• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

להוסיף ולומר נוסח הקדושה של האשכנזים כשמתפלל עמם

בנימין לוריא

Administrator
חבר צוות
מישהו שאל אותי, שהוא מתפלל עם אשכנזים בשבת בבוקר, והם אומרים בתפילת שחרית של שבת קדושה יותר ארוכה משלנו, ושאל אם יכול להוסיך את מה שהם אומרים ולומר יחד איתם.
אמרתי לו שבעיקרון אע"פ שהם אומרים "נקדש" וכו', הוא אומר "נקדישך", וכמבואר ביבי"א ח"ו סי' י' אות ד', וכן ביחו"ד ח"ג סי' ו'.
אך הוא שאל אם הוא בכל זאת רוצה להוסיף ולומר איתם, ואפי' את ההתחלה יאמר "נקדישך ונעריצך" ורק אחרי "ברוך כבוד" רוצה להוסיף "ממקומך מלכנו תופיע" וכו', האם יש בדבר בעיה.
מסברא נ"ל לומר שאין בעיה, ואולי גם בצירוף מש"כ מרן בשו"ע בסי' קכ"ה ס"א, שכלל לא אומרים "נקדישך ונעריצך", נ"ל שלא אמור להיות בעיה אם יאמר כמותם, וכי ממה נחשוש? משיחה בטילה בשעת החזרה? מהפסק באמצע הקדושה? נראה לי שאין בעיה בדבר.
מה דעתכם?
 
נ"ל שכת"ר צודק
ומעתיק מיבי"א הנזכר [והבאתי זה בספרי לענין המתפלל עם הש"ץ מילה במילה דצריך לומר כנוסח החזן דווקא]
וז"ל ובענין נוסח הקדושה שאומרים עם הש"צ, הנה גם בס' שבילי דוד (סי' קכה) כתב שאין לשנות מנוסח המקום, ולכן אשכנזי שמתפלל אצל ספרדים תפלת מוסף, לא יאמר נקדישך כמנהגו, אלא צריך לומר כתר כנוסח ספרד, שאל"כ הרי הוא כעונה קדושה ביחיד. ע"ש. ולפ"ז גם ספרדי שמתפלל עם האשכנזים לא ישנה מהנוסח שלהם, ויאמר נקדש את שמך בעולמך וכו', ובמוסף יאמר נקדישך ונעריצך. אבל לפעד"נ שאין זה מוכרח, שעיקר קדושה קדוש וברוך, וי"א גם ימלוך, והשאר הקדמת דברים בעלמא, ואינם מכלל חובת הקדושה, ולכן כשמפסיק בק"ש וברכותיה לקדושה, אינו עונה עם הצבור אלא קדוש וברוך, וכמ"ש הלחם חמודות (פרק היה קורא אות כג), וכ"כ המג"א (סי' סו סק"ו) וכל האחרונים שם. ואינו אומר נקדישך ונעריצך או כתר וכו', וע' בשו"ת תורת יקותיאל (סי' לה) שאף בבין הפרקים לא יאמר נקדישך ונעריצך ולא יענה רק קדוש וברוך. ע"ש. וא"כ אף אם יאמר כנוסח שנהגו בו אבותיו, לא נחשב כאומר קדושה ביחיד, כיון שפסוקי הקדושה קדוש וברוך שוים לכל הצבור. לכן נראה שיאמר נקדישך ונעריצך וכן כתר יתנו לך וכו' כמנהגו. וע' בשו"ת אגרות משה (סי' כג) הנ"ל. ע"ש. וכ"ו עכ"ל.
 
חזור
חלק עליון