• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

למישהו יש סיפור ממרן זיע"א בענין כיבוד הורים, דחוף לי ליארצייט

מתוך הלכה יומית של היום מאת הרב יעקב ששון נכד מרן רבינו הקדוש זיע"א

דרך מרן זצ"ל
וכאן המקום להזכיר מנהג מרן זצ"ל, שהיה מכבד את אביו ואמו מאד מאד, ובאופן מיוחד נהג כבוד רב כלפי אמו, משום שחש הכרת הטוב עצומה כלפיה, שכן בילדותו, בזמן שהיה שוקד על תלמודו, היתה היא עובדת במקומו בחנות של אביו, ותמיד היתה מעודדת אותו לשקוד על דלתות התורה, ואף שהיה זה בימי דוחק ועוני, היתה שומרת אצלה ממתקים כגון שוקולד וסוכריות יקרות ערך, ומעניקה לו אותם לאחר שהיה שוקד על התורה, ועל ידי כך התעודד להמשיך בשקידת התורה, למרות שכל שכניו וחבריו בני גילו יצאו לעסקים ונהנו מהנאות העולם הזה.

וכאשר התמנה מרן זצ"ל כדיין בבית הדין בפתח תקוה, קנו לו לבוש מיוחד "פראק" של הדיינים. והקפיד מרן זצ"ל ללבוש את הפראק בפעם הראשונה בנוכחות אמו, כדי שתראה אותו בגדולתו ותשמח בלבה. וכן היה תמיד מקפיד לבקרה בביתה ולשמח אותה, ואף לאחר מותה, היה מזכירה לשבח בהקדמות ספריו, אשריה ואשרי חלקה.

וסיפרה לי אמי שתחיה, שפעם באה עם אביה מרן זצ"ל לבקר בבית אמו, ואמו טיפסה על השיש כדי להוריד מן הארון ממתקים עבור נכדתה, ומרן זצ"ל ממש חרד לקראתה, ואמר לה, אמא אמא! אני אעלה, אל תטרחי ככה!

ומן הדברים הללו ילמד כל אדם, להכין את לבו לכבד את הוריו, ואפילו אם הדבר קשה, ולמשל אם הוריו הם אנשים קשים וקפדנים, או חס ושלום חולים ומטריחים הרבה, יזהר מאד לכבדם כראוי, ואדם המכבד את הוריו, יזכה לאריכות ימים ושנים, ויזכה שגם בניו אחריו יכבדו אותו כראוי. ואשריהם אותם קהילות קדושות, אשר רגילים שם הילדים תמיד לכבד את הוריהם הזקנים, ומכלכלים אותם עד שיבתם בבתיהם, ודואגים לכל מחסורם, וראויה היא מצוה גדולה זו שבעבורה יזכו לכל הברכות שבתורה.

הבת של רבינו - הרבנית טולדנו בבתי הספר מספר כמה עובדות כמה היה מרן רבינו מזהיר את בנותיו ומחנכן על כיבוד הורים, מי שיש לו דרך להשיג את דבריה ימצא תוכן חדש

מתוך הלכה יומית של היום מאת הרב יעקב ששון נכד מרן רבינו הקדוש זיע"א

מה שנהגו בעדות המזרח והמערב, לקרוא לבנים בשם הסבים והסבתות, הדבר מותר ונכון בלי פקפוק, משום שזהו כבודם ורצונם של ההורים, שילדיהם יקראו לילדיהם אחריהם בשמותם, ורצונו של אדם הוא כבודו.

ואף שמנהג בבל (מקום הולדתו של מרן זצ"ל) היה להמנע מלקרוא לנכדים בשם הסבים, מכל מקום מעשה שהיה כך היה: שבשמחת הברית אחר הולדת בנו הראשון של מרן זצ"ל, הגיע אביו רבי יעקב זצ"ל, ונגש בלחש לבנו, (הלא הוא מרן זצ"ל), שאל אותו, כיצד אתה מתעתד לקרוא לבנך? השיב לו מרן, "אברהם", על שם חמי רבי אברהם פטאל, שהוא מבני העיר חלאב שנוהגים לקרוא בשם הסבא. אמר לו אביו, ומה איתי? השיב לו מרן זצ"ל, הלא אנו בבלים, והבבלים חוששים שלא לקרוא לבנים על שם ההורים בחייהם. אמר לו אביו רבי יעקב, אני איני חושש לזה! ועל כן קרא מרן זצ"ל לבנו בשם "יעקב", (ולבנו השני קרא "אברהם"), והמוהל היה אחד מגדולי רבני בבל הגאון החסיד רבי צדקה חוצין זצ"ל, שגם הוא לא העיר על כך מאומה. וכן לבתו קרא מרן זצ"ל בשם "יפה" על שם אמו.

חזור
חלק עליון