• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

לזכות את אחינו הטועים

Boris.b

Active member
סוף סוף זה קורה: קבלו את אתר "70 שאלות קשות ביהדות"
הרעיון שנולד במהלך נסיעה תמימה בתל אביב, הפך לאתר שלם שהוא למעשה הסמינר הדיגיטלי הראשון בעולם. קבלו את הדבר הבא מבית הידברות

דודו כהן | ט' תשרי התשפ"ב |15.09.21 14:40
זה היה יום קיצי שגרתי. "דודו, תגיע בבקשה לפגישה במגדל שלום בתל אביב", התבקשתי ע"י מנכ"ל הידברות, דוד תופיק. "יש לנו פגישה עם לשכת הפרסום הממשלתית, צריכים אותך שם כדי להציג את נתוני הדיגיטל של הידברות".

אנחה כבדה. נסיעה לא פשוטה בתקופה עמוסה ממילא, אבל מה לעשות. הדבר שלא ידעתי הוא שנסיעה שגרתית ודי משעממת תוליד רעיון כל כך חשוב, ממשפחת "איך לא חשבו על זה קודם?" ובמקרה שלנו בהידברות – איך לא עשינו את זה קודם?
וכך, בדרך למגדלי שלום (הידועים גם בשם המיתולוגי 'כלבו שלום') ה-Waze לקח אותי לכביש הסמוך לחוף הים. כך חלפו על פניי מאות צעירים תל אביביים. חלקם על קורקינטים חשמליים וחלקם ברגל. חלקם בדרך לבילוי וחלקם חוזרים מבילוי. עבורי הם נראו כאגוזים מהלכים, אגוזים קשים לפיצוח. "מה יגרום לאנשים מסוגם לחזור בתשובה?", תהיתי לעצמי. "הם חופשיים, מנותקים, בורים, לא באמת מבינים מה חסר להם בחיים. אז איך אפשר בכלל לעניין אותם? איך אפשר לדבר בשפתם?".



מן המפורסמות הוא שאינספור יהודים התחזקו דרך הידברות, כולל אנשים מכל הסוגים. אבל איך מתמקדים יותר דווקא בציבור המנותק לגמרי? זה שזכרונות הילדות עם סבא בבית הכנסת לא קיימים בהארד דיסק שלו, וממילא יש לו לב פחות חם כלפי היהדות? מה עושים מול אותו ציבור רדיקלי שמתלונן שרכיבה על אופניים ביום כיפור לא נכללת בספרי הלימוד בבית הספר כחלק מ"מנהגי יום כיפור"? הם סופר-ספקניים, סופר-מוסתים, סופר-לא-מתעניינים, אז איך אפשר לסדוק את זה? איך אפשר להגיש להם את הפתרון כשהם בטוחים שאין שום בעיה בנמצא?

ואז ניסיתי לשחזר שיחות שלי עם מכרים חילוניים או קולגות מהעבר. בכל זאת, הכרתי אותם מקרוב ב"רייטינג", "מעריב", mako ושאר המקומות בהם כתבתי בעבר. בסופו של דבר ובשורה התחתונה, בינם לבין היהדות נמצאים כמה עשרות מוקשים. חלקם כנראה מאמין ב"כח עליון" כלשהו, אבל ההסתה התקשורתית בעשורים האחרונים, בתוספת בורות כואבת ודומיננטית, גורמים להם לפסול את היהדות בגלל מידע שגוי מיסודו. סיפרו ומכרו להם שהיהדות מפלה נשים, שהתורה שבעל פה לא מחוברת לתורה שבכתב. הסבירו להם שהתורה כבר לא רלוונטית לחיים המודרניים, שהעולם נברא לפני מיליוני שנים וכן הלאה. אז רגע, חשבתי, למה לא לרכז את התשובות לכל השאלות במקום אחד? קודם נגבש את שאלות המפתח האלה – אולי 50, אולי 100 – ואז ניתן להן תשובות מנומקות, איכותיות, מושקעות, באתר אחד שירכז את הכל.
יותר משנתיים ארכה הקמת האתר. סקיצות התחלפו, עיצובים התעופפו באוויר הווירטואלי, כותבים שונים נבחנו, ישיבות סיעור מוחות נערכו – ובסופו של דבר נבחר הצוות שביצע את העבודה בפועל. הכותב המבריק דרור יהב כתב את רובם המכריע של החומרים, אשת התוכן שולי שמואלי הצטרפה אליו בהמשך לעריכה וקצת לכתיבה, מעצב-העל חיים בניסטי עיצב והפיח חיים כך שכל מי שצפה באתר לא יכול היה לעצור את ה"וואו", הרב ירון אשכנזי אישר את החומרים – ומעל כולם הרב זמיר כהן נתן את ברכתו לרעיון, למהלך, לאתר. ואם תרצו - למהפכה.
היום, ערב יום כיפור תשפ"ב, אנו גאים להשיק את אתר 70 שאלות קשות ביהדות, הידוע גם בשמו השני "הסמינר הדיגיטלי הראשון בעולם". הוא מאגד למעשה 70 שאלות שנבחרו בפינצטה, נוסחו עם המון מחשבה – ובסופו של דבר כל שאלת מפתח מכילה את התשובות בהמון וריאציות: גם מאמר מרכזי, גם סרטונים של מיטב הרבנים, גם התכתבות ווטסאפ שממחישה את הרעיון, גם סיפור קצר, גם 5 עובדות וגם הפניות למקורות אחרים.
תודה רבה לכל מי שלקח חלק, תודה לכל התורמים שראו את הפוטנציאל ובחרו להיות שותפים למיזם המיוחד הזה, תודה לקב"ה שזיכה אותנו בהידברות להשיק פרויקט נוסף שבוודאי יגרום לזיכוי הרבים גדול, ותודה לכל מי שיכנס לאתר ויגלה שהתשובות לשאלות ה"קשות" הן בעצם קלות. אין לי ספק שמי שיכנס לאתר ויעמיק בתוכו, לא ייצא כפי שנכנס. כולי תפילה שההנגשה הזו, בשפה מודרנית ובעיצוב חדשני, תצליח לגעת בקהלים חדשים – ובהחלט לא רק תל אביביים. וכולי תקווה שגם הפעם הרכבת הזו לא תעצור, ונמשיך הלאה אל עבר מיזמים ופרויקטים לא פחות מרתקים.


למי שבקש לפנות לנטפרי, דיברתי איתם והם בדקו יותר לעומק, אמרו שצורת הכתיבה אינה מתאימה לציבור החרדי ואין אפשרות לפתוח .
Screenshot_20210922-144933~2.jpg
 
חזור
חלק עליון