• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • הודפס מחדש ע"י 'המרכז למורשת מרן' הספר "ילקוט יוסף - פורים משולש", עם מגילת אסתר בתוספת ביאורים ממנהיג הדור מרן הראש"ל שליט"א. מחיר מיוחד לזיכוי הרבים: 15 ש"ח בלבד. >> לרכישה ישירה באתר לחצו כאן

חיוב הפרנסה

אשמח לדון יחד עם החברים על סוגיא מרתקת!
המצב כיום שב"ה הנשים הולכות לעבוד והגברים מתמסרים על התורה ועל העבודה,
שבוע שעבר הגיע אלינו שאלה בבית ההוראה
האשה קורסת, לא מצליחה גם לגדל ילידם וגם לפרנס ומאידך הבעל אינו רוצה לעזוב את הלימוד שלו
מה יעשו?
היה בבית ההוראה פולמוס גדול!
אולי לפני שאכתוב את אשר ענו רבותינו אשמח לשמוע דעתכם בענין!

את האמת זה נראה מצד אחד שקמים פה המון אשכולות בעניין העבודה והפרנסה לעומת אברך שרק לומד וכו'.
ובאמת אולי זה מרגיש קצת לא נח, או שאולי מחליש, או התרסה או כל מיני דברים.
אבל במחשבה שנייה ואולי אפילו ראשונה, אני חושב שאם הדברים יהיו עיניינים ולא במטרת התנצחות, אדרבה, יהיה כאן מקום לדון, וללבן, לחזק (לשני הצדדים, והבוחר יבחר, בפרט שמה שמתאים לזה לא מתאים לזה), ויתן קצת פורקן ללב של כל אחד ואחד. כי באמת ביום יום קשה לאנשים להידבר בנושא רגיש זה, ורובם מדברים מה שהסביבה רוצה לשמוע. ואדרבה, כאן שרובם לא מכירים אחד את השני, יוכלו באמת לתת כל אחד מעצמו את מחשבותיו, ועצותיו (חוץ מציטוטים כמובן של גדו"י שזה צריך להיות העיקר) שיהיו כמים קרים על נפש עייפה.
ולא רואה שום פסול בזה שאם נשים כורעות תחת הנטל, אז שהאברכים כאן יקבלו רוח גבית לצאת לעבוד או להיכנס תחת האלונקה.

אני חושב לענ"ד שצריך להסביר לאשה שכח התורה של בעלה הוא שמחזיק את המשפחה וכמובן שאם הבעל לקח על עצמו יותר מדאי סדרים שיוריד
הוא לא כתב שהיא טפשה או לא מבינה או לא יודעת, אלא שהיא קורסת. היא לא יכולה גם וגם. (ומסתמא בחורה שלמדה בבית יעקב יודעת את חשיבות וכו)
בכל מקרה אני מנסה לחפש פה שאלה ולא מוצא. אולי הרב @וציויתי את ברכתי יואיל להסביר את הצדדים?

אם אין פרנסה, וניסו את כל האפשרויות [כולל בקשת תמיכה מקופת השכונה, הו"ק מאחים וגיסים שלו, וכדו'] - שיצא לעבוד.
התורה לא מצווה על אף אדם לרעוב ללחם ולהתעלל בילדיו.
וראה גיטין ז' ב' בני אדם ההולכים משם לכאן הן קיימו בעצמם וימכרו את הילד בזונה וגו'.

הוא לא כתב שהיא טפשה או לא מבינה או לא יודעת, אלא שהיא קורסת. היא לא יכולה גם וגם. (ומסתמא בחורה שלמדה בבית יעקב יודעת את חשיבות וכו)
בכל מקרה אני מנסה לחפש פה שאלה ולא מוצא. אולי הרב @וציויתי את ברכתי יואיל להסביר את הצדדים?
לא אמרתי שהיא טיפשה רק אמרתי שצריך לחזק אותה בעניין, אבל אם באמת קורסת ולא יכולה יכול להיות שהבעל צריך לצאת לעבוד

לא אני מדבר על המקרה הזה ואמרתי מה שאני חושב בנושא [שזה מה שפותח השרשור ביקש]
אשמח לדון יחד עם החברים על סוגיא מרתקת!
המצב כיום שב"ה הנשים הולכות לעבוד והגברים מתמסרים על התורה ועל העבודה,
שבוע שעבר הגיע אלינו שאלה בבית ההוראה
האשה קורסת, לא מצליחה גם לגדל ילידם וגם לפרנס ומאידך הבעל אינו רוצה לעזוב את הלימוד שלו
מה יעשו?
היה בבית ההוראה פולמוס גדול!
אולי לפני שאכתוב את אשר ענו רבותינו אשמח לשמוע דעתכם בענין!

עוד נושא שהתשובה הפשוטה שלו היא דעת תורה מרב גדול שהם מקבלים ממנו.
אבל אכן אני כבר מכיר יותר מדי אברכים שזה המצב אצלם בבית, והם יוצאים ללמד בת״ת ולומדים בכולל צהריים (קשה לקרוא לזה צהריים עכשיו הואיל ומשעה 16:00 זה כבר חושך).
לענ״ד האישית (לא דעת תורה שלמה אמנם) שיחפש עיסוק מהצד. אם הוא לא לומד בכולל ערב אז שיעשה עם הזמן הזה משהו. אבל לבוא ולומר לבטל סדרי תורה כתקנם, לית בדחילי למימר.

הצדדים שהעלו הם כאלה
מצד אחד האשה רוצה שבעלה יהיה ת"ח וזה משאת נפשה...אך היא רוצה גם לחיות
האם לסמוך על ניסים שיש ושיהיו להם... ולומר ה' יעזור
או אדרבה שהבעל יצא לפרנס כפי שהתחייב בכתובה

הצדדים שהעלו הם כאלה
מצד אחד האשה רוצה שבעלה יהיה ת"ח וזה משאת נפשה...אך היא רוצה גם לחיות
האם לסמוך על ניסים שיש ושיהיו להם... ולומר ה' יעזור
או אדרבה שהבעל יצא לפרנס כפי שהתחייב בכתובה
זה לכאורה כבר עניין של דרגת אמונה וביטחון אישית

בס"ד

לשון קדשו של הגאון הקדוש רבי חיים פלאג'י זיע"א

"וְשָׁמַעְתִּי מִתַּלְמִיד חָכָם אֶחָד, כִּי בְּדוֹרֵנוּ נִתְמַעֵט הַפַּרְנָסָה, וְתֵרֵד פְּלָאִים מַסֶּכֶת, כִּי נִתְמַעֲטוּ לִמּוּד הַמִּשְׁנָיוֹת מִמַּה שֶּׁהָיוּ זֹאת לְפָנִים, וְהַיְנוּ כִּי משנ"ה חֶשְׁבּוֹן (גימטריא) פרנס"ה, וְכֵיוָן שֶׁהָאָדָם מַרְבֶּה בְּגִרְסַת הַמִּשְׁנָה, יִתְרַבֶּה לוֹ הַפַּרְנָסָה". עַד כָּאן לְשׁוֹן קָדְשׁוֹ. (גנזי חיים עמ' קנה)

אם היא קורסת בגלל העבודה וגידול הילדים וניהול הבית
יש להסביר לאברך החשוב שמשעות הערב המוקדמות יבוא לביתו לעשות מלאכתו
לעזור כמה שיותר בבית
ומידי פעם לשלוח את האשה ליציאה לנשום אויר, לשיעורי תורה או כל פעילות אחרת שהיא אוהבת

אם אין פרנסה, וניסו את כל האפשרויות [כולל בקשת תמיכה מקופת השכונה, הו"ק מאחים וגיסים שלו, וכדו'] - שיצא לעבוד.
התורה לא מצווה על אף אדם לרעוב ללחם ולהתעלל בילדיו.
וראה גיטין ז' ב' בני אדם ההולכים משם לכאן הן קיימו בעצמם וימכרו את הילד בזונה וגו'.
אתה באמת חושב שהקופה צריכה לשאת בעול בכל מה שצריך לכל אברך לפני הוא מחליט לצאת לעבוד?
ואם חסר לאברך 3 אלף, הקופה צריכה לשאת את זה?

צ"ל מסיבת. וכ"ה בגנזי חיים שם.
מאיפה הבאת את זה? כי לפני כשנתיים לערך פרסמנו אלפי סטיקרים עם תמצית לשונו של מרן החבי"ף זלה"ה שם (וכן ראה מש"כ בזה בפרקי תולדות לסה"ק "שפת הים" ו"פאת ים"). ואולי פרסמו כן במקומות נוספים?

חזור
חלק עליון