• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

איך אפשר להשיג העתק ממכתב של מרן?

ראיתי מכתב של מרן בענין זמן קריאת המגילה במעלה אדומים, ואני רוצה להציג אותו במקום מסוים, אבל העותק שיש לי אינו ברור ומקושקש. היכן אני יכול להשיג העתק חדש וברור מהמכתב הזה? יש איזה ארכיון?

ראיתי מכתב של מרן בענין זמן קריאת המגילה במעלה אדומים, ואני רוצה להציג אותו במקום מסוים, אבל העותק שיש לי אינו ברור ומקושקש. היכן אני יכול להשיג העתק חדש וברור מהמכתב הזה? יש איזה ארכיון?
האם יש לך טקסט של המכתב?

בס"ד, ה' אדר תשפ"ג

לכבוד השואל היקר והנעלה שוקד באהלה של תורה

כהר"ר אסף פוקס שליט"א

מעלה אדומים

שלום רב,

בענין שאלתו לגבי זמן קריאת המגילה במעלה אדומים, עברתי על כל דבריו וראיתי שהביא כמה צדדים לכאן ולכאן. ולהלכה למעשה יש לנהוג כפי שנהגו שם עד עתה, היינו שחיוב מצוות יום הפורים ביום י"ד אדר, וראוי להחמיר ולקרות שוב ביום ט"ו. וכדעת מרן אאמו"ר רבינו עובדיה יוסף זצוק"ל, הו"ד בספר שיעורי עץ ארז להגר"א דויטש אב"ד מעלה אדומים (מסכת ב"ק מכתבי עץ ארז עמוד שצב) וכ"ה בקובץ התורני בית הלל (שנה יב גליון מה-א עמוד מו) שכתב וז"ל: והגאון בעל יביע אומר וכו', כשדנתי בפניו בענין מעלה אדומים שהיא תוך מיל, אמר שאין לשנות ממה שקורין בי"ד, אלא רק להחמיר ולקרות גם בט"ו, עכ"ל.

ולא דמי לשכונת רמות, דשם יש כמה וכמה צירופים, שהמסים מעלים אותם לאותה עיריה, וכד׳ שלטי הגבורים, ועסקיהם ועניניהם הכספיים מתנהלים כעיר אחת עם כל ירושלים, וכדעת הריטב״א, וגם יש עירוב, וגם שכונת רמות נראית כולה משכו׳ רוממה, וגם רמות סמוכה לקבר שמואל הנביא שהיה מוקף חומה מימות יהושע בן נון, ובזה צירפנו סברת האומרים שהכל תלוי במרחק של מיל או יותר ממיל, אבל בסברא זו לבד קשה להקל.

ובקובץ דברי שלום ואמת העתיק את תשובה יביע אומר בנידון רמות, והשמיט ב׳ תיבות משמעותיות מהיביע אומר, ששם ביביע אומר לא ברירא ליה אם לצירוף לעיר די במרחק של יותר ממיל, או צריך שיהיה חיבור של שבעים אמה ושיריים, וכיון שיש בדבר מחלוקת גדולה בראשונים, ובבית יוסף הובאו בזה שני תירוצים, לכן מרן ביביע אומר כתב בזמנו ברמות לקרוא בי״ד, כיון שבלאו הכי יש מרחק יותר ממיל מרמות לבתים הסמוכים. ובקונטרס הנ״ל, העתיק מיביע אומר וכתב, "יש מרחק וכו'" ומחק התיבות "יותר ממיל". וכן כאשר העתיק את המשנה ודברי הראשונים לגבי חיבור לעיר על ידי בית דירה, השמיט בכל מקום תיבת "בורגנין". ודו״ק.

בברכת התורה

יצחק יוסף

הראשון לציון

חזור
חלק עליון