• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

המשפט המפורסם שמביאים בשם הגה"צ רבי נחמן מברסלב זיע"א - מה המקור לכך?

אמונה ובטחון

Well-known member
ידוע המשפט המפורסם שמביאים בשם רבי נחמן מברסלב
"כל העולם כולו גשר צר מאוד, והעיקר שלא יתפחד כלל".

ורציתי לדעת היכן אמר זאת או היכן כתב זאת רבי נחמן

כי אני מצאתי שכתב רבי נחמן בנוסח אחר
ליקוטי מוהר"ן (תניינא תורה מח ד"ה וצריך להיות) וז"ל, ודע, שהאדם צריך לעבור על גשר צר מאד מאד, והכלל והעיקר שלא יתפחד כלל. עכ"ל.

אך מהיכן הוסיפו את המשפט "כל העולם כולו..." ?
אשמח לדעת מה המקור למשפט המפורסם הזה
יישר כח

היכן צריך האדם לעבור על גשר צר? פה בעולם הזה. ממילא כל העולם גשר צר מאוד וד"ל.
נכון שבפשטות זה היינו הך.

השאלה שלי היתה מה המקור למשפט הזה - למילים האלו בדוקא שמפורסמות בשמו
וככה"נ הפייטן הראשון ששר את השיר הזה זה מילים שהוא הוסיף, כך לכאורה.
לכן אשמח מי שיש לו מקור לכך שהוא כתב בדיוק את המילים הללו.

נערך לאחרונה:
לידע כללי, יש ספרים של הרב עטיה שנקראים עוטה אור כמדומני, שהוא מביא את כל הספרים של רבי נחמן עם כל המקורות מההתחלה עד הסוף מהיכן יצא כל דבר ודבר.
לא שאני לומד בהם, אלא שכך ידוע לי מאחרים.

לידע כללי, יש ספרים של הרב עטיה שנקראים עוטה אור כמדומני, שהוא מביא את כל הספרים של רבי נחמן עם כל המקורות מההתחלה עד הסוף מהיכן יצא כל דבר ודבר.
לא שאני לומד בהם, אלא שכך ידוע לי מאחרים.
אשרי מי שחושדין אותו ואין בו...

אז יוצא כפי שנכתב למעלה ש-
ככה"נ הפייטן הראשון ששר את השיר הזה זה מילים שהוא הוסיף, כך לכאורה.
והמילים הללו בדיוק אינם מרבי נחמן
אלא רבי נחמן כתב מילים דומות לזה :
ליקוטי מוהר"ן (תניינא תורה מח ד"ה וצריך להיות) וז"ל, ודע, שהאדם צריך לעבור על גשר צר מאד מאד, והכלל והעיקר שלא יתפחד כלל. עכ"ל.

לא יודע אם אתה יודע, אבל הרב אליהו עטייה הנ"ל מתגורר בהקבלן 45, ומתפלל בבית מדרשו של מרן זצ"ל על בסיס יומי...
הוא בנו של הגאון המקובל רבי מרדכי עטייה, ר"י החיים והשלום.

לא יודע אם אתה יודע, אבל הרב אליהו עטייה הנ"ל מתגורר בהקבלן 45, ומתפלל בבית מדרשו של מרן זצ"ל על בסיס יומי...
הוא בנו של הגאון המקובל רבי מרדכי עטייה, ר"י החיים והשלום.
לא יודע מאומה על כך. גם לא זכיתי עדיין להכירו, אלא רק שמעתי את שמעו הטוב.

לסיכום: יוצא שהפייטן ששר את השיר הוסיף חלק מהמילים הללו ואינם ממש מילותיו של רבי נחמן.
וזה בנוי על מ"ש ר' נחמן בליקוטי מוהר"ן (תניינא תורה מח ד"ה וצריך להיות) וז"ל, ודע, שהאדם צריך לעבור על גשר צר מאד מאד, והכלל והעיקר שלא יתפחד כלל. עכ"ל. ובפשטות זה היינו הך.

חזור
חלק עליון