• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ה. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

בענין קדימת קרבנו של אהרן לקרבן העם

גרינפלד

Well-known member
מתוך ה'מגדלות מרקחים':
ויאמר משה אל אהרן קרב אל המזבח ועשה את חטאתך ואת עולתך וכפר בעדך ובעד העם ועשה את קרבן העם וכפר בעדם כאשר צוה ה' (ט ז)

בתורת כהנים
כאן, "וישחט את עגל החטאת אשר לו", בקרבנו התחיל תחילה, "ויקרב את קרבן העם" משנפנה מקרבנותיו בא לו לקרבן העם, תדע שקרבנו מכפר יותר מקרבן העם, שקרבן העם אינו מכפר על הכהנים, וקרבנו מכפר על ידו ועל יד העם, שנאמר "ועשה את חטאתך ואת עולתך וכפר בעדך ובעד העם, ועשה את קרבן העם וכפר בעדם", ע"כ. מבואר מדברי התו"כ, דהטעם שקרבן אהרן קדם לקרבן העם, משום שקרבנו של אהרן כפר גם על העם, כדכתיב "וכפר בעדך ובעד העם", ואילו קרבנו של העם לא כפר על אהרן, משום שלא כפר על הכהנים כלל, דאין כהנים בכלל "עם" כמבואר בשבועות יג:, וממילא גם אהרן לא התכפר בו, וכ"כ הראב"ד לפרש, דדברי התו"כ הם נתינת טעם להקדמת קרבנו של אהרן לקרבן העם, משום דמרובה כפרתו.

וקשה למה לי טעם זה, הרי בלאו הכי צריך להקדים קרבנו של אהרן לקרבן העם, בכדי שיבוא זכאי ויכפר על החייב, וכמו שמצינו לגבי קרבנות יוהכ"פ דאע"פ שהציבור אינו מתכפר בשל אהרן מ"מ מקדימים את קרבנו של אהרן מטעם דמוטב יבוא זכאי ויכפר על החייב, וכן מבואר בהוריות יג. דלעולם קרבנו של כה"ג קודם לקרבן העם, כגון אם עומדים לפניו פר כהן משיח ופר העדה, פר כהן משיח קודם לפר העדה בכל מעשיו, משום שדין הוא שיקדים המכפר למתכפר, ויליף לה מקרבנות יוהכ"פ. ובאמת הרמב"ן כאן ובדעת זקנים מבעלי התוס' כאן כתבו דהטעם שקרבנו קודם הוא משום דיבוא זכאי ויכפר על החייב, אמנם על התו"כ קשה למה הוצרך לטעם אחר משום שמרובה כפרתו.

ואולי יש לומר, דהנה קרבנות אלו באו לכפר על חטא העגל, וחטאו של אהרן בעגל היה רק מה שהביא על העם חטאה גדולה, והעון שלהם הוא הוא שתלוי בצוארו, וא"כ מה שיתכפר העם מועיל לכפר לאהרן, שבזה שנתכפר החטא שגרם להם, הוקל חטאו של אהרן שגרם אותו, א"כ אדרבה מצד הסדר הראוי בשביל הכפרה היה נכון יותר שיתכפר העם תחילה וימחק חטאם, ושוב יהיה אהרן מוכן יותר לכפרה, [ואדרבה על ידי כפרת העם גופא, אהרן נעשה זכאי], ורק משום מעלת הקרבן עצמו דקרבן אהרן מרובה כפרתו, לכן הקדימו את קרבן אהרן.​
 
מבואר מדברי התו"כ, דהטעם שקרבן אהרן קדם לקרבן העם, משום שקרבנו של אהרן כפר גם על העם, כדכתיב "וכפר בעדך ובעד העם", ואילו קרבנו של העם לא כפר על אהרן, משום שלא כפר על הכהנים כלל, דאין כהנים בכלל "עם" כמבואר בשבועות יג:, וממילא גם אהרן לא התכפר בו,​
והוסיף ה'מגדלות מרקחים' בהערה:
וראיתי למלבי"ם שנקט בפשיטות שהכהנים התכפרו בקרבנות של אהרן, ולא ידעתי מנא ליה זה, דבתו"כ אמרו רק שלא נתכפרו בשל העם משום דאינן בכלל עם. והנה בקרבנות יוהכ"פ ג"כ מצינו דאהרן מתכפר בפר ושאר העם בשעיר, ונתמעטו הכהנים מכפרה בשעיר של העם משום דאינן בכלל עם, ושם מבואר דהם מתכפרים בפרו של אהרן, אמנם איכא לזה ילפותא מיוחדת בגמ' שבועות שם, או מדכתיב ועל הכהנים ועל כל עם הקהל יכפר, הרי שלכהנים יש כפרה, או מדכתיב וכפר בעדו ובעד "ביתו" וכל הכהנים נקראו ביתו של אהרן. אבל הכא דלא כתיב כפרה לכהנים, ולא כתיב בעד ביתו, נימא דאה"נ לא נתכפרו כלל בקרבנות אלו לא בשל העם ולא בשל אהרן, ומנא לן דנתכפרו בשל אהרן, ובאמת להמבואר ברש"י ובתו"כ כאן דקרבנות אלו באו לכפר על עון העגל, י"ל דהכהנים לא הוצרכו לכפרה בזה, משום שלא היו בכלל חטא העגל, וצ"ע.

ושוב ראיתי בבנין אריאל שכתב שלמ"ד דלוים לא איקרו עם, לא היה ללוים כפרה בקרבנות אלו, דדוקא בקרבנות יוהכ"פ כתבו התוס' דמדכתיב "יכפר" ילפינן דהיה להם כפרה בקרבן העם, אבל הכא דליכא ילפותא באמת לא היה להם כלל כפרה, וביאר הטעם כיון שלא היו בחטא העגל ולכן לא היו צריכים כפרה.

ולקמן כתיב "הן היום הקריבו את חטאתם ואת עולתם", ובפשוטו הכונה "חטאתם ועולתם" שהכתוב מייחס חטאת ועולה זו לבני אהרן, וכתב שם הרשב"ם דהיינו החטאת והעולה של אהרן ובניו, מבואר שהיה להם כפרה בקרבנות אהרן.

ובפסוק ה' "ויקחו את אשר צוה משה", ובתרגום יונתן שם "ואזדרזון אהרן ובנוי וכל בני ישראל ונסיבו ית מה דפקיד משה", וצ"ע דבנוי דאהרן מאי שייכותם הכא, הרי אינם בקרבנות העם, ומשמע דשפיר היו בקרבנות של אהרן הכהן. [ומשמע עוד ממה שהתרגום כולל את בני אהרן ב"ויקחו", שהקרבנות של אהרן באו משל בני אהרן ג"כ, ויש לבאר דבשבועות יד. לגבי קרבנות יוהכ"פ ילפינן מדכתיב "אשר לו" דקרבנות אהרן אינם באים משל הציבור, ואמרינן שם יכול לא יבואו משל ציבור שאינן מתכפרים עמו אבל באים משל אחיו הכהנים שהם מתכפרים עמו, ת"ל שוב אשר לו, מבואר דלולי מיעוט מיוחד יכולים לבוא משלהם אע"ג דכתיב אשר לו, וא"כ הכא דכתיב רק פעם אחת אשר לו, י"ל דיכולים לבוא משל הכהנים שמתכפרים עמו וכנ"ל, ועי'].​
 
חזור
חלק עליון