• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

בירך בטעות על שתיה בסעודה

נסתפקנו אם בירך על שתיה בסעודה. האם יאמר למדני חוקך? או יסמוך על השיטות שאומרין לברך.
נראה פשוט שיאמר "למדני חוקיך". השאלה לכאו' אם כבר בירך על המים, האם יאמר בשכמל"ו, או שישתה מיד ויסמוך על השיטות וכו'.

נסתפקנו אם בירך על שתיה בסעודה. האם יאמר למדני חוקך? או יסמוך על השיטות שאומרין לברך.
שאלה מעניינת מאוד.
אני חושב שהפוסקים לפי מרן זצ"ל לפחות, יאמר למדני חוקיך, כי אנו סומכים על זה על אף שיש חולקים. ולשיטת השו"ע אין צריך לברך.

למדני חוקיך מועיל רק שאמר את שם ה' ונזכר, ואז אומרים לו שיאמר מיד למדני חוקיך ונראה כקורא פסוק כהפס' בתהילים.
כמובן.
נראה לי שהוא התכוון לשאול את מה ששאלתי לעיל, שגם אם נאמר שכשאמר רק "ברוך אתה ה'" יסיים "למדני חוקיך", מה יהיה הדין אם כבר גמר את הברכה? האם אז עדיף שישתה מיד ויהיה טוב לפי הפוסקים שיש לברך על שתיה בסעודה, או שמכיון שלא פוסקים כמותם, יאמר מיד בשכמל"ו.
(והוא בעצם דבר שנתקלנו בו כמה פעמים, כגון מי שבירך בטעות על עוגיה בסעודה ובעצם בהרבה מקרים שאומרים סב"ל או שפוסקים שלא מברכים, ויש מי שאומר שכן מברכים, ומישהו בירך בטעות).

נראה פשוט שיאמר "למדני חוקיך". השאלה לכאו' אם כבר בירך על המים, האם יאמר בשכמל"ו, או שישתה מיד ויסמוך על השיטות וכו'.
כמובן.
נראה לי שהוא התכוון לשאול את מה ששאלתי לעיל, שגם אם נאמר שכשאמר רק "ברוך אתה ה'" יסיים "למדני חוקיך", מה יהיה הדין אם כבר גמר את הברכה? האם אז עדיף שישתה מיד ויהיה טוב לפי הפוסקים שיש לברך על שתיה בסעודה, או שמכיון שלא פוסקים כמותם, יאמר מיד בשכמל"ו.
(והוא בעצם דבר שנתקלנו בו כמה פעמים, כגון מי שבירך בטעות על עוגיה בסעודה ובעצם בהרבה מקרים שאומרים סב"ל או שפוסקים שלא מברכים, ויש מי שאומר שכן מברכים, ומישהו בירך בטעות).
אבל השאלה לא מתחילה בכלל, מה הצד שאם כבר סיים הברכה יאמר בשכמל״ו? הרי אינו כקורא שום פסוק.
גם לדעות שסומכים על הפיתרון הזה של הריטב״א לומר בשכמל״ו זה רק באופן שנזכר אחר אמירת שם ה׳ ותו לא, אבל אם נזכר לאחר שהמשיך אפילו מילה וכל שכן שסיים הברכה הפיתרון כבר לא שייך ואז חוזרים לכללים הרגילים ובאופן כזה ודאי שצריך לשתות ולא ייעשה הפסק.

אבל השאלה לא מתחילה בכלל, מה הצד שאם כבר סיים הברכה יאמר בשכמל״ו? הרי אינו כקורא שום פסוק.
גם לדעות שסומכים על הפיתרון הזה של הריטב״א לומר בשכמל״ו זה רק באופן שנזכר אחר אמירת שם ה׳ ותו לא, אבל אם נזכר לאחר שהמשיך אפילו מילה וכל שכן שסיים הברכה הפיתרון כבר לא שייך ואז חוזרים לכללים הרגילים ובאופן כזה ודאי שצריך לשתות ולא ייעשה הפסק.
נראה לי שאתה מתבלבל...
בשכמל"ו זה דווקא אחרי שסיים את הברכה.
אם הוא באמצע ברכה (ונזכר, לדוגמא, שבירך כבר) אומר "למדני חוקיך" ובכך 'מתקן' את שם שמים שהוזכר על ידו.
אבל אם כבר סיים את הברכה, אין לו איך לתקן, ולכן לפחות יאמר "ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד".

ודאי שכתבתי טעות, וזה בדר"כ קורה היכן שלא מבארים הדברים היטב. וצריך לראות בסי' ר"ו סע' ו' אם זה כזה 'פשוט' שיאמר למדני חוקיך ויש להסתפק באמירת בשכמל"ו אך אין זמן כרגע, ולגופו של עניין ענינו.

חזור
חלק עליון