• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

מדוע הדם על המשקוף היה כצורת האות ח', ולא ת'?

גרינפלד

Well-known member
מתוך ה'מגדלות מרקחים':
ונתנו על שתי המזוזות ועל המשקוף (יב ז)
כתב באבן עזרא שטעם נתינת הדם על המשקוף ועל המזוזות, יש אומרים שהוא כדי שישחטו תועבת מצרים בפרהסיא, ויש אומרים שהוא סימן למלאך המשחית, כדרך "והתוית תו על מצחות האנשים", שכתב המלאך אות על מצחם לסימן שלא יבוא אליהם המשחית.
ובחזקוני הוסיף לבאר, שהדם על המשקוף ועל ב׳ המזוזות יחד, הרי הוא כצורת האות ח׳, וזהו הוא סימן של "חיים".
[ובספר מים יחזקאל לרבי יחזקאל קצנלבויגן זצ״ל בעל שו״ת כנסת יחזקאל, הוסיף על זה עפ״י דברי הטור או״ח סי׳ ל״ו דסדר כתיבת האות ח׳ בסת״ם הוא שקודם יכתוב ב׳ זיינין ואח״כ התג שלמעלה, ולכן גם כאן היה סדר הנתינה על שתי המזוזות תחילה ואח״כ על המשקוף, כסדר כתיבת האות ח׳].
ויש לעיין מאי שנא הכא דהאות היה ח׳ לרמז על "חיים", ומאי שנא בהא דאנשי ירושלים "והתוית תו על מצחות האנשים" וגו׳, שמבואר בשבת נה. שהאות היה ת׳ לרמז על "תִּחְיָה".

ויש לבאר בפשיטות דהנה מבואר בשבת שם דהאות היה בין על מצחות האנשים הצדיקים ובין על הרשעים, אלא שעל מצח הצדיקים נרשם בדיו תיו לסימן "תחיה", ועל מצח הרשעים נרשם בדם תיו לסימן "תמות".
והנה כאן במצרים הרי על פתחי בתיהם של ישראל היה האות בדם.
וממילא אתי שפיר, דכיון שהתיו יכול להתפרש גם תחיה וגם תמות, א״כ בשלמא באנשי ירושלים היה הסימן שהתיו הוא "תחיה" ולא "תמות", במה שהוא תיו של דיו ולא של דם, אבל כאן אילו היה נכתב תי״ו במה מוכח שהוא אות חיים של "תחיה", אדרבה היה מוכח איפכא מצד שהוא של דם, ולכן היה צריך האות להיות ח׳, שהוא מוכח מצד משמעות האות עצמה שהיא "חיים", וק״ל.

[וכל זה לדעת רב בשבת שם, דת׳ היינו לרמז על "תחיה", אבל לרבי שמואל בר נחמני שם האות ת׳ באה לסימן שאנשים אלו קיימו את התורה מא׳ ועד ת׳.
ולדבריו אתי שפיר בפשיטות דזה אין שייך כאן במצרים, שלא היה בידם אלא ב׳ מצוות דם פסח ודם מילה, ומלבד זה היו עירום ועריה מן המצוות].​
 


כתוב את תגובתך
חזור
חלק עליון