• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ה. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

לתפור עטרה מכסף לטלית

אברך מבני ברק

Well-known member
שלום וברכה
רציתי לדעת לפי הספרדים שמקפידים שכל הטלית תהיה לבנה, האם אפשר לעשות עטרה מכסף בטלית? ואם אפשר מקור?
 
שלום וברכה
ע"פ מה שכתבו הגאון הרב בן איש חי (פ' נח ש"ר אות יא) שטליתות שיש בהן צבע מצדדין לנוי לא אכפת כי הצבע הוא מעט בגוף הטלית דרובו לבן, ע"כ. וה"נ בנדו"ד.
ומה שכת"ר כתב שהוא מנהג הספרדים בעניותי לא ראיתי שכך הוא המנהג אלא שכך נוהגים ובהיותי ילד כמעט ולא ראינו טליתות רק לבנות גם אצל הספרדים והחלו נוהגים כן רק לאחר מכן. ואשמח אם תראה לי כן בספרי המנהגים שכך נהגו הספרדים והאשכנזים נוהגים אחרת וכו'. אלא שמשה שכתבו דבעינן טלית לבנה הוא בגלל שהפתילות לבנים וע"פ מש"כ בש"ע סי' ח, ובפסים שחורים מקרי לבן לפי הבא"ח דלעיל ופשוט.
וזכורני למרן הראשון לציון כאשר למדתי בכולל ופעם התפללנו בבית המדרש דבעלז יחדיו והיה מתעטף בטלית עם פסים שחורים ושאלתי אותו על פתגמא דא והשבני שלא רוצה להיות שונה מהאשכנזים ורק בשבת מתעטף בטלית לבנה.
בהצלחה
 
זה שמרן שם זה לא אומר שכך היה המנהג אלא שכך כיום משום מה התקבל שהספרדים הולכים עם לבן והאשכנזים לא כן. ישאל נא כת"ר את הזקנים איך נהגו בזה פעם
 
ראיתי בספר ישראל סבא חלק א (עמוד 41) שבבא סאלי זצ"ל זיע"א הקפיד "בסוף ימיו" שהטלית תהיה כולה לבנה ללא פסים שחורים. [ועוד צויין כן לעיל מיניה בעמוד 40 שהקפיד בזה בשנת תשכ"ט כשעלה ברעיונו לעשות טלית מהודרת מאד. ע"ש. ובהערה שם, שבשער הכוונות דרוש ז' דציצית: אמרו ז"ל מלמד שנתעטף הקב"ה בטלית לבנה].

[ועוד הובא שם, שלא נהג לשים עטרה בציצית לצד הראש, ולא היה שום סימן המבדיל בין צד זה או צד זה (כידוע לרבותינו המקובלים). וכאשר הביאו לו טלית עם עטרה לסימן צד הראש, היה נותנה במתנה לחסידיו].
 
נערך לאחרונה:
ועיין ילקוט יוסף ציצית (עמוד קכד), דיש המקפידים לעשות גוף הטלית והחוטין של הציציות הכל לבן, בין בטלית גדול בין בטלית קטן, רמז לדבר והיה העטופים ללבן, וצבע הלבן הוא רחמים וכו'. ובהערה שם, שכן פשט המנהג אצלינו. ע"ש. ומה שציין לנתיבי עם, זה לשונו על השו"ע סו"ס ט:
נתיבי עם טלית לבנה.jpg
 
נכון, באתי רק לציין מקור לטלית שכולה לבנה, ללא שום צבע אחר, וכפי שהרב המשיב כתב שלאחרונה פשט כן המנהג.
ובמקורות שציינתי איירי בהכרח בלבן כליל, דאל"כ אינו רק המקפידים והדייקנים.
 
אין לך הרשאות מספיקות להגיב כאן.
חזור
חלק עליון