מיוחד: ר' שמואל שמאי מברך שהחיינו על מרן רבינו עובדיה יוסף, וכיצד הוא הגיב?

מורשת מרן

Administrator
חבר צוות
נראה שהרב לא אומר 'ברוך הוא וברוך שמו', האם אכן כך? והאם כך היתה דרכו?
חכמי עדות המזרח פחות הקפידו על מעלת אמירת ברוך הוא וברוך שמו ורק מי שגדל בארצות שקרובות לאשכנז או עם רבנים אשכנזים יותר נסחף איתם למנהגים שלהם
לדוגמא אפשר לקחת את חכמי מרוקו שאע"פ שהיו ממוצא ספרדי הורו מעט היתרים או החמירו מעט חומרות כמנהג אשכנז כמו ברכה על מצוות עשה שהזמן גרמא לנשים או עירוי מים מכלי ראשון לתוך תבשיל בשבת ולכן גם בזה הלכו כמנהג יוצאי אשכנז (מנהג זה הוזכר ברא"ש שכאמור היה מיוצאי אשכנז) שעונים תמיד ברוך הוא וברוך שמו גם מתי שיוצאים יד"ח ולא חוששים להפסק משום שמעלתו גדולה כל כך עד שהוא כבר נהיה חלק מהברכה
אבל מרן שכאמור מאוד לחם במנהג הזה כנראה שלא היה מקפיד על כך ואכמ"ל

וכן הורה לא לומר זאת בווידוי ביום כיפור.
אפשר שזאת הסיבה (ואולי כי לא יכול להיות שרבנו ניסים גאון כתב "לא ענינו ברוך הוא וברוך שמו" משום שזה נתקן אחריו ע"י הרא"ש ואם יגיד זאת ייראה כאילו מוסיף על גאון ואכמ"ל)

חכמי עדות המזרח פחות הקפידו על מעלת אמירת ברוך הוא וברוך שמו
ואיך זה מסתדר עם קבלת הוראות מרן? מרן רבי יוסף קארו כותב בפירוש בשולחן ערוך קכד ה על כל ברכה שאדם שומע בכל מקום אומר ברוך הוא וברוך שמו, אז למה זה תלוי כמה אני קרוב לארצות אשכנז?
שעונים תמיד ברוך הוא וברוך שמו גם מתי שיוצאים יד"ח
הא מנין לנו? לא ידעתי שככה מנהג האשכנזים.
ובכל אופן זה לא קשור לנדון כאן שהרי הרב לא יוצא ידי חובה בברכה

ואיך זה מסתדר עם קבלת הוראות מרן? מרן רבי יוסף קארו כותב בפירוש בשולחן ערוך קכד ה על כל ברכה שאדם שומע בכל מקום אומר ברוך הוא וברוך שמו, אז למה זה תלוי כמה אני קרוב לארצות אשכנז?
לא ידוע לי על חילוק בין ספרדים לאשכנזים (ואדרבה הגר"א והחזו"א לא היו עונים כלל ברוך הוא וברוך שמו בתפילה)
מה שכן גם לספרדים זה לא חובה כלל ורק מנהג טוב.

גם לספרדים זה לא חובה כלל
זה מה שאני לא מבין. איך זה נהיה "לא חובה" לספרדים שצועקים ככרוכיא לנהוג בכל דבר כדעת מרן, והרי מרן כתב בפירוש בשולחן ערוך קכד ה על כל ברכה שאדם שומע בכל מקום אומר ברוך הוא וברוך שמו

זה מה שאני לא מבין. איך זה נהיה "לא חובה" לספרדים שצועקים ככרוכיא לנהוג בכל דבר כדעת מרן, והרי מרן כתב בפירוש בשולחן ערוך קכד ה על כל ברכה שאדם שומע בכל מקום אומר ברוך הוא וברוך שמו
כתב על זה ביחו"ד שמקורו של הבית יוסף הוא בסך הכל ממנהג שנהג אותו אביו של הרא"ש, ואין שום הוו"א לחייב את עם ישראל לענות ממנהג שנהג אותו לעצמו איזה ראשון ללא שום מקור.

וכ"כ בשו"ת מאורי אור לדייק מלשון השו"ע שאין זה חובה.

כתב על זה ביחו"ד שמקורו של הבית יוסף הוא בסך הכל ממנהג שנהג אותו אביו של הרא"ש, ואין שום הוו"א לחייב את עם ישראל לענות ממנהג שנהג אותו לעצמו איזה ראשון ללא שום מקור.

וכ"כ בשו"ת מאורי אור לדייק מלשון השו"ע שאין זה חובה.
צר לי, לא התחברתי לסגנון המזלזל.
ולא ראיתי היחו"ד בפנים, אבל אני משער שלא נקט שם בסגנון זה.

צר לי, לא התחברתי לסגנון המזלזל.
ולא ראיתי היחו"ד בפנים, אבל אני משער שלא נקט שם בסגנון זה.
אין שום זלזול ח"ו.

פשוט מנהג שנהג אותו לעצמו אביו של הרא"ש לא מן הדין אין שום צד לחייב בגלל זה את עם ישראל.

אין שום זלזול ח"ו.

פשוט מנהג שנהג אותו לעצמו אביו של הרא"ש לא מן הדין אין שום צד לחייב בגלל זה את עם ישראל.
לצערי בסגנון בו נכתבה התגובה בפעם הראשונה, יש ויש מן הזלזול.
אין צורך להעתיק שוב את תוכן תגובתך בסגנון שונה. ידעתי גם ידעתי שתוכן התשובה אינו מזלזל כלל ח"ו.
הערתי על הסגנון ולא על התוכן, והדגשתי את המלים הבעייתיות.
תנסה בבקשה לקרוא את המשפט עם הניסוח שכתבת, אילו היה נכתב ע"י מישהו אחר, ביחס לאחד מרבותיך (תמורת "איזה ראשון", תכניס: "איזה אחרון") - איך זה היה נשמע לך?

והדגשתי את המלים הבעייתיות.
הדגשת "בסך הכל", ואני עדין עומד על דברי זזה בסך בכל מנהג ולא בתורת חיוב.

וכן הדגשת "איזה ראשון" וכוונתי שאין הבדל בין אביו של הרא"ש לבין ראשון אחר כל עוד זה בגדר מנהג.

אני מאוד מרוגש מהוידאו. וזה להתענג על מרן זיעא.
אבל לא מבין בכלל מה הדיון לגבי נושא הב"ה וב"ש.
אל תקפצו עליי ואל תגידו לי מה אתה משווה בינך לבין מרן וכו'. אבל - - - האם בכל ברכה וברכה שאתם שומעים אתם עונים ברוך הוא וברוך שמו? האם לא קורה שנייה הסחת דעת ואפילו אמן לא יוצא לכם לענות שהאשה שלכם ברכה סנטימטר לידכם ברכת שהכל נהיה בדברו.
מרן גדול הדורות. אבל "פיספס" ברוך הוא וברוך שמו. מכאן לדון אם נהג לענות או לא נהג לענות.
מסתמא היה עונה כמו שכתוב בהלכה שמנהג טוב. אבל עפ"י ענייה אחת שלא ענה. קובעים הלכה שלא נהג לענות? שלא התייחס למנהג זה?

הודעות אחרונות

חזור
חלק עליון