המלאי והקורניש במסורת התרנגול הרגיל [כפי שבא להתיר בקונטרס כל עוף למינהו, וכבודו מחזיק בדבריו], אחר שהחילוק ביניהם לתרנגולים הרגילים רב כל כך ?

תרנגול מלאי וקורניש.jpg

ובפרט אחר שיש במלאי ובקורניש סימן טומאה שכל ביציהם כד וכד, כמו שהביא הרב פרידמאן בגינת ורדים (טבת תשע"ח, עמ' ריח), וכבר פסק השלחן ערוך (יו"ד פו ס"א) שכל ביצה ששני ראשיה כדין בידוע שהיא מעוף טמא.

ועוד יש בהם סימן טומאה, אחר שהודם כפות, כדאיתא בחולין (סג.) דוכיפת, שהודו כפות. ופירש רש"י שם 'שהודו כפות, כרבלתו עבה ודומה כמי שכפולה לתוך הראש וכפותה שם, והוא עוף גדול כתרנגול'. ואכן אנו רואים במלאי שאין כרבלתו עומדת בהוד כשאר התרנגולים אלא היא כמו שקיפלוה וקשרוה לראש ומחמת כריכת חוטי הקשירה נעשו בה כמין בליטות וסדקים, וגם התואר תרנגול הבר שכתב רש"י הולם את המלאי, כי הוא פראי ותוקפני ולמוד מלחמה. וכן אנו רואים בכרבולת הקורניש.

כרבולת מלאי תרנגול וקורניש.jpg

אם כן היאך יוכל לתלות כבודו דברים הללו בדעת המהר"י אסאד, שהיה מעלה על דעתו להתיר עופות הללו, דמלבד חסרון המסורת, אף יש בהם סימני טומאה?

גם מה שרצה כבודו לסייע דבריו מתשובת החסד לאברהם (סי' כ"ב – כ"ד) לר"א תאומים, הנה כך הוא לשון החסד לאברהם שם (תניינא יו"ד כב), "לפענ"ד הדבר פשוט להתיר בלי פקפוק, אחרי שמבואר להמעיין בסוגיא דחולין ס"א ובכל דברי הראשונים יראה הסכמת תרי רובי דמנכרי מגדולי הראשונים ז"ל להתיר בצירוף ג' סימנים אלו אף דלא ידעינן אי לא דריס וכו'. ואמנם הרמ"א ביו"ד סי' פב, הביא דברי האו"ה שהחמיר שלא לאכול שום עוף כ"א במסורת אף בג' סימני טהרה, וחששו למיעוטא דמיעוטא שיש לחוש לשיטתו, גם בג' סימנים לעוף טמא. ואם כן אחרי שהעידו לפנינו הרבה מתושבי אה"ק שאוכלין אותם שם, אין לנו לחדש צדדים שאין בהם ממש, לדחות מסורת שלהם לאסור את המותר".

הרי מבואר ברור מדבריו, שמתחילה הביא מהסוגיא דעת תרי רובי להתיר בשלשה סימנים, ואחר כך העיר מדברי הרמ"א וסייעתו שאינם מתירים אלא במסורת, ועל זה השיב שיש עליהם מסורת.

נמצא שלא סמך להקל בלא מסורת, חלילה.

ומה שכתב כבודו שאחר כך פקפק "הרבה" על המסורת, איני יודע למה בחר כבודו לכתוב בהיפך דבריו, שהרי כך הוא לשונו שם ויען ששמעתי "קצת" פקפוק, שאומרים שיש שינוי "קצת" בין עופות שבמדינתינו לאותן שאוכלים בארץ הקדש.

ואף בסוף סימן כ"ג חזר וכתב "כי אולי יש שם עופות אחרים שיש בהם שינוי גדול מעופות שלנו, מה שאין כן עופות אלו שבמדינה זו, היו כאן אנשים כשרים ומופלגים בתורה מארץ הקדש, והעידו לפני בפה מלא שהם דומים במראיתם לעופות שבארץ הקדש, ואין הבדל ביניהם, גם בין עופות שלנו אין הבדל רק שרגליהם גבוהים והגידול אינו בהפלגה כל כך וכו', וגם במדינה זו נמצא שינוי בעופות קצת ממקום למקום ואין משגיחין בזה כלל".

הנה מבואר שהוא חוזר ואומר שהשינויים קטנים, ואין להשגיח בהם, אלא יש להתיר על פי מסורת ארץ ישראל.

וכן מבואר עוד מדבריו שם שלא סמך להקל בלא מסורת כלל, שהרי כתב שם בסימן כ"ג בזה הלשון "וניהי דהרמ"א החמיר בזה משום דיש לחוש לדעת המחמירין בזה, שיש לחוש לספק עוף טמא, פשיטא דלאו מטעם ודאי אתי עלה, אלא משום ספק, ובהצטרף לזה ספק כ"ד פשיטא דמותר משום ספק ספיקא וכו', בהצטרף עוד ספק גם הרמ"א מודה להקל".

ואף שהוסיף בתשובתו כמה צירופים לחזק ההיתר, לא שמענו ולא ראינו שיתיר למעשה עוף בלא מסורת.

גם מה שכבודו רצה להביא סיוע לדבריו משו"ת דבר משה (ח"א סי' ד'), אף זו ראיה לסתור, שהרי כך הוא לשונו שם "אין לנו לזוז אפילו זיז כל שהוא מתורת משה הוא הרמ"א ז"ל ביורה דעה סימן פ"ב שסתם להלכה שאין לאכול שום עוף אלא במסורת שקיבלו בו שהוא טהור".

הרי שלא בא לפרוץ גדר המנהג שנהגו כדעת מרן ורמ"א שלא לאכול אלא במסורת.

וגם כתב אחר כך בזה הלשון "ומעתה לענין נדון דידן כפי ששמענו ממקומות גדולים דשכיחו שם והם אוכלים אותם תמיד, ופשוט להם שהם מותרים, ומדוע לא נתיר לאכול אותם על סמך המקומות שיש להם מסורת. ועוד האריך שם להביא עדות שהם נאכלים בלונדון, ובארץ הקדש, ובטורקיא, וכתב אחר כך "ועדותו נאמנה מאד, וכה הקשבנו מפי אנשים הבאים ממדינות אונגרין ומאנשים יראי ה' חושבי שמו תושבי ארצינו ארץ הקדש, כי גם במדינות טורקייא אוכלים אותם למעדנים בלי שום פקפוק וכו', אם מדינה שלימה אוכלת, יכולים בני מדינה אחרת לסמוך עלייהו.

וכתב עוד אחר כך "ובאמת אין זה ענין לנידון שאלתינו, דבכהאי גוונא מותר לכל הדיעות, מאין יהיה לנו קבלה ומסורת, כיון שלא ראינו ולא היה לפנינו העופות ההם עד עתה, ובמקומות שהם מצויים, הרי נתברר לנו שאוכלים אותו שם, ומותר גם לנו על פי המסורת ממקומותם".

הרי לפנינו שלא עלה על דעתו לפרוץ גדר מה שנהגו ישראל כמה מאות שנים שלא לאכול אלא במסורת, אלא נסמך להתיר על פי המסורת של מקומות אחרים.

ומה שרצה כבודו לסייע דבריו משו"ת אורי וישעי (סי' יא וי"ב) שכתב בסוף התשובה שהיתר העופות הללו ברור אף בלא מסורה כלל, היה לו לכבודו לדקדק בדבריו, שהרי כך הוא לשונו בסימן י"א (דף ז:) כתב "אם כן בנדון דידן גם כן הדין נותן דכללא דארוך וזוטר חד מינא עומדת לנו למגן נגד חומרת הרמ"א, דעינינו רואות דחד מינא הוא והשינוי הוא מיעוט, ואין צריך למסורה כלל", הרי מבואר דהלשון אין צריך למסורה כלל, לאו למימרא דאיכא למישרי בלא מסורה, אלא אין צריך למסורה על עופות הללו, דכיון דהשינוי ביניהם לבין התרנגולים הישנים הוא שינוי של גדול וקטן לחוד, ומוכח בש"ס דאינו חשוב שינוי, ממילא המסורה על הישנים מהניא נמי להנהו.
וגם בסימן י"ב (דף י.) חזר וכתב בזה הלשון "מה שאנו פסקינן כרש"י ז"ל הוא רק משום חומרא, וכו', הצעתי ש"ס מפורשת דארוך וזוטר חד מינא". כלומר וממילא אין צריך מסורת על החדשים, כיון דהמסורת על הישנים מהניא להו.

נמצא שלא בא להקל בלא מסורת.

ומה שרצה כבודו להביא סיוע לדבריו משו"ת שאילת שלום ומהשואל ומשיב, הנה שניהם בתשובותיהם הזכירו המסורת מארץ ישראל, ואף שניהם נסמכו על המסורת להתיר העופות, כמו שכתב בשו"ת שואל ומשיב (קמא, ח"ב קנב) וזה לשונו "כיון שראינו שכדמותם וכצלמם בגבהם ותארם הנמצאים בה הן הן אותן שישנם באה"ק ואוכלין אותו שם מה להם עוד לזעוק ותכל תלונותם", וכן כתב בשאילת שלום (סי' כב) בזה הלשון "בעופות הללו שלא היו נמצאים במדינות הללו, ומחדש הביאום, ודאי יכולין לסמוך על מסורות המקומות שבאו משם ואוכלים אותם שמה". הרי שאף שניהם סמכו על המסורת, ואם כי הוסיפו בדבריהם שאף בלא מסורת היה אפשר להקל, היאך יוכל לקבוע כבודו כי המנהג נתפשט דוקא על פי הטעמים האחרים אשר הזכירו להתיר אף בלא מסורה, ובפרט שכל שאר המתירים נסמכו על העדויות מארץ הקדש, ואם כן מהיכא תיתי לחדש שהמנהג נתבסס דוקא על פי דברי השאילת שלום והשואל ומשיב לבדם, ולא על פי עיקר טעמם שנסתמכו על המסורת, אלא דוקא על מה שהוסיפו שהיה אפשר להקל בלא מסורת, כל אלו אינן אלא דברי נביאות, וכבר הזכרתי לעיל שכתבו הרב בית שלמה והרב מחנה ישראל, כי עיקר טעמם של המתירים היה על סמך המסורת, ואם כן כל מבקש האמת, ומעיין ביושר, יחזו פניו כי המנהג נתפשט בעיקר על סמך המסורת.

נערך לאחרונה:
קצת קשה לקרוא לזה דריסה בפרט שיש להתחשב בתנאים שהם מתגדלים וממילא אם הערוגות הבושם מעיד שלא מצאנו אותם (עכ"פ בטבע) דורסים, גם מה שמעידים על הפטם יכול שלא נקרא דריסה כנ"ל
יבאר כבודו מפני מה קשה לקרוא לזה דריסה?

ולענין מה שכתב שיש להתחשב בתנאים שהם מתגדלים, ראשית יבאר מה כוונתו, כי באילו תנאים הם מתגדלים?

ושנית, הלא כתב הר"ן (חולין סא.) 'שלא נראה לעולם עוף טהור שהוא דורס', וכן כתב המאירי (חולין ס:) 'שאין הטהור דורס לעולם', וכתב עוד שם 'שאי אפשר לטהור בדריסה', וכן כתב הרשב"א (חולין נט:) 'שאין לך בכל הטהורין דורס לעולם', וכן כתב בפסקי הרי"ד (חולין ס. מהדו"ב) 'שלעולם עוף טהור אינו דורס', אם כן מבואר מדבריהם שעוף טהור בכל אופן שיהיה נמצא בו, לעולם אינו דורס.

לענין מה שהעתיק כבודו מהדרכי תשובה, את דברי האורי וישעי, והערוגת הבושם, והשואל ומשיב, כבר השבתי בהודעות נפרדות שאף לא אחד מהם התיר בלא מסורת, וכבודו השמיט עצמו מלהשיב בזה.

ואף לענין מה שהבאתי בארוכה מהדבר משה, והשואל ומשיב, ויהודה יעלה, ובית שלמה, ומחנה ישראל, ובעל הערוך לנר, והכתב סופר, אף לענין זה נשמט כבודו מלהשיב.
אינני יודע אם לצחוק או לבכות.
הם כותבים בצורה הברורה ביותר שההיתר הוא גם מבלי מסורה וכמו שגם העתיק הדרכי תשובה.
על מה כאן הויכוח?
כבו' לא יודע לקרוא מה כתוב?
איזה ציטוט כן יספק את כבו'?

נ. ב. אף אחד לא בא לחלוק על דברי הרמ"א שצריך מסורת, אלא טענתם שאין צריך מסורת "חדשה", ודי במסורת הכללית על המין כי שינויים קלים אי"צ מסורת חדשה, ובפרט שהנידון על מנהג.
אני יכול לצטט מדבריהםף אבל אין טעם ואין תועלת לחזור על אותו ציטוט, אם כבו' יחזור שוב לצטט את אותם שורות שמצטט כל הזמן שהזכירו גם מהמסורת, בהתעלמות מהמבואר באותם תשובות שהוא רק לרווחא דמילתא וההיתר ברור גם בלי זה

יבאר כבודו מפני מה קשה לקרוא לזה דריסה?

ולענין מה שכתב שיש להתחשב בתנאים שהם מתגדלים, ראשית יבאר מה כוונתו, כי באילו תנאים הם מתגדלים?

ושנית, הלא כתב הר"ן (חולין סא.) 'שלא נראה לעולם עוף טהור שהוא דורס', וכן כתב המאירי (חולין ס:) 'שאין הטהור דורס לעולם', וכתב עוד שם 'שאי אפשר לטהור בדריסה', וכן כתב הרשב"א (חולין נט:) 'שאין לך בכל הטהורין דורס לעולם', וכן כתב בפסקי הרי"ד (חולין ס. מהדו"ב) 'שלעולם עוף טהור אינו דורס', אם כן מבואר מדבריהם שעוף טהור בכל אופן שיהיה נמצא בו, לעולם אינו דורס.
להרבה ראשונים דריסה היא או שהורג עם ארס שבצפורניו או שתופס ביד ואוכל וגם לתוס' וסיעתם שכתבו "שדורס ואוכל ואינו ממתין עד שתמות" (ציטוט בערך) בסרטונים הנ"ל יש שמנקר אחד לחברו מקום פצוע לזה כתבתי שקצת קשה לקרוא לזה דריסה ובפרט שהם גדלים כבמחנות השמדה דבר שמוציא אותם מטבעם (כלהבדיל ע"ע אושוויץ שהיה שם מעשים דומים ה"י)

נ. ב. אף אחד לא בא לחלוק על דברי הרמ"א שצריך מסורת, אלא טענתם שאין צריך מסורת "חדשה", ודי במסורת הכללית על המין כי שינויים קלים אי"צ מסורת חדשה, ובפרט שהנידון על מנהג.
אשוב לשאול בפעם הרביעית, אולי יואיל כבודו להשיב.

האם לסברת כת"ר השינויים בין התרנגול הטהור, לבין הקורניש והמלאי הם שינויים קלים ?

נערך לאחרונה:
להרבה ראשונים דריסה היא או שהורג עם ארס שבצפורניו או שתופס ביד ואוכל וגם לתוס' וסיעתם שכתבו "שדורס ואוכל ואינו ממתין עד שתמות" (ציטוט בערך) בסרטונים הנ"ל יש שמנקר אחד לחברו מקום פצוע לזה כתבתי שקצת קשה לקרוא לזה דריסה ובפרט שהם גדלים כבמחנות השמדה דבר שמוציא אותם מטבעם (כלהבדיל ע"ע אושוויץ שהיה שם מעשים דומים ה"י)
אכן יש מחלוקת בראשונים מה היא דריסה, ולדעת הרמב"ן והר"ן היא כדריסה דטריפות, שמכה בצפרניו, ולדעת רש"י היינו שאוחז בצפרניו ומגביה המאכל, או שמניח רגלו עליו.

אך לדעת רבינו תם ורוב הראשונים, דריסה היינו אכילה מחיים, וכבר הורו הפרי מגדים (מש"ז פב סק"א) והפרי תואר (פב אות ג) והכף החיים (פב אות ו) לתפוס למעשה לאסור בדריסה דרבינו תם.

אם כן לא נוכל להקל ולהתיר עוף שאוכל מחיים.

ולענין מה שכבודו כתב שמנקר מקום פצוע, הנה רבינו תם "אכילה מחיים" קאמר, ובודאי שפצוע חי הוא ולא מת, ואם כן מהיכא תיתי לאפוקי פצוע בלא ראיה.

ועוד שכך הוא לשון הרא"ש (חולין פ"ג נח) "ופירש רבינו תם שאוכל העוף מחיים ואינו ממתין עד שימות" ומהלשון ואינו ממתין עד שימות, משמע שהוא פצוע או גוסס, ואפילו הכי באכילתו מחיים הוי דריסה.

ומה שכתב שגדלים כמו במחנות השמדה, לא ביאר כבודו מאיזה צד נתכוון, אם מצד הצפיפיות, או הרעבון, או מצד אחר, וגם לא ביאר היכן ראה שהיו ברעבון או בצפיפות.
ומכל מקום כבר הבאתי לעיל בפני כבודו, את לשונותיהם של הראשונים, שעוף טהור לעולם אינו דורס, ושאי אפשר לטהור בדריסה, וממילא מתבאר שעוף טהור אפילו כשיהיה בתנאים קשים אין לו הרוע והאכזריות לדרוס.

ולענין מה שהזכיר ממחנות ההשמדה, לא שמעתי מעולם שאכלו איש את רעהו בעודו חי, כלשון הרא"ש, "שאוכל העוף מחיים ואינו ממתין עד שימות".
ועוד שאין ראיה מאדם לעוף, דאפשר שאדם יכול לנהוג באכזריות כעוף דורס, ורמז לדבר איש את רעהו חיים בלעו.

אינני יודע אם לצחוק או לבכות.
הם כותבים בצורה הברורה ביותר שההיתר הוא גם מבלי מסורה וכמו שגם העתיק הדרכי תשובה.
על מה כאן הויכוח?
כבו' לא יודע לקרוא מה כתוב?
איזה ציטוט כן יספק את כבו'?
איני רואה בדברי כבודו תשובה על הערותי.

חשוב להעמיד דברים על דיוקם.

כבודו בהודעותיו לעיל חוזר כמה וכמה פעמים על אותה טענה כאילו מתירי הקוצ'ין ודומיו נסמכו כולם רק על גבית העדות מא"י שיש עליו מסורת פרטית.
לא עלה על דעת האחרונים להתיר תרנגול בלא מסורת, אלא סמכו על מסורת הקובריצר וכדומה.
מדברי כל אותם הפוסקים שדנו על הבראמא, ועל הקוצ'ין, והתרנגולים בעלי חמש האצבעות, וכל שאר התרנגולים החדשים, שכל הפוסקים טרחו לברר בכל מין ומין ממיני התרנגולים אם יש לו מסורת, מבואר בבירור שהבינו כולם שגם תרנגול חדש צריך מסורת, כמו כל עוף חדש.

על כן, העתקתי מדברי כמה וכמה מגדולי המתירים ז"ל [שכמה מהם כבודו בעצמו ציין לדבריהם] שמבואר בדבריהם שממש לא נסמכו על עדות מא"י, אלא רק לרווחא דמילתא הזכירוה, וכמה מהם מפורש להדיא באופן שאינו משתמע לשני צדדים שהיו מתירים בלי העדות על מסורת פרטית.

בסיכום, מצינו ג' דעות בין גדולי האחרונים ז"ל בענין ה"קוצין": (א) יש שאסרו ובראשם הבית שלמה ועוד, (ב) יש שהתירו רק על סמך העדות על מסורת פרטית ובראשם הדברי חיים ושו"ת הרי"ם [ואגב יש להעיר שהמעיין היטב בדברי שו"ת הרי"ם יראה שאף הוא לא סמך כ"כ על המסורת מא"י ופקפק עליה מכמה צדדים, ויותר נראה שנסמך על העובדא שהגאון אבד"ק טשעכנאווי אכל מהם, וז"ל: "ורציתי לחקור עוד [על המסורת], והעידו לי שבבית הרב הגאון אבד"ק טשעכנאווי אוכלים, וגם הוא בעצמו אוכל ומפורסם וגדול וצדיק, ולא רציתי לחקור עוד", עכ"ל], (ג) יש שהתירו מטעמים שונים ולאו דוקא מכח העדות הנ"ל.

ובין המתירים מהסוג הג' הנ"ל מצינו ג' דרכים: (א) השואל ומשיב וסיעתו שהם מתירים כמעט רק מצד שיטת רמב"י עם צירופים קלים בלבד [וכידוע היה רב גובריה, והמשנה ברורה החשיבו מאד ומביא לפחות בערך מאה פעמים מספרו "מגן גיבורים" שנתחבר יחד גם גיסו הגרמ"ז, ובהרבה מקומות אפי' כנגד השו"ע], (ב) מהר"י אסאד וסיעתו שמתירים עפ"י דמיונות או עיבור או פריה ורביה או שכנות וכו', ולא נזקקו למסורת מעיקר הדין ולא הביאוה אלא לרווחא דמילתא, (ג) המתירים מכח הטענות הנ"ל בצירוף קל של מסורת מפוקפקת או חלושה שאינה עומדת במבחן הרגיל של מסורת שהיינו מתירים עוף חדש ממש [ובדעה הג' הנ"ל אפשר לדון אם היו מקילים אף אם היתה מתבררת להם סתירת המסורת, וזהו ענין של שיקול הדעת].

נערך לאחרונה:
ומה שרצה כבודו להביא סיוע לדבריו משו"ת שאילת שלום ומהשואל ומשיב, הנה שניהם בתשובותיהם הזכירו המסורת מארץ ישראל, ואף שניהם נסמכו על המסורת להתיר העופות, כמו שכתב בשו"ת שואל ומשיב (קמא, ח"ב קנב) וזה לשונו "כיון שראינו שכדמותם וכצלמם בגבהם ותארם הנמצאים בה הן הן אותן שישנם באה"ק ואוכלין אותו שם מה להם עוד לזעוק ותכל תלונותם", וכן כתב בשאילת שלום (סי' כב) בזה הלשון "בעופות הללו שלא היו נמצאים במדינות הללו, ומחדש הביאום, ודאי יכולין לסמוך על מסורות המקומות שבאו משם ואוכלים אותם שמה". הרי שאף שניהם סמכו על המסורת, ואם כי הוסיפו בדבריהם שאף בלא מסורת היה אפשר להקל,
זהו עיוות דבריהם. היה לו לכבודו לכתוב להיפך: "שניהם התירו בלי מסורת כלל, אם כי הוסיפו בדבריהם שיש מסורת לרווחא דמילתא" [וכפי שציינתי בהודעה הבאה, השואל ומשיב אף התירם בפועל קודם בירור מסורת או גבית עדות ואף בלי שנהגו במשך זמן רב באכילתם].

נערך לאחרונה:
חזור
חלק עליון