• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

אכילת חמין בליל שישי

כן מורים מרנן ורבנן מרן רה"י הגר"מ צדקה שליט"א והגרב"צ מוצפי שליט"א
ע' כאן בהרחבה....
ויש לעיין שאולי יש להורידו אף מן התפריט בבר של החתונות, או שסעודת מצוה שאני.
גם דגים ועופות אוכלים בשבת, אולי גם את זה תוריד מהחתונות??

בוועידה השנתית של "איחוד בני הישיבות" שהתקיימה בשלהי זמן החורף האחרון שאל הרה"ג רבי יוסף שלמה קורלנסקי, משגיח בישיבת 'בית מדרש עליון' את ראש הישיבה הגרי"ג אדלשטיין על התופעה בה בחורים בליל שישי יוצאים לכל מיני מקומות. לדבריו: "יש הרבה מקומות היום, בתוך בני ברק גם כן, מלא מקומות, שיש טשולנט בליל שישי, יש מקומות שפתוחים עד שלוש ארבע לפנות בוקר....", הסביר הרב קורלנסקי לראש הישיבה.

ראש הישיבה השיב: "זו תאווה, תאווה, צריך להשפיע שלא ילכו לשם, בכלל, כל הצ'ולנט זה תאווה, כל הטשולנט זה תאווה, זה גיהינום, זה גיהינום, יש איגרת הגר"א שכל הנאות העולם הזה הן גיהינום".
וידיאו של הקטע הנ"ל
https://video.bhol.co.il/storage/oldvideos/0/53/0_pedjda5z_0_ah6pv90v_2.mp4

לפני שבועיים הרב אברהם יוסף דיבר בחריפות (כדרכו) על הטשולנט שאוכלים בליל שישי
ואמר שכל מי שאוכל בליל שישי ממאכל זה, הרי זה ממש מבזה בכבודה של השבת!!!! והתבטא עוד בחריפות ואיני זוכר כ"כ...

בוועידה השנתית של "איחוד בני הישיבות" שהתקיימה בשלהי זמן החורף האחרון שאל הרה"ג רבי יוסף שלמה קורלנסקי, משגיח בישיבת 'בית מדרש עליון' את ראש הישיבה הגרי"ג אדלשטיין על התופעה בה בחורים בליל שישי יוצאים לכל מיני מקומות. לדבריו: "יש הרבה מקומות היום, בתוך בני ברק גם כן, מלא מקומות, שיש טשולנט בליל שישי, יש מקומות שפתוחים עד שלוש ארבע לפנות בוקר....", הסביר הרב קורלנסקי לראש הישיבה.

ראש הישיבה השיב: "זו תאווה, תאווה, צריך להשפיע שלא ילכו לשם, בכלל, כל הצ'ולנט זה תאווה, כל הטשולנט זה תאווה, זה גיהינום, זה גיהינום, יש איגרת הגר"א שכל הנאות העולם הזה הן גיהינום".
וידיאו של הקטע הנ"ל
https://video.bhol.co.il/storage/oldvideos/0/53/0_pedjda5z_0_ah6pv90v_2.mp4
א. הנוסח לא מתוקן. זה היה בזמן חורף תשפ"ג. (והדברים הובאו בהודעה הראשונה בקישור שבהודעתי הקודמת).
ב. הודיאו חסום. (שכן זה מקורו... לאפוקי מהכתבה שהובאה במקביל כאן, אך שם לא הובא סרטון)
1737287165130.png
ג. מצורפת ההסרטה בקובץ ZIP.
ד. זה תוכן הדברים:
הרב קורלנסקי: "יש עוד שאלה אחת, יש תופעה שבחורים בליל שישי יוצאים לכל מיני מקומות, יש הרבה מקומות היום, בתוך בני ברק גם כן, מלא מקומות, שיש טשולנט בליל שישי".
ראש הישיבה: "זה תאווה, תאווה! זה מאד...".
הרב קורלנסקי:
"יש מקומות שפתוחים עד שלוש-ארבע לפנות בוקר...".
ראש הישיבה: "צריך להשפיע על הבחורים, זה ממש תאווה, זה גיהינום, זה גיהינום".
שאלה:
"איך אפשר להסביר לבחורים? יש המון בחורים שהולכים לאכול טשולנט בליל שישי".
ראש הישיבה: "זה גיהינום, זה גיהינום, יש איגרת הגר"א שכל הנאות העולם הזה זה גיהינום".
הרב קורלנסקי:
"אז מנסים להביא לבחורים במקום שילכו למקומות האלה, שיש שם גם בעיות שמגיעים שם אינשי דלא מעלי, אז מביאים להם טשולנט, עושים להם איזה שיעור ומביאים להם אחרי זה כיבוד או משהו לאכול. השאלה היא כמה צריך באמת כל דבר לנסות להביא תחליף במקום?".
ראש הישיבה: "צריך להשפיע שלא ילכו לשם, בכלל, כל הטשולנט זה תאווה, כל הטשולנט זה תאווה".

קבצים מצורפים

• הרב גרשון אדלשטיין על אכילת טשולנט בליל שישי.zip
    2.5 MB · צפיות: 0
בתור הזהב (שמות תשפ"ה) הביאו קטע מ'סברי מרנן, חינוך' בשם הרב שמעון בעדני זצ"ל, וז"ל:
ישנה תופעה שנכנסה בהיכלי הישיבות, מנהג אכילת צ'ולנט בליל שישי. יש נוהגים לעשות 'משמר' ולאכול חמין. מה זה 'משמר' של חמין? כאב לי לשמוע על כך. אני זוכר כיצד אנחנו היינו עושים לימוד כל הלילה ואוכלים עוגה וקפה. פעם אחת עשינו 'משמר' בליל שישי. ישבנו ולמדנו. ואז נכנס ראש הישיבה הגרא"מ שך זצוק"ל ושאל: "מה הכנתם לכם אוכל למהלך הלילה?" אמרנו: "יש לנו קפה ועוגות". אמר לנו מרן הרב שך זצוק"ל: "זה לא מספיק, צריך חלב, אתם לומדים כל הלילה, צריך שיהיה לכם כח ללמוד", והלך וקנה לנו חלב. זה המקסימום שאכלנו בלילה. אבל מה זה החמין שאוכלים?! זה מקלקל את השבת! אסור לאכול מאכל טעים בחול ואחר כך בשבת לא ירגיש עונג כיון שאכל כבר בליל שישי, זה יצר הרע שמכניס כל מיני דברים.
מדברי הרב בעדני לתלמידי כיתות ח' בתלמוד תורה "מאור ישראל – דרכי אליעזר" בראשות הרה"ג הרב שלום פרץ ובנשיאות רבה של אלעד הגר"מ מלכא שליט"א, בשנת תשפ"ב:
"אני שומע שיש תופעה היום של בחורי ישיבות שאוכלים חמין בליל שישי, כל כך כואב לי לשמוע על זה.
הולכים לחמין, מה זה, צריך לנצל זאת לתורה, לשבת ללמוד, במקום זה יושבים בכל מיני מקומות, אומרים כאן יש חמין טוב. ליל שישי תמיד היה מוקדש ללימוד תורה, לחזור על החומר, היינו יושבים וחוזרים על הלימוד, הרב שך זצ"ל היה בא לראות מה יש לנו לאכול בליל שישי, אז הוא ראה שיש קפה, אז הוא ביקש שילכו לקנות חלב שיהיה לנו גם חלב שנלמד בחשק יותר. אבל לשבת לאכול חמין, לשרוף את הלילה, כואב לי מאד", אמר.

את ההסרטה ניתן לראות כאן.

חזור
חלק עליון