• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

השליך את המוראה ולא הגיעה אל מקום הדשן

גרינפלד

Well-known member
מתוך ה'מגדלות מרקחים':
והסיר את מוראתו בנוצתה והשליך אתה אצל המזבח קדמה אל מקום הדשן (א טז)

הנה
השלכת המוראה ונוצה של עולת העוף היתה נעשית מרחוק, באופן שהכהן עומד אצל קרן המזבח וזורק אותה אל מקום הדשן, שהיה רחוק, וכדאיתא בזבחים סד. "בא וראה כמה גדול כוחן של כהנים, שאין לך קל בעופות יותר ממוראה ונוצה, פעמים שהכהן זורקן יותר משלשים אמה". והעירו להסתפק, אם לא הצליח הכהן לזרוק עד מקום הדשן, ונפלה המוראה והנוצה על הרצפה שבדרך, מה יעשה עתה.

ולכאורה היה נראה שכל זמן שלא הגיעה אל מקום הדשן עדיין לא התקיימה המצוה, כמו שנאמר והשליך וגו' אל מקום הדשן, ולכן ירד הכהן ויטול את המוראה והנוצה מהמקום שאליו נפלה, וישליך אותה שוב משם אל מקום הדשן.

אכן בפירוש הראב"ד (קינים פ"א מ"א) כתב שההשלכה צריכה להיות דוקא ממקום ההקרבה של העוף, וזה לשונו שם "מדכתיב והסיר והשליך, משמע ממקום שמולק ומוצה משם היה משליך המוראה לבית הדשן, שאם נאמר שהיה הולך עמה ממקום למקום, למה בהשלכה, יבא עד מקום הדשן ממש ויתן בנחת, אלא שמע מינה ממקום מליקתה ומיצוי דמה משם היה משליך המוראה לבית הדשן", עכ"ל. ולפי"ז אם נפלה באמצע אינו יכול להשליך מאותו מקום שנפלה בו, כיון שצריך להשליך ממקום הקרבת העוף.

ויש להסתפק האם יועיל להחזיר את המוראה והנוצה למקום ההקרבה ולחזור ולהשליך, או שנתבטלה המצוה, ולא יועיל להחזירו כיון שהעוף אינו נמצא שם מכח הקרבתו, אלא הלך משם וחזר, וצ"ע.​
 
בזריקת הדם אם זרק כשר לא במקומה אף אם נשאר דם הנפש לא יחזור כשר ויקבל ונפסלה הזריקה מה שאין כן אם קבל פסול שאף אם זרק יחזור הכשר ויקבל ואם מצינו שיש דין בהשלכה אף אנו נאמר שבהיות שהשליך לא למקומו ועשה זאת כשר הרי זה כזריקה לא במקומו אמנם יש לחלק ששם סוף כל סוף הגיע דם למזבח אבל כאן אם מצינו שיש שם מקום הדשן למקום מסויים הרי זה כמו שאמר רבי אלעזר לגבי הולכה שהמהלך במקום שאינו צריך להלך אין מחשבה פוסלת כי לא עשה כלום ואף כאן לא עשה כלום ואף שרבנן חולקים עליו כיון ששם שם הולכה עליו כיון שאם היה שוחט בתחילת העזרה היה צריך להלך וכאן לא יחלקו ושמא יש להוכיח מדרש הראב"ד שהרי צריך בהקטרה הראש לעצמו והגוף לעצמו וצריך מליקה והקטרה בראשו של מזבח ונלמד ראשו של מזבח מהקטרת הראש ואחר כך ישר כתוב לגבי המוראה והנוצה ומסמיכם הראב"ד שבהיות שהם בפרשה הכל בראשו של מזבח ואם כן גם הגוף יש דין בעשיית מעשהו בראשו של מזבח ואם זה מקומו איך אפשר להוציאו חוץ למקומו אלא שביטל מצוה ועוד שאפשר להסמיך שיסוע להקטרת גוף ללמד על מעשהו בראש המזבח ומכל מקום כשר שהרי הדין הוא לא הסיר לא את המוראה ולא את הנוצה ולא את בני מעיים היוצאין עמה ולא ספגו במלח, כל ששינה בה מאחר שמיצה את דמה, כשרה ועוד יש לעיין
 
חזור
חלק עליון