• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

אכילת חמין בליל שישי

כן מורים מרנן ורבנן מרן רה"י הגר"מ צדקה שליט"א והגרב"צ מוצפי שליט"א
ע' כאן בהרחבה....
ויש לעיין שאולי יש להורידו אף מן התפריט בבר של החתונות, או שסעודת מצוה שאני.

הצג קובץ מצורף 30155
מעניין שנקטו החכמים הנ"ל דהוא איסור גמור
ובבא"ח מבואר להדיא דהוי רק מידת חסידות.

אין זו קושיא....
פשוט הבן איש חי דיבר ביחידי שעושה זאת, ובזה כו"ע מודו דהוי מידת חסידות.
אך שעושים מזה "עניין" "מכירות" ו"פרסומי ניסא", ודאי שהוי זלזול גמור בכבוד השבת!

אין זו קושיא....
פשוט הבן איש חי דיבר ביחידי שעושה זאת, ובזה כו"ע מודו דהוי מידת חסידות.
אך שעושים מזה "עניין" "מכירות" ו"פרסומי ניסא", ודאי שהוי זלזול גמור בכבוד השבת!
מלשונו של הגרב"צ משמע שאין לאכול אוכל של שבת בחול כלל.

בתור הזהב (שמות תשפ"ה) הביאו קטע מ'סברי מרנן, חינוך' בשם הרב שמעון בעדני זצ"ל, וז"ל:
ישנה תופעה שנכנסה בהיכלי הישיבות, מנהג אכילת צ'ולנט בליל שישי. יש נוהגים לעשות 'משמר' ולאכול חמין. מה זה 'משמר' של חמין? כאב לי לשמוע על כך. אני זוכר כיצד אנחנו היינו עושים לימוד כל הלילה ואוכלים עוגה וקפה. פעם אחת עשינו 'משמר' בליל שישי. ישבנו ולמדנו. ואז נכנס ראש הישיבה הגרא"מ שך זצוק"ל ושאל: "מה הכנתם לכם אוכל למהלך הלילה?" אמרנו: "יש לנו קפה ועוגות". אמר לנו מרן הרב שך זצוק"ל: "זה לא מספיק, צריך חלב, אתם לומדים כל הלילה, צריך שיהיה לכם כח ללמוד", והלך וקנה לנו חלב. זה המקסימום שאכלנו בלילה. אבל מה זה החמין שאוכלים?! זה מקלקל את השבת! אסור לאכול מאכל טעים בחול ואחר כך בשבת לא ירגיש עונג כיון שאכל כבר בליל שישי, זה יצר הרע שמכניס כל מיני דברים.

בתור הזהב (שמות תשפ"ה) הביאו קטע מ'סברי מרנן, חינוך' בשם הרב שמעון בעדני זצ"ל, וז"ל:
ישנה תופעה שנכנסה בהיכלי הישיבות, מנהג אכילת צ'ולנט בליל שישי. יש נוהגים לעשות 'משמר' ולאכול חמין. מה זה 'משמר' של חמין? כאב לי לשמוע על כך. אני זוכר כיצד אנחנו היינו עושים לימוד כל הלילה ואוכלים עוגה וקפה. פעם אחת עשינו 'משמר' בליל שישי. ישבנו ולמדנו. ואז נכנס ראש הישיבה הגרא"מ שך זצוק"ל ושאל: "מה הכנתם לכם אוכל למהלך הלילה?" אמרנו: "יש לנו קפה ועוגות". אמר לנו מרן הרב שך זצוק"ל: "זה לא מספיק, צריך חלב, אתם לומדים כל הלילה, צריך שיהיה לכם כח ללמוד", והלך וקנה לנו חלב. זה המקסימום שאכלנו בלילה. אבל מה זה החמין שאוכלים?! זה מקלקל את השבת! אסור לאכול מאכל טעים בחול ואחר כך בשבת לא ירגיש עונג כיון שאכל כבר בליל שישי, זה יצר הרע שמכניס כל מיני דברים.
אשרי הבחורים היקרים שלנו!! זרקו כל מנעמי עולם, מתנזרים מהרחוב ומה שכלול בו!!
ומסתפקים בקופסה קטנה של שעועית מבושלת [דמיתקרי צ'ונט]
אם בזכות הצ'ונט תלמדו עוד שעתיים וק'ו לילה שלם , היה שווה!
ואלמלא מה שכתבו הרבנים דלעיל הייתי אומר שיקבלו שכר גם על אכילת הצ'ונט.

דעת בעלי בתים היפך דעת תורה

אם באמת הוא לומד בליל שישי ועל הדרך מביאים לו ניחא...
אבל כשעושים מזה "עניונים" (הטעות בכוונה) ומפרסמים בריש גלי, על זה נזעקו כל גדולי הדור.
מעניין שנקטו החכמים הנ"ל דהוא איסור גמור
ובבא"ח מבואר להדיא דהוי רק מידת חסידות.
עניתי ע"ז....
גם הבן איש חי יודה שאיך שזה נעשה בזמננו בריש גלי ובפהרסיא, שזה באמת זלול בכבוד השבת. ואסור לא רק ממידת חסידות.

אם באמת הוא לומד בליל שישי ועל הדרך מביאים לו ניחא...
אבל כשעושים מזה "עניונים" (הטעות בכוונה) ומפרסמים בריש גלי, על זה נזעקו כל גדולי הדור.

עניתי ע"ז....
גם הבן איש חי יודה שאיך שזה נעשה בזמננו בריש גלי ובפהרסיא, שזה באמת זלול בכבוד השבת. ואסור לא רק ממידת חסידות.
אף אי נימא כדבריך הגרב"צ הביא מקורו מהבא"ח ושם כתוב רק מידת חסידות:
1737224038222.png

חזור
חלק עליון