• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

האם צריך לומר וידוי קודם תיקון חצות בבין המיצרים

אם צריך לומר וידוי קודם תיקון חצות בבין המיצרים

ומריש אמינא להעיר על מה שיש רבים קודם תיקון חצות בימי בין המיצרים אומרים וידוי דלכאורה אין צריך, שהרי מה שאומרים תיקון חצות בימי בין הצרים אינו משום תיקון שהרי כל אחד יכול לקונן כפי צחות לשונו, אלא שנהגו לומר פסוקים שמיוסדים על החרבן, כדי שיהיה דבר מסודר השווה לכל נפש וכמש"כ הכה"ח (סי' תקנא אות רכד) וחזו"ע (עמ' קכט), ומה"ט כתב בשו"ת אור לציון (ח"ג עמ' רלח) שאף בשנת השמיטה יש לאומרה.

וכן ראיתי בירחון אור תורה (תשפ"א י עמ' תתסה) שכתב שבימי בין המצרים שנוהגים לומר תיקון חצות בחצות היום, התם אין שום ענין לומר וידוי קודם שהרי לא נעשה בזה שום תיקון, וגם אין ענין לומר מזמורים אלו דוקא, דרק תיקן רבינו האר"י לבכות על החרבן והסכימו לומר מזמורים אלו. ע"כ.

אולם שוב בינותי שאין זה מוכרח שי"ל שנהגו לומר וידוי קודם תיקון חצות לא דווקא משום התיקון אלא כדי שיהיה ראוי לקוננן על בית המקדש ולא שח"ו מעשיו יהיו מעכבים ויהיה כטובל ושרץ בידו. ודו"ק.

וכיו"ב כתב בספר עבודת ישראל (הפטרת ויגש בד"ה ויהי רחב) דקודם שמתאבל על חורבן בית המקדש צריך להתחרט על מעשיו ולקבל על עצמו להתנהג בדרך ישרה, שאל"כ נאמר למעלה על האיש הזה קשוט עצמך תחילה, אלא צריך להיות מוכשר במעשיו ואח"כ להתפלל על כבוד שמים.

ועיין בספר בזכרנו את ציון (עמ' לו) שכתב שבתיקון חצות יכוין גם שרצונו בתשובתו שלא יגרמו מעשיו עיכוב בנין ביהמ"ק ושלא יחשב כגורם להחריב את בית המקדש משום דברי המדרש שוחר טוב (סוף מזמור קלז בסופו) "ללמדך שכל דור שאינו נבנה בית המקדש בימיו מעלה עליו כאילו החריבו, מאי טעמא? לפי שלא עשה תשובה". ע"ש.

שו"ר שכ"כ בספר אמת ליעקב (עבאדי ח"ב עמ' רמ) שלכן תקנו לומר וידוי קודם אמירת תיקון חצות כדי שקודם יתחרט האדם על מעשיו הרעים ועל ידי זה יהיה בגדר ירא שמים ואח"כ יוכל להמשיך ולהתאבל על חורבן ביהמ"ק הריגת הצדיקים וגלות השכינה, ולפחות יתאמץ לכוון בתיבות חטאנו עוינו פשענו מפני שתיבות אלה הם עיקר הוידוי ולפי זה גם בתיקון חצות שאומרים בימי בין המצרים (כמובא במשנ"ב ובכה"ח ס"ס תקנא בשם רבינו האר"י ז"ל) יש לומר וידוי קודם שאומרים תיקון רחל. ע"ש. וכן משמע ממה שכתב שם הכה"ח (אות רכג) בשם אגרות הרמ"ז.

אלא אם כן אומר תיקון רחל סמוך למנחה שאז לא יאמר וידוי ב' פעמים כמו שכתב ה'בן איש חי' (ש"ר שלח יג).​
 
חזור
חלק עליון