בדין תפילה בצבור במקרים מסויימים אם עולה או לא

תלמיד הרב

Well-known member
הסתפקתי בכמה מקרים כבר הרבה זמן ניסיתי לחפש ולא מצאתי ואני רוצה לדעת מה דעת מרן הראש"ל הגר"י יוסף:
1. אם אני מתפלל מילה במילה ביחד עם הש"ץ בחזרה זה נקרא תפילה בצבור?
2. אם גמרו הצבור כבר התפילה ואז התחלתי בקול את שלושת הברכות הראשונות עם קדושה והמשכתי להתפלל זה נקרא תפילה בצבור?
3. אם התפללתי בחדר שיש בו עשרה אנשים אבל כולם כבר התפללו נחשב כתפילה בצבור?
4. אם אני מתפלל בקו מיוחד (0772705270) ביחד איתם (הם מתפללים בבית הכנסת ואני כביכול שומע אותם ומתפלל איתם מהבית דרך הטלפון) נחשב כתפילה בצבור?
על כל מקרה שכן נחשב כתפילה בצבור אשמח לדעת אם זה לכתחילה או בדיעבד!

מקוה שיהיה לעזר

פסקי תשובות אורח חיים סימן צ
ד. להצטרף לציבור באמצע שמו"ע או בחזרת הש"ץ או לאחר מכן
שם: שיתפללו עשרה אנשים יחד. והיינו שיתחילו יחד שמו"ע, אך אין172 צריך שיהיה באותו רגע ממש, אלא כל שהוא תוך כדי דיבור, ואפילו יותר מכדי דיבור אך אין ניכר ההקדמה או האיחור, הרי זה כהתחילו יחד.
ודע, כי לאחר שיש בציבור ששה או עשרה (לכל חד כדאית ליה וכדלעיל אות י"ב) שהתחילו יחד, שוב כל המצטרפים אליהם לאחר מכן, כל זמן שהציבור עדיין בתפילת שמו"ע, הרי173 תפילתם בגדר תפילה בציבור, אם כי לכתחילה נכון להתחיל174 בשוה עם הציבור.
ולא זו בלבד, אלא אף מי שיתחיל תפלת שמו"ע יחד עם הש"ץ בחזרתו, שפיר הוי ליה בגדר תפילה בציבור, ולדברי כמה מהפוסקים175 עפ"י לשון הרמב"ם (פ"ח מהל' תפלה ה"ד "וכיצד הוא תפלת הציבור יהיה אחד מתפלל בקול רם והכל שומעים" וכו') זוהי176 תפילת הציבור האמיתית, ואף נכון177 לדלג על פסוקי דזמרה כשאירע ואיחר לבוא לביהכ"נ אם יודע שעל ידי כך יספיק להתפלל עם הש"ץ.
ובשעת הדחק, אף178 אם יתחיל שמו"ע כשהש"ץ כבר עומד בסוף החזרה ג"כ יש בזה חשיבות תפילה בציבור, ולדברי הצל"ח (ברכות ו' א) יש179 מעלה וחשיבות להתחיל בשמו"ע אפילו בשעה שהציבור כבר אוחזין באשרי ובא לציון, והיינו במקום דחק ואונס, או כשאירע ואיחר לתפלה ושוב אין לו מנין אחר.

אם אני מתפלל בקו מיוחד (0772705270) ביחד איתם (הם מתפללים בבית הכנסת ואני כביכול שומע אותם ומתפלל איתם מהבית דרך הטלפון) נחשב כתפילה בצבור?
אם גמרו הצבור כבר התפילה ואז התחלתי בקול את שלושת הברכות הראשונות עם קדושה והמשכתי להתפלל זה נקרא תפילה בצבור?
מה עם זה?

אם גמרו הצבור כבר התפילה ואז התחלתי בקול את שלושת הברכות הראשונות עם קדושה והמשכתי להתפלל זה נקרא תפילה בצבור?
יש שמועה מהחזו"א (ספר מעשה איש) שאם התחיל להתפלל בעוד שאפילו אחד עדיין בתפילת הלחש, חשיב תפילה בציבור
ואף אם כולם סיימו ואותו אחד עדיין מתפלל ובא אחר והתחיל עמידה, גם הוא נחשב שהתפלל בציבור
זה אמנם חידוש, אבל יש ביבי"א (ח"ב ס' ז) בשם כמה אחרונים דבר קרוב, אם התחיל להתפלל בעוד שהציבור באמצע הלחש, חשיב תפילה בציבור
אבל חייבים לזכור, שאסור להתחיל לחש אא"כ יודע שיספיק לקדושה או קדיש בערבית, או שיכול להשלים לאחר התפילה

אבל חייבים לזכור, שאסור להתחיל לחש אא"כ יודע שיספיק לקדושה או קדיש בערבית, או שיכול להשלים לאחר התפילה
קדושה וקדיש עדיף על תפילה בצבור?
4. אם אני מתפלל בקו מיוחד (0772705270) ביחד איתם (הם מתפללים בבית הכנסת ואני כביכול שומע אותם ומתפלל איתם מהבית דרך הטלפון) נחשב כתפילה בצבור?
אשמח למקור גם לזה!

הודעות אחרונות

חזור
חלק עליון