• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

כתב חצי קולמוס

שלום רב לחכמי ורבני הפורום,
בעבר ראיתי צילום כתב יד של הרב בן איש חי זצ"ל
סוג הכתב היה נראה קצת משונה,
וחשבתי שמדובר בערבית,
ואמר לי אדם מבוגר שזה סוג כתב שנקרא "כתב חצי קולמוס"
שבו חלק מחכמי הספרדים השתמשו בעבר,
לא מזמן סבא שלי הראה לי את הסידור של אביו ז"ל שגר בבגדד,
ובסידור היה את כתב ידו גם בכתב הנ"ל,
משהו יודע מה הסיבה שכתבו בכתב הזה, ולא בכתב רגיל?
תודה לעונים,
אשמח אם מישהו יוכל לצרף צילום של הכתב הנל

להלן מד"ר ג'מיני:

השימוש בו נבע מכמה סיבות פרקטיות, תרבותיות והלכתיות:

1. מהירות ויעילות (כתיבה רהוטה)​

הסיבה המרכזית הייתה נוחות הכתיבה. הכתב המרובע (כתב אשורית) שאנו מכירים מספרי תורה הוא כתב איטי מאוד; כל אות דורשת הרמת קולמוס ומספר תנועות מדויקות. כתב "חצי קולמוס" עוצב בצורה מעוגלת וזורמת יותר, שאפשרה לסופרים לכתוב טקסטים ארוכים, מכתבים והערות במהירות רבה מבלי להרים את היד מהדף בתדירות גבוהה.

2. הבחנה בין קודש לחול​

ביהדות ספרד הקפידו מאוד על קדושת הכתב האשורי. כדי למנוע מצב שבו טקסטים יומיומיים (כמו חוזים, מכתבים אישיים או פרשנות) יקבלו מעמד של "כתב קודש", השתמשו בכתב השונה חזותית מהכתב שבו כותבים ספר תורה, תפילין ומזוזות.
  • הכתב המרובע: יועד לספרי קודש.
  • כתב חצי קולמוס: יועד ללימוד, פרשנות וצרכי חול.

3. חיסכון במקום ובחומרים​

בימי הביניים, נייר וקלף היו מצרכים יקרים. האותיות בכתב חצי קולמוס הן לרוב דקות וקטנות יותר מהאותיות המרובעות והעבות. זה אפשר לסופרים לדחוס הרבה יותר מידע באותו שטח דף, מה שהוזיל משמעותית את עלות העתקת הספרים.

4. השפעת הסביבה (הכתב הערבי)​

היהודים בספרד חיו תחת תרבות אסלאמית מפוארת, שבה הכתב הערבי הרהוט והאמנותי היה דומיננטי. חוקרים מצביעים על כך שהאסתטיקה של הכתב הספרדי הושפעה מהקליגרפיה הערבית – המבנה המעוגל והחיבורים בין החלקים השונים של האות דומים מאוד לסגנון הכתיבה שהיה נפוץ בסביבתם.

ומבן אדם אנושי:
כתב חצי קולמוס הוא הכתב הרהוט הספרדי
כתב רהוט הכוונה שאתה יכול לכתוב מהר (ברהיטות), ולא כמו כתב דפוס שהכתיבה שלו לוקחת יותר זמן
בעצם, הכתב הזה הוא כתיבה מהירה של כתב אשורי (כך גם הכתב האשכנזי הרהוט, מה שאנחנו משתמשים בו היום)
וכדי שזה יהיה מהיר יותר, חיברו או החסירו קווים מסוימים
הנה דוגמא לכמה אותיות הכי ימני זה האות באשורית, והכי שמאלי חצי קולמוס
ותן לחכם ויחכם עוד
(הציורים לא יצאו ברורים כי זה עם העכבר במחשב)1768354290385.png1768354290385.png

הודעות אחרונות

חזור
חלק עליון