• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

זק''א - אירועים בשבת.

לקח אותי טראמפ קמב''ץ מחוז מרכז של זק''א, והוא סיפר לי שנסע מביתו [אזור גאולה] לנוה יעקב בזירת הפיגוע שהייתה בליל שבת לפני כמה שבועות, ושאלתי אותו, הרי בשלמא לאנשי מד''א הצלה וכיוצ''ב יש היתר ברור של פיקו''נ, אבל זק''א הרי כל הענין הוא כבוד המת, ומדוע א''א להמתין למוצאי השבת. אז הוא ענה לי, שדבר ראשון באמת יש הרבה שאלות מסובכות ביותר, ויש להם מורה הוראה צמוד, דבר שני, יש נושא שבתוך שכונה אם ישאירו את הגופות ואת כל הזוועה בשטח זה סכנת נפשות של טראומה לנשים וילדים וכו' שיכולים לראות את זה ולאבד את דעתם ה''י.
לצערי לא הספקתי לדבר איתו כו''כ הרבה[ הייתי כבר צריך לרדת] ורציתי לשאול אותו, מי הוא הרב של זק''א, הרי באמת כמו שהוא אמר יש שאלות חמורות ביותר, ואשמח לשמוע ממכם חברי ורבני הפורום אם אתם יודעים על איזה רב שם בארגון. ודבר שני, האם באמת 'טראומה' וכיוצ''ב ג''כ מוגדר כפיקוח נפש [לכאו' כן, אך אני לצערי לא בקי כראוי]. תודה.

אני לא ניכנס לעצם הנושא אבל בדר"כ רוב אנשי זק"א הם גם חובשים
לפעמים במקרים כאלו יש דברים שיהיה קשה לזיהוי אח"כ
מצד טענתך שרוב אנשי זק"א הם גם חובשים, בודאי טענה מעלייתא היא. אך לגבי הזיהוי, מה בכך, הרי ח"ו אם באמת לא יצליחו לזהות אחרי כן, אך אכתי האם זה מוגדר כפיקוח נפש שמותר לחלק על זה את השבת.

זאת לאור ריבוי מקרים של פניות למוקד החירום של זק"א 1220 בנושא של איתורים ואובדים
ראשי הארגון פרסו בפני הרב שטרן המשמש כרב ארגון 'הצלה גוש דן' וידיו רב לו בנושאים של הפעלת מתנדבים בשבת, את רצף האירועים בהם טפלו בשבתות האחרונות ואת ההבדלים בין 'הגשת עזרה ראשונה' לבין המקרים בהם מטפל זק"א בחשש לחיי אדם. הדרכים להפעלת המתנדבים בשבת, המותר והאסור. מתי על ידי 'גוי שבת' ומתי ע"י יהודי. באלו מקרים מותר להפעיל את המתנדבים ומתי לא. ועוד.

הרב שטרן שליט"א פסק: שעל כל מפקדי זק"א המחוזיים והמרחביים ללכת בשבת עם מכשיר המירס / נייד, כדי שיהיו ברי השגה בשבת לכשיצטרכו. כמו כן פסק הרב שליט"א שכל מתנדבי זק"א דינם ככוננים לגבי שבת במקרים אלו, ולא כמו כונני 'הצלה' שיש תורני שבת שנבחרו מראש. יש להפעיל את מתנדבי זק"א אך ורק במקרים של ספק פיקוח נפש, ומלכתחילה בעדיפות ע"י 'גוי שבת'. ובמקרים של 'פיקוח נפש ודאי' עדיפות דווקא ליהודי שישתדל לעשות זאת זריז יותר מאשר גוי.

לגבי חזרת המתנדבים הביתה לאחר אירוע, תורני השבת בארגוני ההצלה חוזרים לביתם לכתחילה ע"י גוי, אך מתנדבים שאינם תורני שבת אסור להם לחלל שבת על מנת לחזור לביתם "מתנדבי זק"א כולם דינם כתורני שבת", ומלכתחילה יש להתארגן שיוכלו לחזור ע"י גוי, פסק הרב.

עוד שאלה שעלתה לדיון, האם מותר לחלל שבת על מנת לאתר את הורי הילד/ה שנמצאה, פסק הרב כי אין כאן חשש פיקוח נפש ואסור לחלל עבור כך את השבת. לגבי טיפול במניעת 'שריפת גופות', פסק הרב כי אסור לחלל שבת עבור כך, בדיוק כמו שאסור לפנות גופות בשבת.

ארגון זק"א יעביר בימים הקרובים למפקדים את ההנחיות לאור פסקי הרב שטרן שליט"א.

בפגישה עם הרב שטרן נכחו: הרב אנשל פרידמן מפקד זק"א מחוז צפון, יו"ר ארגון זק"א יהודה משי זהב, ראש אגף המבצעים ומנהל המוקד חיים וינגרטן, ומפקד בני ברק מיכאל גוטויין.

תעיין זה קובץ הלכות של זק"א
אתה יודע מה יפה פה. שאת הספר שצירפת בקובץ, כתב לא אחר מאשר 'מאיר אקער', שהוא זה שלקח אותי טראמפ, הוא יהודי כו''כ טוב, אני מכיר אותו מהשכונה [רחוב אוהלי יוסף בירושלים] חבל שלא סיפר לי על הספר הזה, נעיין קצת אולי נרוה נחת. תודה רבה.

חזור
חלק עליון