• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • "המרכז למורשת מרן" שמח לבשר לציבור היקר על פתיחת קבוצת הצ'אט "מורשת מרן אונליין" בה יובאו חדשות ועדכונים מעולם התורה, וכן תכנים תורניים מעניינים כולל קטעי וידאו, תמונות והנעשה בעולם הישיבות.

    >> להתחברות לחצו עכשיו:

    https://news.moreshet-maran.com/

    לשליחת עדכונים לחצו כאן, או שלחו למייל: news@moreshet-maran.com

    נ.ב. צ'אט זה מאושר בנטפרי.

בשר מתורבת. מהו?

מהו בשר מתורבת?​

בשר תרבותי, המכונה גם בשר מתורבת, הוא בשר אמיתי מהחי (כולל פירות ים ובשר איברים) המיוצר על ידי גידול ישיר של תאי בעלי חיים. שיטת ייצור זו מייתרת את הצורך בגידול ומשק למאכל. בשר תרבותי עשוי מאותם סוגי תאים המסודרים באותו מבנה או דומה לרקמות החיות, ובכך משכפל את הפרופילים התחושתיים והתזונתיים של בשר קונבנציונלי.

המדען ההולנדי מארק פוסט חשף את המבורגר הבשר התרבותי הראשון בטלוויזיה בשידור חי בשנת 2013. שנתיים לאחר מכן, נוסדו ארבע חברות הבשר התרבותיות הראשונות. התעשייה גדלה מאז ליותר מ-60 חברות ב-6 יבשות, בגיבוי של 450 מיליון דולר+ בהשקעות, שכל אחת מהן שואפת לייצר מוצרי בשר מתורבתים. עוד עשרות חברות הוקמו כדי ליצור פתרונות טכנולוגיים לאורך שרשרת הערך.
עשרות שנים של ידע מצטבר בתרבית תאים, ביולוגיה של תאי גזע, הנדסת רקמות, תסיסה והנדסה כימית וביו-תהליכים קדמו לתחום הבשר התרבותי. מאות חברות ומעבדות אקדמיות ברחבי העולם עורכות מחקר על פני דיסציפלינות אלו כדי לבסס פרדיגמה חדשה לייצור מוצרי בשר סחורות בקנה מידה תעשייתי.

איך מכינים בשר תרבותי?​

תהליך הייצור מתחיל ברכישה ובנקבה של תאי גזע מחיה. לאחר מכן גדלים תאים אלה בביו-ריאקטורים (הידועים בשפה הרווחת כמטפחים) בצפיפות ובנפחים גבוהים. בדומה למה שקורה בתוך גוף של בעל חיים, התאים ניזונים ממדיום תרבית תאים עשיר בחמצן המורכב מחומרי הזנה בסיסיים כגון חומצות אמינו, גלוקוז, ויטמינים ומלחים אנאורגניים, ובתוספת חלבונים וגורמי גדילה אחרים.
שינויים בהרכב הבינוני, לעתים קרובות בד בבד עם רמזים ממבנה פיגום, גורמים לתאים לא בשלים להתמיין לשריר השלד, לשומן ולרקמות החיבור המרכיבות את הבשר. לאחר מכן נקטפים התאים המובחנים, מכינים אותם ונארזים למוצרים סופיים. תהליך זה צפוי להימשך בין 2-8 שבועות, תלוי באיזה סוג בשר מגדלים. חברות מסוימות נוקטות באסטרטגיה דומה ליצור חלב ומוצרי חלב אחרים.

מהם היתרונות של בשר תרבותי?​

מטבעו של תהליך הייצור היעיל יותר שלו, לבשר מתורבת צפויים מגוון יתרונות על פני חקלאות בעלי חיים קונבנציונלית. הערכות מחזור חיים פרוספקטיביות מצביעות על כך שבשר מתורבת ישתמש בפחות אדמה ומים באופן משמעותי, יפלוט פחות גזי חממה ויקטין את הזיהום והאוטרופיקה הקשורים לחקלאות.
על פי פרסום ב-2020 ב-Nature Food , הייצור המסחרי צפוי להתרחש לחלוטין ללא אנטיביוטיקה וסביר להניח שיגרום לפחות מקרים של מחלות הנישאות במזון עקב היעדר סיכון חשיפה מפתוגנים מעיים.
במהלך העשורים הבאים, בשר מתורבת וחלבונים אלטרנטיביים אחרים צפויים לקחת נתח שוק משמעותי מתעשיית הבשר ופירות הים הקונבנציונלית של 1.7 טריליון דולר. שינוי זה יפחית את כריתת היערות הקשורה לחקלאות, אובדן המגוון הביולוגי, עמידות לאנטיביוטיקה, התפרצויות מחלות זואונוטיות ושחיטת בעלי חיים מתועשת.

מתי בשר תרבותי יגיע לשוק?​

החל מאמצע 2020, מספר חברות בשר מתורבת מובילות עוברות למתקנים בקנה מידה פיילוט שייצרו את הגל הראשון של מוצרים ממוסחרים לאחר אישור רגולטורי. סוכנות המזון של סינגפור אישרה את מוצר הבשר התרבותי הראשון בעולם למכירה בדצמבר 2020. זמן קצר לאחר מכן, מסעדת 1880 בסינגפור ציינה את המכירה המסחרית ההיסטורית הראשונה של ביס העוף התרבותי המאושר המיוצר על ידי Eat Just מקליפורניה.
קנה מידה נוסף של הייצור למתקנים גדולים משמעותית ממה שקיים כיום ידרוש פתרון של מערך אתגרים מורכבים . האתגרים הללו נעים על פני ארבעה תחומי מפתח: קווי תאים, מדיה לתרבית תאים, תכנון ביו-תהליכים ופיגומים.

פתרון האתגרים הללו והנעת תעשיית הבשר התרבותי לבגרות ידרשו הזרמת מימון הן מהמגזר הציבורי והן מהמגזר הפרטי . קורסים חדשים , מרכזי מחקר ותוכניות הכשרה למדענים, כמו גם עבודת מדיניות ופעולה רגולטורית יאיץ את ההתקדמות.
התחום יזדקק גם לחברות חדשות, תרומות מחברות קיימות בתחום מדעי החיים, ופתיחות לשיתוף פעולה מחברות בשר מתורבת קיימות. הזדמנויות קריירה חדשות רבות יצטרכו להתמלא על ידי מדענים מוכשרים, אנשי עסקים ותורמים אחרים לאורך שרשרת הערך.
 
מתורגם:

ניתן להשתמש בסוגי תאים רבים לגידול בשר.​

התשומות ההתחלתיות לבשר מתורבת הן תאים שיכולים להתחדש ולהתמיין, הידועים גם בשם תאי גזע. ניתן לרכוש או להפיק תאי גזע המשמשים לייצור בשר מתורבת בכמה דרכים. השיטה הנפוצה ביותר היא נטילת דגימת תאים מחיה חיה. ניתן לעשות זאת בשיטות זעיר פולשניות.

ניתן לרכוש בדרך זו סוגים שונים של תאי גזע, כגון תאי גזע בשרירי השלד (כלומר, תאי מיוסאטליט), תאי גזע אדיפוגניים או תאי גזע מזנכימליים. ניתן להשיג תאי גזע גם על ידי לקיחת דגימת תא של איברים ספציפיים ליצירת מוצרים אחרים. לדוגמה, תאים מבלוטות החלב יכולים לשמש לייצור חלב, ותאים מכבדים לכבד אווז. במקרים מסוימים, תאים אלה עשויים להירכש על ידי ביופסיה של בעל חיים שנשחט לאחרונה, כאשר הרקמה עדיין בת קיימא, דבר שיכול להיות חשוב לקביעת ציות לחוקי הדת (למשל חלאל, כשרות).

ניתן לרכוש תאי גזע הידועים כתאי גזע פלוריפוטנטיים מעובר בשלב מוקדם. ניתן לתכנת מחדש תאים כגון פיברובלסטים או תאים חד-גרעיניים בדם היקפיים לתאי גזע פלוריפוטנטיים המושרים. תאי מקור אלה מתקבלים משיטות כגון מקלון לחיים או הוצאת דם. בכל המקרים מקורם של התאים הנרכשים בבעלי חיים בריאים לצד תיעוד נרחב המבטיח את איכות התאים ועקיבותם.
 
מישהו יכול לכתוב מסקנותיהם?
הרב חותה אמר שהוא לא מסיק מסקנות עדיין. הוא ביקר במפעל בס ציונה (יש גם ברחובות) ושוחח עם המהנדס הראשי ויש הרבה סודות אמר שא"א לומר כי ברגע שמשרד הבריאות יאשר את הבאתו לארץ יהיה מבול בשוק של הבשר הזה והם לא רוצים שידעו את הסוד שהם פיצחו..
הוא נתן את צדדי הספק, תשמע אותו זה מעניין.
 
הגאון הרב אשר וייס שליט"א פסק שהבשר מוגדר בשרי

 
הגאון הרב אשר וייס שליט"א פסק שהבשר מוגדר בשרי

בקיצור, צריך הרבה "אומץ" בכדי להתיר את זה לגמרי....
 









1681148177738.png
 
1681148177738.png
לא מובן למה אם זה מרקמה של נבילה ולא מפרש אין לזה דין מעמיד שלא בטל
 
לא מובן למה אם זה מרקמה של נבילה ולא מפרש אין לזה דין מעמיד שלא בטל
לפי הנטען בכתבה הנ"ל זה נלקח משטיפת עובר או שליא שלדעת הרב הנ"ל נחשבת פרש [באמת לא הבנתי למה?].

עוד יש נידון שיש גם זה "זה וזה גורם" מה שמוריד את הבעיה בחלק המיקרים של מעמיד.


אך בעיה אחרת לא נפתרה בכלל, והיא ביטול איסור לכתחילה, שאוסר את המאכל בדיעבד למי שביטלו בשבילו.

נ.ב
ועוד הרבה יל"ד והדברים שצוטטו חסרים.
 
חזור
חלק עליון