• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

אדון שנתן מתנה לעבדו האם הפירות לאדון

גרינפלד

Well-known member
מתוך ה'מגדלות מרקחים':
בואו ורשו את הארץ אשר נשבע ה' לאבותיכם לאברהם ליצחק וליעקב לתת להם (א ח)

בספרי
פיסקא ח', "מה תלמוד לומר לאברהם ליצחק וליעקב, כדאי אברהם בעצמו כדאי יצחק בעצמו כדאי יעקב בעצמו. משל למלך שנתן לעבדו שדה אחת במתנה, לא נתנה לו אלא כמות שהיא, עמד העבד ההוא והשביחה, ואמר מה בידי לא נתנה לי אלא כמות שהיא, חזר ונטעה כרם ואמר מה בידי לא נתנה לי אלא כמות שהיא. כך כשנתן הקדוש ברוך הוא לאברהם אבינו את הארץ לא נתנה לו אלא כמות שהיא, שנאמר קום התהלך בארץ לארכה ולרחבה כי לך אתננה, עמד אברהם והשביחה שנאמר ויטע אשל בבאר שבע, עמד יצחק והשביחה שנאמר ויזרע יצחק בארץ ההיא וימצא בשנה ההיא מאה שערים, עמד יעקב והשביחה שנאמר ויקן את חלקת השדה", ע"כ.

וכתב בזית רענן על הילקוט שמעוני, לבעל מגן אברהם, וז"ל "ונראה לי דהכי פירושו, דקי"ל מה שקנה עבד קנה רבו, אך אם נתן לו רבו מתנה קנאה, אבל השבח מה שמשביח אח"כ שייך לרבו, ולכן אמר העבד מה בידי וכו', כלומר אין לי בשבח כלום, ואפילו הכי נוטע אותה כי עבד נאמן הוא לרבו, כך האבות השביחו הארץ וזה לא שייך לישראל, ואפילו הכי נתנו הקב"ה לישראל, ולכך קאמר לאברהם וליצחק וליעקב", עכ"ל. מדבריו למדנו חידוש בהלכות אדון שנתן מתנה לעבדו, שגם כאשר המתנה חלה, השבח שמשביח אח"כ שייך לאדון.

והנה בתוס' קידושין כד. והרשב"א שם כג: כתבו שאדון שנתן מתנה לעבדו לא קנה העבד, משום דיד העבד כיד רבו ואינו יכול לזכות מידו, אך בנתן לו על ידי אחרים נחלקו הראשונים, דדעת הריטב"א שם דגם בזה לא זכה העבד, אמנם דעת המרדכי קידושין סי' תצ"ג בשם רבינו אלחנן דקנה העבד, והאדון אינו זוכה בזה. א"כ מקום הנידון הוא לדעת המרדכי, האם כשהאדון נתן מתנה לעבדו, השבח והפירות שייכים לאדון דזה הוי כמו דבר חדש שזכה בו העבד דהוי לאדון, או דכיון דבא מכח הקרקע שאין לרבו רשות בו, גם השבח והפירות בכלל זה שאין לרבו רשות בהם.

ויש להוכיח מדברי הרשב"א שם, שהביא דיש שהוכיחו ממה שהגמ' דימתה בסוגיא שם עבד לאשה, דכשם שהאשה שנתן לה בעל מתנה קנתה ואין הבעל אוכל פירות כדאמרינן בבבא בתרא נא:, כך אדון שנתן מתנה לעבדו קנה העבד "ואין האדון אוכל פירות", ע"כ. והרשב"א שם דחה שיטתם דהעבד אינו יכול לזכות כלל, אבל מ"מ נשמע מינה להיכא דחלה המתנה כגון שזיכה לעבד ע"י אחרים וכרבינו אלחנן, דאין האדון אוכל הפירות, וכמו שבאשה הבעל אינו אוכל פירות. וזה דלא כמו שכתב המג"א בזית רענן הנ"ל, שאפילו השבח שהשביח את השדה עצמה הוי לרבו, ועי'.​
 
ויש להוכיח מדברי הרשב"א שם, שהביא דיש שהוכיחו ממה שהגמ' דימתה בסוגיא שם עבד לאשה, דכשם שהאשה שנתן לה בעל מתנה קנתה ואין הבעל אוכל פירות כדאמרינן בבבא בתרא נא:, כך אדון שנתן מתנה לעבדו קנה העבד "ואין האדון אוכל פירות", ע"כ. והרשב"א שם דחה שיטתם דהעבד אינו יכול לזכות כלל, אבל מ"מ נשמע מינה להיכא דחלה המתנה כגון שזיכה לעבד ע"י אחרים וכרבינו אלחנן, דאין האדון אוכל הפירות, וכמו שבאשה הבעל אינו אוכל פירות.​
והוסיף ה'מגדלות מרקחים' בהערה:
ולכאורה יש לעיין בזה טובא, דאדרבה גם אם באנו להשוות עבד לאשה, יהיה הדין שהאדון אוכל פירות, דהנה כתבו התוס' בבבא בתרא שם, דאין הבעל אוכל פירות שיהיו שלו לגמרי, אבל מ"מ הרי הם כשאר נכסי מלוג שילקח בהם קרקע והוא אוכל פירות, והביאור בפשוטו, דמה שאין הבעל אוכל פירות, היינו משום שנתן לאשתו לגמרי את השדה ולא שייר בה קנין פירות, ובלא "קנין פירות" בשדה של האשה, אין הפירות לבעל, דאינן שלו אלא מכח הקנין פירות שיש לו בנכסיה. ומכל מקום הפירות עצמם כשבאים לעולם, הרי הם ככל נכסים חדשים שנפלו לאשה, שיש לבעל בהם זכות לאכילת פירות.

ומעתה כל זה באשה, שמה שהבעל אוכל פירות הוא רק מכח הקנין פירות שיש לו בנכסיה, אבל באדון הוא זוכה בפירות מדין מה שקנה עבד על הפירות עצמם בלא קנין פירות בשדה, דכיון שהפירות נידונים בנכסים חדשים הנופלים, ממילא בבעל זוכה בזה רק בקנין פירות כשאר נכסי מלוג שאינן שלו לגמרי, ואדון זוכה לגמרי כשאר נכסים הנופלים לעבד שיש לאדון בהם זכיה גמורה, ודברי הרשב"א הנ"ל צריכים עיון.

ויש לדון דהרשב"א חולק על דברי התוס' הנ"ל שיש לבעל פירי פירות במתנה שנתן לאשתו, אך לכאורה גם אם נימא דאין לבעל פירי פירות, היינו משום שנסתלק מהפירי פירות, והוי כאומר דין ודברים אין לי בנכסיך וכו', וזה שייך בפירות של בעל דהוי מדרבנן ויכול לומר אי אפשי בתקנת חכמים, אבל על דין מה שקנה עבד וכו' לכאורה אינו יכול להסתלק מזה, כמו ירושה דאורייתא שאי אפשר להסתלק ממנה.

אכן באמת עי' בשיעורי מו"ר רבינו הגרי"ג אדלשטיין זצ"ל בבא בתרא קלו: שהוכיח מתוך דברי התוס', דהביאור במה שיש לבעל פירי פירות אינו משום שכאשר הפירות באין לעולם הוי כנכסים חדשים שנפלו לאשה, אלא משום דיש לבעל זכות בקרקע עצמה לפירי פירות, וביאר שאדרבה הפירות אינם כנכסים הבאים ממקום אחר, דדין הפירות כדין הגוף, ולפי"ז א"ש דברי הרשב"א הנ"ל, דלא שייך מה שקנה עבד בביאת הפירות לעולם, דאינו נידון כנכסים חדשים. ועי' בשיעורי מו"ר זצ"ל שם, שלפי"ז עבד שקיבל מתנה ע"מ שאין לרבו רשות בה, הפירות אינם שייכים לרבו, והיינו ממש כמו שדייקנו מדברי הרשב"א הנ"ל [אך בזה יש לדון מטעם אחר, דהתנאי שהתנה הנותן, קאי גם על הפירות].​
 
חזור
חלק עליון