• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

קצת בענין קשר אומן

אד יעלה

Well-known member
א.
כיון שאנחנו מחמירים בקשר של אומן
והרמ''א כבר כתב שאין אנו בקיאים בזה ולכן אוסר הרמא קשר ע''ג קשר כיון שאומן אין הכוונה שצריך אומן כדי לקשור אלא כל שהוא קשר מהודק נחשב מעשה אומן.
ויש שהקשו הלא ברמא מבואר שקשר ע''ג קשר זה ספק מעשה אומן וגם יש עוד מחלוקת ראשונים האם אומן אוסר ומדוע לא נתיר מחמת ס''ס [והלא גם חיסרון ידיעה נחשב ספק בס''ס]
ויש שלומדים שבאמת הרמ'''א לא אסר מדינא ויש ראיה לשיטתם שהלא הרמ''א התיר במקום צער
עכ''פ הרמ''א אסר זאת וצריך להזהר מלקשור וכן צריך להזהר מלפתוח זה.
ב.
ואם הוא עושה קשר בראש החוט כמו בראש הציצית זה נחשב כמו קשר ע''ג קשר כך מבואר ברמ''א.
וכן מצוי בילדים שיש להם שקית ממתקים שהוא תופס את השקית משני הקצוות וקושר וזה נחשב כקשר ע''ג קשר וצריך להזהר מלהתיר אותו.
והיה עשה באברך אחד שקשר את החלות בתוך שקית ביום חול וקשר בסוג הקשר כמו שהילדים עושים האם מותר לפתוח את השקית ויש לדון האם מותר לו לפתוח ויש שטענו שה צורך מצווה וצריך לדעת האם כאשר יכול להשיג לחם ממקום אחר האם עדיין שייך בזה ההיתר של צורך מצווה.
ג.
יכול להיות שהקשר של הציצית נפתח ואם הוא קושר את הקשר השני על הראשון זה קשר ע''ג קשר שאסור כיון שאין האיסור בעשיית שני הקשרים אלא שעושה קשר מהודק וא''כ זה אסור.
ד. השע''ת מביאשנהגו לקשור כמו אבנט שנהגו לקשור קשר ע''ג קשר וי שלדון האם כוונתו לחלוק ע''ג הרמ''א או דלמא שאין כוונתו לחלוק אלא איירי באופן שאינו מהודק כיון שאין האיסור וההיתר תלוי בקשר ע''ג קשר אלא האם זה מהודק.
 
אין דברי הרמ"א הללו מוסכמים לכו"ע עיין בברכ"י (שיז, א) ובשו"ת תפיל"מ (ח"א סי' כט). והרב בילקוט יוסף (מצויה בידי כעת המהדורה הישנה בלבד) שבת ח"ב עמ' תקס הכריע להקל בזה אלא שהמחמיר תבוא עליו ברכה ובמקום צורך אין להחמיר, וכן הגר"מ לוי (ח"ג עמ' כז והלאה) העלה להקל במקום שאין הקשר מהודק כ"כ, וכן כמדומני מדבר בזה מרן זיע"א בחזו"ע אלא שאינו מצוי עימי כעת, וא"כ שאלה מעיקרא ליתא.
 
חזור
חלק עליון