• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

איך יתכן מעביר כל בניו למולך - וחייב?

dvidcohen

Active member
תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף סד עמוד ב
אמר רב אחא בריה דרבא: העביר כל זרעו - פטור, שנאמר מזרעך ולא כל זרעך.
השאלה היא -

איך יתכן מצב שבו אדם יעביר את כל ילדיו למולך [בבת אחת - ע' תוס'] - ואף על פי כן יתחייב סקילה!?

בני בנים הרי הם כבנים, נמצא שאם לא העביר נכדיו הרי הוא לא העביר בניו, ואם כן לשון החידה מטעה.
מה נעשה שהגמ' חולקת עליך [מותר לה...] והיא לומדת זאת ממקור אחר [סנהדרין דף סד:] "...בן בנו ובן בתו מהו? תפשוט מיהא חדא, דתניא: כי מזרעו נתן למלך, מה תלמוד לומר? לפי שנאמר לא ימצא בך מעביר בנו ובתו באש - אין לי אלא בנו ובתו, בן בנו ובן בתו מנין? תלמוד לומר בתתו מזרעו. תנא פתח בכי מזרעו וסליק בתתו מזרעו? - דרשה אחרינא הוא [מ'כי מזרעו' שהוא מיותר, למדנו גם בן בנו כו' ואילו מהפסוק בתתו מ]זרעו - אין לי אלא זרע כשר, זרע פסול מנין - תלמוד לומר בתתו מזרעו".

מה נעשה שהגמ' חולקת עליך [מותר לה...] והיא לומדת זאת ממקור אחר [סנהדרין דף סד:] "...בן בנו ובן בתו מהו? תפשוט מיהא חדא, דתניא: כי מזרעו נתן למלך, מה תלמוד לומר? לפי שנאמר לא ימצא בך מעביר בנו ובתו באש - אין לי אלא בנו ובתו, בן בנו ובן בתו מנין? תלמוד לומר בתתו מזרעו. תנא פתח בכי מזרעו וסליק בתתו מזרעו? - דרשה אחרינא הוא [מ'כי מזרעו' שהוא מיותר, למדנו גם בן בנו כו' ואילו מהפסוק בתתו מ]זרעו - אין לי אלא זרע כשר, זרע פסול מנין - תלמוד לומר בתתו מזרעו".
טעיתי ויפה אמרת.
ישר כח.

חזור
חלק עליון