אכן, תשובה נכונה! [לדעת התוספות, וכפי שאפרט]בגר תושב.
בפיקו"נ התורה א ו ס ר ת ??בפיקוח נפש?
אהה, כעת הבנתי...כן (לפי השו"ע)
שמא יתעצל!
בגר תושב.
גר תושב ונכרי זה לאו היינו הך -לגר אשר בשעריך תתננה ואכלה או מכור לנכריע' רמב"ן שמות פרק כ' פס' י'
מביא דעה כזו ברבותינו וגם על דרך הפשט. עכ"פ בגר שער הוא גר תושב.
עבד כנעני הוא לא גוי, מטבילין ומלין אותו לשם עבדות, הוא עובר כ'חצי תהליך גירות', ומחויב בכל המצוות כאשה, וההורגו מתחייב מיתה בבי"ד.אם הוא עבד שלך
אכן, תשובה נכונה! [לדעת התוספות, וכפי שאפרט]בגר תושב.
אני לא מבין. אתה הבאת את התוס' יבמות מח: ובגמרא שם איתאעבד כנעני הוא לא גוי, מטבילין ומלין אותו לשם עבדות, הוא עובר כ'חצי תהליך גירות', ומחויב בכל המצוות כאשה, וההורגו מתחייב מיתה בבי"ד.
זה לא משום לפני עוור לא תתן מכשול - האיסור הוא חילול שבת שנא' וינפש בן אמתך והגרוישראל שאומר לו לעשות לו מלאכה בשבת - עובר ב'לפני עיוור לא תתן מכשול' - מדאורייתא!
החילול שבת הוא של הגר-תושב, והעבירה של הישראל היא הלפ"ע. לא פחות מישראל שיאמר לישראל חבירו שאינו מודע לאיסורי שבת שיעשה לו מלאכה בשבת.זה לא משום לפני עוור לא תתן מכשול - האיסור הוא חילול שבת שנא' וינפש בן אמתך והגר
לא כל כך הבנתי למה ציטטת את כל הגמ'?אני לא מבין. אתה הבאת את התוס' יבמות מח: ובגמרא שם איתא
ת"ר: מקיימין עבדים שאינם מלין, דברי רבי ישמעאל; רבי עקיבא אומר: אין מקיימין. אמר ליה ר' ישמעאל, הרי הוא אומר: וינפש בן אמתך! א"ל: בלוקח עבד בין השמשות ולא הספיק למולו הכתוב מדבר. דכ"ע מיהת, וינפש בן אמתך - בעבד ערל כתיב, מאי משמע? דתניא: וינפש בן אמתך - בעבד ערל הכתוב מדבר, אתה אומר: בעבד ערל, או אינו אלא בעבד מהול? כשהוא אומר: למען ינוח עבדך ואמתך כמוך - הרי עבד מהול אמור, הא מה אני מקיים וינפש בן אמתך? בעבד ערל. והגר - זה גר תושב, אתה אומר: זה גר תושב, או אינו אלא גר צדק? כשהוא אומר: וגרך אשר בשעריך - הרי גר צדק אמור, הא מה אני מקיים והגר? זה גר תושב
הרי שיש עבד שעדיין לא מל ולא קבל עליו מצוות. וזה פירוש הפסוק: וינפש בן אמתך- זה עבד שלא מל. והגר -זה גר תושב
וגר תושב זו תשובה לא נכונה כי אתה שאלת על נכרי וגר תושב לא נקרא נכרי הוא נקרא גר. וזה פשוט
זה לא נכון שאין פה לפני עיוור שהרי לפי התוס' מותר לו לחלל שבת שזה לא בכלל שבע המצוות שלו והוא לא עובר עבירה והעבירה היא על הישראל שמצוה אותו והישראל עובר בעשה של וינפש בן אמתךהחילול שבת הוא של הגר-תושב, והעבירה של הישראל היא הלפ"ע. לא פחות מישראל שיאמר לישראל חבירו שאינו מודע לאיסורי שבת שיעשה לו מלאכה בשבת.
כי כתוב בגמרא שיש עבד שלא מל והוא נחשב כגוילא כל כך הבנתי למה ציטטת את כל הגמ'?
אין הבדל בין נכרי לגוי. וגר תושב לא נקרא גוי ... וזה פשוטבכל אופן כשכתבתי נכרי התכוונתי לנוכרי בלשון הגמ' ולא בלשון המקרא, ולכן אח"כ גם תיקנתי את השאלה וכתבתי 'גוי' כדי שלא יקשו עלי בזה... וזה פשוט.