לכבוד הרב ללוש שליט"א
התחדשו לי עתה עוד הבנות בענין וכן הוספתי להתכתב בענין עם ד"ר ליכט.
להלן אביא את דבריו בתחילה כשאני מסכם גם מה שכתב לכבודו בזה.
וכמו כן אסדר שוב את דברי עם סיכום קצר בסוף הדברים.
ד"ר אליהו ליכט כתב כמה הבהרות והערות על דברי הרב ללוש, וגם הוסיף סברות על הדיון ההלכתי, וגם אני הוספתי להתכתב עמו. אביא כאן את תמצית דבריו עם כותרות שלי ותגובה קצרה שלי לביאור ההלכתי שכתב:
- [לגבי הסברה שהועלתה בביאור דין מי פירות אין מחמיצים שהוא משום שהגז נוצר רק ממי הפירות ולא מהקמח. ע.א] במי פירות "רגילים" תהליך ההפיכה של עמילן הקמח לפחמן דו חמצני ואלכוהול מעוכב. דבר זה אינו נובע מעיכוב תהליך הפירוק לסוכרים כי אמנם החומציות משתקת גם את האנזימים המפרקים את העמילן לסוכר, אך מאידך היא עצמה גורמת לאותו פירוק, בלי עזרת האנזימים (גם בקמח קלוי לגמרי עם מי פירות חומציים מעוקרים בחום, שאין באלה שום אנזים "חי", יחול פירוק הדרגתי של עמילן הקמח לסוכר – בגלל עצם החומציות), אלא שמכל מקום מי הפירות "משתקים" את פעולת השמרים, ועל ידי זה הם מעכבים את התהליך מתחילתו. על כן במדה שיש התפחה - היא גם תוצאה של פעולת שמרים על עמילן הקמח; אם כי נכון שכשיש במי הפירות עצמם סוכרים - אותם השמרים פועלים גם על סוכרי מי הפירות.
- אם כן ההשערה שבתסיסת עיסת מי פירות חומציים אין בכלל שחרור גז מהעמילן של הקמח – בודאי אינה נכונה, משום שיש בעיסה כזו גם סוכרים שהתפרקו מעמילן הקמח כנ"ל. מה שיתכן – שחז"ל קבעו שמי פירות אינם מחמיצין כי רוב התסיסה של עיסת מי פירות היא של סוכרי מי הפירות, שכמותם בעיסה עולה בהרבה על אלה שנוצרו מפירוק הקמח.
- אך החיסרון הגדול של עיקר ההשערה זו שדין "מי פירות אינם מחמיצין" קשור לחומציות הפירות ה"רגילים" הוא שבכלל "מי פירות" כלולים גם ביצים וחלב ופירות לא חומציים כמלפפונים ותפוחי אדמה, ובהם אין את העיכוב הנ"ל.
- מכל מקום אין הכרח להצמד להסבר שדרך לחמץ בהם עיסות כי יש גם אפשרות אחרת להסביר את כל הענין – והיא מתיישבת יפה מאד עם לשון הרמב"ם שנראה ממנה שהטעם שמ"פ אין מחמיצין דומה לטעם של הא דקי"ל שאורז אינו מחמיץ, ובזה אפשר לומר שבאמת כל מי הפירות שוים, שבכולם לעיסה המוחמצת אין את כל המעלות של עיסת קמח-מים מוחמצת.
- ובטעם דעת ר"ת והרמב"ם מי פירות עם מים כן מחמיצין ואף ממהרים להחמיץ. נלע"ד פשוט, שכשר"ת מעמיד את "עיסה שנילושה ביין ושמן ודבש" בכגון שיש בה גם מים – אין זו סתם אוקימתא דחוקה כדי ליישב את הקושיות, אלא פירוש "לגיטימי" אחר למלים "עיסה שנילושה ביין" וכו'. ההבנה הראשונה היתה שמדובר בעיסה שהנוזל שעשה בה את הקמח לעיסה הוא יין או שמן וכו' במקום מים. ואילו ההבנה של ר"ת היא שמדובר כאן על עיסה רגילה של קמח-מים שהוסיפו לה גם יין או שמן וכו' – כמקובל ברוב מיני המאפה המתוקים בימינו. ובזה די פשוט להבין בעקרון שתוספת "קטנה" של מי הפירות למים לא תפקיע ממנה את שם החמץ לכשתחמיץ. ומאחר שקשה לקבוע מהו הגבול בין מי פירות "מועטים" ל"מרובים", וברור שהדבר אינו שוה בכל הפירות – לכן קבעו חכמים משום "לא פלוג" שכל עיסה המכילה גם מים וגם מי פירות מחמיצה, ואפילו בכה"ג שאחוז המים קטן והוא בתוך תחום הבדלי ההרכב הטבעיים שבמי הפירות כמו שהם (זנים שונים, כמויות מים שונות בהשקאה שבמהלך הגידול או אפילו סמוך לקטיף, וכו').
ואנסה לחדד את ההבחנה בין התפחה "חיצונית" ל"פנימית" כפי שהענין נראה לענ"ד: התפחה "פנימית" היא תהליך שבלי הקמח הוא לא יתרחש כלל, והתפחה "חיצונית" היא תהליך שהוא עצמו אינו תלוי כלל בקמח. לדוגמה: אם יכניסו אבקת אפיה רגילה לכוס מים נקי לגמרי מקמח – יתרחש בדיוק אותו תהליך המתרחש ע"י אבקת האפיה בתוך עיסה, אלא שבעיסה תהיה לה גם תוצאת לואי של התפחת העיסה. אפשר גם ללכת יותר רחוק: גם המים עצמם מתפיחים תוך כדי אפיה ע"י הפיכתם לאדים בגלל החום, ומכאן חללי האויר הקטנים הקיימים אף במצה כשרה למהדרין (בין במצות "רקיקין" ובין במצות הרכות הנהוגות אצל חלק מעדות המזרח. אפשר לטעון שזה אינו "חימוץ" כי אי אפשר בלעדיו, אבל אפשר גם להסביר זאת בכך שזו "התפחה חיצונית", כי המים רותחים בתנאי האפיה גם בלי שום קשר לעיסה. וכן ידוע לי שבד"ץ העדה החרדית אינו מתייחס לחיטה תפוחה ("שלוה") כאל חמץ ממש, אם כי שם יש גם שיקול נוסף – שהגרעינים מגיעים לכ-200 מעלות ונעשים "קלויים" עוד לפני שהם תופחים). בדברים אלו אינני קובע אם על המתיר או על האוסר להביא ראיה, רציתי רק להבהיר במה מדובר.
[תגובה שלי. ע.א:
א. מה שכתב כבודו שי"ל שבכל המי פירות לעיסה המוחמצת אין את כל המעלות של עיסת קמח-מים מוחמצת. אכתי לא ברור לי, שבסופו של דבר לא ברור איזה מעלות בהחמצה חסרות בעיסה קמח ומי מלפפון?
ב. כבודו כתב שלפי ביאורו של ר"ת מובן מדוע תוספת קטנה של מי פירות לא תפקיע את שם החמץ. אך לענ"ד יש להעיר דהלא לפי ר"ת היא כן מפקיעה את איסור הכרת (וי"א גם את האיסור דאורייתא). אם ענין מי פירות לא מחמיצין הוא בגלל השפעה מעשית שההחמצה הזו יותר גרועה, אכתי צ"ע מדוע יש כאן הגדרה מדאורייתא של גריעות בחימוץ הזה, הלא הוא נראה כמו כל חימוץ במים.
ג. ובענין ההתפתחה החיצונית, כבודו מבאר דבמצה רגילה י"ל שלא מתחשבים בתפיחה הנעשית מרתיחת המים, כי היא אינה מהעיסה (נראה שכוונת כבודו לומר מהקמח), אך לענ"ד יש להעיר שתפיחה זו היא גם מהעיסה שהרי יש מים גם בקמח. לכן לענ"ד יותר נראה לומר שלא מתחשבים בזה משום שתפיחה זו אינה נעשית בדבר שיש בו חמיצות, וממילא מובן שכאשר מכניסים אבקת אפיה שהיא יוצרת את אותו גז חמוץ שיש בהחמצה רגילה, והוא התפיח את העיסה יש סברה גדולה לומר שזה הוי חימוץ שהתרבה מבמילה "מחמצת", לאתויי חימוץ מחמת דבר אחר].
- [בענין מה שכתב הרב ללוש שחומר ההתפחה "מקורו ממרכיבים שברובם אין מקורם מן המים, ורק לפי שעה מביאים אותם במים ע"מ לסייע בהרכבתם". ע.א].
- בתרכובת אמוניום קרבונט או אמוניום ביקרבונט יוני האמוניום מכילים מימן שנקלט מהמים ויוני הקרבונט מכילים חמצן שנקלט מהמים, כלומר - תהליך היצירה של החומר כולל גם התרכבות של ממש עם המים, ולא רק נוכחות של המים בזמן התהליך. מבחינה כמותית – התרומה של המים לחומר החדש היא בסביבת 20%, כלומר: מ-100 גרם פחמן-דו-חמצני ואמוניה מתקבלים כ-125 גרם חומר-התפחה משום שגם המים נכנסו לתרכובת. זהו המצב (עם שינויים קטנים באחוזים) בין בקרבונט ובין בביקרבונט, בין באמוניום ובין בסודיום.
- לגבי סודיום קרבונט או סודיום ביקרבונט (תהליך סולוויי) חוץ מהמים הנ"ל, אחד המרכיבים העקריים הוא מלח בישול (נתרן כלורי), שמקורו עלול להיות ממים.
- בניגוד לזה מלח המצוי במי ים או במרבצי מלח יבשתיים הוא כמו שהוא "מששת ימי בראשית". אם כי אפשר מבחינה טכנית לייצר את אותו מלח ע"י ניטרול הדדי של חומצת מלח וסודה קאוסטית.
- [לגבי הסברה שהעלה הרב ללוש בדבריו בגליון כח עמ' פג שהמלח נחשב מים בגלל שבזמן חז"ל הוא לא היה יבש כבימינו. ע.א]. אינני יודע לאילו דרגות יובש הגיע המלח בזמן חז"ל, אבל מסתמא שיטת הפקת מלח ממי ים ע"י בריכות אידוי היתה ידועה להם (ראה פירש"י ורד"ק בספר יהושע י"א על "משרפות מים"), ובשיטה זו ניתן לקבל בלא קושי מלח הנראה כיבש לגמרי.
- אם נאמר שחז"ל קבעו שהמלח דינו כמים לענין חימוץ בגלל החשש שמא הוא אינו מיובש לגמרי ומכיל עדיין שאריות מים - א"כ יש לחוש לכך בכל חומר שהיה פעם במים ויובש, ומי שמנו שרים ושופטים לומר שאנחנו לא צריכים לחשוש כי יש לנו אמצעי ייבוש ובדיקת שאריות מים משוכללים יותר, אחרי שחז"ל קבעו את הדבר כגזירה.
- אך אם אמנם החשש של חז"ל היה שאריות מים בלתי מורגשות לחושים - מדוע לא נחוש למים המשתחררים בוודאות בתהליך פעולת ההתפחה של הקרבונטים.
- [לגבי הסברה שהעלה הרב ללוש שהמים שנוצרים מהחומר אינם דומים בפעולתם למים רגילים שמוסיפים לעיסה. ע.א] כמות המים המתפרקים בתוך עיסה עם החומר הנדון היא בסדר גודל של כפית מים לבצק של 10 ק"ג, והשפעתה היא בדיוק כמו השפעת הוספת כפית מי ברז ל-10 ק"ג עיסה.
ולהלן אביא את תמצית תשובתי.
- בעיקר ההתייחסות להתפחה הנעשית ע"י החומר הנידון, וביאור דין מי פירות.
- אכן מרן הרב עובדיה כתב שאין לחוש שההתפחה הנעשית על ידי החומר היא חימוץ. עיקר סברתו מבוססת על דברי הכימאים המסבירים שפעולת ההתפחה שלו היא סוג שונה של תפיחה מפעולת חימוץ רגילה, אך לפי קוצר דעתי זה שיש כאן הבדל מהותי בין שני סוגי ההתפחה לא סגי כדי להתירה. כי אכתי יקשה מנא לן לקבוע במוחלט בלא ראיה מחז"ל שההחמצה הזו לא התרבתה לאיסור כרת בריבוי המיוחד של המילה "מחמצת" שפירושוהו חז"ל חמץ מחמת דבר אחר שאינו חימוץ רגיל? ומדוע נאמר שאינו בכלל חימוץ מאבנים המוזכר במהר"ם חלאווה, או בכלל דבר הדומה לשאור שהוזכר ברבינו חננאל כפירוש לחמץ מחמת דבר אחר.
- כבודו כותב שחומר זה לא היה ידוע לחז"ל, אך לענ"ד מסתבר שחומר התפחה מעין זה היה ידוע לחז"ל שכן ישנו סוג של נתר, שפעולת ההתפחה שלו דומה לחומרי ההתפחה שלנו והיו משתמשים בו להתפחה בימי קדם כפי שהביא פרופסור זהר עמר בספרו חמשת מי דגן עמ' 160 מקורות לענין זה. ועוד שגם אם לא היה ידוע הדבר לחז"ל מכל מקום בפשטות י"ל שחז"ל קיבלו במסורת את הדרשה לרבות דבר אחר שהכוונה היא לכל אופן שבו מושג החימוץ, וממילא הוא כולל גם אופן זה.
- והנה מרן הרב עובדיה ביסס את סברתו שחימוץ חיצוני מותר גם על סמך ההנחה שמי פירות מותרים כי הם עושים רק חימוץ חיצוני. ועל דבר זה קשה לי מהמציאות, כי כפי שכתב כאן ד"ר ליכט אות א שגם כאשר מי פירות חומצתיים מתפיחים אין זה רק חימוץ חיצוני של הפירות, אלא גם של הקמח, ובמיוחד קשה ממי פירות לא חומציים שבכלל אין הבדל בין פעולתם לחימוץ במים. חלב וביצים המוזכרים בפוסקים כדבר שאינו מחמיץ כמו שאר מי הפירות אין חומציות שמעכבת, ולכן לא יועיל מה שכותב כבודו להוציא את מי מלפפון ומי אבטיח מכלל מי פירות (וכמובן גם מסתימת הפוסקים לא נראה להוציאם). אם במציאות ביצים ומי תפוח אדמה וכדומה מחמיצים את הקמח כמו במים, אין נוכל לומר שאין זה חמץ, ועל כרחך שמה שאומרים גם בהם שמי פירות אין מחמיצים אינו קשור לדין חימוץ חיצוני, וגם לא נראה שהוא קשור לגירעות הנראית לעין בפעולת החימוץ.
- אין נפק"מ בכך שאכתי יש מקרים בהם נוכל לומר שלמרות שמי הפירות תפחו, עיקר התפיחה באה מבחוץ, דמאחר שמכל מקום ההסבר שהדבר נובע מכך שההתפחה חיצונית אינו מועיל לנו לכל מי הפירות, אין כל ראיה שבכלל יש חילוק כזה להתיר התפחה של דו תחמוצת הפחמן בגלל שהיא חיצונית, ולכן אין ללמוד מדין מי פירות כל קולא בהתפחה חיצונית.
- והנה בגליון האוצר כז כתבתי שאולי מה שמי פירות אין מחמיצין הוא משום שאין דרך להחמיץ בהם, והתורה מגדירה חימוץ רק כשהוא נעשה באופן שרגילים לחמץ. והקשה כבודו על הסבר זה שבחימוץ התורה לא מדברת על הפעולה אלא על התוצאה. אך לענ"ד יש להוכיח שיש משמעות גם לדרך הפעולה, מגוף מה שביארו הראשונים בענין הדרשה בפסחים כח ע"ב לאסור גם חימוץ מחמת דבר אחר.
- לפי רבינו חננאל ריבוי של חמץ מחמת דבר אחר היינו "שאור וכיוצא בו". משמע שהוא כל היכא שמוסיף כח חימוץ חזק לעיסה של קמח ומים, כך שלמעשה היא התחמצה בגלל כח החימוץ שהוספנו, ואף שבסופו של דבר בזה ובזה מרכיבי הדגן התפרקו והעיסה נראית מותפחת באותה מידה, אם כן אנו רואים שיש חשיבות לשאלה כיצד נעשתה פירוק והתפחה זו.
- לפי ריב"א המובא בתוספות הכוונה שמחמיץ על ידי דבר שאינו ממין העיסה (מין העיסה הוא שאור, מים וקמח). דרך זו דומה לר"ח רק שהוציא מכלל זה את השאור, שנכלל לדעתו בגדר חימוץ מאליו.
- ולפי המאירי הכוונה שמחמיץ מחמת פעולה שעושים אנשים. ובודאי לפי שיטתו חזינן שכן יש משמעות לאופן פעולת ההחמצה.
- נמצא דמכל הראשונים רואים שכן יש משמעות לדרך הפעולה בה נעשית ההחמצה ולא רק לתוצאה, וממילא י"ל כדברינו שדין מי פירות אין מחמיצים גם הוא נובע מהשוני בדרך ההחמצה.
- השואת מלח למים לפי השו"ע היא מדינא ואינה קשורה לדין מליח כרותח.
- כבודו כותב שענין המלח כמים הוא רק חומרה לכתחילה לפי כמה ראשונים. ואח"כ הוסיף שמרן פסק כמו הראשונים המחמירים רק בגלל המנהג, ומאי דנהוג נהוג ולא בדבר אחר. וגם לפי הסוברים שטעם החומרה במלח הוא מדין מליח כרותח, אין זה שייך בנידון חומר ההתפחה.
- ולענ"ד יש כאן עירוב דברים, ולכן אנסה לסדר את הדברים מחדש.
- דיני מלח לענין חימוץ מובאים בשו"ע בג' מקומות:
- בסי' תנה, ה כתב: "נוהגין שלא ליתן מלח במצה, ונכון הדבר".
- בסי' תסב, ז כתב: "יש לברר המלח קודם פסח מחטים שלא יהיו בתוכו, כי כשהמלח מתלחלח הוא נכנס מעט מעט בחטים ומתחמץ".
- בסי' תסג, ב כתב: "ותיקא שהוא תבשיל העשוי משמן ומלח עם קמח, מותר".
- הדין שדומה לנידון דידן של עוגיות שמכניסים לתוכם חומר הדומה למלח הוא כמובן דין הותיקא שבסי' תסג, ב שהוא עיסה שנילושה במי פירות עם מעט מלח. השו"ע לא כתב בדין זה שהמנהג להחמיר, אלא התיר לגמרי לכתחילה. וטעמו מבואר בב"י בסי' תסב כשדן על היתר הותיקא:
- "ודייק רבינו (הטור) משום דמלח אין בו תורת מים דאם לא כן ליתסר (כלומר לפי הטור טעם הקולא הוא משום שמלח אין בו תורת מים. ע.א), אבל הר"ן כתב שם ולא אסרינן ליה משום מילחא שהוא מים ומעורב עם השמן לפי שהוא מועט ונשתנה צורתו ואין בו כח עם השמן, אבל מים גמורים חיישינן בכל שהן ואפשר נמי דאי איכא (מי) מלח מרובה חיישינן ביה עכ"ל. וכן דעת הגהות מיימון שכתבו בפרק ה' (אות ה) נראה שיש לברור המלח קודם הפסח מחיטים שלא יהיו בתוכו כי כשהמלח הוא מתלחלח הוא נכנס מעט מעט בחיטין ומתחמץ".
- הב"י בא כמשיג על הטור ואומר שמהר"ן עולה שטעם הדין אינו מה שכתב הטור כי באמת א ו סוברים שמלח הוא כמים, וכפי שכתב הגהות מימוניות. ועל פי דבריו אלו פסק בשו"ע תסב, ז את דינו של הגהות מימוניות לא כחומרה של מנהג אלא כדין, ומבואר בזה שלפי הכרעת השו"ע המלח כשהוא לבדו נחשב לגמרי מים, אלא שעכ"פ מקילים בותיקא לכתחילה כדברי הר"ן "כיון שהוא מועט ומעורב עם השמן, ונשתנה צורתו".
- בענין הדין בשו"ע סי' תנה, ה שנהגו לא להכניס מלח לעיסה של קמח שנילושה במים, מבואר בב"י בסי' תנה שכתבו בזה הראשונים שני טעמים: האחד, מצד שמליח כרותח, והשני, מה שכתב הרא"ש שיתכן שעם מים הם ממהרים את החימוץ, וטעם זה יכול להתפרש כחשש לחומרה גם לסברה שמלח ממש כמי פירות (כפי שסבר הטור), ואף שפסק השו"ע כהגמ"י שמלח הוא כמים, יתכן שלדעתו בהצדקת המנהג י"ל שלחומרה יש לנו לחוש גם לסברה שהוא כמי פירות.
- אם טעם המנהג בהכנסת מלח למצה הוא מצד החשש שמלח הוא מי פירות מובן היטב למה בדין ותיקא לא חששו לזה, אך אם החשש הוא מצד סברת מליח כרותח צ"ל שסברה זו לא שייכת כשנילושה במי פירות, שרק במים שבטבעם מחמיצים אנו חוששים שרתיחת המלח תגביר את תהליך החימוץ, מה שאין כן כשנילושה במי פירות שאין כלל תהליך החמצה.
- לפי זה לכאורה בנידון של מרן הרב עובדיה ביביע אומר ח"ט סי' מג שהעיסה נילושה במי פירות ומלח לא היה צריך להחמיר כלל, והיה לו להתיר לכתחילה, שהרי השו"ע בדין ותיקא התיר לכתחילה, ולהא דמיא. אך המעיין בדבריו שם ס"ק א שם רואה שציין לדברי הביאור הלכה סי' תסג, ולאחר ציון זה כתב להקל רק בצירוף של ספק ספיקא, שהוא סגנון היתר של דיעבד, וכלשונו:
- "יש לנו בזה ס"ס להקל, שמא גם המלח שלנו דינו כדין מי פירות, כמסקנת המג"א והפמ"ג והמקו"ח, ואת"ל שדין המלח שלנו כמים, שמא כיון שהמלח מועט ביותר אין לחוש לשמא יחמיץ, כמ"ש המאירי והפר"ח וסיעתם". ונראה לענ"ד שהוזקק לספק ספיקא זה בגלל מה שהביא הביאור הלכה המצויין לעיל בדבריו. הביאור הלכה שם מציין שסברת הר"ן שעליה סמך הב"י (שאותה כותב מרן הרב עובדיה כאן בשם המאירי והפר"ח) אינה מוסכמת, ובריטב"א כתוב לגבי אותו ותיקא שיש בו קמח שמן ומלח דמשופ שמלח הוא כמים צ"ל ד"הכא מיירי כשנתבשלו הקמח והשמן בתחילה יפה ואח"כ נתן בו מלח, דהוה ליה כאפוי שאינו בא לידי חימוץ, וזה נראה נכון להרי"ט". ועולה מדבריו שכל היכא שלא התבשלו הקמח ומי פירות בתחילה יפה יש להחמיר שמא המלח ממש כמים אף שהוא מועט והשתנה. לכן כתב הביאור הלכה להקל בזה רק בדיעבד, ולענ"ד מדברי מרן הרב עובדיה משמע שגם הוא מסכים לזה שלכן כתב במסקנתו שהיתר זה נאמר רק בדיעבד, ולכן הוזקק כאן לצרף לספק ספיקא גם סברות שהשו"ע לא פסק כמותם כדי לבאר למה בכל זאת בדיעבד לא נחוש לדברי הריטב"א.
- ולפי זה מובן שאין זה נכון לומר שהראשונים חששו לסברה שמלח הוא כמים רק לכתחילה ולמגדר מילתא. השוואת המלח למים נפסקה להלכה בשו"ע ללא כל צד להקל על פי הר"ן הוגמ"י וכן הוא דעת הריטב"א. כאשר הריטב"א והר"ן דנים למה לא חששו לכך שמלח הוא כמים לגבי ותיקא הם יוצאים מנקודת ההנחה הפשוטה שמלח הוא ממש כמים לכתחילה ובדיעבד. והריטב"א שאוסר הכנת הותיקא בלי שיקלו תחילה את הקמח עם השמן אינו מחמיר רק לכתחילה אלא בלא הקליה לדידיה הוא אסור אף בדיעבד. לכן לענ"ד לא שייך לומר שגם לפי הראשונים שמשוים מלח למים השואה זו היא רק ענין של גזירה.
- גם אין זה נכון לומר שיש סוברים שטעם חומרת המלח היא משום מליח כרותח. ואין זה נכון למור שהוא ענים של מנהג. עניין מליח לרותח שהוא אחת הסברות למנהג שלא לשים קמח במצה אינו קשור להשואת המלח למים. הסוברים שיש לחוש בהכנסת מלח למצה למליח כרותח רק מבארים לנו מדוע למרות שהוא מים יש להחמיר בהכנסתו למצה.
- ועתה נבוא לדון מה הטעם להשוואת מלח למים.
- הביטוי "תולדות מים" לקוח מהמשנה מסכת מכשירין פרק ו משנה ה:
- "תולדות למים היוצאין מן העין, מן האוזן, מן החוטם, מן הפה, מי רגלים". ובהמשך המשנה מבואר שדם אינו נחשב תולדת מים, אלא יש לו תולדות בפני עצמם.
- כיון שהמשנה מפרידה בין דם למים כתב המאירי מסכת פסחים דף לט ע"ב:
- "שכל לחותו של אדם כגון רוקו וזיעתו (זיעה היא הוספה על המשנה) ומי רגליו ושאר הליחות המימיים, ולהוציא את הדם, מים גמורים הם להחמיץ, וכן בשאר בעלי חיים ואף על פי שהדבש והחלב נכללו במי פירות אין אלו מן הלחויות המימיים, שהרי החלב דם הוא מעקרו, והדבש מתילד מן המזון אלא שהטבע מכינו לשם ומכשירו למאכל".
- אם פירוש הביטוי תולדות מים במשנה היה דבר המופרד או נוצר ממים אין טעם לכך שרוק וזיעה יקראו תולדות מים יותר מאשר דם. לכן נראה שהלשון תולדות מים לא באה לבאר טעם אלא הוא הגדרה בעלמא שהלחויות האלו נכללים בדין מים, וכמו דאמרינן בעלמא 'אב ותולדה' שאין הכוונה שזה נולד מזה כפשוטו אלא שהתולדה היא כלולה באיסור האב אף שאינה מפורשת כמוהו.
- ולגבי מלח המקור להשואתו למים הוא דין המוסכם על כולם במשנה במקואות ז, א:
- "אלו מעלין ולא פוסלין השלג והברד והכפור והגליד והמלח והטיט הנרוק... כיצד מעלין ולא פוסלין, מקוה שיש בו ארבעים סאה חסר אחת נפל מהם סאה לתוכו והעלהו נמצאו מעלין ולא פוסלין" מבואר כאן שמלח מוגדר ממש כמים, ולכן הוא יכל לטהר כדין מים.
- דין זה נפסק בשו"ע יו"ד רא, ל, ואביא את לשון הלבוש (שם ס"ק ל) שכתבו בתוספת ביאור:
- "כבר ידעת שלא גזרו חכמים על השאיבה אלא במים, אבל בתולדות המים כגון השלג והברד והכפור והמלח... אם שאב מאלו ונתנה למקוה החסר לא פסלוהו שאין שאיבתם נקרא שאיבה, ולא עוד אלא אפילו משלימין לארבעים סאה, ואפילו עשה כל המקוה משלג או כפור או ברד שהביאם בכלי ועשה מהן מקוה כשר לטבול בו אפילו בלא הופשרו, דתולדות המים הם, וכולם נקראו מים אלא שנעשו כך בידי שמים, וכל מים שנעשו בידי שמים כשרים למקוה"[1].
- ומצינו בדיני מקוה דין נוסף, שגם דבר שתחילת ברייתו מן המים נחשב מים, וכפי שאמרו בברייתא המובאת בגמרא זבחים כב ע"א:
- "יבחושין אדומין, אפילו בעינייהו נמי! דהא תניא, רשב"ג אומר: כל שתחילת ברייתו מן המים מטבילין בו, ואמר רב יצחק בר אבדימי: מטבילין בעינו של דג".
- דין זה בודאי איננו מתייחס לדבר שעתה נוצר ממים, אלא לדבר שנוצר ממים בששת ימי בראשית, שהרי סתם דג אינו נוצר עתה ממים. והחזו"א (יו"ד סי' יד ס"ק יא) הוכיח שהוא דין מיוחד בדיני טהרה, אבל לענין הכשר אוכל לטומאה אין מתיחסים לכל דג כמים. וכן מסקנת הגרי"ז על הגמרא שם[2].
- אך דין המלח לא נאמר כחידוש של רשב"ג אלא מוסכם לכו"ע שדינו כמים, ולכן משמע שאין זה משום שהמלח נוצר בששת ימי בראשית מהמים[3].
- למעשה לענ"ד יש לנו ה' טעמים אפשריים להשוואת מלח למים:
- כיון שהוא נלקח מהמים יש עליו שם מים, או בלשון אחרת מקום גידולו הטבעי הוא מים[4].
- המלח נחשב מים כאשר הוא נעשה מן המים, כלומר שעצם יצירתו ממים מגדירה אותו מים.
- המלח נהפך למים כשהוא מומס בהם, וכל דבר שבטבעו מומס היטב במים דינו כמים.
- חז"ל הבינו שיש לו תכונות של מים.
- הוא נחשב כמים רק כגזירה אטו שאריות של מים או אטו מי ים.
- כבודו מבין שכשאר הראשונים אומרים שמלח הוא 'תולדות מים' הם מתכוונים לטעם הראשון, אך כפי שביארתי אין הכרח מלשון תולדות מים שיש בזה נימוק כשלהוא, וגם כאשר הלבוש אומר "כולם נקראו מים" אינו מבאר בזה טעם, אלא שבמציאות כל הדברים נקראו כך לפי חז"ל מפני אחד הטעמים שלא התפרש להדיא.
- מכל מקום פשוט שלגבי דין מקוה לא שייך לומר את הטעם החמישי שהוא גזירות, דהרי לא שייך לומר שיטהר כמים משום גזירה שמא נשאר בו מים.
- והנה לגבי פסח לא מצינו כל ראיה מהגמרא להחשיבו מלח כמים שמחמצים, ובודאי מה שאומרים הגמ"י, הריטב"א והר"ן שהוא כמים מיוסד על המשנה במקואות (וכן הוא במדרש המובא בר"שי לויקרא שהמלח הוא מים תחתונים), ולמדו משם לנידון דידן, כפי שמצינו שהראשונים לומדים גם מדין תולדות מים לגבי הכשר לטומאה שהם מחמיצים כמים, וכמובא במאירי הנ"ל.
- אך כבוד הרב מניח לענ"ד בצדק שכיון שלגבי חימוץ עיקר השאלה הוא אם יעשה את פעולת המים, צריכים לעיין אם למלח יש תכונת מים, שאם לא כן השואת מלח למים היא כטעם עקר. ואני מבין שכונת דבריו לשאול מה הנפקא מינה בכך שלענין טהרה הוא כמים אם בפועל אין לו תכונה של מים?
- כבודו הניח שתכונה של מים יכולה להיות במלח רק אם יש בו שאריות מים, וכיון שהסכים עתה עם דברי ד"ר ליכט שגם בימי קדם ידעו לייבש מלח שלא ישאר בו מים, לפיכך הגיע כבודו להסבר מחודש מאוד שלגבי חימוץ מלח אינו כמים מדאוריתא, אלא שלפי שיש לו שם מים והכל יודעים שמקורו מהמים גוזרים בו טפי שמא לא ייבשו אותו טוב או שמא ילוש במי ים.
- אך לענ"ד אי אפשר כלל לומר שזה טעם השואת מלח למים לגבי חימוץ, דמאחר שלגבי מקוה אין זה נוגע לגזירות, ולגבי פסח הדבר לא מפורש בגמרא כלל, לא יתכן שהראשונים יחדשו שהוא גזירה מדעתם. הריטב"א והר"ן מקשים למה בהכנת ה'ותיקא' לא חששו לזה שהמלח כמים, בגלל שבהלכות מקוה מצינו שמלח הוא כמים, ואין כל מקום לקושיה זו אם השואת מלח למים בפסח נובעת לדעתם מגזירות, במקום לחדש גזירות היה להם לומר בפשטות שכיון שהמלח הוא מוצר יבש אין לו תכונת מים לחימוץ ואפשר להשתמש בו לותיקא ותו לא מידי.
- לכן נראה לי פשוט שלדעתם השואת מלח למים גם בהלכות מקוה מראה לנו שלמלח שנעשה ממים יש תכונות מים, ולכן הם מקשים שגם בותיקא היה לנו לאסור להכניסו. וכן הוא גם לגבי הדברים שמכשירים שכיון שדמעות הם כמים לענין הכשר, הניחו הראשונים שיש להם תכונות מים, ולכן כל עוד שלא יוכח אחרת יש לנו להניח שהם מחמיצים כמים.
- וכך עולה מלשונם של הראשונים:
- הטור בסימן תסב (וכן הוא בתשב"ץ מאמר חמץ) כתב בסברת האומרים שמלח הוא כמים "כי המלח מתולדת המים". כאמור לעיל מלשון זה אין הכרח להבין מה טעם ההשואה לנידון פסח, אך האגור הלכות לישת מצה סימן תשעח כתב בהביאו את לשון הטור:
- "מצאתי שאם נמצא בקמח מלחלוחית מלח מחמיץ. כי המלח תולדתו מן המים ואינו בכלל מי פירות".
- מלשון זו משמע שטעם האוסרים הוא שכיון שהוא תולדה מן המים אינו בכלל מי פירות כי מסתמתא הווצרותו מהם גורמת שיש לו תכונות מים.
- וכן משמע להדיא בשלטי גבורים (י ע"א בדפי הרי"ף):
- "דמלח עקרו מן המים הוא, ובפרט כשמבשלים אותו שהוא נימוח וחוזר לברייתו, ודין הוא דלהוי דינו כמים ואוסר כמים ממש".
- משמע שזה שהוא נעשה ממים וגם הוא חוזר להיות מים מוכיח לדעתו שיש לו תכונות מים.
- ומשמע מדבריו שהבין דכאשר המלח מוצק חשיב שהשתנה ברייתו, ולכן היה עוד מקום לומר שאינו כמים, אך כשהוא נימוח הוא חוזר למה שהיה תחילה ולכן הוא כמים.
- והר"ן בדף יב ע"א מדפי הרי"ף כתב "שמלחא הוא מים". והנוסח בחידושי הר"ן בדף לט ע"ב הוא "מלחא שהוא במים" (והפר"ח מצטט בשמו "שמלחא הוא כמים"), ואם אות ב' אינו ט"ס יתכן שבא לפרש בהוספת אות ב על איזה מלח מדובר ואת טעם הדבר, שאינו מדבר במלח הרים משום שהוא לא נעשה מן המים, ולכן יש בו תכונות מים.
- והריטב"א כותב: "מלח הנעשה מן המים הרי הוא כמים ואסור".
- וכן בספר אהל מועד שער הפסח דרך ד כתב:
- "ולמדנו מהאי דשרינן ותיקא שאין טבע המלח כטבע המים אף על פי שנעשה מן המים".
- אפשר להבין שמילים "שנעשה מן המים" לא באו אצלם לומר שהענין נובע מעצם היצירה מהמים אלא רק להבדיל בין מלח מהים למלח מההרים. אך יותר נראה שכיון שלא כתבו מלח הנעשה מן הים, כוונתם לבאר בזה את הטעם שכיון שהוא נעשה מן המים יש לו תכונת מים ודינו כמים[5].
- וכן נראה מהדרכי משה (סימן תסב, ד) שענין מלח כמים נובע מצורת עשייתו מהמים, וז"ל:
- "ונראה לי לומר דבמלח שלנו שמבשלים אותה ודאי יש לחוש", והיינו דסבר שהוא נחשב מים לכו"ע כי הוא נלקח מהמים על ידי בישול המים[6].
- ועוד כתב הריטב"א "ויש אומרים שאפילו מלח הנחצב מן ההר גם הוא (ניסך) [ניתך] למים".
ונראה כוונתו לומר כאן טעם אחר, כדי שיכלל בזה גם מלח הנחצב מההר למרות שאין מקורו מהמים, והוא שחלות דין מים על מלח נובעת ממה שהוא ניתך ונמס ונהפך למים כשמכניסים אותו למים, וכוונת הריטב"א שגם מלח מההר ניתך ובגלל זה הוא נחשב למים.
ובאורחות חיים (הלכות חמץ ומצה אות ס) בשם הרא"ה כתב: "ומלח שנתך אותן מים ודאי מחמיצין, וכן מי הים". כנראה צ"ל 'שנתך אותו מים', וכוונתו שהמים גורמים לו להנמס ולהיות כמותם. גם לשון המאירי היא "ואף על פי שהמלח ניתך וחוזר למים, מ"מ מעט מלח בשיעור זה אינו מחמיץ במקום שאין מים" (וכעין זה כתב גם בדף מב ע"א לגבי המלח שבזיתום[7]). ואת דבריהם אפשר לפרש כעין דברי השלטי גבורים שהמלח הוא מים בגלל שמקורו מהמים, וכשהוא ניתן במים חוזר להיות כמקורו. והנה לפי דברי הריטב"א שכתב להחמיר במלח הרים בגלל שהוא ניתך למים משמע שגם סוכר ייחשב למים, אך לפי מה שביארתי בדברי הרא"ה, המאירי והשלטי גבורים נראה שלא נחמיר בהתכה בעלמא אם אין מקורו מהמים.
והטעם הפשוט שמחמירים במלח מן ההר הוא כלא פלוג וכגזירה (ובאמת בדיני טהרה מלח מן ההר לא ייחשב מים), ומסתבר שכך סוברים גם הטור והר"ן על הרי"ף שהניחו שהמלח כמים בלא לנמק, ובלא לחלק בין מלח של הרים למלח של ים, ולכן הפוסקים היום מקילים בסוכר.
- ועכ"פ רואים מהראשונים שאצל אף אחד מהם לא נמצא את הנימוק שבו מחזיק כבודו ששורש דינו של המלח לענין פסח הוא גזירות.
- ולכאורה יש להקשות על מה שביארנו שהראשונים המשוים מלח למים אומרים כך מתוך ההנחה שיש לו תכונות מים שלפי חכמי הטבע המלח הוא מינרל שנברא כך מששת ימי בראשית ובלא תכונת מים, וייחסו למים הוא רק בכך שיש אפשרות לבודדו גם מהמים.
- אך ידועים דברי החזו"א (טריפות ה, ג. וראה דרך אמונה הל' שמיטה ד, ה, והבאתי בספרי עמ' 252) שגדרי התורה נאמרים לפי חכמת המדע שהיתה בזמן התורה. ומצינו שבחז"ל מכנים יצירה מדבר גם מה שאינו מוגדר יצירה בלשון המדע אלא שזה נראה כיצירה, וכפי שכתבו האחרונים בענין יצירת הכינה, שכתב הרמב"ם בהל' שבת יא, ג שהיא מהזיעה, כשבמציאות ככל הנראה אינה נוצרת מהזיעה אך זה נראה כך. וכל שכן בנידון דידן שבודאי שייך להתייחס להפרדת המלח מהים כיצירת המלח מהים, ומובנת הסברה שחזרתו למים כשהוא מומס מוכיחה שנשאר בו תכונות מים. ומה שבפועל אנו יודעים היום שאין לו תכונות מים אינו משנה את הדין, כפי שלגבי כינה אנו אומרים שדינה כנוצרת מן הזיעה למרות שהיא אינה נוצרת מזיעה.
- ואף את"ל שבגלל היידע שלנו היום נפסוק כמי שסובר שמלח אינו מחמיץ, ולא נחוש לחיטה שהתלחלחה ממלח יבש, ונתיר להכניסו לכתחילה לעסה שנילושה במי פירות, מכל מקום אנו למדים מכל האמור את העקרון של כל הפוסקים שהשו"ע תסב, ז נקט כמותם שהוא הגיוני מאוד שדבר שנעשה ממים וחוזר להיות מים נשאר בו תכונות המים, ונפקא מינה לנידון דידן בחומר ההתפחה דכיון ש20 אחוז ממנו נעשים ממים וחוזר להיות מים צריך להיות דינו כמים.
- https://forum.moreshet-maran.com/#_ftn7
- https://forum.moreshet-maran.com/#_ftn7
- האיסור מחמת שנוצרים מים בעיסה.
- לגבי החשש מעצם פעולת המים המתפרקים בעיסה, כבודו כתב שאין לחוש לזה, ק"ו ממים שניתנו ביין קודם הלישה, שהתיר מרן הש"ע להדיא, אף שבודאי מתפרקים המים בעיסה, ולדע כבודו מזה חזינן שהעיקר הוא שכל עוד שלא נתן בעצמו מים לחוד אפילו מעט אין חשש.
- אך כבר כתבתי שלשון השו"ע (תסב, ג) בטעם ההיתר של המים שניתנו ביין "הואיל וכבר נתבטלו המים ביין", ומלשון זו מתבאר שטעם הקולא במים האלו הוא הביטול הכמותי ביין לפני הלישה, ולא רק זה שלא נתן בעצמו מים, ולפי המצריכים שלא יתערבו בו מים גם לפני הלישה, צריך גם ביטול של גדר 'פנים חדשות' כדי שיתבטלו אותם מים.
- והנה בהלכה זו של פנים חדשות בעלמא במאכלות אסורות נוקטים לכתחילה להחמיר כמובא במשנה ברורה סי' רטז, ז שלמעשה אומרים להקל בזה רק בדיעבד, ורק כשיש שישים לבטלו, ובשו"ע על המים שהתערבו ביין אפשר דמיירי כשיש שישים לבטלו (אם כי ביין צימוקים מדובר כשאינו בטל בשישים, אך בזה באמת הובא באחרונים המעשה שבזמן מרן עשו מעשה לשורפו, ואין היתרו בשופי), ובנידון דידן כתב ד"ר ליכט שעשרים אחוז מהחומר הם מים גמורים שהשתנו, כך שגם אם אנו באים לכך מצד פנים חדשות יש איסור. גם מרן הרב עובדיה (יחווה דעת ב, סב) משתמש בסברה זו של פנים חדשות רק כסניף נוסף להקל בדיעבד.
- ועוד שבנידון דידן מדובר על הגדרה אחרת, שעיקר מה שקובע לנו הוא השאלה אם יש לו טבע של דבר המחמץ כמים, ואיננו עוסקים בדין של איסור שנהפך להיתר, ולכן בנידון דידן גם אם המים קיבלו פנים חדשות, עיקר השאלה היא האם לאותם 20 אחוז של מים שנהפכו לדבר אחר בחומר זה, נשאר תכונת מים שמחמיצים. כי אף אם נאמר שיין שהתערבו בו 20 אחוז מים בזמן הבציר מותר, שם היין שאין לו תכונת מחמץ מבטלו, אך כאן אין בחומרים האחרים שמהם מורכב חומר ההתפחה דבר שיבטל את תכונת המים, ומנא לן להקל.
- כבודו כותב "אנו רואים בחומר זה להדיא שאין בו כלל את התהליך הנעשה בדגן עם מים המביא להתפרקות מרכיבי הדגן לגז". כיצד אנו רואים? כל מה שאנו רואים הוא רק שהעיסה תפחה. אלא ודאי כוונת כבודו שכך אנו יודעים ממה שאמרו לנו הכימאים שביארו מה התהליך שעושה חומר זה, והם אמרו שהוא עושה רק התפחה חיצונית. אלא שכבר הבהרתי שבעצם זה שהכימאים אמרו שהוא יוצר מים אין ספק שהם אומרים שהוא גם עושה מה שמים מועטים עושים, וכפי שכתב ד"ר ליכט שהוא משפיע על העיסה כמו כל כפית מים שתוכנס לעיסה של 10 ליטר שנילושה במי פירות. כשהמומחים ביארו את תהליך ההתפחה שנעשה מכח האומניום הם לא דיברו על נקודה זו, כי השיבו לשאלת הרבנים ששאלו מהו תהליך ההתפחה שעושה האומניום, ועל זה השיבו אמרו שהוא מתפרק ומתפיח התפחה חיצונית, כי ברור שבגלל זה בפועל העיסה תופחת ומגיעה לגובה שמגיעה. אם היו שואלים את הכימאים בעיסה שנילושה ביין ו1/250 אחוז מים בלי כל ביקרובנט מה תהליך ההתפחה, ודאי היו אומרים מה השאלה, הרי לא תהיה כל התפחה, ולכן כששאלו אותם מה תהליך ההתפחה שמחמת האומניום, הם לא התיחסו למים המועטים שנוצרים כחלק מתהליך ההתפחה.
- ועוד כתב כבודו שיצירת המים היא "תוצאה נלווית", וכנראה כוונתו שתופעה זו קיימת בטבע בכל דבר, וקדם לכבודו בזה הרב עמאר, אך לכאורה גם זה אינו מדוייק כי יצירת המים היא תוצאה נלוית שיכולה להגרם אך ורק מחומר שהורכב מתחילה ממים, והיא מעידה על הרכבו ממים. לא כל דבר הקיים בטבע יוצר מים כשהוא מתפרק.
- https://forum.moreshet-maran.com/#_ftn7
- המים שנוצרים בסוף מוכיחים את האיסור שביצירה מהמים
לענ"ד העיקר בזה הוא שהאיסור אינו נובע רק מעצם פעולת המים שנוצרים בעיסה על העיסה, וכבר כתבתי בספרי ובמאמרים האחרונים שאכן יש מקום לסברה שהכנסת מים לעיסה נאסרה רק כשהם עמדו בפני עצמם (אף שכאמור אין לזה ראיה מדין הביטול ביין). אלא שמכל מקום, אין כל ספק שהפירוק הזה מלמדנו שבחומר זה נשארו תכונות המים מהם הוא נעשה, ועל כן מובן מסברה שהעובדה שהוא נעשה ממים, גורמת שייחשב מים עוד לפני הכנסתו לעיסה אף על פי שהוא השתנה מבחינה כימית. יצירת המים היא שמבארת לנו למה אין לומר בענין זה 'פנים חדשות באו לכאן', דאיך נאמר פנים חדשות באו לכאן כאשר אנו רואים ממה שהוא יוצר מים שנשארה בו תכונת המים?
למעשה סברה זו של פנים חדשות שייכת גם במלח, שהופרד מהמים כפנים חדשות כפי שמשמע מלשון השלטי גבורים, ובכל זאת כשחוזר להיות מים בתוך העיסה אין אומרים בזה פנים חדשות. וכ"כ בשו"ת בצל החכמה חלק ב סימן כז כשדן בכך שהמלח לא לגמרי חוזר להיות מים:
"ואין לומר דדוקא הגלידו ונימוחו חזרו לטומאתן הישנה, לפי שבתחילה כשנטמאו היו מים וגם אחר שנימח הגליד חזרו להיות מים כשהיו, משא"כ מלח שנימח לא חזר להיות כאשר היה בתחילה ועדיין פנים חדשות לפנינו, על כן אינם חוזרים לטומאתם הישנה, זה אינו שהרי לא בפעם אחת נהפכו המים להיות מלח אלא שהמים נתעבו לאט לאט עד שלבסוף נעשו מלח, ולפני שנתיבשו ונעשו מלח לגמרי והיו עדיין משקה טופח לא פרחה טומאה מהם".
- לענ"ד כל הנימוקים של כבודו להקל יכולים היו להאמר רק כאשר מבודדים את הטעמים, ודנים על מה שחומר זה נוצר ממים בפני עצמו, ועל מה שהוא יוצר מים בפני עצמו, כלומר שלענין זה תוכל בדוחק לומר שליצירה של החומר מהמים אין משמעות כי הוא בגדר באו בו פנים חדשות יותר מאשר במלח, ובאשר למה שהוא יוצר מים אין משמעות כי לא הכנסתי לעיסה מים העומדים בפני עצמם, אך לענ"ד יש להתייחס לשני הדברים ביחד, כלומר זה שהוא יוצר מים מוכיח שיש לנו לאוסרו בגלל שהוא נעשה ממים, ולא שייך בזה היתר מחמת פנים חדשות, גם משום האחוז הגבוה וגם משום שבנידון דין לא מסתכלים על נין זה אלא על השארות הטבע.
- וזו הסיבה שאני אומר שמה שמצינו מחלוקת בראשונים על מלח, לא מלמד שיחלקו גם בחומר זה. לענ"ד אדרבה מסתבר מאוד שהמחלוקת על המלח בראשונים היא בגלל שלפי האמת מלח אינו יוצר מים ואין לו תכונת מים, אך חומר זה שיוצר מים בודאי שיש לו תכונת מים, ולכן גם המקילים במלח יודו שיש להחשיב לפחות את העשרים אחוז ממנו ממש כמים.
- כתב כבודו "ולו יהי בספק אם זהו טעם האיסור, הא קי"ל כל דבדיעבד שרי, ספיקו בלכתחילה להקל". לא ברור לי אם יש כלל מוסכם כזה (ואשמח לראות מה מקורו), אך לפי האמור בנידון דידן אין זה רק ספק שאולי הוא כמו מלח שב'ותיקא', ושם הוא מותר עכ"פ בדיעבד, כי בודאי כאן יש צד נכבד וסברה רבה לומר שהוא יותר גרוע ממלח ואסור אף בדיעבד כיון שתכונתו כמים נשארה, וכדמוכח ממה שהוא יוצר מים. במלח מקילים בדיעבד בגלל הנימוק שנשתנתה צורתו, וכמפורש בדברי הר"ן, ואפשר שהכוונה גם לכך שהשתנתה תכונתו, וכך נראה מלשון הר"ן שאין לו כח עם שמן דהיינו שר"ן מניח שכשהוא לבדו יש למלח כח כמים, אבל בגלל שינוי הצורה שלו אין לו כח לפעול כשהוא עם השמן, וזו גם כונת המאירי והריטב"א בתירוצו השני שכתב שהוא מעט, וכמדכוח ממה שכתב המאירי בדף מב. ובאמת לפי חכמי הטבע אין למלח כלל תכונת מים, אך חומר זה חמור יותר שיש בו תכונת מים, ולכן בודאי יש צד נכבד לאוסרו גם בדיעבד.
- כל שכן שיש כאן טעמים נוספים להחמיר ואיכא חשש כרת מצד החשש מעצם ההתפחה כפי שכתבתי לעיל בסעיף א, ולכן אינו רק בגדר של ספק בלכתחילה.
- לסיכום יש לנו שני טעמים חזקים לאסור את חומר ההתפחה:
- החשש שההתפחה היא חימוץ של כרת. כיון שלפי הרמב"ם והשו"ע כל מי פירות נכללו בדין מי פירות אין מחמיצין, ויש מי פירות שעושים החמצה רגילה מוכח שאין הדבר נובע מכך שפעולתן על התפחת העיסה חיצונית, ואין כל הוכחה לכך שהתפחה חיצונית הנעשית על ידי גז חמוץ כפי שעושים חומר ההתפחה אינה בגדר התפחה.
- החשש שחומר ההתפחה הוא כמים. מסברה ומלשון הראשונים עולה שהטעם למה שפסק השו"ע בסי' תסב, ז שמלח הוא כמים הוא משום שהמלח נעשה ממים, וחוזר להיות מים, ולכן הניחו הראשונים שיש בו תכונת מים ולא יועיל מה שהשתנה באמצע צורה להחשב כפנים חדשות. ואין דין זה קשור לגזירות, אלא הוא נחשב מים מדאורייתא. לפי זה גם חומר ההתפחה ייחשב למים כיון שהוא נעשה ממים וחוזר להיות מים. ולמעשה הוא אף חמור ממלח כיון שבניגוד למלח במציאות נשאר בו תכונת מים, כפי שרואים ממה שהוא יוצר מים, ולכן אף שבמלח בתערובת עם שמן היקלו בדיעבד, בנידון דידן יש להחמיר אף בדיעבד.
- לגבי הטעם הראשון מרן הרב עובדיה לא חשש לזה, אך לפי המבואר לא מסרו לו את כל הנתונים הנכונים על החמצת פי פירות. לכן קשה לדעת מה היה אומר אילו היה יודע אותם.
- לגבי הטעם השני מרן הרב עובדיה לא ידע כלל שחומר זה נעשה ממים, ולכן אין כל ראיה מדבריו להקל גם אחרי ידיעה זו. לענ"ד מסתבר שאילו ידע זו המציאות היה אוסר אף בדיעבד.
[1] בדין מקוה שכולו משלג יש מחלוקת האם מותר לטבול בו כשהוא שלג או שההיתר הוא רק כשרוסק, כמבואר בב"י ובש"ך שם ביו"ד סי' רא, ונלענ"ד שלפי מי שמצריך ריסוק אין אפשרות לדון במלח בלי תוספת מים כשהוא מרוסק ונהפך לנוזל כי במציאות אין אפשרות לרסק מלח להופכו לנוזל בלי מים. וראיתי שבאו"ח תס, יב פסק השו"ע: "השלג, והברד, והכפור, והגליד והמלח אם ריסקן עד שנעשו מים, נוטלין מהם וטובלין בהם". וכתב שם המשנה ברורה אות נז "לאו בכל גווני מותר במלח דלנטילה בכלי על ידיו הלא פסל המחבר לעיל בסעיף ט' אף במים מלוחים ורק בטבילה בתוכן מותר כשיש בהן כשיעור מקוה, ומשום דגם לטבילת הגוף כשרין ומפני דכל אלו שנוים יחד לענין מקוה כללן גם כאן אף דאינם שוים בדינם לגמרי". ולכאורה משמע מזה שאפשר לטבול גם במלח מרוסק בלי מים בנוזל שוהא יוצר, אך לפי האמור הכוונה היא רק להיכא ששם מלח בתוך מים להשלים לארבעים סאה, כי מלח אינו יכול להיות מרוסק אלא במים.
[3] בשיטה מקובצת בזבחים שם הקשה על מה שאמרו שמטבילים ביבחושין בעיניהו ולא רק משלימים בהם משום שתחילתו מן המים "וא"ת והלא שלג וברד משלימין למקוה אבל בעיניינהו לא. וי"ל דשלג וברד אין תחילתו מן המים הילכך לא מהני בהו בעיניהו". עולה מדבריו ששלג וברד גרעי מיבחושין, כי הם לא התחילו מן המים, ובסברה קשה לומר כך (מהרש"ם ח"א סי ר כתב בביאור דבריו שיש שלג הנופל מהעננים ולא היה מים, משמע שהבין שתחילתו מן המים היינו נוצר עתה מהמים, ולענ"ד כוונת השטמ"ק שבששת ימי בראשית הוא לא נוצר מהמים). אך לענ"ד קושיה זו גופא מוכיחה או שהם שוים כי גם בשלג יכול לטבול בעיניהו כפי שפסק השו"ע ביו"ד. או שגם ביבחושין יכול לטבול רק כשירוסקו כמו שכתב הרמ"א באו"ח סי' קס, י (אם כי לא ברור לי אם במציאות אפשר להפול את היבחושין לנוזל), ואין הבדל בין שלג ליבחושין.
[4] כבודו כותב שענין זה נובע ממה שחל שם מים על המלח בהיותו במים. ואינו מובן לי, כשיש מים עם מלח הוא נקרא 'מי מלח' כי במציאות יש כאן מלח ומים, ומדוע נאמר שבזה כבר חל על המלח שם של מים. ויותר היה מובן אם כבודו היה אומר שחל עליו שם מים בגלל שבטבע המלח נמצא בים, והים נקרא מים, אלא שזה למעשה הטעם שכתבתי במכתבים הקודמים ש"המצאותו בטבע היא בדרך כלל כחומר המומס במים".
[5] לפי הריטב"א כן הוא למסקנה, ולפי האוהל מועד הדברים נאמרים כהוו"א.
[6] לא מדובר כאן על זה שהוא נימוח בבישול, כי הרמ"א מפנה למרדכי בשבת המדבר על כך שהמלח שלנו מבושל, והיינו כבר בשעת הייצור, ומכוח שכוונתו לבישול שבזמן הייצור.
[7] "ושמא התכת מלח שלא בקמח ודרך לישה אינה מחמצת אף במלח מרובה שהרי אף בקמח אינו מחמיץ בשיעור מועט כמו שפירשנו בותיקא ומרובה בשעורים כמעט בקמח". כלומר איננו מסתכלים כאן רק על מועט ומרובה, אלא שבגלל שבסופו של דבר מלח אינו ממש מים מקילים בו בקמח לענין לישה, ובשעורים אפילו בכמות מרובה.