• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

ההיתר להתגרות בעמלק

גרינפלד

Well-known member
מתוך ה'מגדלות מרקחים':
וישמע הכנעני מלך ערד יושב הנגב כי בא ישראל דרך האתרים וילחם בישראל וישב ממנו שבי (כא א)

פירש רש"י,
זה עמלק, שנאמר עמלק יושב בארץ הנגב, ושינה את לשונו לדבר בלשון כנען, כדי שיהיו ישראל מתפללים להקב"ה לתת כנענים בידם והם אינם כנענים, עכ"ל. ובמדרש תנחומא פירש באופן אחר "עמלק היה, ולמה קראו כנעני, לפי שנאסרו ישראל להלחם בבני עשו שנאמר אל תתגרו בם כי לא אתן לכם וגו', כשבא עמלק ונתגרה בהם פעם אחרת אמר להם הקדוש ברוך הוא אין זה אסור עליכם כבני עשו, אלא הרי הוא לכם ככנענים שנאמר בהם כי החרם תחרימם החתי והאמורי הכנעני, לכך נקרא כנעני", ע"כ. וקשה מה סלקא דעתך שיהיה אסור להלחם עם עמלק משום אל תתגרו בם, הרי איכא ציווי מפורש של מחיית עמלק.

ויש לבאר, שהמצוה של מחיית עמלק היא רק לאחר שבאו לארץ, כדכתיב בדברים כה יט "והיה בהניח ה' אלקיך לך מכל אויביך מסביב בארץ אשר ה' אלקיך נותן לך נחלה לרשתה תמחה את זכר עמלק", ובסנהדרין דף כ: מבואר שמצוה זו היא רק לאחר כניסתן לארץ ומינוי מלך, וא"כ סלקא דעתך שקודם שחלה מצות מחית עמלק יהיה אסור להתגרות בהם מדין בני עשו. וזהו החידוש, שבני עמלק מופקעים מהאיסור להתגרות בבני עשו, גם קודם המצוה של מחית עמלק.
◆ ◆ ◆

והטעם שבאמת מותר להתגרות בעמלק, מבואר במדרש הנ"ל שהוא כיון שעמלק בא ונתגרה בישראל תחילה, שבאיסור של "אל תתגרו בם" יש תנאי, שאם הם פרצו את הגדר תחילה אין איסור להלחם בהם.

וכמבואר בבראשית רבה ויצא פרשה ע"ד, "בשעה ששלח דוד את יואב לארם נהרים ולארם צובה פגע באדומיים בקש לזנבן הוציאו לו אפיסטולי שלהם "רב לכם סוב את ההר וגו' אל תתגרו בם" וכו', באותה שעה שלח יואב אצל דוד אמר לו פגעתי באדומיים ובקשתי לזנבן הוציאו לי אפיסטולי שלהם וכו', באותה שעה לא נהג דוד כבוד מלכות בעצמו אלא עמד והעביר פיפורין מעליו ועטרה מעל ראשו ונתעטף בטליתו והלך לו אצל סנהדרין אמר להם רבותי לא באתי לכאן אלא ללמוד ואם נותנים אתם לי רשות אני מלמד, שלחתי את יואב לארם נהרים ולארם צובה ופגע באדומיים והוציאו לו אפיסטולי שלהן רב לכם, והלא הם פרצו את הגדר תחלה ויאסוף אליו את בני עמון ועמלק (שופטים ג)".

וביאר הרמב"ן בסוף השגותיו על סה"מ לרמב"ם, ש"תתגרו בם" משמע להתחיל במלחמה, ולכן כשעמלק פתחו תחילה אין איסור בדבר, ועי"ש עוד. ולכן גם כאן כיון שעמלק פתח תחילה, אין איסור להלחם בהם.
◆ ◆ ◆
 
המשך:
ולכאורה היה נראה לומר עוד טעם שאין איסור להלחם בעמלק מדין "אל תתגרו בם", דהנה באיסור להתגרות באדום כתיב בדברים ב ד "אתם עוברים בגבול אחיכם בני עשו היושבים בשעיר וגו', אל תתגרו בם כי לא אתן לכם מארצם עד מדרך כף רגל, כי ירושה לעשו נתתי את הר שעיר". מבואר דהאיסור דוקא בבני עשו היושבים בהר שעיר ומשום שהקב"ה נתן אותה להם בירושה. אבל עמלק הרי יושב בארץ הנגב כמו שאמרו המרגלים, והיינו בארץ שבעה אומות, ששם הלכו ישראל לרגל, וכן הוא בפרשת מסעי לג מ "והוא יושב בנגב בארץ כנען", ומקום זה לא ניתן לבני עשו ירושה, דאינו מקום בני שעיר החורי רק לקחוהו מבני כנען, ממילא אין שם איסור מלחמה.

ולפי זה ניחא היטב שההיתר להלחם בהם נכתב בלשון "כנעני" דמזה ילפינן הרי הוא לכם ככנענים, שההיתר הוא מפני שהם יושבים על מקום בני כנען, והם חשובים כנעניים על שם מקומם בארץ כנען וכמו שהיושבים בבבל נקראים בבליים, וכיון שהם כנענים מצד מקומם, זה גופא הוא המתיר להלחם בהם.

אמנם בחולין ס: איכא למ"ד דעוים הם מאדום ויצאו ממקומן ובאו לגור בארץ פלשתים, ומ"מ פירש רש"י שם ד"ה ליתו, דאסור היה לבני ישראל להלחם בהם ולהוציא מהם את ארצם משום האזהרה שלא להתגרות בבני עשו. ובספר טירת כסף לרבי חיים אברהם גאטיניו זצ"ל פרשת דברים (דפוס סלוניקי תצ"ו דף רס"א מדפי הספר) הקשה ע"ד רש"י הללו הרי האיסור להתגרות בבני עשו הוא דוקא בארצם, כדכתיב היושבים בשעיר וגו' כי לא אתן לכם מארצם, ועכ"פ מדברי רש"י הנ"ל מבואר דל"כ אלא דאסור להתגרות בבני עשו בכל מקום שהם.
◆ ◆ ◆

ובספר פרשת דרכים לבעל המשנה למלך דרך הקודש דרוש שביעי הביא דברי רש"י הללו, וכתב דהטעם בזה הוא דכמו שלקולא אמרינן עמון ומואב טהרו בסיחון, כמו כן לחומרא אם עמון ומואב כבשו ארצות מארץ כנען נעשו עי"ז ארץ עמון ומואב וחל איסור לקחת מהם את ארצם, וכמבואר בקרא בדברים ב כ דעמון ומואב נטלו מהרפאים ומ"מ עי"ז נעשית ארצם, וה"נ בבני עשו אם כבשו מארץ כנען אסור להוציא מידם משום דנעשה עי"ז מארץ שעיר.

ולכאורה יש לחלק, דעמון ומואב שכבשו מהרפאים, ארצות אלו גופא היו הנחלה שנתן להם הקב"ה וכמבואר בקרא שם דעל ארצות אלו הזהיר הקב"ה שלא ליטול מהם, אבל לגבי שעיר כתיב כי ירושה לעשו נתתי את הר שעיר דרק זה לחוד ניתן להם בתורת ירושה ולא בארץ כנען, ומה שהלכו העוים לפלשתים אינו בתורת נחלה שהנחיל להם הקב"ה.

והיה נראה לבאר דעת רש"י באופ"א, דהאיסור להלחם בבני עשו הוא לא רק ליטול מהם את ארצם, אלא עצם המלחמה באומה זו, וכמו שמצינו לגבי עמון דאמרינן בנזיר כג: וב"ק לח: דאסור אפילו לצעורי בעלמא, והרי איסור לצער אינו שייך לירושת הארץ דהא אין נוטלים אותה מהם, וא"כ י"ל דה"נ לענין מואב דנאסר רק מלחמה מ"מ אסורה אף מלחמה שאין בה כיבוש, וה"נ ס"ל לרש"י דבבני עשו מלבד האיסור ליטול את ארצם נאמר איסור בעצם המלחמה באומה זו, ולכן אסור בכל מקום שהם.​
 
והלא הם פרצו את הגדר תחלה ויאסוף אליו את בני עמון ועמלק​
והוסיף ה'מגדלות מרקחים' בהערה:
כן הביא הרמב"ן בהשגות שם. ויש להקשות, הרי במדרש דידן מבואר דפריצת הגדר של עמלק אינה מתירה להלחם עם כל בני אדום, אלא רק עם עמלק, ותדע דאל"כ בלאו הכי פרצו את הגדר תחילה במלחמת עמלק במדבר ובוישמע הכנעני, וא"כ מה מועיל שמלך מואב אסף אליו את בני עמלק למלחמה בכדי להתיר את אדום, וצ"ע.​
 
מבואר דהאיסור דוקא בבני עשו היושבים בהר שעיר ומשום שהקב"ה נתן אותה להם בירושה.​
והוסיף ה'מגדלות מרקחים' בהערה:
ובזה יש לבאר בס"ד הכתובים בדברי הימים ב כ י, שכאשר באו בני עמון ומואב להלחם בישראל, התפלל יהושפט ואמר "ועתה הנה בני עמון ומואב והר שעיר אשר לא נתתה לישראל לבוא בהם בבואם מארץ מצרים כי סרו מעליהם ולא השמידום, והנה הם גומלים עלינו לבוא לגרשנו מירושתך אשר הורשתנו", ע"כ. ויש לבאר לפי הנ"ל, שטענת יהושפט היתה שבני עמון ומואב אינם גומלים עם ישראל כאשר הם גמלו להם, שהרי בני ישראל לא נלחמו בהם, בכדי שלא להורישם מנחלתם שנתן להם הקב"ה "כי לבני לוט נתתי את ער ירושה", ואילו הם אינם גומלים לישראל במדה זו, אלא באים להלחם בהם לגרשם מנחלתם, ואינם מתחשבים במה שהנחיל להם אותה הקב"ה, וזהו מה שאמר לגרשנו "מירושתך אשר הורשתנו".​
 
חזור
חלק עליון