• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

חידה: מי בא בחלום

אגב אם כבר בחלומות עסקינן
היכן מצינו אדמו'ר שכותב לרב ליטאי: חלמתי שאני מקשה לך קושיא, ונתעוררתי לפני שענית לי,
אז אנא במטותא ענה לי.
והרב עונה לו: מה שהקשית בחלום התשובה היא כך וכך.?

אגב אם כבר בחלומות עסקינן
היכן מצינו אדמו'ר שכותב לרב ליטאי: חלמתי שאני מקשה לך קושיא, ונתעוררתי לפני שענית לי,
אז אנא במטותא ענה לי.
והרב עונה לו: מה שהקשית בחלום התשובה היא כך וכך.?
כמדומה האדמו"ר מערלוי ז''ל להגרי"ש אלישיב ז''ל.

נערך לאחרונה:
אדרבא יזכנו בכמה מהחלומות [ערימה קטנה..]
טוב, נתחיל
א. מי ביקש בחלום ממי שילמד בספרו, וכשנשאל - היכן? השיב - היכן שייפתח לך. וכשפתח הלה את הספר מצא בו את החידוש שחידש החולם לפני השינה?
ב. מי כתב על מי שהוא "התפאר ואמר שראה בחלומו את הב"י שנתן לו חצי גרוש [כאות תודה על שיישב את דבריו]... אבל "הטעוהו בחלומו... ושיחדוהו בממון"?
ג. מי רצה להתיר חרמו דרגמ"ה דב' נשים, וחלם שגדו"י יצאו לקראתו להקביל פניו ורק רגמ"ה נמנע, ובעקבות החלום חזר בו מהתרת חדר"ג?
ד. מי הת"ח ששאל ת"ח אחר ביאור לדברי התוס', והלה לא ידע והתפלל והתגלה לו גדול אחד [מי הוא?] וביאר לו התוס', וכשאמר הביאור לת"ח השואל, השיבו - זה לא מכוחך, גילו לך מן השמים...
ה. מי בא לקרובו בחלום והמליץ לו 'תתעסקו בנגלות יותר מבנסתרות'?
ו. מי הנפטר שבא בחלום וביקש שיקחו את שינו שנפלה לו בחייו - ויניחוה בקברו?
ז. מי באו לתבוע בזיונן בחלום, ואף הטילו עונש על המבזה שמת במיתה משונה?

נראה לי שערימה קטנה זו תספיק...

בהיותי כעת בעיר הנחלים ראיתי מעשה לא ידוע על מרן רבינו הגדול זצ"ל שבא בחלום לאחד מרבני בני ברק המקובלים ואמר לו יישר כח אתה מזכה את הרבים מכח ההורים שלך [ואותו צדיק הבין שזהו על התיקוני שובבי"ם שהנהיג ברבים, ויודגש שאין המדובר על רבי נסים פרץ], שמא יש כאן מי שיודע מה מדובר

ב. מי כתב על מי שהוא "התפאר ואמר שראה בחלומו את הב"י שנתן לו חצי גרוש [כאות תודה על שיישב את דבריו]... אבל "הטעוהו בחלומו... ושיחדוהו בממון"?
בשו"ת מהריט"ץ סי' רע"א הקשה על הטור ועל הרב מהר"י קארו, ואחרי תשובתו הוא מביא מה שהשיב על דבריו החכם השלם כמה"ר אברהם בטוטן, ושהתפאר ואמר לו שראה בחלומו את הרב ז"ל שנתן לו חצי גרוש, ועל זה כותב מהרי"ט במחילה מכבודו הטעוהו בחלומו וכו' כן דברת יפה דברת חלום חלמת כי בא החלום ברוב ענין ודבריך דברי חלומות לא מעלין ולא מורידין כו' כיצד מלאך לבך לכתוב דברים הללו הגם שהם דברי חלום אין פותר אותם כו' ואם לא תאמין לי ולא תשמע בקולי צא ולמד מדברי הרב בעל החלום אשר בא אליך הלילה ההוא ונתן לך חצי גרוש ולא שמת לבך למה שכתב הגם כי נראה אליך בחלום ושיחדך בממון כו', ועם כ"ת הסליחה, כי מרוב אהבתי אותו וחשיבותו בעיני אורייתא היא דמירתחת לי, ואתה שלום.​

נערך לאחרונה:
בהיותי כעת בעיר הנחלים ראיתי מעשה לא ידוע על מרן רבינו הגדול זצ"ל שבא בחלום לאחד מרבני בני ברק המקובלים ואמר לו יישר כח אתה מזכה את הרבים מכח ההורים שלך [ואותו צדיק הבין שזהו על התיקוני שובבי"ם שהנהיג ברבים, ויודגש שאין המדובר על רבי נסים פרץ], שמא יש כאן מי שיודע מה מדובר
שמא רבי ליאון לוי ז''ל

בשו"ת מהריט"ץ סי' רע"א הקשה על הטור ועל הרב מהר"י קארו, ואחרי תשובתו הוא מביא מה שהשיב על דבריו החכם השלם כמה"ר אברהם בטוטן, ושהתפאר ואמר לו שראה בחלומו את הרב ז"ל שנתן לו חצי גרוש, ועל זה כותב מהרי"ט במחילה מכבודו הטעוהו בחלומו וכו' כן דברת יפה דברת חלום חלמת כי בא החלום ברוב ענין ודבריך דברי חלומות לא מעלין ולא מורידין כו' כיצד מלאך לבך לכתוב דברים הללו הגם שהם דברי חלום אין פותר אותם כו' ואם לא תאמין לי ולא תשמע בקולי צא ולמד מדברי הרב בעל החלום אשר בא אליך הלילה ההוא ונתן לך חצי גרוש ולא שמת לבך למה שכתב הגם כי נראה אליך בחלום ושיחדך בממון כו', ועם כ"ת הסליחה, כי מרוב אהבתי אותו וחשיבותו בעיני אורייתא היא דמירתחת לי, ואתה שלום.​
אכן. חידה ב. נפתרה.

ובכן התשובה היא רבי ישראל הלוי פנחסי זצ"ל רו"כ האר"י ורב בוכרים ב"ב [אח ר' רפאל מזכיר ש"ס], כמצו"בIMG_20250115_212907_865.jpg

בענין החלומות
שמעתי סיפור פלא על הרב כף החיים וזה תוכנו בקצרה.
לילה אחד חלם כה'ח על אברך ת'ח שהוא משתתף בהלויתו,
לשאלתו למה נלב'ע בגיל צעיר? נענה: מכיון שנשא אשה שאינה מיועדת לו.
התחננן כה'ח על נפשו של האברך, והסכימו לו.
למחרת מיהר כה'ח לאברך וביקשו שיגרש את אישתו כי חייו תלויים בזה.
כמובן שהאברך סירב לגרש אשתו בגלל חלום, לא עבר חודש והאברך נפטר.
עד כאן הסיפור בקיצור. אשמח לשמוע אם יש לו מקור נאמן.

חזור
חלק עליון