• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

מכתב מזקן המועצת למרן הראשון לציון שליט"א גאון הדור

ראש ישיבת חזון עובדיה?!
כשאני למדתי בחזון עובדיה (בתקופת הרבנות) בנו היה בפועל ראש ישיבה אך תמיד הדגיש לנו שהוא רק ממלא מקום עד שמרן יחזור, ומרן גם היה מגיע מפעם לפעם לשיחות ושיעורים והיו תקופות גם לתפילות.

כשאני למדתי בחזון עובדיה (בתקופת הרבנות) בנו היה בפועל ראש ישיבה אך תמיד הדגיש לנו שהוא רק ממלא מקום עד שמרן יחזור, ומרן גם היה מגיע מפעם לפעם לשיחות ושיעורים והיו תקופות גם לתפילות.
היום מרן מוסר שם שיעורים וכד' כמו שהיה בהיותו ראש ישיבה בזמנו?

כי הבנתי מאחד ממקורבי מרן, שכעת לא נמצא בישיבה כר"י.
יכול להיות. צריך לבדוק מי שלמד שם לאחרונה או שעדיין לומד שם או שמעורבב שם.

בגדול גם כתבו פה איפשהו שעושים לרב לשכה ברמת משהו, אז כנראה שלא יהיה בישיבה ממש יום יומי.

כמו שהיום מרן הוא לא ראשון לציון, אלא אחיו,
אבל בכל זאת התואר נשאר,
כך גם בעניין ישיבת חזון עובדיה,
התואר נשאר לעולם.
סתם בשביל הידע, מרן הרב יצחק יוסף שליט"א הוא כן הראשון לציון, הראשון לציון זה תואר שניתן לרב עוד מזמן האימפריה העות'מאנית (התורכים) ואינו קצוב בזמן, וגם לאחר שהוקצבה כהונת הרב הראשי, הוא משמש את מי שהוכתר בתואר זה, אף לאחר תום כהונתו ברבנות הראשית, כמו שמצינו אצל כל הרשלצי"ם זצ"ל ושליט"א. ועיין עוד פה https://www.hamichlol.org.il/הראשון_לציון

סתם בשביל הידע, מרן הרב יצחק יוסף הוא כן הראשון לציון, הראשון לציון זה תואר שניתן לרב עוד מזמן האימפריה העות'מנית (התורכים) ואינו קצוב בזמן, וגם לאחר שהוקצבה כהונת הרב הראשי, הוא משמש את מי שהוכתר בתואר זה, אף לאחר תום כהונתו ברבנות הראשית, כמו שמצינו אצל כל הרשלצי"ם זצ"ל ושליט"א. ועיין עוד פה https://www.hamichlol.org.il/הראשון_לציון
נכון מאוד.
זה מה שאמרתי.
כמו שבתחילת כהונתו ברבנות קיבל תואר הראשון לציון, ולא יצא ממנו לעולם,
כמו כן, מאז שהתחיל לעמוד בראשות הישיבה, נקרא ראש הישיבה לעולם.

סתם בשביל הידע, מרן הרב יצחק יוסף הוא כן הראשון לציון, הראשון לציון זה תואר שניתן לרב עוד מזמן האימפריה העות'מנית (התורכים) ואינו קצוב בזמן, וגם לאחר שהוקצבה כהונת הרב הראשי, הוא משמש את מי שהוכתר בתואר זה, אף לאחר תום כהונתו ברבנות הראשית,
בשביל הידע.
על פי החוק. שעשו חוק שקצבו לעשר שנים את כהונת הרבנים הראשיים והראשון לציון, וכידוע שעשו חוק זה כדי לקצוב את שנות כהונת מרן זיע"א. וכך נתמנו אחרי מרן בחייו עוד ראשונים לציון.
על פי ההלכה. שאסור להוריד רב ממשרתו, הרי שמרן זצ"ל היה ראשון לציון עד סוף חייו (וככל הראשלי"ם מלפני כ300 שנה). ומרן בסוף ימיו הכתיר את בנו מרן רבינו הראש"ל שליט"א שיכהן כראשון לציון עד מאה ועשרים בטוב ובנעימים.

אני חושב שכדאי לשים לב לשני פרטים מיוחדים במכתב,
מורינו ורבינו ענק המחשבה זקן המעוצת הגאון הגדול רבי משה מאיה שליט"א כותב על מרן רבינו שליט"א כך:

א. 'מרן' .
ב. ראש ישיבת חזון עובדיה.
ג. הרב כותב מרן שורה מעל הראשון לציון ומעל ראש ישיבת, כך שנתכוון שמרן רבינו שליט"א הוא גם מרן הראשון לציון וגם מרן ראש הישיבה.

כדאי מאוד שחכמים מסויימים ותנועות ועיתונים מסויימים ילמדו ממורינו ענק המחשבה זקן המועצת שליט"א מה הוא כבודו של מרן. ודו"ק.

פאנל הפרשנים במהדורת סופ"ש אצל הלפרין ובן זיו ב'קול חי' | משה ויסברג: "מרן הראשל"צ הגר"י יוסף יורש את מקום אביו, בכל מקום בארץ שאליו הוא מגיע מתייחסים אליו כנשיא המועצת, זה לא מעניין מה הסכימו לכתוב או לא לכתוב"

יצו פלדמן: "גדולי ישראל לא צריכים מינוי, בפועל הדברים נקבעים על פי מה שהציבור מרגיש. ברור לכולם שמרן הגר"י יוסף הוא גדול הדור הספרדי. זה כמו טראמפ - שנבחר אבל עוד לא נכנס לתפקיד עד ה20 בינואר, ככה גם פה, הגר"י יוסף כבר נבחר בפועל וזה גם יהיה באופן רשמי"

הראשון לציון זה תואר שניתן לרב עוד מזמן האימפריה העות'מאנית (התורכים) ואינו קצוב בזמן, וגם לאחר שהוקצבה כהונת הרב הראשי, הוא משמש את מי שהוכתר בתואר זה, אף לאחר תום כהונתו ברבנות הראשית, כמו שמצינו אצל כל הרשלצי"ם זצ"ל ושליט"א. ועיין עוד פה https://www.hamichlol.org.il/הראשון_לציון
ערבך ערבא צריך

אבל גם הוא נתמנה בחיי הגר"י ניסים ז''ל.

צ"ע מהגר"י ניסים ז''ל דלעיל.
לא צ"ע ולא בטיך
הנה ציטוט מיביע אומר חלק ט - חושן משפט סימן ט
חוה"מ סוכות, תשל"ג.
א) גופא דעובדא הכי הוה. הנה הרב הראשי לישראל הגרא"י אונטרמן נר"ו נדרש מרבני ישראל להתמודד בבחירות אשר עתידים להערך ביום ז' בחשון תשל"ג, נגד המועמד האחר הוא הגר"ש גורן, כדי שישאר על משמרתו משמרת הקודש. והוא נעתר לבקשתם בתנאי שגם אני הצעיר אגיש מועמדותי לרב ראשי לישראל, נגד הרב יצחק נסים. בטענה, שמאחר שהרב רי"נ השתלט על חברי מועצת הרבנות הספרדים, והם מחרימים את ישיבות הרבנות הראשית ע"פ פקודת הרי"נ, בגלל סכסוכים שעברו בינו ובין הגרא"י אונטרמן. כך שנשארה הרבנות הראשית משותקת, מפני שאין רוב חברים משתתפים בישיבות מועצת הרבנות. א"כ גם אם ייבחר הגרא"י אונטרמן, מה תועלת יש בזה, אם ישאר הרה"ג רי"נ על משמרתו, כיון שהוא מועמד יחיד, ומה הועילו חכמים בתקנתם, הרי תשאר הרבנות הראשית משותקת, ולכן נועדו בדבר זה, כל חברי בית הדין הגדול, הגאונים המפורסמים ר' יוסף שלום אלישיב, ור' בצלאל ז'ולטי, ור' אליעזר גולדשמיט, ועוד רבנים, והחליטו שעלי להעתר לבקשת הגרא"י אונטרמן, ולהגיש מועמדותי למשרת רב ראשי לישראל נגד הרה"ג רי"נ, ואשר יבחר ה' הוא הקדוש. והפצירו בי מאד להגיש מועמדותי, ובאמת שהייתי מיצר על כך, כי תלי"ת אני כבר משרת בקדש את הקהלה הקדושה בתל אביב יפו, זה כמה שנים, ולא זזו מחבב אותי, באהבה ובחבה והערצה, כי מצאתי חן בעיניהם, בהנהגתי ובהרבצת התורה אשר מסרתי בכל רחבי העיר, ישתבח שמו לעד כי גבר עלינו חסדו, ובתוך עמי אנכי יושב בשלום ובשלוה. אך לא יכולתי נשוא הפצרת הגאונים הנ"ל, ואף שהבעתי ספקותי במכתב לפני מי שגדול הגרי"ש אלישיב שליט"א, בענין איסור הורדת רב ממשרתו, שמעלין בקודש ואין מורידין, ואיך אוכל להתמודד נגד הרי"נ במטרה שאבחר אני במקומו. וע"ז השיב לי לאמר, שמאחר שהרי"נ חותר בכל עוז להוריד ממשרתו את הגרא"י אונטרמן, ותומך בכל כחו בהגר"ש גורן, שיש לרבני בית הדין הגדול הסתייגות מדרכו והנהגתו, אין שום ספק כלל שמותר לי ג"כ להתמודד נגדו, ומצוה נמי איכא. וגם יש עוד טעמים אחרים שיש בהם כדי להתיר לי להתמודד נגד הרי"נ. וכדברים האלה כתב לי הגאון הקדוש האדמו"ר ר' ישראל אבוחצירא והביע תמיכתו בי ללא כל סייג. ואמרתי אשנה פרק זה לעצמי.
וז"ל המכתב של הגרי"ש אלישיב שליט"א.
ב"ה, כה תשרי תשל"ג
למעלת כבוד ידידי הגאון הגדול רבי עובדיה יוסף שליט"א, הרב הראשי וראב"ד לתל אביב יפו, יהי נועם ה' עליו ועל כל הנלוים אליו.
מכתב כבוד גאונו מיום א' דחוה"מ סוכות קבלתי, וע"ד השאלה אם הדר"ג רשאי להציג את מועמדותו לראשון לציון ורב ראשי לישראל, הנני בזה להודיעו כי לדעתי, לפי נסיבות הענינים אשר לפנינו, שאלה זו אינה צריכה לפנים, ולא רק שאין בזה שום נדנוד של איסור, אלא אף מצוה נמי איכא.
ויהא רעוא דתירום רישיה אכולא כרכא, וחפץ ה' בידו יצלח, אמן, ידידו דו"ש יוסף שלום אלישיב
ב) והנה כבוד ה' הסתר דבר, ולא אדבר כאן על הנהגתו של הרי"נ דבר, אלא בעיקר ההלכה,

אני חושב שכדאי לשים לב לשני פרטים מיוחדים במכתב,
מורינו ורבינו ענק המחשבה זקן המעוצת הגאון הגדול רבי משה מאיה שליט"א כותב על מרן רבינו שליט"א כך:

א. 'מרן' .
ב. ראש ישיבת חזון עובדיה.
ג. הרב כותב מרן שורה מעל הראשון לציון ומעל ראש ישיבת, כך שנתכוון שמרן רבינו שליט"א הוא גם מרן הראשון לציון וגם מרן ראש הישיבה.

כדאי מאוד שחכמים מסויימים ותנועות ועיתונים מסויימים ילמדו ממורינו ענק המחשבה זקן המועצת שליט"א מה הוא כבודו של מרן. ודו"ק.
רק נכון להוסיף פרט נוסף שכתוב שם, שמרן הראש"ל מונה להיות חבר מועצת החכמים, ולא נשיא המועצת כמו שבפורום הנכבד כבר הכתירו.

חזור
חלק עליון