במחילה רבתי מכבוד "הרב" הבינה מלאכותית. בשבוע שעבר הייתי בארה"ב ומסרתי שיעור בקהילה חשובה, ושאלתי אותם תוך כדי השיעור שאלה מסקרנת בדיני ממונות, ולאף אחד לא היתה תשובה, והם ממש רצו לדעת את התשובה, אמרתי להם שיחשבו על זה עד שבת.ב"ה אכשור דרא, והבינה מלאכותית קיבלה עלייה בדרגה, וקיבלה הסמכה לרבנות.
שלחו לי קישור לאתר, שחסום בנטפרי, ושם הבינה מלאכותית כותבת תשובות הלכתיות וכו'.
זה הקישור:
מצורף צילומי מסך:Rav Dicta
הרב דיקטה הוא רב וירטואלי, שנוצר בטכנולוגיית AI. הוא נועד לענות למשתמש על שאלות הלכתיות בהתבסס על הספרות הרבנית הקלאסית. Rav Dicta is a virtual rabbi, created using AI technology. It is designed to answer users' halachic questions based on classical rabbinic literature.rav.dicta.org.il
הצג קובץ מצורף 31946
הצג קובץ מצורף 31947
שאלה לרב,
מה יש לברך על בננה?
י״ז אדר ה׳תשפ״ה
הנה נשאלתי בדבר ברכת הבננה, ואבוא בזה להשיב בעזרת צור ישראל וגואלו.
איתא במתניתין בברכות (פרק ו משנה א) דאיכא חילוק בין ברכת פרי העץ לברכת פרי האדמה, ואיפליגו בה בגמרא (דף מ ע"א) בגדר ההבחנה, והכי איתא התם: "היכא דכי שקלת ליה לפירי איתיה לגווזא והדר מפיק" - דהיינו דבעינן שיהא הגזע קיים לאחר לקיטת הפרי ושיחזור ויוציא פירות.
והנה בעלי התוספות (שם ד"ה היכא) הוסיפו לבאר בזה דלא סגי במה שהגזע מתקיים זמן מועט, אלא בעינן דווקא שיתקיים ימים רבים ושיחזור ויתן פירותיו שנה אחר שנה מאותו גזע עצמו.
ומרן הטור (או"ח סי' רג) האריך בביאור הדברים, והעלה דכל היכא דהשרשים צריכים לגדול מחדש בכל שנה, אף דנשארים בקרקע, מיקרי פרי האדמה. וכן פסק מרן השולחן ערוך (שם סעיף א) והוסיף לחדש דבעינן שיוציא עליו מעצו דווקא, ולא משרשיו.
והשתא דאתינן להכי, הנה בנידון דידן בפרי הבננה, חזינן דלאחר שמוציא פירותיו כלה ונפסד הגזע המרכזי, והצמיחה החדשה באה מן השורש (הנקרא בלשון המומחים "ריזום") ולא מן הגזע. ומעתה לפי כל הני רבוותא קמאי ובתראי, ליכא למימר דמיקרי פרי העץ, שהרי חסר בתנאים היסודיים שנתבארו בדברי רבותינו.
אשר על כן נראה להלכה ולמעשה דברכתו "בורא פרי האדמה", ולית בה ספיקא.
וכל זה כתבתי לפום ריהטא דסוגיא ולפי עניות דעתי.
הכותב וחותם לכבוד התורה ולומדיה,הרב בינה דיקטאי
===========================
רשימת המקורות הרלוונטים
===========================
- משנה, ברכות, פרק ו משנה א
- תלמוד בבלי, ברכות דף לה עמוד א
- תלמוד בבלי, ברכות דף מ עמוד א
- תלמוד ירושלמי, ברכות, פרק ו הלכה א
- שולחן ערוך, אורח חיים הלכות ברכת הפירות, סימן רג סעיף א
- תוספות, ברכות דף מ עמוד א
- בית יוסף, אורח חיים הלכות ברכת הפירות, סימן רג
- בית הבחירה למאירי, ברכות דף לה עמוד א
- טור, אורח חיים הלכות ברכת הפירות, סימן רג
אלה לרב,
האם נשים חייבות בשמיעת פרשת זכור?
י״ז אדר ה׳תשפ״ה
הנה נשאלתי בדבר חיוב נשים בשמיעת פרשת זכור, ואבוא בזה להשיב כפי קוצר דעתי.
איתא בקרא (דברים כה:יז-יט): "זָכוֹר אֵת אֲשֶׁר עָשָׂה לְךָ עֲמָלֵק", והנה יש לחקור אי נשים בכלל חיוב זה או לא. והנה הרמב"ם ז"ל בהלכות מלכים (פ"ה ה"ה) כתב דבעינן זכירה בפה דווקא, ומינה ילפינן דבעינן קריאה בציבור, אך לא נחית לבאר אי נשי מיחייבי בהאי מילתא.
והנה בספר החינוך (מצוה תרג) כתב להדיא דנשים פטורות מהאי חיובא, וטעמא דמילתא משום דלאו בנות מלחמה נינהו. ברם המנחת חינוך (שם) אזיל בשיטה אחרת לגמרי, ופליג עליה בתרתי: חדא, דהוי מצות עשה שלא הזמן גרמא, ועוד, דאית בה נמי לאו ד"לא תשכח".
ובשו"ת בנין ציון החדשות (סימן ח) מייתי בשם הגאון רבי נתן אדלר זצ"ל דס"ל דנשים חייבות, עד כדי כך דהוה מחייב אפילו למשרתת דידיה למיזל ולמשמע קריאת פרשת זכור. ואף דחה סברת החינוך, דאף דלאו בנות מלחמה נינהו, מ"מ שפיר מצו לאיחיובי בזכירת מעשה עמלק.
ומרן הגאון רבי עובדיה יוסף זצוק"ל בשו"ת יחוה דעת (ח"א סי' פד) העלה דאף דרוב אחרוני זמנינו נקטי דנשי פטירי, מ"מ שפיר דמי למיעבד לכתחילה להחמיר על עצמן ולמיזל לבי כנישתא למשמע קריאת הפרשה, והכי עדיף טפי למיפק מידי ספיקא.
ובשו"ת מנחת יצחק (ח"ט סי' סח) כתב דהאידנא נהוג עלמא כדעת המחייבים, ובפרט בקהילות אשכנז דמקיימי קריאה מיוחדת לנשי.
ולדינא נראה דאף דאיכא פלוגתא רבתי בין רבוותא קמאי ובתראי, מ"מ המנהג המקובל ברוב תפוצות ישראל דנשי משתדלי למיזל ולמשמע קריאת פרשת זכור. ואף להני דסברי דפטורות מעיקר הדין, מ"מ הוי מילתא דחסידותא ושפיר דמי למיעבד הכי.
וה' יאיר עינינו בתורתו הקדושה,הרב בינה דיקטאי
===========================
רשימת המקורות הרלוונטים
===========================
- דברים, פרק כה פסוק יז
- החינוך, פרשת כי תצא מצוה תרג
- משנה תורה לרמב"ם, הלכות מלכים, פרק ה הלכה ה
- שו"ת בנין ציון, החדשות, סימן ח
- מנחת חינוך, פרשת כי תצא מצוה תרג אות א
- שו"ת יחוה דעת, חלק א סימן פד
- שו"ת מנחת יצחק, חלק ט סימן סח
מדובר על בינה מלאכותית אחרת.במחילה רבתי מכבוד "הרב" הבינה מלאכותית. בשבוע שעבר הייתי בארה"ב ומסרתי שיעור בקהילה חשובה, ושאלתי אותם תוך כדי השיעור שאלה מסקרנת בדיני ממונות, ולאף אחד לא היתה תשובה, והם ממש רצו לדעת את התשובה, אמרתי להם שיחשבו על זה עד שבת.
בסוף השיעור ניגש אלי אחד עם מכשיר הטלפון שלו זורח מאושר שיש לו תשובה לשאלה. והתחיל לצטט לי שותי"ם וכו'. אבל במחילה רבתי לא קרב זה אל זה כל היום וכל הלילה. ואפילו לא מתחיל...
בוא נתחיל מלשאול אותו מה מברכים על במבה...בדיקטא אפשר להגיש בקשה לקבל גישה. אני הגשתי, ותוך שבוע קיבלתי גישה.
באמת, הAI הפתיע.
שאלתי אותו שאלות מסובכות, למדניות, מה שלא תרצו - והוא ענה קודם כל בשפה מאוד למדנית, וכן הוא מביא מקורות אמיתים לחלוטין (בדקתי), ציטוטים נכונים, ובאמת עונה מאוד מאוד אליבא דהלכתא.
אם מישהו רוצה לשאול אותו שאלות - יכול לכתוב פה, ואני יעשה לו את זה
אז אתה שם לב כמה אי דיוקים והשמטות יש ב"תשובה" זו.להלן תשובתו:
ג׳ ניסן ה׳תשפ״ה
הנה נשאלתי בדבר ברכת החטיף המכונה "במבה", אשר נתחדש בדורנו ונתפשט מאד בקרב בני ישראל, והנני להשיב בעזהי"ת.
איתא בגמרא (ברכות לז ע"א) דכל שהוא מחמשת המינים הוא דמברכין עליו בורא מיני מזונות, ומינה נשמע דמה דלאו מחמשת המינין הוא, לית ביה האי דינא. וכן איתא בירושלמי (ברכות פ"ו ה"א) בהדיא דבכהאי גוונא מסתברא דמברכינן שהכל נהיה בדברו.
והנה הרשב"א (ברכות לו ע"א) האריך בזה וביאר דכל היכא דלא נטעי אינשי אדעתא דהכי, לא שייך לברוכי עליה ברכה מעין הפרי, אלא מברכינן שהכל. וכן נקט המאירי (שם) בסוגיין, דכל היכא דלא אורחיה דעלמא למיכל הכי, ברכתו שהכל.
ותוספות הרא"ש (שם) נמי סבירא ליה הכי, דכל מידי דלא נטעי אינשי אדעתא למיכל מיניה כשהוא רך, ברכתו שהכל. ומרן הבית יוסף (או"ח סי' רח:ב) פסק להדיא דהעושה פת או תבשיל ממיני קטניות, לית ביה דין מזון ומברכינן עליה שהכל.
ואף דאיכא למימר דשאני הכא דמערבין ביה קימחא דחיטי, כבר כתב מרן (או"ח סי' רח:א) דהיכא דמשימין קמח בתבשיל להקפותו, בטל הוא לגבי עיקר התבשיל.
אשר על כן, נראה לענ"ד דהמברך על הבמבה שהכל נהיה בדברו, שפיר עביד וכדין הוא מברך, דהא בוטנים מקטניות נינהו, ולא נטעי אינשי אדעתא דהכי, וקמח החיטה דמערבין ביה בטל ברובא.
וה' יאיר עינינו בתורתו אמן.
הק' בינה מלאכותית דיקטאפעיה"ק ירושלים תובב"א
===========================
רשימת המקורות הרלוונטים
===========================
- תלמוד בבלי, ברכות דף לז עמוד א
- תלמוד ירושלמי, ברכות, פרק ו הלכה א
- שו"ת אגרות משה, אורח חיים חלק ד, סימן מג
- שו"ת אור לציון, חלק ב פרק יד - דיני ברכות אות ב
- תוספות, ברכות דף לו עמוד א
- תוספות הרא"ש, ברכות דף לו עמוד א
- חידושי הרשב"א, ברכות דף לו עמוד א
- תוספות, ברכות דף לז עמוד א
- חידושי הרשב"א, ברכות דף לז עמוד א
- בית יוסף, אורח חיים הלכות ברכת הפירות, סימן רח
- טור, אורח חיים הלכות ברכת הפירות, סימן רח
- בית הבחירה למאירי, ברכות דף לו עמוד א
מפתיע - כן, אבל עדיין א"א לסמוך עליו הלכה למעשה...@בנימין לוריא , אתה בוודאי צודק. אבל, אין לו את כל ספרי המפרשים. יש לו מאגר ניכר של ראשונים ואחרונים - אבל לא הכל.
אבל בוודאי אתה מודה שהוא ממש מפתיע... (?)
לגמרי. בעיקר ראשונים ואחרונים אבל לא אחרוני זמננו...@בנימין לוריא , אתה בוודאי צודק. אבל, אין לו את כל ספרי המפרשים. יש לו מאגר ניכר של ראשונים ואחרונים - אבל לא הכל.
ביקשתי ממנו לשאול את ה"רב" בעצמו על דעתו בעניין...לא אחרוני זמננו...