עייפות בלימוד

אורן55

New member
היי חברים, רציתי להתייעץ כאן לגבי משהו עם חברי הפורום שמבינים ב''ה בתורה.

לפעמים קורה לי שאני ישן קצת שעות בלילה בגלל שהמניין אצלנו די מוקדם (ב6 בבוקר), ויוצא מזה לפעמים תקלות.

היום למשל ישנתי קצת שעות וניסיתי ללמוד בבית המדרש גמרא והייתי בסוגיה של המחלוקות של בית שמאי ובית הלל בסעודה (ברכות נב), ואחרי שעה פשוט לא יכולתי להמשיך עוד ללמוד, כי מעבר לקושי הרב בלימוד עצמו, אני בקושי מצליח לפקוח עיניים ואני לא רוצה להירדם בבית המדרש כי זה לא לכבוד המקום. אז לצערי הלכתי הביתה וניסיתי לישון ולא הצלחתי.

אני מאוד מצטער וכואב על זה, אבל אני לא מצליח למצוא פתרון. רוב הימים אני מצליח לישון טוב, אבל קורה לא מעט שאני ישן קצת בלילה בעל כרחי בגלל אילוצים ודברים שיש לי בבית, וגם אני אישית ישן עם עוד אנשים מה שמקשה עלי להירדם.

ולכן אשמח לשאול את חברי הפורום, מה אתם עושים כשאתם מרגישים עייפות בלימוד? אתם עוברים ללמוד משהו קל יותר כמו מוסר? או מנסים להיאבק שלא לישון או משהו אחר.

נערך לאחרונה על ידי מנחה:

לפעמים קורה לי שאני ישן קצת שעות בלילה בגלל שהמניין אצלנו די מוקדם (ב6 בבוקר), ויוצא מזה לפעמים תקלות.

היום למשל ישנתי קצת שעות וניסיתי ללמוד בבית המדרש גמרא והייתי בסוגיה של המחלוקות של בית שמאי ובית הלל בסעודה (ברכות נב), ואחרי שעה פשוט לא יכולתי להמשיך עוד ללמוד, כי מעבר לקושי הרב בלימוד עצמו, אני בקושי מצליח לפקוח עיניים ואני לא רוצה להירדם בבית המדרש כי זה לא לכבוד המקום. אז לצערי הלכתי הביתה וניסיתי לישון ולא הצלחתי.

אני מאוד מצטער וכואב על זה, אבל אני לא מצליח למצוא פתרון. רוב הימים אני מצליח לישון טוב, אבל קורה לא מעט שאני ישן קצת בלילה בעל כרחי בגלל אילוצים ודברים שיש לי בבית, וגם אני אישית ישן עם עוד אנשים מה שמקשה עלי להירדם.

ולכן אשמח לשאול את חברי הפורום, מה אתם עושים כשאתם מרגישים עייפות בלימוד? אתם עוברים ללמוד משהו קל יותר כמו מוסר? או מנסים להיאבק שלא לישון או משהו אחר.
ברוכים הבאים.
אם חסר שעות שינה,
מומלץ וצריך לדאוג שהם כבר לא יחסרו.
כט"ס.

מותר לישון בבית המדרש כמו שמסופר בגמרא ברכות שהת"ח ישנו בבית המדרש אז למה להחמיר בחומרא שמביאה לידי קולא - רק בשעת הלימוד אסור לישון כי תורתו נעשית קרעים קרעים אבל אם הוא עושה הפסקה ויושן בבית המדרש אין בזה בעיה
סגולה בדוקה להתעורר -לעמוד על רגל אחת
גם לעשות התעמלות זה מעיר
גם אם עייפים זה לכמה זמן ובסוף העייפות נשברת -כמו השנה בהושענא רבה בתחילת הלילה הייתי עייף ואח"כ נשברה לי העייפות
לא לאכול הרבה זה גורם לעייפות
לישון בבוקר אחרי התפילה קודם תחילת הלימוד -אם יצליח לקום אחרי זה
לשתות קפה - מומלץ קפה להשים הרבה קפה שיהיה חזק. בימי הסליחות הייתי לוקח מהתמצית של התה כמות גדולה מוסיף מים ושותה וזה היה ממש מעיר אותי אבל הפסקתי עם זה כי זה היה גורם לי לצאת להתפנות באמצע התפילה
ללמוד שעייפים זה יותר קשה והשכר הרבה יותר ויש נחת רוח לה' יותר
להתרחץ במים קרים או מקוה קר -זה ממש עוזר מסופר על צדיקים (נראה לי שגם על הרב עובדיה) שהיו לוקחים דלי מלא במים קרים עם קרח ומכניסים את הרגלים שם ולומדים בלילה וזה מבטל את כל העייפות
גם לעבור ללמוד דברים קלים זה רעיון טוב רק לא להתרגל לזה אם זה קורה פעם בשבועיים שלוש לא נורא
ללמוד בחברותא מאוד עוזר
ללמוד מוסר על העצלות זה קשור מאוד לעייפות שבאמצע הלימוד
גם לתת מוסר לעצמך זה טוב -לדוגמא אם הייתי עכשיו הולך לטיול או לאיזה שטות אחרת הייתי עירני ללמוד תורה אני עייף??? יצא ממני ע"ה??? כל הצרות באות לאדם בגלל העצלות. כל היום אתה רק רוצה לישון?? עד מתי עצל תשכב מתי תקום ממטתך??? להלהיב את הלימוד
לשבת במקום נוח- אם לא נוח קשה לשבת וזה גורם לעייפות
צריך לדעת לחיות עם העייפות.

ברוכים הבאים.
אם חסר שעות שינה,
מומלץ וצריך לדאוג שהם כבר לא יחסרו.
כט"ס.
תתייחס לדברים שלו!
הוא כותב לך בקשה לעזרה...
תפילת שחרית מוקדמת ולכן אינו מספיק לישון מספיק.
תקרא הכל אם יש לך מה לענות בכבוד
אם לא אז אין עניין לכתוב

מה שכתבת לו "ברוך הבא" לפורום זה ברכה יפה התחלת טוב.

א. אם יש מניינים אחרים יותר מאוחרים הנה מה טוב.
ב. תוכל לישון על הגמרא.
ג. אם יודע שלא תרדם תקבל על עצמך להשאר עד סוף הסדר בכל אופן ולקרוא תהילים או אפילו לקרוא עיתון או לנייעס ולא לחזור לבית בשו''א.
ד. אם בכל זאת יש בעיות לשקול להתפלל יחיד מידי פעם ולהתייעץ עם רב כמובן

מנסיון שלי - הרבה פעמים הייתי עייף בלימוד, והייתי עובר לסוגיא שמאוד מעניינת ומושכת אותי, והייתי מתעורר מייד. אלא אם כן חסרים הההמון שעות שינה שסגולה זו לא תועיל.
אמנם אצלנו בכולל חייבים ללמוד מה שהציבור לומד, תמיד בכל סוגיא אפשר למצוא את החלק שאתה מתחבר אליו, אם זה החלק ההלכתי, או איזה זוית מעניינת בסוגיא.
הרבה פעמים בלבול בסוגיא יוצר עייפות וחוסר חשק להמשיך, הפתרון לזה הוא לכתוב בצורה ברורה ומסודרת מה יצא לך עד עכשיו, ומה צריך להמשיך.
לפעמים הבלבול וחוסר הסדר גורם שאתה אפילו לא יודע מה הקושיות בסוגיא ואין לך כח להמשיך, צריך לכתוב ולהתמקד מה הקושיות, ואחר שברור מה הנקודות הפשוטות והמובנות ומה הקושיות אפשר להתקדם הלאה, לחוש סיפוק בלימוד, ולהצליח בעז"ה!

בנוסף לעצות החברים הי"ו, אני ממליץ להתפלל, כבן לאביו בנוסח משלך מעומק הלב, על כל הנצרך, שהשינה שאתה כן ישן תהיה איכותית ותשביע את צרכי הגוף וכו'.
ובנוסף שמעתי פעם חיזוק נפלא מהמשגיח הגה"צ רבי דן סגל שליט"א שאמר על מה שכתוב "שבע יפול צדיק וקם" ולא כתיב "שבע יפול וקם צדיק", כלומר לא מי שנפל וקם רק הוא הצדיק. אלא גם בשעת הנפילה הוא כבר צדיק, וזהו במי ששואף ומשתדל להיות טוב ולעשות רצון קוב"ה.
בהצלחה רבה.

תתייחס לדברים שלו!
הוא כותב לך בקשה לעזרא...
תפילת שחרית מוקדמת ולכן אינו מספיק לישון מספיק.
תקרא הכל אם יש לך מה לענות בכבוד
אם לא אז אין עניין לכתוב

מה שכתבת לו "ברוך הבא" לפורום זה ברכה יפה התחלת טוב.
אין עניין לתקוף....

השתדלתי לעזור לו,
ולכן כתבתי שלא יעזרו כל מיני פתרונות קסם למיניהם,כגון קפה וכד',
אלא צריך לישון בכמות מספקת.
כט"ס.

בנוסף לעצות החברים הי"ו, אני ממליץ להתפלל, כבן לאביו בנוסח משלך מעומק הלב, על כל הנצרך, שהשינה שאתה כן ישן תהיה איכותית ותשביע את צרכי הגוף וכו'.
ובנוסף שמעתי פעם חיזוק נפלא מהמשגיח הגה"צ רבי דן סגל שליט"א שאמר על מה שכתוב "שבע יפול צדיק וקם" ולא כתיב "שבע יפול וקם צדיק", כלומר לא מי שנפל וקם רק הוא הצדיק. אלא גם בשעת הנפילה הוא כבר צדיק, וזהו במי ששואף ומשתדל להיות טוב ולעשות רצון קוב"ה.
בהצלחה רבה.
אור החיים הק' כותב שהשבע יפול צדיק הוא חלק מהוקם

יש להוסיף עוד שאולי לימוד בחברותא יועיל..
גם אני מוצא עצמי לפעמים בסדר ב' עייף מאוד כתוצאה מטיפול בילדים (זמנים שהאשה לא יכולה לטפל בהם) וחוסר שינה (אין זמן לישון שנ"צ) ושהייתי לומד לבד זה היה גומר אותי וכדי להתעורר הייתי צריך ללמוד כל מיני דברים שמעניינים אותי יותר, ושאני לומד עם חברותא הרבה יותר קל ללמוד אף עם עייפות כי יש יותר ריכוז וזה יותר מחייב אותך. עוד נקודה לדעתי תפילה תמיד עוזרת

מרן הגרב"צ אבא שאול זצ"ל כותב בספרו אור לציון חכמה ומוסר כי אברך שהילדים וכד' הפריעו לו בלילה לישון ובבוקר עייף בסדר א'
אם מתגבר על עצמו זה סגולה שיותר לא יפריעו לו
והסברא בזה היא פשוטה, הרי היצר הרע רוצה שלא ילמד, ואם מחמת שהפריע לו לישון נעשה הלימוד שלו שווה פי מאה, כי שווה אחד בצער ממאה שלא בצער, אז היצר הרע רק הפסיד [ושמעתי בשם חכמי פורת יוסף, שיש גירסה שבצער שווה פי אלף, וכעת לא מצאתי, מקור הדברים נמצאים באבות דר"נ ג ו]
וכסיפור הידוע על אותו בעל מכולת שלא באו לו קונים, הלך לרב, נראה לי החפץ חיים, ושאלו הח"ח מה אתה עושה בין לקוח ללקוח, אמר שקורא עיתון, אמר לו הרב, תקרא תהילים, מיד היצר יפריע לך וישלח לך קונים, וכך הווה
וידוע שעיקר העיקרים זה העמל והיגיעה, וכמו שמרן ראש הישיבה רב רבנן רבינו עזרא עטיה זיע"א היה מרגלא בפומיה, שהקב"ה סופר שעות לא סופר דפים, כלומר, העיקר לעמול וללמוד כמה שיותר זמן ולא להספיק במהירות הרבה דפים בקצת זמן
וכפי שכתוב אדם לעמל יולד, לכ"א נגזר כמה עמל יהיה לו בחיים ואם לא תוציא את העמל בלימוד התורה, תצטרך להוציאו בדברים אחרים ללא שכר
בהצלחה

חזור
חלק עליון