אם הייתי זוכר, הייתי כמובן מפרסם כאן את העלון...
בכל אופן שאלתך מצוינת
אבל עתיקה ידועה ומפורסמת
כמובן שהשאלה הרבה יותר חזקה מהתשובה
אבל מה לעשות שגאון עוזנו מרן החיד"א זצ"ל כתב את הכלל הזה וכולם כפופים אליו למרות שהוא חידוש גדול מאד!
לכן הרבה אחרונים חולקים על מרן החיד"א וכלל זה אינו ברור כפי שגדלנו עליו...
ומשתדלים לתרץ בכל מיני תירוצים בכדי להקליש מעט מהשאלה
[וכיון שכלל זה חידוש גדול הוא, אזי כל שיש צירוף נוסף לא עושים סב"ל נגד מרן, כיון שאין לך בו אלא משעת חידושו, עי' אריכות בזה בשו"ת יבי"א ח"ט יו"ד סי' כ, ובילקו"י סי' תרמה].
וידוע שמרן הגר"ע זצ"ל התבטא פעם, אני סבור שקיבלנו הוראות מרן זצ"ל גם בדיני ברכות, ולא עושים סב"ל נגדו, אבל מה אעשה והחיד"א כתב כן, ואין אני יכול לחלוק עליו (כך הובא באביר הרועים לרבי יעקב ששון ח"ג בשם הגר"ד יוסף, ע"ש בזה דברים נפלאים).
ומי יודע אם מרן זצ"ל בעצמו לא נהג כדעת מרן השו"ע בהלכות ברכות, שידוע מאד כמה חיזק פסקי מרן השו"ע וכל הפוסקים לדורותם שקיבלנו הוראות מרן, ורק לאחרים הורה שסב"ל נגד מרן כי לא רצה לחלוק על מרן החיד"א שקיבלנו הוראותיו ג"כ...
ואגב, גם החיד"א כתב שהעושה כמרן אין מזניחים אותו, הרי שאינו עובר באיסור אם עושה כמרן, וזה מחליש את השאלה הידועה שאתה שואל...
עוד כתב מרן זצ"ל ביבי"א הנ"ל שאדם שנהג לברך ע"פ מרן השו"ע ועתה נודע לו שחולקים על מרן יכול להמשיך במנהגו לברך, כיון שקיבלנו הוראות מרן השו"ע
העולה לדינא מכל האמור: הכלל הזה הוא חידוש גדול, ורוב הפוסקים לא הסכימו לזה, ולכן כלל זה אינו פשוט כלל ועיקר, ויש בו כמה נפק"מ להלכה בכמה וכמה נידונים בהלכה
וזה עצמו מחליש הרבה את השאלה...
ודו"ק