מה שכתב מורנו בהערה 3 לגבי עדיפות מגילה בלילה או ביום בדעת חכם בן ציון - מצורפת ההקלטה מקול הלשון שבו אומר את הדברים במפורש.
ההקלטות הנ"ל הם משיעורים 'הלכתיים' שמסר.ואם באמת אמר, מרן שליט"א אמר כמה פעמים שהרבה אמר לפלפול התלמידים ולא ע"מ לכתוב בספר
האם שמעת את ההקלטה? הוא ביאר היטב את דבריו שם.וזה חוץ ממה שצ"ע איזה הכרח יש במרן שקריאת מגילה של לילה ויום שווים.
התשובה לדבריך בדברי היביע אומר הנ"ל, דוק ותשכח.ההקלטות הנ"ל הם משיעורים 'הלכתיים' שמסר.
זה כמו שתאמר שאין לסמוך על השיעור השבועי של הראשון לציון או של מרן זצ"ל משום שהוא לפלפול ולא להלכה למעשה...
ביאר היטב? לא ביאר כלל, רק אמר שכן מוכח, וזה צריך ביאור ובירור.האם שמעת את ההקלטה? הוא ביאר היטב את דבריו שם.
שתהיה בריא.כבר ציינו 'העורכים' שכדברי חכם בן ציון כ"ה בערוך השולחן בסי' תרפ"ז ס"ג עי"ש.
אדרבה הראה לי מי חלק עליו בזה.
הוא הכין את השיעור בלי לכתוב אותו. הוא לא 'שלף' את זה באותו הרגע.השיעורים של מרן זיע"א ובנו מרן שליט"א באים אחר שפרסמו פסקיהם ומקורותיהם עלי ספר באורך וברוחב מפי סופרים וספרים.
הוא אמר שמזה שמרן לא חילק כמה אחוזים של חיוב נראה שזה אותו חיוב. שמע נא שוב. זה דיוק טוב מאוד. לומר שמרן סובר שיש שינויים בחוזק החיוב בלי לכתוב אותו, איך אפשר לומר כך?לא ביאר כלל, רק אמר שכן מוכח, וזה צריך ביאור ובירור.
מסקנתם זהה.ערוך השלחן כתב בדיוק להפך, שאין לתלות מח' מרן והרמ"א בזה.
אחר המחילה זה תמוה, והלוואי תקבל הלכה למשה מסיני גם את מה שמדבר מרן זיע"א ובנו מרן שיבלד"א. אפילו אנחנו התלמידים משתדלים להבין דבריהם ולא לסיים את המשא ומתן האם אמר או לא אמר, ובטח הוא הכין ובטח הוא יודע מה שהוא אומר...הוא הכין את השיעור בלי לכתוב אותו. הוא לא 'שלף' את זה באותו הרגע.
למה מרן צריך לחלק אחוזים? כיון שהטעם הפשוט הוא שלא מברכים שהחיינו ביום משום שבלילה פוטר את של יום, גם אם של יום יותר חשוב, על כן "אין שום הכרח" במרן, כמו שתמה מרן שליט"א.הוא אמר שמזה שמרן לא חילק כמה אחוזים של חיוב נראה שזה אותו חיוב. שמע נא שוב. זה דיוק טוב מאוד. לומר שמרן סובר שיש שינויים בחוזק החיוב בלי לכתוב אותו, איך אפשר לומר כך?
לפחות אל תצטט אותו, הוא דחה להדיא ואתה מביא ממנו ראיה?! אתה רוצה שאני אדגיש בכתב בולט את המשך דבריו?ערוך השולחן אורח חיים סימן תרפז סעיף ג
ולכאורה יש נ"מ לדינא דאם אין לו להשיג קריאת המגילה רק פעם אחת ביום או בלילה דלרבותינו אלה מוטב שיבחור ביום מבלילה כיון שהוא העיקר ולהרמב"ם יבחור בלילה שהיא מקודם ואין מעבירין על המצות אך באמת אין ראיה דגם להרמב"ם י"ל דקריאה דיומא הוא העיקר ורק לעניין שהחיינו ס"ל דא"א לברך שני פעמים שהחיינו על מצוה אחת וכן לרבותינו אלה י"ל דאע"ג דקריאת היום הוא העיקר מ"מ לא יעבור על המצוה ויקראנה בלילה שהיא קודמת ואין מעבירין על המצות וכן נ"ל עיקר לדינא ע"כ.
ראשית, צריך להעמיד את הדברים על דיוקם. חכם בן ציון אמר את מה שאמר ביודעין ובמכוון ובהכנה ולא 'בשלוף', ולא שמישהו שאל אותו במדרגות, ולא אמר את זה לפלפולא. ברור? קודם כל תפנים את זה ותקבל את הדברים כמו שהם. הדברים יצאו מפי קדשו בשימת לב, וזוהי דעתו הברורה. מובן??אחר המחילה זה תמוה, והלוואי תקבל הלכה למשה מסיני גם את מה שמדבר מרן זיע"א ובנו מרן שיבלד"א. אפילו אנחנו התלמידים משתדלים להבין דבריהם ולא לסיים את המשא ומתן האם אמר או לא אמר, ובטח הוא הכין ובטח הוא יודע מה שהוא אומר...
כדי שתדע שאם יש אפשרות לשמוע או בלילה או ביום שישמע ביום כיון שהיא מדברי קבלה וחמורה יותר מהלילה.למה מרן צריך לחלק אחוזים?
זהו התמלול [כמעט מדוייק] של ההקלטה:לפחות אל תצטט אותו, הוא דחה להדיא ואתה מביא ממנו ראיה?! אתה רוצה שאני אדגיש בכתב בולט את המשך דבריו?
לא מרגש.ראשית, צריך להעמיד את הדברים על דיוקם. חכם בן ציון אמר את מה שאמר ביודעין ובמכוון ובהכנה ולא 'בשלוף', ולא שמישהו שאל אותו במדרגות, ולא אמר את זה לפלפולא. ברור? קודם כל תפנים את זה ותקבל את הדברים כמו שהם. הדברים יצאו מפי קדשו בשימת לב, וזוהי דעתו הברורה. מובן??
מרן לא דיבר על זה, ומדבריו לא מוכח כלום לענין זה, רק אמר שרק בלילה מברכים שהחיינו, וההסבר הפשוט שהיא המצוה שבאה ראשונה. וכנ"ל.כדי שתדע שאם יש אפשרות לשמוע או בלילה או ביום שישמע ביום כיון שהיא מדברי קבלה וחמורה יותר מהלילה.
שמת לב מה ציטטת? הוא נשאר בזה שלהרמב"ם ומרן לילה ויום שווים, והערוך השלחן דחה דבר זה.זהו התמלול [כמעט מדוייק] של ההקלטה:
עיקר החיוב לא כתוב אולי בלילה אולי ביום. אבל הרמ"א מביא את הענין של שהחיינו שמברכים גם ביום מפני שהעיקר הוא ביום. מרן לא משמע כן. חייב מדרבנן האם שקלנו כמה חובה שלשים גרם או 20 גרם. לפי מרן לפי דעתי אין חובה ביום יותר מבלילה. נ"מ אם יכול לשמוע בלילה ולא ביום או להיפך דעת מרן ישמע בלילה. סיבה אחת בלילה חל עליו החובה ולא ידחה את הלילה וישמע ביום שמא לא יהיה לו זמן. עוד דבר שבלילה וביום שוים. אני חושב שזה תלוי במחלוקת האם מברכים שהחיינו ביום או לא ע"כ.
זה בדיוק מה שכתב הערוך השולחן. כתב בתחלה את הנ"מ הנ"ל בין השיטות, ולבסוף כתב שגם לדעת התוס' צריך לקרוא בלילה כיון שהגיע הזמן כעת ולא דוחים מפני העתיד. ונמצא שניהם כיוונו לדבר אחד.
זה תרגום ופירוש מילולי של 'אין מעבירין על המצוות' ו'מצוה הבאה לידך אל תחמיצנה'. זה מה שאמר בדיוק הערוך השולחן.ומה שהדגשת את חידושו "שמא לא יהיה לו זמן", זה מעניין מאוד, אשמח אם לזה תמצא איזה מקור.
זה בדיוק מה שאמר הרב בן ציון. מזה שמרן לא דיבר כלום זה אומר שאין הבדל ביניהם. אם היה הבדל היה צריך לכתוב אותו.מרן לא דיבר על זה
תוכל לציין מקור?זה תרגום ופירוש מילולי של 'אין מעבירין על המצוות' ו'מצוה הבאה לידך אל תחמיצנה'.
כל הכבוד.על שאר הדברים איני רואה להשיב.
האמת שלא צריך מקור לזה. אלו דברים פשוטים. אולם חיפשתי מעט ומצאתי [ויש עוד מקורות לזה].תוכל לציין מקור?
זה נאמר על אותה מצוה שלא יחמיצנה וימהר לעשותההאמת שלא צריך מקור לזה. אלו דברים פשוטים. אולם חיפשתי מעט ומצאתי [ויש עוד מקורות לזה].
ערוך השולחן העתיד הלכות תמידין ומוספין סימן קיט סעיף ו
דמצוה הבאה לידך אל תחמיצנה. די"ל דזהו ביחיד שמא לא יחיה עד למחר.
על סמך מה אתה כותב את זה?זה נאמר על אותה מצוה שלא יחמיצנה וימהר לעשותה
לא על ברירה בין שתי מצוות בדרגת חשיבות שונה שע"ז הדין שאין מעבירין על המצוות
מה לך מתלהם, איפה ראית שזלזלתי.על סמך מה אתה כותב את זה?
האם אתה בקי בכל דיני וגדרי מצוה הבאה לידך ואין מעבירין על המצוות?
זה קצת יוהרא ויומרא להעיר ולנסות לדחות בכח את דברי חכם בן ציון באיזה סברות הכרס בעלמא.
כאילו שאני צריך לנסות להוכיח את צדקת סברת חכם בן ציון.
נראה ממש מזלזל.
לא מצאת אף אחד שאומר להיפך, סתם לחשוב ולהעלות על הכתב את הזלזול בכל סברא שנכתבה או נאמרה ע"י חכם בן ציון. בושה.
הזלזול שלך בכתבי חכם בן ציון ולמעלה בקודש בשיעוריו שנשמעו מפיו ממש - ניכר בכל מילה שלך בשרשור זה. אל תיתמם.מה לך מתלהם, איפה ראית שזלזלתי
זה שמרן שליט"א העיר בהלכה על החכם שהוא כמלאך ה' צבאות, ואתה נזעקת "להראות שהוא טועה", והסברתי לך הדברים - אין בכך שום פגיעה חלילה.הזלזול שלך בכתבי חכם בן ציון ולמעלה בקודש בשיעוריו שנשמעו מפיו ממש - ניכר בכל מילה שלך בשרשור זה. אל תיתמם.
עברתי על כל השקו"ט, כב' פשוט צודק.זה שמרן שליט"א העיר בהלכה על החכם שהוא כמלאך ה' צבאות, ואתה נזעקת "להראות שהוא טועה", והסברתי לך הדברים - אין בכך שום פגיעה חלילה.
ופשוט לא ענית על כלום ממה שכתבתי, ואתה רק עסוק בהגנה התקפית על ההערה שלך על מרן.
משום מה אתה טוען ש"בכל מילה" שלי יש זלזול בחכם, איפה למשל?
וגם בענין הנ"ל שהזכרת את ערוך שלחן, חוץ ממה שכתבתי לעיל, כבר כתבו האח' דחיישינן לשמא ימות בזמן מרובה של לפחות כמה ימים ולא בזמן מועט.