• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ה. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

למה אברכים יוצאים לעבוד?

ואם כבר מחירי דירות, הנה סיפור השגחה אישית קטנה -
אני אישית שוכר דירה בשכונה בה מחירי הדירת יחסית זולים בצפון ירושלים (היודע יודע), בתחילה השכר של הדירה היה יחסית בסדר לדירה יחסית גדולה כמו שלנו (3,5), אך עם השנים כמובן מחיר השכירות עלה ועלה. תופתעו לדעת שאנחנו בכלל לא משלמים על הדירה מהכסף שלנו, אלא כסף שיורד כפשוטו כמשמעו מהשמיים. כל שנה כשאנחנו מגיעים להחתמת חוזה חדש, אנחנו מתפללים שהכסף יגיע שוב מאותו מקור. לא אציין כמובן את המקור משום עין הרע.
אשתי התקבלה לא מזמן לעבודה שג״כ בלעה״ר עם תנאי שכר טובים.
כשמוסרים נפש על התורה רואים רק נסים.
למה כתב קטן? עשינו לך משהו רע? די עם זה!

למה כתב קטן? עשינו לך משהו רע? די עם זה!
כשאני כותב דברים אישיים אני מעדיף כתב קטן, כדי שרק אם זה באמת חשוב לך לדעת, תדע. אם לא חשוב לך אתה לא חייב לקרוא, זה לא ישנה את החיים שלך או משהו. זכה למצוות.

כשאני כותב דברים אישיים אני מעדיף כתב קטן, כדי שרק אם זה באמת חשוב לך לדעת, תדע. אם לא חשוב לך אתה לא חייב לקרוא, זה לא ישנה את החיים שלך או משהו. זכה למצוות.
אז אנחנו מעדיפים (כלומר כל חכמי הפורום) שגם דברים אישיים תכתוב בכתב רגיל ולא בקטן קטן. זה גם הורס את העיניים להתאמץ מה הניק הזה רוצה לכתוב פה וגם סתם משבש את הסדר והאשכול

אז אנחנו מעדיפים (כלומר כל חכמי הפורום) שגם דברים אישיים תכתוב בכתב רגיל ולא בקטן קטן. זה גם הורס את העיניים להתאמץ מה הניק הזה רוצה לכתוב פה וגם סתם משבש את הסדר והאשכול
בנתיים מה ששבש פה את האשכול זה כל השיח סביב גודל הגופן של הכתב. להבא לא אכתוב דברים שארצה לכתוב בכתב קטן וזהו.

עולה על כולם כי את זה אתה מרגיש בכיס...

אבל מה עם חוק הגיוס???
מה עם התקציבים לישיבות???
מה עם המעונות???
ישיבות נמצאות בסכנה קיומית!!!
כל הבעיה הזו היא בעיה אחת וקוראים לה חוק גיוס. החוק הזה פקע כבר בתשע"ג ומאז ועד היום עשו רק דבר אחד: כלום!!!
אל תדאג לישיבות, הן מסתדרות מצויין.
חוג הגיוס, רק יזיק.

ב״ה לא יצאתי לעבוד, ולא אצטרך בעזה״י אלא״כ זה יהיה למשרה תורנית (יש לי שאיפות)
לא מידיעה אלא יותר ממה ששמעתי וידוע, לצאת לעבוד אמנם מסדר את הבית מבחינת ״איזון״ כלכלי, אך כל מי שיצא מהבית מדרש לעולם לא זוכה לאותה ברכה שהיתה לו כשלמד. כן אולי יש לו מינוס פחות בבנק, אבל יש לו מינוס. כמה פעמים צריך לסדר דברים בבית שמתקלקלים? או שהרכב מתקלקל? וכו׳ וכו׳.
ברגע שאדם יוצא מהבית מדרש לעבוד הוא מוציא את עצמו מהשגחה פרטית עילאית שלא תלויה בדבר, להשתדלות מרובה שמעבירה יום מדי יום. ובהכירני שני אברכים שיצאו מהבית מדרש ללמד בת״ת, זה שיצא בגלל אילוצים כלכליים עדיין נאבק במינוס של הבנק. האחר שיצא, יצא יותר בגלל שמיצה את עצמו בכולל (עשה את כל המבחנים ברבנות, אגב) ונולד לו בן חדש לו מזמן בסוכות, נאבק יותר עם הכוללים בשביל למצוא את המקום הנוח לו יותר ללמוד בצהריים מאשר עם הכלכלה.
מה לעשות בדורנו דור יתום זה, לפעמים להשאר בכולל זה או שיש לך הורים עשירים שמפרנסים אותך, או להחזיק חזק בחבל התורה ולהשתדל לא ליפול. אשרי הזוכה.
אצלנו בכולל אומרים, שמי שלא ידע להסתדר בכולל, לא ידע להסתדר בחוץ.

אל תדאג לישיבות, הן מסתדרות מצויין.
חוג הגיוס, רק יזיק.

כאשר אתה אומר ישיבות - איזו ישיבה עולה לך בראש?! בטח פוניבז', מאור התורה, חברון, מיר, יקירי וכיו"ב,
שים לב שכל אלו ישיבות: שהן מסודרות בבניינים רחבי ידיים, הם לא משלמים שכירות (אולי מאור התורה וגם היא עוד רגע מסיימת...),
הן ישיבות מוכרות, ותיקות עם בוגרים בכל רחבי תבל המשמשים כשגרירים לעת מצוא (מלבד ההו"ק שלהם כבוגרים...).
יתירה מזאת, יש להם מאגר תורמים פוטנציאליים, ואסטרטגיה ברורה איך להעביר את כל המעשרות של התורמים ישר לחשבון הת"ת השמן של הישיבה.

באמת לישיבות הללו אני לא דואג.

אבל לכל שאר הישיבות, אלו שנפתחו במהלך ה-15 שנים האחרונות, שעדיין אין להם בניין, שהן עדיין נלחמות על כל שקל,
אלו שכשרה"י נוסע הוא קונה מראש כרטיס חזור - כדי שלא יצטרך לחזור בשחייה...
אלו שעדיין צריכים להוכיח את עצם קיומם על אדמות,
אלו שההורים עדיין לא מבינים ששכר לימוד צריך לשלם גם בישיבות שהרשם התחנן לקבל את הבן שלך...
אלו שכשהבחור או הר"מ אומר היכן הוא נמצא, והמילה הבאה היא "מה?!..."

הישיבות האלו בסכנה קיומית!!! לך תשאל קצת בקרב ישיבות הקיבוץ והישיבות הגדולות החדשות שנפתחו כפטריות בשנים האחרונות!

כאשר אתה אומר ישיבות - איזו ישיבה עולה לך בראש?! בטח פוניבז', מאור התורה, חברון, מיר, יקירי וכיו"ב,
שים לב שכל אלו ישיבות: שהן מסודרות בבניינים רחבי ידיים, הם לא משלמים שכירות (אולי מאור התורה וגם היא עוד רגע מסיימת...),
הן ישיבות מוכרות, ותיקות עם בוגרים בכל רחבי תבל המשמשים כשגרירים לעת מצוא (מלבד ההו"ק שלהם כבוגרים...).
יתירה מזאת, יש להם מאגר תורמים פוטנציאליים, ואסטרטגיה ברורה איך להעביר את כל המעשרות של התורמים ישר לחשבון הת"ת השמן של הישיבה.

באמת לישיבות הללו אני לא דואג.

אבל לכל שאר הישיבות, אלו שנפתחו במהלך ה-15 שנים האחרונות, שעדיין אין להם בניין, שהן עדיין נלחמות על כל שקל,
אלו שכשרה"י נוסע הוא קונה מראש כרטיס חזור - כדי שלא יצטרך לחזור בשחייה...
אלו שעדיין צריכים להוכיח את עצם קיומם על אדמות,
אלו שההורים עדיין לא מבינים ששכר לימוד צריך לשלם גם בישיבות שהרשם התחנן לקבל את הבן שלך...
אלו שכשהבחור או הר"מ אומר היכן הוא נמצא, והמילה הבאה היא "מה?!..."

הישיבות האלו בסכנה קיומית!!! לך תשאל קצת בקרב ישיבות הקיבוץ והישיבות הגדולות החדשות שנפתחו כפטריות בשנים האחרונות!
אין שום שינוי בתקציב הישיבות ממה שהיה קודם לכן, הם מקבלים השלמות מהקרן, לוקחים מההורים סכום הגון, ושני הדברים האלה מספיקים בשביל להחזיק את הישיבות. אולי צריך קצת תרומות בשביל השלמות קטנות,
אבל יותר מזה, זה בשביל לחתן ילדים ונכדים.

כותב רבינו הגאון רבי בן ציון אבא שאול זצ"ל בספרו החדש (יחסית) "אור לציון חכמה ומוסר" (חלק ב' עמ' נד)

"ולכן לא יצטער אדם על הממון. ובן תורה שפרנסתו דחוקה, אדרבה ראוי לו לשמוח, שהרי בדורות עברו יצאו הרבה תלמידי חכמים מפני שעסקו בתורה מתוך הדחק, מתוך עניות ומסירות נפש ממש, ובזכות שציערו עצמם על התורה זכו למעלות גבוהות".
"ובני תורה צריכים לשמוח ביותר שאין להם ניסיון לחשוב שפרנסתם תלויה בבשר ודם, שהרי חייהם מעל הטבע. ולדעתי זו הסיבה שיש ברכה מיוחדת בפרנסה של אנשים שההשתדלות שעושים אינה מספיקה להם לכדי מחייתם, כי עיניהם נשואות אל מי שאמר והיה העולם ולא אל המשכורת הזעומה שמקבלים מבעל הבית".
"וזו גם הסיבה לכך שאברכים יותר קל להם בפרנסה ובנישואי הצאצאים מבעלי בתים, מפני שאין להם מקור הכנסה קבוע, ולכן תולים עיניהם למרום, והקב"ה משפיע עליהם ברכה שלא כדרך הטבע.
אבל מי שעובד אצל בעל הבית שמכין לו קצבה חודשית קבועה, בוטח במלאכתו ובמנהל העבודה, ועל כן הקב"ה מניחו להתפרנס כדרך הטבע".

וכל מילה מיותרת...

ממה שאני רואה קיים באופן פלאי.
יש לי שתי חברותות
לאחד יש עוד עבודה מהצד, וכל הזמן במינוס.
והשני רק בכולל [1200 ש'ח] האשה לא עובדת. 8 ילדים בלי עין הרע. ואין מינוס.
וכשחיתנתי את הבן, והייתי זקוק להלואה, דווקא הוא זה שהלוה לי.. [בבן אדם שאין לו- תשועה!!]

בזבוז זמן כל השיח... אברך שמכבד את עצמו שיצא לעבוד להביא פרנסה בכבוד ושיפסיקו לזלזל בו ולתת לו לרוץ אחרי צ'ק של דתות או ירקות ופירות זרוקים על הרצפה. המשכורת שאברכים מקבלים מראה כמה הציבור מחזיק מהתורה שלהם. חרפה ובושה. אני כותב את זה בתור אברך "מודרני" רב בית כנסת. ומדריך חתנים ולא מסמן גם מוהל. פשוט בושה. מכיר אברכים שיצאו להוראה ואמרן לי שלא מוכנים לחזור לכולל. סוף-סוף משכורת מכובדת ומעריכחם את מה שהם עושים. מי שזכה שיש לו הורים עם כסף ויושב על דירה בכיף שילמד. הרבה לא ככה. ממליץ בחום לאברך שילך למצוא לו תחום צדדי שיכניב לו כסף בכבוד בלי השפלה של התורה שלו. ואני עד היום שמרוןיח סכום מכובד לאברך מחפש ללמוד מקצוע במשרד החינוך מסודר. מכיר הכל וראיתי הכל.

ואני שומע אברכים צעירים שחושבים מאיפה לגרד כסף ומתפלפללים על כולל שנותן עוד 500 שח. במקום ללמוד ביישןב הדעת עסוקים מאיפה לשלם שכירות ולהסתכל על החרדי שמרוןיח בכבוד השכן שלהם שנוסע על רכב וחי כמו בן אדם. אשמח לשמוע תגובות. לא נפגע. דברו ענייני

יש לי שתי חברותות
לאחד יש עוד עבודה מהצד, וכל הזמן במינוס.
והשני רק בכולל [1200 ש'ח] האשה לא עובדת. 8 ילדים בלי עין הרע. ואין מינוס.
וכשחיתנתי את הבן, והייתי זקוק להלואה, דווקא הוא זה שהלוה לי.. [בבן אדם שאין לו- תשועה!!]
מי אומר שאין לו תורם 10000 ש''ח לחודש???

בזבוז זמן כל השיח... אברך שמכבד את עצמו שיצא לעבוד להביא פרנסה בכבוד ושיפסיקו לזלזל בו ולתת לו לרוץ אחרי צ'ק של דתות או ירקות ופירות זרוקים על הרצפה. המשכורת שאברכים מקבלים מראה כמה הציבור מחזיק מהתורה שלהם. חרפה ובושה. אני כותב את זה בתור אברך "מודרני" רב בית כנסת. ומדריך חתנים ולא מסמן גם מוהל. פשוט בושה. מכיר אברכים שיצאו להוראה ואמרן לי שלא מוכנים לחזור לכולל. סוף-סוף משכורת מכובדת ומעריכחם את מה שהם עושים. מי שזכה שיש לו הורים עם כסף ויושב על דירה בכיף שילמד. הרבה לא ככה. ממליץ בחום לאברך שילך למצוא לו תחום צדדי שיכניב לו כסף בכבוד בלי השפלה של התורה שלו. ואני עד היום שמרוןיח סכום מכובד לאברך מחפש ללמוד מקצוע במשרד החינוך מסודר. מכיר הכל וראיתי הכל.
קראתי גם את שאר הודעותיך, ניכר כי הן נכתבו מדם ליבך, פשוט קשה לך לראות את עמלי התורה נזר הבריאה מתפרנסים בקושי וגם זה כרוך בעגמת נפש,
דבריך נכונים וכנים, אני לא חולק עליהם.
אבל,
המציאות כן מראה שיש כאלו ששפר עליהם גורלם, וה'נס' מגיע לא בדרך בה אנחנו חושבים שהוא יגיע,
לפעמים זה
מי אומר שאין לו תורם 10000 ש''ח לחודש???
גם אם כן, אז זה הנס שלו !!!
מי שלא נעשה לו הנס הזה, הקב"ה עדיין בודק את יכולותיו, העולם בחירי במקסימום.
יש 'בוחנים' שלא חייב לעמוד בהם, אולי גם לא צריך, אבל מי שעומד, אשריו!

מי שמרגיש מזולזל במצב הזה, מחשבה זו לגיטימית ביותר, וכל מה שהוא יעשה [כמובן דרכי היתר], הדבר חיובי וטוב !
ועוד יותר, לפעמים זה רצון ה' ממנו,
אולי כמוך - רב בית הכנסת, מדריך חתנים ומוהל. כמה טוב אתה מביא לעולם ...

גילוי נאות, גם אני לכעצמי, עד לא מזמן הייתי אברך קלאסי, כעת, עברתי דירה עם כל הכרוך בהוצאות של זה ... ואני עושה משהו מהצד, ה' יעזור שנזכה לקדש את שמו בכל מה שנעשה.
וסתם, סיפור ידוע שראיתי בדיוק היום, מוצ"ב (עמוד 3)
ולפי האמור, נצטרך לומר שהרב שך הכיר את העומד לפניו ואת כוחותיו באמת, וכן היה עליו להתאמץ.

קבצים מצורפים

• א_בשלח.pdf
    448.9 KB · צפיות: 7
קראתי גם את שאר הודעותיך, ניכר כי הן נכתבו מדם ליבך, פשוט קשה לך לראות את עמלי התורה נזר הבריאה מתפרנסים בקושי וגם זה כרוך בעגמת נפש,
דבריך נכונים וכנים, אני לא חולק עליהם.
אבל,
המציאות כן מראה שיש כאלו ששפר עליהם גורלם, וה'נס' מגיע לא בדרך בה אנחנו חושבים שהוא יגיע,
לפעמים זה

גם אם כן, אז זה הנס שלו !!!
מי שלא נעשה לו הנס הזה, הקב"ה עדיין בודק את יכולותיו, העולם בחירי במקסימום.
יש 'בוחנים' שלא חייב לעמוד בהם, אולי גם לא צריך, אבל מי שעומד, אשריו!

מי שמרגיש מזולזל במצב הזה, מחשבה זו לגיטימית ביותר, וכל מה שהוא יעשה [כמובן דרכי היתר], הדבר חיובי וטוב !
ועוד יותר, לפעמים זה רצון ה' ממנו,
אולי כמוך - רב בית הכנסת, מדריך חתנים ומוהל. כמה טוב אתה מביא לעולם ...

גילוי נאות, גם אני לכעצמי, עד לא מזמן הייתי אברך קלאסי, כעת, עברתי דירה עם כל הכרוך בהוצאות של זה ... ואני עושה משהו מהצד, ה' יעזור שנזכה לקדש את שמו בכל מה שנעשה.
וסתם, סיפור ידוע שראיתי בדיוק היום, מוצ"ב (עמוד 3)
ולפי האמור, נצטרך לומר שהרב שך הכיר את העומד לפניו ואת כוחותיו באמת, וכן היה עליו להתאמץ.
בהצלחה בדירה החדשה, ושיהיה חן מקום על יושביו!

חזור
חלק עליון