• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ה. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

אין דין קביעות סעודה על בורקסים ובצק עלים?!

אור יעקב

Active member
יש חידוש גדול של הרב אלקנה ישראל שליט"א שמורה על בורקסים ושאר דברים העשויים מבצק עלים שלא שייך עליהם דין קביעות סעודה.
והטעם פשוט שיש בהם מעל 50% מרגרינה (שמן) ודינם כדבר מטוגן שלא שייך בו קביעות סעודה.
וכתב שם שהרב מאיר מאזוז זצוק"ל הסכים עימו בזה.
- שאלתי היא אם מישהו מכיר מאן דהו שגם נגע בנושא הזה.
1746127768471.png1746127804994.png

הראשל"צ כתב בצורה ברורה בילקו"י ברכות החדש עמ' תרכב' שדינו כאפוי ולא מטוגן. והסביר בביאורים שאע"פ שבאמצע המרגרינה כביכול מטגנת אותו, אך הטיגון לא ניכר והמרגרינה נבלעת כולה בעיסה ולכן יש לו דין של אפוי ולא מטוגן. ע"כ. ופשוט.

הראשל"צ כתב בצורה ברורה בילקו"י ברכות החדש עמ' תרכב' שדינו כאפוי ולא מטוגן. והסביר בביאורים שאע"פ שבאמצע המרגרינה כביכול מטגנת אותו, אך הטיגון לא ניכר והמרגרינה נבלעת כולה בעיסה ולכן יש לו דין של אפוי ולא מטוגן. ע"כ. ופשוט.
זכור לי שמרן שליט"א לא כ"כ הרחיב על הנושא בילקו"י ברכות, רק הזכיר זאת בכמה מילים. (וידוע שמרן שליט"א בכל הנושאים של ברכות מפנה לרב אלקנה ישראל שליט"א שבקי בצורה אדירה בנושא הזה, והרב אלקנה כתב בצורה מקיפה על הנושא שאפי' שהשמן בפנים ולא בחוץ זה מחשיב אותו כמטוגן)

זכור לי שמרן שליט"א לא כ"כ הרחיב על הנושא בילקו"י ברכות, רק הזכיר זאת בכמה מילים. (וידוע שמרן שליט"א בכל הנושאים של ברכות מפנה לרב אלקנה ישראל שליט"א שבקי בצורה אדירה בנושא הזה, והרב אלקנה כתב בצורה מקיפה על הנושא שאפי' שהשמן בפנים ולא בחוץ זה מחשיב אותו כמטוגן)
מחילה כל אלו סיפורים ואין מקומם בנידון הלכתי. והדברים פשוטים בילקו"י ותו לא מידי, ואיזו מן טענה זאת "רק הזכיר זאת בכמה מילים"? וכי מרן שליט"א מפריח דברים באוויר ח"ו???. יש גבול כמה אפשר להעמיס בדברי הרב שליט"א ומרן זצ"ל.

נערך לאחרונה:
מחילה כל אלו סיפורים ואין מקומם בנידון הלכתי. והדברים פשוטים בילקו"י ותו לא מידי, ואיזו מן טענה זאת "רק הזכיר זאת בכמה מילים"? וכי מרן שליט"א לא מפרחי דברים באוויר ח"ו???. יש גבול כמה אפשר להעמיס בדברי הרב שליט"א ומרן זצ"ל.
קודם מחילה מכת"ר, אבל זה נראה מדבריך כאילו יש בי איזה "זלזול" ח"ו כלפי מרן שליט"א.
רק שתדע שאני הולך כמו פסקי מרן הראשל"צ בכל ההלכות, ורק בשתי דברים שבררתי את הנושא ויצא לי לא כמו שכתב מרן אני עושה. (א. משחקים בשבת ב. הדין הנ"ל)
- לא העמסתי שום דבר בדברי מרן שליט"א, אני חוזר ואומר שדעתו שיש ע"ז קביעות סעודה, ורק כתבתי את הנ"ל להראות שסומך על הרב אלקנה ישראל שליט"א בהרבה דברים, ובנושא הנ"ל הרב אלקנה ביאר והרחיב בטוב טעם ודעת, ומרן הראשל"צ שליט"א לא התייחס לכל הטענות.

קודם מחילה מכת"ר, אבל זה נראה מדבריך כאילו יש בי איזה "זלזול" ח"ו כלפי מרן שליט"א.
רק שתדע שאני הולך כמו פסקי מרן הראשל"צ בכל ההלכות, ורק בשתי דברים שבררתי את הנושא ויצא לי לא כמו שכתב מרן אני עושה. (א. משחקים בשבת ב. הדין הנ"ל)
- לא העמסתי שום דבר בדברי מרן שליט"א, אני חוזר ואומר שדעתו שיש ע"ז קביעות סעודה, ורק כתבתי את הנ"ל להראות שסומך על הרב אלקנה ישראל שליט"א בהרבה דברים, ובנושא הנ"ל הרב אלקנה ביאר והרחיב בטוב טעם ודעת, ומרן הראשל"צ שליט"א לא התייחס לכל הטענות.
כבודו חושב שלא שמנו לב שיצא לכם בכמה הלכות (יותר מאלו שציינתם) לא כמו מרן זצ"ל והרב שליט"א. למה כבודו חושב שהגבנו בכמה מקומות על דבריכם? אם יצא לכם לא כמו הרב ע"ה זה בסדר, דרכה של תורה, אך לא לנסות לעקם את דברי הרב ע"ה והראשל"צ שליט"א.
שסומך על הרב אלקנה ישראל שליט"א בהרבה דברים,
לא הבנתי מה זה "סומך"? אע"פ שהרב אלקנה שליט"א תלמיד חכם עצום, אך בוא נדייק- הרב אלקנה סומך על הראשל"צ ולא להיפך, הרב גברא רבא מספיק כדי לסמוך על כושר עיונו ופסיקתו בלבד. ובמטותא מינך לא לציין לנו את עניין הבמבה כי הדברים ישנים.

חזור
חלק עליון