• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

דין מצה עשירה "פפושדו" בפסח לבני תורה - דעת מרן שליט"א | הרב שמעון ללוש שליט"א


השיעור נמסר בבית מדרשינו בכולל חכמת שלמה
מפי ראש הכולל הרב שמעון ללוש שליט"א
נמסר ביום רביעי כ"ו באדר תשפ"ה

(תיאור ע"י בינה מלאכותית)
המקור השמעי דן בהלכות פסח הנוגעות לשימוש בחומרים מתפיחים במצה עשירה ("פפושדו"). הרב ללוש מסביר כי התפיחה הנגרמת על ידי חומרים אלה שונה מהחמצה של חיטה ומים, כיוון שהיא נובעת מגז חיצוני ולא מתהליך טבעי של הקמח. הוא גם מתייחס לנושא הכשרות המהודרת של מוצרים אלה, ומציין כי למרות שאין חותמת רשמית לכך ברבנות חולון, יש פיקוח רבני מהימן. בנוסף, השיעור עוסק במנהג לאכול מצה שמורה כל שבעת ימי הפסח, ומבאר האם חומרה זו מחייבת גם לגבי אכילת "פפושדו", ומגיע למסקנה כי במקרה זה, יש להקל כדי להבהיר את ההלכה שאין חשש איסור באכילתו.
 
מהות החומרים הכימיים המוכנסים לעיסה – הסודיום והאמוניום ביקרובנט, וכן במידה ומכניסים אשלגן ביסולפיט) הם כדלהלן:

וכך כתב הכימאי הרב ד"ר אליהו ליכט: אשלגן ביסולפיט הוא תרכובת כימית המיוצרת על ידי דו תחמוצת גפרית בתמיסה של סודיום במים והוא מוכנס במיץ גם אחרי הסחיטה, וגם לאחר גמר תסיסת הפרי למניעת חימצון). בזמן הכנסתו למיץ נוצרים ממנו בחילופי אטומים מים רגילים המכונים בכימיה h2o. אכן כמותו זעירה מאוד. אמוניום ביקרובנט – e503 נוצר מתחילה על ידי הכנסת גז למים (פחמן דו חמצני לתמיסת גז אמוניה), וכן סודיום קרובנט -e500 נוצר בדרך כלל על ידי הכנסת גז ועוד חומרים למים.

בפפושדו וגטניו מכניסים משני חומרי ההתפחה ביחד 1.280 קילו ל 250 ק"ג קמח. בשני חומרי ההתפחה החומר מתחיל לפעול בתגובה למגע עם חומצה. גם בקמח החיטה וגם ביין יש חומציות של הפירות, וחומציות זו מפעילה אותו כבר מרגע הכנסתו לעיסה. בתהליך של חילופי אטומים עם החומצה, מתחילים להווצר מהאבקה מים ופחמן דו חמצני וחומצה לקטית. אלא שעיקר ההתפחה נעשית בתוך התנור בחום של 60 מעלות. הגז שנוצר כלוא בעיסה על ידי חלבון של החיטה, ולכן היא תופחת. סך כמות המים החדשים שנוצרים מחומרי ההתפחה הוא 23 אחוז מהאבקה.
מתוך האתר של כל חי. https://www.emess.co.il/radio/1689387
 
מהות החומרים הכימיים המוכנסים לעיסה – הסודיום והאמוניום ביקרובנט, וכן במידה ומכניסים אשלגן ביסולפיט) הם כדלהלן:

וכך כתב הכימאי הרב ד"ר אליהו ליכט: אשלגן ביסולפיט הוא תרכובת כימית המיוצרת על ידי דו תחמוצת גפרית בתמיסה של סודיום במים והוא מוכנס במיץ גם אחרי הסחיטה, וגם לאחר גמר תסיסת הפרי למניעת חימצון). בזמן הכנסתו למיץ נוצרים ממנו בחילופי אטומים מים רגילים המכונים בכימיה h2o. אכן כמותו זעירה מאוד. אמוניום ביקרובנט – e503 נוצר מתחילה על ידי הכנסת גז למים (פחמן דו חמצני לתמיסת גז אמוניה), וכן סודיום קרובנט -e500 נוצר בדרך כלל על ידי הכנסת גז ועוד חומרים למים.

בפפושדו וגטניו מכניסים משני חומרי ההתפחה ביחד 1.280 קילו ל 250 ק"ג קמח. בשני חומרי ההתפחה החומר מתחיל לפעול בתגובה למגע עם חומצה. גם בקמח החיטה וגם ביין יש חומציות של הפירות, וחומציות זו מפעילה אותו כבר מרגע הכנסתו לעיסה. בתהליך של חילופי אטומים עם החומצה, מתחילים להווצר מהאבקה מים ופחמן דו חמצני וחומצה לקטית. אלא שעיקר ההתפחה נעשית בתוך התנור בחום של 60 מעלות. הגז שנוצר כלוא בעיסה על ידי חלבון של החיטה, ולכן היא תופחת. סך כמות המים החדשים שנוצרים מחומרי ההתפחה הוא 23 אחוז מהאבקה.
מתוך האתר של כל חי. https://www.emess.co.il/radio/1689387
הרב ללוש ענה על זה בזמנו בפורום דנן, יתברכו המציינים
 
הרב ללוש ענה על זה בזמנו בפורום דנן, יתברכו המציינים
ראה כאן:
 
חזור
חלק עליון