הגאון רבי בן ציון אבא שאול שליט"א, ראש ישיבת 'אור לציון': "אמא ששולחת את בנה לצבא תיתבע ששפכה את דמו לשווא"
י"ז שבט תשפ"ה
הגאון רבי בן ציון אבא שאול כובד למסור את השיעור המקדים לשיעורו של הראשל"צ הגר"י יוסף בבית הכנסת 'היזדים' בירושלים, ויצא במתקפה חריפה נגד גיוס צעירים צעירים חרדים, גם כאלו שלא לומדים.
לשמיעת דבריו לחץ כאן
[ATTACH=full]31607[/ATTACH]
הנה תמלול דבריו באותו מעמד:
"הרב הגדול הראשון לציון, יש הוראה ברורה שלו, שלא לגשת ולשתף פעולה עם הצבא בשום פנים ואופן שבעולם. לא מבעיא בחור שיושב ולומד, שהוא ספר תורה של תורה שבעל פה, הוא תורה מהלכת על שתיים, אלא כיוון שהמטרה והגישה זה נגד, זה נגד השם משיחו ותורתו – אז לא לשתף איתם פעולה ולא להתייצב! גם בחורים שלא מספיק עדיין לומדים – כולם ילמדו בעז"ה – אבל גם שלא מספיק עדיין לומדים, כמו שמורה הרב הראשון לציון: לא להתייצב בשום פנים ואופן שבעולם.
רבי יעקב עדס שליט"א היה קרוב מאוד ונערץ מאוד אצל מרן הגאון רבי חיים קנייבסקי, זכרונו לברכה לחיי העולם הבא. יש ספר שלם, שיח יעקב, של התכתבויות ביניהם, תשובות, בשנים שכבר הרב חיים לא כל כך הסכים לכתוב, היה כבר חלש, [אבל] המכתבים שלו החיו אותו, והיה יושב וכותב. ובכלל, הפגישות ביניהם, אני הייתי פעם אצל הרב חיים בנוגע לעניינים שלו – באיזה הערצה ובאיזה החשבה [הרב חיים דיבר על הרב עדס], אי אפשר לתאר במילים. והוא דיבר איתו על הנושא הזה, והרב חיים אמר לו 'בשום פנים ואופן שבעולם!' זו הוראה של מרן הגאון רבי חיים קניבסקי, בשום פנים ואופן, גם בחור שלא לומד – לא להתייצב שמה! זכה הרב הראשון לציון לכוון גם כן להוראה הזאת.
וביקש ממני הרב עדס לבוא ולומר בשמו, לחזק את ידיו [של הראשון לציון]. זו הוראה ברורה, והראשון לציון עומד על זה, ומתעקש על זה, ומדבר על זה, וצועק על זה, וכמו שאתם שומעים כל הזמן – לעמוד ולהבין, שכך הוראת התורה הקדושה!
נדפס ספר 'בשבילי ראדין'. שמה במהדורת תשפ"ד, בעמודים 510-509 יש מכתב פלאי משנת תרצ"ח של ראש ישיבת חברון, הרב שמחה זיסל ברויידא זצ"ל, שמורנו הרב הראשון לציון היה קרוב אליו וחביב עליו. הוא היה מהנכסים המיוחדים של עולם התורה והישיבות, הוא היה נקרא בחור משכמו ממעלה, עוד שמה בחוץ לארץ. הוא היה מדבר בלימוד עם הגאון הרוגצ'ובר זיכרונו לברכה, והוא מצא אצלו חן וקורת רוח. כל העולם ידע, [שהוא] הבחור היחידי [שקרוב לרוגצ'ובר, כי] הרוגצ'ובר היה ביקורתי, הוא לא היה יכול לסבול עמי ארצות [בורים מתורה]. והחשיב אותו והעריך אותו. אז הרב שמחה זיסל ברויידא שולח מכתב לאבא שלו, והוא אומר [במכתב]: אני יוצא עכשיו מביתו של החזון איש, ושם שאלתי אותו אם להצטרף לארגוני שמירה מחמת פיקוח נפש. היו אז פדאיונים [מחבלים] שהיו יורים, וזה היה פיקוח נפש. ואמר לי החזון איש: 'כל התורה כולה נדחית מפני פיקוח נפש, חוץ מענייני דת ואמונה. ענייני דת ואמונה לא נדחים מפני פיקוח נפש, יש שמה ירידה רוחנית בדת, וירידה רוחנית באמונה, לא תלך איתם!' כך אמר החזון איש.
ואמרתי לו: 'אני מכיר את עצמי, אני לא ארד, אני אדם גדול.' אמר לו החזון איש: 'אין גדול, אין אדם שמחוסן מהדברים הללו', להיות בחברה כזאת, שמכוונים לזה, ורוצים את זה, אוי ואבוי.
והדבר האחרון, סיים הרב קנייבסקי, הצבא זה מקום מסוכן, הם אנשים מופקרים, הם לא שומרים נכון. כל אדם שילך לשם וחס וחלילה קורה לו משהו – [ומדובר כאן] באדם שלא צריך ללכת לשם, יהודי דתי משלנו שיודע שאסור ללכת, שהרבנים אמרו לא ללכת – אם הוא ילך לשם ויקרה לו איזה נזק – בשמיים יתבעו אותו על הנזק שהוא הזיק לעצמו!
כל אמא ששולחת בחור ישיבה, או בחור ישיבה אפילו שלא מספיק לומד, לשמה, אם חס וחלילה הוא יפגע או יקרה לו איזה נזק – בשמיים היא תיתבע, שהיא הזיקה ושפכה את דמו לשוא נגד התורה. ככה אמר הרב קנייבסקי. וצריך לפרסם את זה: אסור, הכוונה אסור! אסור בגוף, ואסור בנשמה.
אריאל שרון היה אצל רבי דוד בצרי, בביקור, וסיפר לו דברים מסמרי שיער, איך הם לא אחראים בצבא, איך שהם מתנהגים בצורה מופקרת, לא אכפת להם בכלל מדם של אנשים, פחד פחדים. אסור.
יהי רצון שנזכה כולנו להתחזק".