• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

טורטייה

guyderee

New member
שלום עליכם
ראיתי את תשובת כבוד הרב שמעון ללוש ,
אשמח לראות תשובה של הרב מרן הרב יצחק יוסף שליטא בנושא
אם יש נא לכוון אותי היכן לחפש/לקרוא
תודה
 
קודם כל בספרי אשרי השיב כתבתי בזה ברור את המציאות. כך שמי שאומר לברך מזונות כנראה לא ראה מעולם איך מייצרים וגם הטוען שזה נ עשה לאכילת עראי טועה טעות במציאות, לכן לפני שנדון מה ההלכה, בא נבין המציאות!
 
שלום לרב
ראיתי את הסרטון של הרב .מאוד ברורים הדברים ,
אני מעוניין להראות לרב הקהילה שיפסוק כמו מרן ולא כפי אחרים ולכן אני מבקש מקורות .
 
שאלה: מהי ברכת ה'טורטייה'?

תשובה: בעקבות השאלה החוזרת ונשנית מה ברכתה של 'טורטייה' העשויה מחמשת מיני דגן, אמרתי לכתוב מדברי הפוסקים בדין זה (ד'טורטייה' העשויה מקמח תירס נחלקו אם ברכתה 'בורא פרי האדמה' או 'שהכל', ואכמ"ל).

ראשית נאמר היאך צורת הכנת ה'טורטייה' כפי שראיתי בעיני כאשר ביקרתי במפעל באיזור ירושלים המייצר 'טורטייה'.

העיסה עשויה מקמח, מים, שמן, ומלח. כמות המים היא באחוזים נמוכים מחמישים אחוז מהקמח וכמות השמן מזערית מאוד כך שהיא אינה מורגשת בעיסה כלל, ואכן היא אינה מורגשת לכל טועם ה'טורטייה' הנ"ל. העיסה אינה נוזלית ואמנם היא מעט דקה יותר מאשר עיסה של לחם (ואפשר לומר שלא מורגש כלל דקותה, כי העיסה נראית של לחם לגמרי) את העיסה עושים כמעין כדורים ואז יש כמעין מכבש שלוחץ על העיסה ועושה אותה שטוחה כצורת ה'טורטייה' שיש לפנינו. זה אופן הכנת ה'טורטייה' כמו שראיתי כאמור.

ובכן לפי הנתונים הנ"ל יש לומר בודאי ש'טורטייה' זאת ברכתה היא 'המוציא' ולאחריה אם אכל שיעור כזית ומעלה, צריך לברך ברכת המזון. ואפרש שיחי. הנה מרן הש"ע (סי' קסח ס"ח) כתב, לחמניות אותן שבלילתן עבה שקורין 'אובליא"ש', לחם גמור הוא ומברך עליו 'המוציא' וברכת המזון. ואותן שבלילתן רכה ודקין מאוד שקורין 'ניבלא"ש' מברך עליהם 'בורא מיני מזונות' וברכה אחת 'מעין שלוש'. ואם קבע סעודתו עליהם מברך 'המוציא' וברכת המזון. ושם בס' טו כתב, טרוקנין דהיינו שעושין גומא בכירה ונותנים בה קמח ומים מעורבין בה ונאפה שם, מברך עליו 'בורא מיני מזונות' וברכה אחת 'מעין שלוש'. ואם קבע סעודתו עליו מברך 'המוציא' וברכת המזון. אבל טריתא דהיינו שלוקחין קמח ומים ומערבין אותה ושופכים על הכירה הוא מתפשט ונאפה, ואין עליו תורת לחם כלל ואין מברכים עליו אלא 'בורא מיני מזונות' וברכה אחת 'מעין שלוש'. ואפילו קבע סעודתו עליו, ע"כ. ובס' יד כתב הרמ"א שדבר שבלילתו רכה שאפאו בתנור בלא משקה, דינו כפת ומברך עליו 'המוציא' ושלוש ברכות, ע"כ.

והנה המ"א (שם ס"ק יט וס"ק כ) למד בדעת מרן בסעיף ח' שהחילוק בין ה'אובליא"ש' ל'ניבלא"ש' ש'האובליא"ש' הוא עיסה דקה, רק שאינו דקה כה'ניבלא"ש' שהוא עיסה דקה ורכה ביותר, אבל באינה רכה ודקה כל כך מבואר בסי"ד שמברכים על עיסה כזאת 'המוציא'. וחזר על דבריו בס"ק מ להסביר דמה שמרן התכוין בסי"ט דמיירי שעושים הבלילה רכה מאוד לכן מברכים על הטרוקנין 'בורא מיני מזונות', דאי לא היתה בלילתה רכה כל כך, הרי מבואר בס' יד שבבלילתה רכה כל שלבסוף היתה אפויה בתנור מברך 'המוציא', ע"ש. ועי' בבאו"ה (סט"ו ד"ה קמח) שכתב לחלק אחרת ונשאר בזה בצ"ע, ע"ש. והגר"ז (שם סי"ג) כתב כד' המ"א. וכל החילוקים של המ"א הביאם המ"ב (שם ס"ק לו ובס"ק לז, וכן בס"ק פח).

ומהו גדר עבה וגדר דקה. הב"ח וסיעתו הביאו שניבלא"ש היינו 'נאלסילקע' (כמעין 'בלינצ'ס') שמערבין קמח עם הרבה מים בקדרה כמו דייסא, ע"ש. והביאו המ"ב (שם ס"ק לז), ע"ש. וכ"כ בכה"ח (שם ס"ק סז). וע"ש עוד בכה"ח שהולך לפירושו של המ"א בדעת מרן בכל הסעיפים שציינו לעיל. ובודאי זו היא אינה סוג העיסה הנקראת 'טורטייה' שבודאי היא אינה עיסה הנשפכת ולא מתקרבת כלל לעיסה של דייסא, ולא מעורב בה שום תבלין המורגש בעיסה כלל וכלל ואיתא בש"ע (שם ס"ז) שמברכים על עיסה כזאת 'המוציא'. ודין זה הוא גם לבני אשכנז (עי' ברמ"א שם). וכ"כ גם בספר שערי הברכה (עמ' תרי). הלכך להלכה, יש לברך 'המוציא' על 'טורטייה'. ואם אכל כשיעור כזית ומעלה, יש לברך ברכת המזון (מלבד ה'טורטיה' שמערבים בהם מיץ תפוחים, סוכר וכו', בשיעור שמורגש בהם הטעם בעיסה שאז מברכים 'בורא מיני מזונות' כמו שכתב בש"ע סי' רח ס"ז. ובועדי הכשרויות למיניהם דואגים לציין על האריזה כאשר מברכים על ה'טורטייה' שברכתה 'בורא מיני מזונות').
 
אין לך הרשאות מספיקות להגיב כאן.
חזור
חלק עליון