שדין משחה דומה לנידון המג"א.
כל ההיתר של האחרונים ע"פ המגן אברהם, הוא נסתר מסוגייא להדיא ע"פ הראשונים והב"י.
והוא' בסוגייא דשבת יח. גבי איסור קילור ע"ג העין בשבת.
יעויין בריטב"א שבת יח.- גבי הסוגייא של קילור ע"ג העין, דמעמיד דהאיסור הוא משום ממרח, ועוד מעמיד שם דמה שכתוב בסוגייא ע"ג העין היינו ל-
תוך העין.
להדיא- דיש איסור ממרח אע"פ שיש לו כוונה להבליע את זה לתוך העין.
וכן הוא בב"י שכ"ח- גבי קילור ג"כ מעמיד ע"פ הרא"ש והר"ן דהאיסור הוא גם משום ממרח דאז אסור, אך כשהיא רכה אין איסור ממרח ושרי, אך גם מה ששרי ברכה הוא בתנאי שאינו עמיץ ופתח דאז זה לתוך העין ולכן אסור.
וכלשונו- "דכל היכא דעמיץ ופתח, תוך העין מקרי".
דלמדנו מכאן- דוודאי עיקר מה ששם הקילור הוא כדי להבליע לתוך העין, ולכן יש איסור לעשות את זה בשבת משום רפואה אפי' שהוא צלול, אלא שבעבה יש עוד איסור של ממרח.
והיינו- דכל ההיתר בסוגייא רק ע"ג העין בלבד ולא לתוכו, וכל זה רק ברכה שאין איסור ממרח, אך בעבה, אסור משום ממרח אע"פ שרצונו להבליע לתוך העין.
דעל כרחך- המגן אברהם כל מה שהתיר, הוא אך ורק גבי רוק בלבד, וא"א להקיש מהיתרו ברוק, למשחה וכד'.
והחילוק פשוט- דרק ברוק שאין בו שום תועלת ושום רצון למרחו, אלא איפכא מואס בו וכל מה שעושה כן הוא רק כדי להבליע אותו כי אינו רוצה אותו, רק בכה"ג התיר.
אך בדבר- שכל מטרת הבלעתו הוא לתועלת כי צריך אותו ורוצה אותו, ודאי שיש בו איסור ממרח, ולא התיר בזה אף המגן אברהם.
והאחרונים שרצו להתיר ע"פ המגן אברהם, מאוד דחוקים להבנה, ומאוד תמוה מה שדימו בין היתר של רוק ולבין שאר משחות וכד', כי אין קשר בין הדברים.
[וכ"ש דכ"ש, שלקחו את היתר המגן אברהם שדיבר רק על רצון אחד של הבלעה, והרחיבו אותו אף לדבר שיש בו עוד רצון של מירוח לכל המקום טרם בליעתו, וכדכתבתי כבר לעיל בתגובות הקודמות.
דכאן זה הרבה יותר גרוע בתרתי- א. גם התועלת במירוח והרצון במשחה, שלא דיבר מזה מאום המ"א ולא התיר בכה"ג, ב. גם הרצון של המירוח עד שיבלע שגם מזה לא התיר המ"א מאום.
וממילא התמיהה היא כפולה ומכופלת, והתרחקה ממני (ההבנה) עוד יותר].