• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

טיפים לצום

בנימין לוריא

Administrator
חבר צוות
17 עצות וטיפים לצום קל במיוחד:
חשוב לדעת כי ההכנה לצום צריכה להתחיל לפחות 3 יממות לפני הצום.
1. במשך היממה שלפני הצום, לשתות מים בכל שעה. להקפיד על שתיית מים הדרגתית ולא לשתות כמות גדולה בסעודה לפני הצום.
2. לקראת הארוחה האחרונה שלפני הצום חשוב לקחת כפית דבש. הדבש גורם שהנוזלים יישארו בגוף ולא יפרשו מהר, כך שעד למחרת בצהריים תרגישו רוויים ללא תחושת צמא.
3. השתיה האחרונה שלפני הצום, ללגום משקה מר, למשל תה חזק או בירה לבנה. ע"י סיום ההכנה עם משקה מר נשבר הצימאון וכך בליל הצום לא מרגישים צמא.
4. ביום שלפני הצום כדאי להרבות באכילת גזר. גם גזר מבושל. הגזר מחזיק זמן רב בקיבה ונותן הרגשה מלאה.
5. לפני הצום להכין 7-8 שקדים. העיכול של השקדים ארוך והוא נשאר זמן רב בגוף. מומלץ להשרות את השקדים בלילה שלפני זה מים, לקלף את הקליפה החומה, וככה האפקט של השקדים חזק יותר.
6. במהלך הצום כדאי להצטייד בריח מנטה אם תתקוף אתכם הרגשת סחרחורת תוכלו לנשום חזק מהריח של המנטה וההרגשה תחלוף.
7. במקרה שאין לכם ותקפה אתכם סחרחורת במהלך הצום, כדאי ללחוץ כמה שניות באזור מעל האף עד שהסחרחורת תחלוף.
8. לאלו שרגילים לשתות קפה מספר פעמים ביום, מומלץ כבר בימים שקודם לכן להפחית בהדרגה את צריכת הקפאין. ההפסקה הפתאומית של הקפאין גורמת לכאבי ראש וסחרחורות, ולכן כדאי מספר ימים לפני הצום להפחית בהדרגה את שתיית הקפה או שתיית קולה וכד'.
9. ביממה שלפני הצום לאכול בצורה הדרגתית דברים שיש בהם הרבה חלבון. הגוף זקוק לחלבונים כמו שהוא זקוק למשקה, וחשוב מאוד בצורה הדרגתית ולא פתאומית ביממות שלפני הצום להגביר את צריכת החלבון. חלבון נמצא בדגים, בבשר ועוף, בקטניות, בביצים, וגם בשקדים.
10. קיים מיתוס על שתיית סוכר ענבים תעשייתי לפני הצום. הדבר מזיק ולא תורם. סוכר הענבים הוא מזוקק ותעשייתי, הוא גורם לעלייה חדה של הסוכרים בגוף וצניחה מהירה.
11. כדאי בכל היממות שלפני הצום לאכול דברים שיש בהם סוכרים שמתפרקים לאט כמו תמרים או לחם מלא.
12. למעט מאוד במלח ביממות שלפני הצום. גם במהלך כל השנה המלח אינו בריא, אך לפני הצום הוא מגביר ומשבש את מנגנון הצמא של הגוף.
כמו כן, אוכל מטוגן או מתובל מדי מאוד לא מומלץ, בפרט ביום שלפני הצום.
13. להרבות באכילת פירות וירקות מכל סוג. בפירות וירקות יש הרבה ויטמינים וסיבים ששומרים את המים בגוף לאורך זמן.
14. מרק. מומלץ מאוד לפני הצום מרק ירקות או מרק עוף.
15. לנשים במצבים מיוחדים או מיניקות מומלץ מאוד כבר שלושה ימים לפני הצום לקחת ויטמין C בכמויות גדולות.
16. כבר יומיים לפני הצום לקחת ויטמין B12.
17. שתיה ואכילה מרובה בשעתיים שלפני הצום לא תורמים לצום קל יותר. חשוב לדעת כי הגוף צריך להכין את עצמו בצורה הדרגתית ומדודה. שתיה מרובה יוצאת מהגוף בצורה מהירה ואינה תורמת שום דבר להרגשה טובה במהלך הצום.
מי שמכין את עצמו לצום בצורה הראויה, בשעתיים שלפני הצום הוא יכול לאכול מעט לפי הכללים הנ"ל.
 
17 עצות וטיפים לצום קל במיוחד:
חשוב לדעת כי ההכנה לצום צריכה להתחיל לפחות 3 יממות לפני הצום.
1. במשך היממה שלפני הצום, לשתות מים בכל שעה. להקפיד על שתיית מים הדרגתית ולא לשתות כמות גדולה בסעודה לפני הצום.
2. לקראת הארוחה האחרונה שלפני הצום חשוב לקחת כפית דבש. הדבש גורם שהנוזלים יישארו בגוף ולא יפרשו מהר, כך שעד למחרת בצהריים תרגישו רוויים ללא תחושת צמא.
3. השתיה האחרונה שלפני הצום, ללגום משקה מר, למשל תה חזק או בירה לבנה. ע"י סיום ההכנה עם משקה מר נשבר הצימאון וכך בליל הצום לא מרגישים צמא.
4. ביום שלפני הצום כדאי להרבות באכילת גזר. גם גזר מבושל. הגזר מחזיק זמן רב בקיבה ונותן הרגשה מלאה.
5. לפני הצום להכין 7-8 שקדים. העיכול של השקדים ארוך והוא נשאר זמן רב בגוף. מומלץ להשרות את השקדים בלילה שלפני זה מים, לקלף את הקליפה החומה, וככה האפקט של השקדים חזק יותר.
6. במהלך הצום כדאי להצטייד בריח מנטה אם תתקוף אתכם הרגשת סחרחורת תוכלו לנשום חזק מהריח של המנטה וההרגשה תחלוף.
7. במקרה שאין לכם ותקפה אתכם סחרחורת במהלך הצום, כדאי ללחוץ כמה שניות באזור מעל האף עד שהסחרחורת תחלוף.
8. לאלו שרגילים לשתות קפה מספר פעמים ביום, מומלץ כבר בימים שקודם לכן להפחית בהדרגה את צריכת הקפאין. ההפסקה הפתאומית של הקפאין גורמת לכאבי ראש וסחרחורות, ולכן כדאי מספר ימים לפני הצום להפחית בהדרגה את שתיית הקפה או שתיית קולה וכד'.
9. ביממה שלפני הצום לאכול בצורה הדרגתית דברים שיש בהם הרבה חלבון. הגוף זקוק לחלבונים כמו שהוא זקוק למשקה, וחשוב מאוד בצורה הדרגתית ולא פתאומית ביממות שלפני הצום להגביר את צריכת החלבון. חלבון נמצא בדגים, בבשר ועוף, בקטניות, בביצים, וגם בשקדים.
10. קיים מיתוס על שתיית סוכר ענבים תעשייתי לפני הצום. הדבר מזיק ולא תורם. סוכר הענבים הוא מזוקק ותעשייתי, הוא גורם לעלייה חדה של הסוכרים בגוף וצניחה מהירה.
11. כדאי בכל היממות שלפני הצום לאכול דברים שיש בהם סוכרים שמתפרקים לאט כמו תמרים או לחם מלא.
12. למעט מאוד במלח ביממות שלפני הצום. גם במהלך כל השנה המלח אינו בריא, אך לפני הצום הוא מגביר ומשבש את מנגנון הצמא של הגוף.
כמו כן, אוכל מטוגן או מתובל מדי מאוד לא מומלץ, בפרט ביום שלפני הצום.
13. להרבות באכילת פירות וירקות מכל סוג. בפירות וירקות יש הרבה ויטמינים וסיבים ששומרים את המים בגוף לאורך זמן.
14. מרק. מומלץ מאוד לפני הצום מרק ירקות או מרק עוף.
15. לנשים במצבים מיוחדים או מיניקות מומלץ מאוד כבר שלושה ימים לפני הצום לקחת ויטמין C בכמויות גדולות.
16. כבר יומיים לפני הצום לקחת ויטמין B12.
17. שתיה ואכילה מרובה בשעתיים שלפני הצום לא תורמים לצום קל יותר. חשוב לדעת כי הגוף צריך להכין את עצמו בצורה הדרגתית ומדודה. שתיה מרובה יוצאת מהגוף בצורה מהירה ואינה תורמת שום דבר להרגשה טובה במהלך הצום.
מי שמכין את עצמו לצום בצורה הראויה, בשעתיים שלפני הצום הוא יכול לאכול מעט לפי הכללים הנ"ל.
מי הממליץ?
 
מי הממליץ?
ליקוט מהרבה אנשים שאמרו כן.
פורסם בהקלטה ככה"נ מאיזה קו תוכן, ואני שיכתבתי להעלות לכאן. (מצורף ההקלטה).
 

קבצים מצורפים

  • טיפים לצום.zip
    2.7 MB · צפיות: 10
שמעתי מהמו"ץ הרב אבנר קבץ שליט"א משכונת שמואל הנביא, שביממה לפני הצום לשתות בקבוק מיץ ענבים טבעי, בפיזור נכון על פני כל היממה, ואפשר למהול עם מעט מים, והצום עובר בקלות ממש.
וניסיתי זאת כמה פעמים, ואכן הועיל מאוד.
 

לא רק ביצה באפר: מה כדאי לאכול – וממה להימנע לפני צום תשעה באב?​


למרות שכולנו מייחלים ליום בו צום זה יהפוך ליום של שמחה, חשוב להיערך נכון כדי להקל על הגוף ולהימנע מתופעות לוואי לא נעימות | לפניכם שורה של המלצות חשובות כיצד יש לנהוג ומה לאכול במהלך היממה שלפני תשעה באב
בעוד אנו מתקרבים לצום תשעה באב, אנו מתכוננים לצום של 25 שעות. למרות שכולנו מייחלים ליום בו צום זה יהפוך ליום של שמחה, חשוב להיערך נכון כדי להקל על הגוף ולהימנע מתופעות לוואי לא נעימות.
חשוב להדגיש כי ההמלצות הבאות מיועדות לאנשים בריאים בלבד.
הכנה נכונה לצום:
1. שתייה: יש להרבות בשתיית מים לאורך כל היום שלפני הצום, ולא להסתמך על שתייה מרוכזת בשעות האחרונות.
2. הימנעות מקפאין: מומלץ להימנע ממשקאות המכילים קפאין כמו קפה, תה שחור וקולה.
3. פיזור ארוחות: אכלו מספר ארוחות לאורך היום, כולל ארוחת בוקר, ביניים, צהריים וסעודה מפסקת.
4. תכולת הארוחות: בסעודת הצהריים שלבו דגנים מלאים, חלבונים כמו דגים לא מטוגנים, שמן זית או טחינה וירקות. בסעודה המפסקת מומלץ לאכול חלה עם טחינה, מוצרי חלב וירקות.
5. מה להימנע ממנו: הימנעו ממזונות עתירי מלח, מאכלים מטוגנים, חריפים או מתובלים מדי, וכן ממזונות ומשקאות מתוקים.
לאחר הצום:
1. התחילו בשתייה ובאכילת פירות עסיסיים או פחמימה פשוטה להחזרת נוזלים ואנרגיה לגוף.
2. לאחר מנוחה, אכלו ארוחה מאוזנת הכוללת דגנים מלאים, חלבונים וירקות.
3. המשיכו לשתות בהדרגה לאורך הערב.
לסיכום, הכנה נכונה והקפדה על הנחיות אלו יכולות לסייע בהתמודדות טובה יותר עם הצום ובהתאוששות מהירה ממנו. יחד עם זאת, אנו מקווים כי בעתיד נזכה לראות את יום זה הופך ליום של שמחה ושל גאולה, כפי שנאמר בנבואה: “…וְצוֹם הַחֲמִישִׁי … יִהְיֶה לְבֵית יְהוּדָה לְשָׂשׂוֹן וּלְשִׂמְחָה וּלְמֹעֲדִים טוֹבִים…”
 
חזור
חלק עליון