נ.ב. צ'אט זה מאושר בנטפרי.
כוונתך מיוצרשזה מיותר
הקושי שלי שזה ברעיון דומה לטורטיה, אין לה תואר פת יותר מאשר לחמניות האלו ואעפכ ברכתה המוציאמצורך מה שכתבתי בזה:
נשאלתי בענין לחם באן שהוא לחם הנעשה ע"י אידוי מים, מה ברכתו:
תשובה.
א'. שחשיב כבישול, וכמש"כ הגינת ורדים (כלל א סי' כד) גבי הכוסכוס שהליך הכנתו הוא "שנותנים בכלי מנוקב נקבים רבים ונותנין כלי זה ע"ג קדירה של מים או של תבשיל שעומדת על האש והזיעה וההבל של הקדירה עולה לכלי שעל גבה ובאותה זיעה והבל הוא מתבשל ונעשה ראוי לאכילה", וכתב במסקנתו "מסתברא דהוי כאלו נתבשל בתוך הקדירה עצמה שלמטה ממנו לפי שכל זיעה והבל דיינינן ביה כגופו של דבר הגורם להם, (וכבר הארכנו בזה לענין זיעת מי פירות וזיעת מי צימוקין בענין לישה במי פירות בפסח)". ולפי"ז אפי' בקביעו"ס ברכתו מזונות. (אלא שלגינת ורדים חשיב שיש לו תואר פת, כיון שניכר שנעשה מעיסה, ולכן כ' שאם קבע סעודתו עליו מברך המוציא וברהמ"ז. אולם האח' דחו את דבריו. וכמשנ"ת ביבי"א ח"ח סי' כא). שו"ר שכ"כ ידידי ר' יוסף אביטבול בקונ' שערי יוסף דיני פהב"כ (סיון תשפ"ד, עמ' 15) וכ' דעת הגריש"א והו"ד בספר הל' יום ביום ח"ב עמ' תעט שדינו כבישול, והביא שם שיש חולקים, [ועי' שו"ת שבט הלוי ח"ח סי' סג]. עכ"ד. ע"ש (ובעמ' 86 והלא' הרחיב בזה).
ב'. מחמת שע"פ רוב אין לו קרימת פנים, ולד' הפרח שושן ודעימיה לא חשיב תואר פת. אלא שמלבד שאין ד' הגינת הפרח שושן מוסכמים, עוד בה שיש לדון האם כיון שאין מרקם הפנים שלו שוה למרקם החיצון שלו (אלא הוא מעט קשה יותר, ומבריק, ואינו אורירי), אף שאינו כהה יותר י"ל דחשיב קרימת פנים, וכמו פיתה. (אולם לפי טעם זה שברכתו מזונות כיון שאין לו תואר פת, בקביעו"ס לד' הרמב"ם ברכתו המוציא).
ולכן למעשה יש לברך על לחמניות באן מזונות אף בקביעות סעודה, עכ"פ מסב"ל.
אתה יודע מה זה תואר פת?הקושי שלי שזה ברעיון דומה לטורטיה, אין לה תואר פת יותר מאשר לחמניות האלו ואעפכ ברכתה המוציא
בברכת ה' חלק ב פרק ב הגדיר מזה תואר פת ודוקאתה יודע מה זה תואר פת?
כאן זה לא קשור לתואר פת, שתואר פת איירי במשהו שיש לו את כל התנאים של לחם ואעפ"כ אינו המוציא משום שאין לו תואר פת, אבל זה אין לו תנאי בסיסי שפת צריך להיות אפוי, וכיו"ב פיצה המוציא פיצה שנרגש בה טעם חלב מזונות וכן לחמניות ולחמניות מתוקות וכו'. ודו"ק.הקושי שלי שזה ברעיון דומה לטורטיה, אין לה תואר פת יותר מאשר לחמניות האלו ואעפכ ברכתה המוציא
מכיר.בברכת ה' חלק ב פרק ב הגדיר מזה תואר פת ודוק
דברים שם דחוקים מאוד, ואפי' הוא מסכים שזה לא מוכח, אלא רק בגלל שאין ראיה מוכרחת נגד (לדעתו, אחר שנדחק ליישב מנהגם), משאיר את המנהג.וע"ע בשלחן ערוך המקוצר להגר"י רצאבי שליט"א שכובנה ברכתו מזונו ואפילו קבע עליו סעודה. ושם בהערה שכן המנהג בתימן אפילו שעושה אותה בלי שמן. ושם תלה הטעם משום נחשב מבושל כי הוא מתבשל מכח האדים שלו. וכ"כ עוד אחרונים.
יש לציין וראוי להדגיש שאין זה ממרן זיע"א כלל, אלא זה שאלה שנשאל הרב נקי וענה עליה בעצמו.
חזק וברוך באמת שלא שמתי לב לזה עד עתה שהארת את עיני.יש לציין וראוי להדגיש שאין זה ממרן זיע"א כלל, אלא זה שאלה שנשאל הרב נקי וענה עליה בעצמו.
[ובאמת איני מבין למה מחלק יג והלאה המשיך לקרוא לזה מעין אומר, ולא הוציא סדרה של ספרים שלו. זה ממש מטעה את הציבור].
שהאלה מה ההגדרה של תואר פת. האם זה לפי מה שנראה לך, או שיש גדרים ברורים בפוסקים. ודו"ק.עדיין קשה כי בתוצאה לחמניה הזאת יותר דומה ללחם מאשר טורטיה
אינו ענין לתואר לחם, אלא אתה רוצה לומר שלפי התוצאה אני ידון חימום על ידי אדים נחשב אפיה, על דרך לא לחינם הלך הזרזיר אצל העור. אלא שיש כאלה שמכניסים את זה בתוך הענין של תואר לחם, שחלק מהתואר לחם זה חלם שנאפה מכח האויר חם ולא מכח מים או טיגון.עדיין קשה כי בתוצאה לחמניה הזאת יותר דומה ללחם מאשר טורטיה
יש לי בזה אריכות ע"ד מהר"א אלנדף והרב רצאבי. ואולי אעלה בהמשך.אינו ענין לתואר לחם, אלא אתה רוצה לומר שלפי התוצאה אני ידון חימום על ידי אדים נחשב אפיה, על דרך לא לחינם הלך הזרזיר אצל העור. אלא שיש כאלה שמכניסים את זה בתוך הענין של תואר לחם, שחלק מהתואר לחם זה חלם שנאפה מכח האויר חם ולא מכח מים או טיגון.
מ"מ כמדומני שלגבי כוסכוס מאודה דעת הגר"ש משאש דלא חשיב אפיה. והגר"י רצאבי מעיד שכתבו עוד כמה פוסקים קדומים
והגע עצמך סופגניה אפילו קבע עליה סעודה לא מברך עליה המוציא, ואין הטעם משום השמן שהרי שהיא מתוקה, שהרי אעפ"כ בכה"ג מברכים המוציא, וכמבואר כדלהלן:
הצג קובץ מצורף 35898
זה לא רק הגר"י רצאבי כדלהלן
הצג קובץ מצורף 35900
חלק מתוך תשובת ר' אברהם חיים אלנאדף התרכ"ו-הת"ש צנעא-ירושלים.
הצג קובץ מצורף 35899
אמנם ע"ש בתחילת התשובה שכתב,
הצג קובץ מצורף 35901
הצג קובץ מצורף 35902
לענין אם אוכל יותר מכשיעור אפשר שעדיף שלא להיכנס לשיעור הזה אלא שיאכל בתוך הסעודה בשביל לשבוע ולא לקנוח גרידא.
הסתמך על הרב רצאבי, וכאמור דברי הרב רצאבי ומהר"א אלנדף בזה תמוהים.מרן שליט"א דיבר על כובאנה וה"ה באן, כל שכיסו יש לה דין של עשה קדירה וברכתו מזונות
הצג קובץ מצורף 35911
בתור אחד שהכין גם קובאנה וגם באנים, קיים הבדל ביניהם:מרן שליט"א דיבר על כובאנה וה"ה באן, כל שכיסו יש לה דין של עשה קדירה וברכתו מזונות
הצג קובץ מצורף 35911
הגר"א דוד יוסף
?הגר"א דוד
בשניהם כוונתי לגר"א דוד יוסף, רק השני נכתב בקיצור...