מהו בשר מתורבת?
בשר תרבותי, המכונה גם בשר מתורבת, הוא בשר אמיתי מהחי (כולל פירות ים ובשר איברים) המיוצר על ידי גידול ישיר של תאי בעלי חיים. שיטת ייצור זו מייתרת את הצורך בגידול ומשק למאכל. בשר תרבותי עשוי מאותם סוגי תאים המסודרים באותו מבנה או דומה לרקמות החיות, ובכך משכפל את הפרופילים התחושתיים והתזונתיים של בשר קונבנציונלי.
המדען ההולנדי מארק פוסט חשף את המבורגר הבשר התרבותי הראשון בטלוויזיה בשידור חי בשנת 2013. שנתיים לאחר מכן, נוסדו ארבע חברות הבשר התרבותיות הראשונות. התעשייה גדלה מאז ליותר מ-60 חברות ב-6 יבשות, בגיבוי של
450 מיליון דולר+ בהשקעות, שכל אחת מהן שואפת לייצר מוצרי בשר מתורבתים. עוד עשרות חברות הוקמו כדי ליצור פתרונות טכנולוגיים לאורך שרשרת הערך.
עשרות שנים של ידע מצטבר בתרבית תאים, ביולוגיה של תאי גזע, הנדסת רקמות, תסיסה והנדסה כימית וביו-תהליכים קדמו לתחום הבשר התרבותי. מאות
חברות ומעבדות
אקדמיות ברחבי העולם עורכות
מחקר על פני דיסציפלינות אלו כדי לבסס פרדיגמה חדשה לייצור מוצרי בשר סחורות בקנה מידה תעשייתי.
איך מכינים בשר תרבותי?
תהליך הייצור מתחיל ברכישה ובנקבה של תאי גזע מחיה. לאחר מכן גדלים תאים אלה בביו-ריאקטורים (הידועים בשפה הרווחת כמטפחים) בצפיפות ובנפחים גבוהים. בדומה למה שקורה בתוך גוף של בעל חיים, התאים ניזונים ממדיום תרבית תאים עשיר בחמצן המורכב מחומרי הזנה בסיסיים כגון חומצות אמינו, גלוקוז, ויטמינים ומלחים אנאורגניים, ובתוספת חלבונים וגורמי גדילה אחרים.
שינויים בהרכב הבינוני, לעתים קרובות בד בבד עם רמזים ממבנה פיגום, גורמים לתאים לא בשלים להתמיין לשריר השלד, לשומן ולרקמות החיבור המרכיבות את הבשר. לאחר מכן נקטפים התאים המובחנים, מכינים אותם ונארזים למוצרים סופיים. תהליך זה צפוי להימשך בין 2-8 שבועות, תלוי באיזה סוג בשר מגדלים. חברות מסוימות נוקטות באסטרטגיה דומה ליצור חלב ומוצרי חלב אחרים.
מהם היתרונות של בשר תרבותי?
מטבעו של תהליך הייצור היעיל יותר שלו, לבשר מתורבת צפויים מגוון יתרונות על פני חקלאות בעלי חיים קונבנציונלית.
הערכות מחזור חיים פרוספקטיביות מצביעות על כך שבשר מתורבת ישתמש בפחות אדמה ומים באופן משמעותי, יפלוט פחות גזי חממה ויקטין את הזיהום והאוטרופיקה הקשורים לחקלאות.
על פי
פרסום ב-2020 ב-Nature Food , הייצור המסחרי צפוי להתרחש לחלוטין ללא אנטיביוטיקה וסביר להניח שיגרום לפחות מקרים של מחלות הנישאות במזון עקב היעדר סיכון חשיפה מפתוגנים מעיים.
במהלך העשורים הבאים, בשר מתורבת וחלבונים אלטרנטיביים אחרים צפויים לקחת נתח שוק משמעותי מתעשיית הבשר ופירות הים הקונבנציונלית של 1.7 טריליון דולר. שינוי זה יפחית את כריתת היערות הקשורה לחקלאות, אובדן המגוון הביולוגי, עמידות לאנטיביוטיקה, התפרצויות מחלות זואונוטיות ושחיטת בעלי חיים מתועשת.
מתי בשר תרבותי יגיע לשוק?
החל מאמצע 2020, מספר חברות בשר מתורבת מובילות עוברות למתקנים בקנה מידה פיילוט שייצרו את הגל הראשון של מוצרים ממוסחרים לאחר אישור רגולטורי. סוכנות המזון של סינגפור
אישרה את מוצר הבשר התרבותי הראשון בעולם למכירה בדצמבר 2020. זמן קצר לאחר מכן, מסעדת 1880 בסינגפור ציינה את המכירה המסחרית ההיסטורית הראשונה של ביס העוף התרבותי המאושר המיוצר על ידי Eat Just מקליפורניה.
קנה מידה נוסף של הייצור למתקנים גדולים משמעותית ממה שקיים כיום ידרוש פתרון של מערך
אתגרים מורכבים . האתגרים הללו נעים על פני ארבעה תחומי מפתח: קווי תאים, מדיה לתרבית תאים, תכנון ביו-תהליכים ופיגומים.
פתרון האתגרים הללו והנעת תעשיית הבשר התרבותי לבגרות ידרשו הזרמת מימון הן מהמגזר
הציבורי והן
מהמגזר הפרטי .
קורסים חדשים , מרכזי מחקר
ותוכניות הכשרה למדענים, כמו גם עבודת מדיניות ופעולה רגולטורית יאיץ את ההתקדמות.
התחום יזדקק גם לחברות חדשות, תרומות מחברות קיימות בתחום מדעי החיים, ופתיחות לשיתוף פעולה מחברות בשר מתורבת קיימות.
הזדמנויות קריירה חדשות רבות יצטרכו להתמלא על ידי מדענים מוכשרים, אנשי עסקים ותורמים אחרים לאורך שרשרת הערך.