• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

לסמוך על סו"ז ק"ש לפי הגר"א למי שלומד

בנימין לוריא

Administrator
חבר צוות
ידוע מה שפסק בהליכו"ע (ח"א עמ' רמ"ט): "נראה שתלמיד חכם השקוד על לימודו בלילה יש להקל לו גם בקריאת שמע לנהוג כד' הגר"א והגר"ז".
ויש לשאול, הרי אין מדובר באדם שלמד בלילה והלך לישון מאוחר ומחמת כן קם מאוחר אחר סו"ז ק"ש לפי המג"א, דהא בכה"ג לא שייך ההלכה, מאחר שכבר קם מאוחר והוא אנוס ובוודאי מוגדר כדיעבד. אלא מדובר על אדם שמכין עצמו מהלילה לקום מאוחר יותר. והשאלה היא מאי אהני ליה, דהרי אם יכין עצמו לקום מוקדם ולא יצליח בכך, הרי שלא שייך לומר בזה הלכה וכנ"ל. ואם יצליח לקום מוקדם, אז למה להקל לו, הרי סו"ס כן קם מוקדם.
ואת"ל דאם יקום מוקדם לא יוכל אח"כ ללמוד טוב ביום, הרי שלפי"ז אין הדבר תלוי במה ש"שקוד על לימודו בלילה", אלא גם אם בלילה עסק בדברים בטלים, והלך לישון מאוחר, ואם יקום מוקדם לא יוכל ללמוד היטב ביום, הרי שלפי טעם זה יש להקל לו גם בזה לסמוך על סו"ז ק"ש לפי הגר"א. וכן להיפך, אם אדם למד בלילה עד מאוחר, אך ביום אינו עוסק בלימוד תורה, הרי שלכאו' אין סברא להקל לו לקום מאוחר מחמת שבלילה למד מאוחר.

מדובר בשוקד על תלמודו ויש לו רק 6 שעות לישון ואין לו זמן לישון [כרוב העולם העסוקים] ואמרינן דילמד עד שתים ויקום מאוחר
אך למי שירצה לשחק קלפים לא נתיר לו

זה פשוט. איך זה עונה על מה ששאלתי?.
כוונתי
דבאים לפניך שני אנשים בלילה ואומרים לך אנחנו רוצים להישאר עד מאוחר אך בגלל זה נקום מאוחר
לאחד נאמר מותר לך לישון מאוחר ולשני נאמר אסור לך להישאר עד מאוחר
אם הברנש נשאר עד מאוחר [ללא הסכמתנו] ויהיה עייף בכולל נתיר לו גם להתפלל בגר"א אך ננזוף בו דמחר ישן מוקדם מאוד.......

לא מדובר על אדם שמכין עצמו מהלילה לקום מאוחר יותר. והשאלה היא מאי אהני ליה, דהרי אם יכין עצמו לקום מוקדם ולא יצליח בכך, הרי שלא שייך לומר בזה הלכה וכנ"ל. ואם יצליח לקום מוקדם, אז למה להקל לו, הרי סו"ס כן קם מוקדם.
הפשט הוא שמלכתחילה מותר לו לתכנן מראש לקום מאוחר, כלומר להמשך ללמוד עד מאוחר אעפ שיודע שיגרום לו לקום מאוחר
ולכול אדם אסור.

כוונתי
דבאים לפניך שני אנשים בלילה ואומרים לך אנחנו רוצים להישאר עד מאוחר אך בגלל זה נקום מאוחר
לאחד נאמר מותר לך לישון מאוחר ולשני נאמר אסור לך להישאר עד מאוחר
אם הברנש נשאר עד מאוחר [ללא הסכמתנו] ויהיה עייף בכולל נתיר לו גם להתפלל בגר"א אך ננזוף בו דמחר ישן מוקדם מאוד.......
אם אדם רוצה ללמוד תורה עד 3 בלילה ולמחרת הוא עובד, למה שנתיר לו לקום מאוחר? הרי הוא יכול לקום מוקדם. שיקום לפני סו"ז ק"ש מג"א, ואח"כ יהיה עייף במשך היום.
אא"כ כוונתך שמחמת שאני אומר לו כך הוא יעדיף לא ללמוד עכשיו, כי אז למחרת הוא יהיה עייף, וממילא אני מעדיף שילמד עכשיו, ומחר לא יהיה עייף אע"פ שא ילמד.
אך מהיכי תיתי שמדובר שבאים אלינו בלילה לשאול מה לעשות? הרי בהלכה כתוב דינם לגבי הבוקר שאני מתיר להם, והיינו שבלילה כבר עשו מה שעשו, והשאלה מה דינם בבוקר.
הפשט הוא שמלכתחילה מותר לו לתכנן מראש לקום מאוחר, כלומר להמשך ללמוד עד מאוחר אע"פ שיודע שיגרום לו לקום מאוחר
ולכול אדם אסור.
וע"ז כתבתי שא"כ הנפק"מ היא רק בבוקר, כלומר, לאיזה צורך אני מתיר לו לקום מאוחר? הרי אם הוא לא יוכל טכנית לקום מוקדם (בגלל שהלך לישון מאוחר), אז אין כלל שאלה, ולא היו צריכים לומר לי את זה שיכול ללמוד עד מאוחר, שהרי כעת בבוקר הוא אנוס.
ואם טכנית הוא יוכל לקום, אז מאיזה סיבה אני פוטר אותו? וכי נותנים לו צ'ופר?... אלא שזה בכדי שלא יקום מוקדם ואח"כ יהיה עייף במשך היום, אך מה בכך שיהיה עייף במשך היום אם אינו צריך ללמוד? אלא ע"כ שמדובר שצריך ללמוד, וא"כ אין נפק"מ מה עשה בלילה, אלא גם אם בלילה התבטל אני צריך להתיר לו לקום מוקדם כדי שיוכל ללמוד בבוקר.

הודעות אחרונות

חזור
חלק עליון