כבודו צודק לגמרי וכבר הערתי שלא היו בקיאים בחכמת התכונה, אבל מה נעשה שכך הבינו כל האחרונים וע"כ כתבו שפלג המנחה הוא ג' דק' קודם השקיעה ומבואר בדבריהם שכך ס"ל כדברי תרה"ד, ואצין כאן כל האחרונים שכתבו ג' דק' קודם השקיעה וע"כ הבינו כן וא"א לפרש דס"ל 90 דק' צאת הכוכבים דא"כ הוא 3.75 ואלו האחרונים, עולת שבת סי' רס''ז סק''א, מג"א סי' רס"א סק"י ובמחצה"ש שם, מלבושי יו''ט סו''ס רס''א, א''ר שם, תוספת שבת שם סקי''ב, מאמ''ר שם סק''ד, דגמ''ר על המג''א, בגדי ישע שם ס''ב, באה''ל שם ס''ב ד''ה להקדים, ערה''ש שם ס''י.
ואלו האחרונים שמבואר להדיא בדברים דס"ל כטעות של תרה"ד, מג''א סי' תנ''ט סק''ג, הגר''ז שם ס''י, א''ר סי' רס''ז סק''ה,ובאה''ל סי' רס''א ס''ב ד''ה להקדים. אבל גם כל האחרונים האחרים שכתבו ג' דק' קודם השקיעה ע''כ ס''ל כתרה''ד דדחוק מאד לומר דס''ל כדרך הראשונה שכתבנו ע''פ הגר''א.
ולמעשה אני לא מצאתי מי שכתב שפלג המנחה מחשבים שעה ורבע קודם צאת הכוכבים ושהוא 18 דק' קודם השקיעה זה לא בנמצא, והגם שכיום נודע לנו שדברי תרה"ד טעות הם אבל האחרונים הבינו שאינו טעות, וא"ר עצמו התיחחס לדברי הלבוש שכתב שדברי תרה"ד טעות וכתב שדברי תרה"ד נכונים וצודקים ולא רצה לסמוך על התוכנים.
הכלל העולה: דאנן כיום ידעינן שזו טעות אבל עד הדור האחרון וקצת קודם כולם חשבו שדברי תרה"ד אמת לבד מהלבוש הגר'א והפר''ח שהעירו על תרה''ד בזה, אבל כל שאר האחרונים ס''ל כדבריו, וא"כ כשמדליקים נרו שבת קודם ג' דק' לפני השקיעה לדברי כל האחרונים הללו הוא ברכה לבטלה ולית דחש לה וע"כ התקבל באופן ברור דלא כשיטת ר"ת.