(ט) "לא ישכב עד יאכל טרף" איתא בתנחומא והובא בילקוט רמז תשצ״ט[1] וזה לשונו כשהוא אומר "שמע ישראל ה' אלהינו ה' אחד" נאכלים המחבלים מפניו ע״כ והביאם רש"י ז"ל בפירוש החומש קשה דהבא משמע דעל ידי קרית שמע אין יכולים המחבלים לחבלו ובגמרא מצינו שרבי עקיבא יצאה נשמתו באחד, ובמו שאמרו בגמרא[2] כשהוציאו רבי עקיבא להריגה זמן קרית שמע והיה מאריך באחד, אמרו לו תלמידיו רבינו עד כאן, אמר להם כל ימי הייתי מצטער על מקרא זה בכל נפשך ואפילו הוא נוטל אח נפשך, אמרתי מתי יבא לידי ואקיימנו ועכשיו שבא לידי לא אקיימנו והיה מאריך באחד עד שיצאת נשמתו באחד ע״כ, ואם כן מן הגמרא משמע שלאחר קרית שמע הרגו לרבי עקיבא ולא הצילתו ק״ש מן ההריגה ומתנחומא משמע שמצילתו מן המחבלים קריאת שמע ואם כן כיצד לא הצילה קרית שמע מן ההריגה לרבי עקיבא, ויש לומר דלעולם קריאת שמע מצלת ושאני רבי עקיבא שהוא רצה לקיים ואפילו נוטל את נפשך אבל אלו לא היה רוצה למסור נפשו להריגה היה ניצול אלא רצה לקדש שמו יתברך :
(י) וכמו שאמרו בגמרא אמרו לו תלמידיו רבינו עד כאן, אמר להם כל ימי הייתי אומר מתי יבא לידי ואקיימנו ועכשיו שבא לידי לא ע״כ ויש להבין דמה היא שאלת תלמידיו 'עד כאן' אמנם כיון שהיה זמן ק״ש וקריאת שמע מצלת וזהו 'עד כאן' כלומר זמן ק״ש ועד כאן לא ניצולתה, אמר להם וכו׳ כלומר אלו הייתי רוצה הייתי ניצול אבל כל ימי הייתי הצטער מתי יבא :
ועוד יש לומר דלעולם קריאת שמע מצלת ושאני הכא רבי עקיבא שהיה מעשרה הרוגי מלכות וכבר ידוע שעשרה הרוגי מלוכה הם כדי לתקן עשרה טיפות שיצאו מיוסף לבטלה וכדי לתקן לכך רצה שיהיה הי׳ הרוגי מלוכה, ואלו רצה ר״ע היה ניצול בזכות ק"ש .
(יא) או במה שאמרו ז"ל שעשרה הרוגי מלכות כדי לתקן עון מכירת יוסף וכדי לתקן לא רצה לינצל ואילו היה רוצה היה ניצול:
(יב) או נמי דלעולם ק״ש מצלת והכא לא נהרג ממש אלא נראה כמי שהרגוהו כמו שאמרו המקובלים שהביא חב"ה[3] שדים בדמותן ונראה כמי שהרגו את עשרה הרוגי מלוכה אבל לא נהרגו עשרה הרוגי מלוכה אלא בחיים חייתם הלכו לגן עדן למעלה :
אי נמי יש לחלק באופן אחר דמה שאמרו בתנחומא אומר ה׳ אחד נאכלים המחבלים מפניו, היינו המזיקים והשדים אבל ממיתה על ידי אדם אינה מצלת וזהו אמרו המחבלים ולא אמרו אינו מת או אינו נהרג אלא דוקא מן המחבלים מצלת ק"ש:
מתוך ברכת אליהו של רב אליהו דיווך זיע"א (פרשת בלק אות ט-יב).
מי שמעוניין לקבל מידי שבוע את דרשות הרב ברכת אליהו ישלח לי הודעה בפרטי.
[1] צ"ל תשס"ט.
[2] ברכות סא ע"ב.
[3] מילה מטושטשת.
(י) וכמו שאמרו בגמרא אמרו לו תלמידיו רבינו עד כאן, אמר להם כל ימי הייתי אומר מתי יבא לידי ואקיימנו ועכשיו שבא לידי לא ע״כ ויש להבין דמה היא שאלת תלמידיו 'עד כאן' אמנם כיון שהיה זמן ק״ש וקריאת שמע מצלת וזהו 'עד כאן' כלומר זמן ק״ש ועד כאן לא ניצולתה, אמר להם וכו׳ כלומר אלו הייתי רוצה הייתי ניצול אבל כל ימי הייתי הצטער מתי יבא :
ועוד יש לומר דלעולם קריאת שמע מצלת ושאני הכא רבי עקיבא שהיה מעשרה הרוגי מלכות וכבר ידוע שעשרה הרוגי מלוכה הם כדי לתקן עשרה טיפות שיצאו מיוסף לבטלה וכדי לתקן לכך רצה שיהיה הי׳ הרוגי מלוכה, ואלו רצה ר״ע היה ניצול בזכות ק"ש .
(יא) או במה שאמרו ז"ל שעשרה הרוגי מלכות כדי לתקן עון מכירת יוסף וכדי לתקן לא רצה לינצל ואילו היה רוצה היה ניצול:
(יב) או נמי דלעולם ק״ש מצלת והכא לא נהרג ממש אלא נראה כמי שהרגוהו כמו שאמרו המקובלים שהביא חב"ה[3] שדים בדמותן ונראה כמי שהרגו את עשרה הרוגי מלוכה אבל לא נהרגו עשרה הרוגי מלוכה אלא בחיים חייתם הלכו לגן עדן למעלה :
אי נמי יש לחלק באופן אחר דמה שאמרו בתנחומא אומר ה׳ אחד נאכלים המחבלים מפניו, היינו המזיקים והשדים אבל ממיתה על ידי אדם אינה מצלת וזהו אמרו המחבלים ולא אמרו אינו מת או אינו נהרג אלא דוקא מן המחבלים מצלת ק"ש:
מתוך ברכת אליהו של רב אליהו דיווך זיע"א (פרשת בלק אות ט-יב).
מי שמעוניין לקבל מידי שבוע את דרשות הרב ברכת אליהו ישלח לי הודעה בפרטי.
[1] צ"ל תשס"ט.
[2] ברכות סא ע"ב.
[3] מילה מטושטשת.
נערך לאחרונה: