• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

חידה: מצווה שה' לא יכול לקיים

פִּתָרוֹן
תשובה: כוונתי למצוות צדקה מתן בסתר שכתוב בגמרא בבא בתרא שהדרגה הגבוה בצדקה שהנותן והמקבל לא יודעים אחד על השני, ואצל הקב"ה מלא כל הארץ כבודו אי אפשר כן שאין נסתר ממנו כלל וממילא יודע למי נותן.
בירושלמי (ר"ה פ"א ה"ג) "ושמרו את משמרתי אני ה', אני הוא ששימרתי מצוותיה של תורה תחילה", נלמד שהקב"ה מקיים את כל מצוות התורה.
איך יכול להיות מצווה שהקב"ה לא יכול לקיימה.
אין לי מקור אבל הסברא אומרת ברית מילה דלא שייך חיסרון של ערלה בהקב"ה, ולכן הוא קיים את המצווה כמו אדם שנולד מהול אבל בפועל אינו יכול לקיימה.

כנראה שיש בזה כמה תירוצים, אני בתחילה חשבתי על תירוץ אחד, על חלק אפשר לתרץ בכיונים שונים למה לא אבל סו"ס זה תירוצים.
לכן אולי נעלה שהיה כאן כמה תירוצים.
אין לי מקור אבל הסברא אומרת ברית מילה דלא שייך חיסרון של ערלה בהקב"ה, ולכן הוא קיים את המצווה כמו אדם שנולד מהול אבל בפועל אינו יכול לקיימה.
ברית זה עם ה' וממילא אי אפשר לו לקיימה. כוונתי על מצווה רגילה לא עם ה' כגון אהבת ה' כי זה תלוי בו יתברך. אלא מצווה כתפילין וכד'.

תשובה: כוונתי למצוות צדקה מתן בסתר שכתוב בגמרא בבא בתרא שהדרגה הגבוה בצדקה שהנותן והמקבל לא יודעים אחד על השני, ואצל הקב"ה מלא כל הארץ כבודו אי אפשר כן שאין נסתר ממנו כלל וממילא יודע למי נותן.

פִּתָרוֹן
חזור
חלק עליון