• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

מיעוט לח ורובו יבש - דעת מרן

ובשו''ת הראשון לציון ח''ב (סי' נח) העלה, דהולכים אחר הרוב, ולא בעינן שיהיה כולו יבש. וכמבואר בדברי רוב ככל האחרונים, מנחת כהן, הפמ״ג, יד אהרן, זרע אמת, דעת תורה, שם חדש, אגלי טל, הר צבי. כף החיים, יחוה דעת, ועוד. ושם הבאנו ד׳ טעמים אמאי הולכים אחר הרוב בבישול אחר בישול. א. דא״א לצמצם, שהרי אין לדבר סוף, שאין
לך תבשיל של בשר שאין בו מוהל רוטב ושומן. ב. דפעמים הרבה מהרוטב מתאדה והוי מצטמק ורע לו, ודעת רבים מהפוסקים דמצטמק ורע לו אין בו משום בישול, וכן דעת רבנו ירוחם. הב״י, פמ״ג, מג״א, כנה״ג, הט״ז, מקור חיים, מאמ״ר, הנהר שלום, זרע אמת, פתה״ד, החיד״א, ארץ חיים, שם חדש, ועוד. ג. ועוד טעם, דכאשר רוב התבשיל יבש, עיקר כוונתו לתבשיל היבש, וחימום מעט הרוטב הוא בגדר פסיק רישיה, והוא לא איכפת לו אם מיעוט הרוטב יגיע ליד סולדת בו, או יתחמם מעט, וממילא הוה ליה איסור דרבנן. כמבואר בתוס׳ שבת קג. וי״ל שבזה מרן יסמוך על הרמב״ם להקל, כי אין בישול אחר בישול גם בדבר לח דבכל התורה הולכים אחר הרוב.
 
יש ספר שהוציאו בבית מדרש מאור ישראל על הלכות שבת (נראה כמו החזון עובדיה רק בצבע כחול אם אני לא טועה) ושם שאלו את מרן הגרע"י על הגדרת מיעוט ורוב והובאה שם תשובת מרן בכתב ידו, ושם חילק בין מרק לרוטב. וזכורני שבמרק הוא כתב מעט מאד.

לא זוכר את השנה שהוציאו את הספר הנ"ל.
יתכן שתשובה זו הובאה גם בקיצור ש''ע חזו''ע של מאור ישראל
 
מעניין לציין מה שראיתי שהובא שיש זמן מסויים שמרן חזר בו וסבר שיש בישול אפי' עם מעט רוטב, ואח"כ חזר בו מכך.
(ונפק"מ למי ששמע או ראה שמרן חזר בו מההיתר, שאח"כ גם חזר בו מכך).
הצג קובץ מצורף 35190
זכור לי שבאחד מהשיעורים השבועיים אמר מרן שליט'א שיש רב אחד שאמר שמרן חזר בו מדין זה.
והגיב על כך שזה לא נכון
 
חזור
חלק עליון