• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

מקאם השבת, פרשת בא: שיגא. לחנים נבחרים לתפילות. חלקם עם קישורים.

השבת פרשת בהעלֹתך - בחלק מהספרים מקאם שיגא (אולי בהשפעת ה'ספר' העצמאי, "ויהי בנסוע", עי' שבת קטז.).

יישר כוח על הרשימה המועילה!
כמה נקודות:

-לגבי "יגדל" בסוף תפילת ערבית: גם המנגינה של "אור צח ומצוחצח" מתאימה יפה, בנוסף לאמור

קדישים: גם מנגינת "אני אספר באמרי שפר" (מן הבקשות) מתאימה.
"וישתבח" - אפשר: נורא במרום אדיר. אפשר גם: אנא הושע (מן הבקשות), אך יש לשים לב שהשיר מתחיל 2 טונים מתחת לטון הבסיס של השיגא (במלים אחרות: מתחיל בטון של הראשט, הוא ניהו הטון המשמעותי ב"זרקא" שבטעמי המקרא, שכידוע חלק מהם יורד עד הטון של הראשט). זה כמובן דורש תכנון של הטון מראש (יש חזנים שמעדיפים להתחיל בטון שיאפשר להם לרדת לראשט באופן נוח וכן לטעמי המקרא שבקריאת שמע, ויש שמעדיפים להשאיר פתוח את 'המרחב האווירי' כלומר האוקטבה העליונה של השיגא ולאפשר שימוש במנגינות גבוהות כמו המוזיקה של "זהו אלי").

לחזנים מתחילים (ביחס לשיגא...): כדאי להכיר תחילה את המנגינות של ה'חוזאמים' שבבקשות: אני אספר - יה מלך רם (המנגינה הישנה) - יה אלי - יום ליום אודה - מרומים ישכון - אור צח ופשוט - אור צח ומצוחצח - אדון יחיד יסד. ועוד. הן יכולות לסייע הרבה ב'זרימה' של קטעי תפילה שונים (שאותם מבצע הש"צ לבדו).

כאשר הציבור אינו מכיר הרבה מנגינות בשיגא, דבר מצוי ביישובים ובשכונות קטנות (שבהם בתי כנסת 'מעורבים' עם מרוקאים ועדות שונות) - אפשר להיעזר במנגינה של "רם לעלמיא" (המיושמת מן הבית "חפץ בכבודו" שב"אני אספר"), שהיא במקאם סוזנק ועיקר ההתרחשות היא בטונים הגבוהים, דהיינו בחיג'אז, בדומה לחלק העליון של השיגא-חוזאם המצוי, ומשתלבת באופן טבעי עם השיגא.

שבת שלום!
 
נערך לאחרונה:
עוד הדגמה של תפילה בשיגא:

הללויה -אגילה
נשמת - אור צח ופשוט
הן הם יודו - אגילה
שוועת עניים - לא זיהיתי [ארך זמני. אח"כ מצאתי כתוב]
אל ההודאות - אדון יחיד יסד
יתגדל - אל חביבי
בחייכון - ? [יה אוחיל לך רחמן. אח"כ מצאתי כתוב שם]
שמחים בצאתם - פרפרה (טורקי)
ממצרים גאלנו - מוזיקה זהו אלי
נקדישך - אל פקוד
כתר - אגילה


שאלה:
---מישהו יכול להסביר לי, מה זה בדיוק ה"כוזם" הזה? נשמע דומה לשיגא, אך משהו שונה בו. אחרים מבצעים אותו ב'כיוון'יותר מרוקאי (למשל: 'ניגון היין' מה'בוסתן הספרדי'), ולפעמים נשמע כאילו מעורב בו כורד... מאי ניהו?
 
נערך לאחרונה:
בנוסף לשאלתי בסוף התגובה הקודמת (לגבי ה'כוזם'),

יש לי שאלה נוספת:
האזינו לקטע הבא (ווקאלי) של משה חבושה ותלמידיו - יה אוחיל לך:

מישהו יכול להסביר מהו "הסיבוב של האוג'"? (את השיעור הבא לא הצלחתי למצוא...)

ומהו "מקאם ג'מאל"? סוג של חיג'אז?

אשריכם
 
ה"כוזם" הזה נשמע לי כמו שיגא עם ראסט או עג'אם למעלה במקום חג'אז בשיגא הקלאסי, כמו בשיר "שולמית שובי" אם אני לא טועה
השיגא הרגיל של קריאת התורה נקרא חוזם או הוזם והוא עם חג'אז למעלה
 
כמו בשיר "שולמית שובי"
יפה! "שולמית שובי" זה בדיוק ה"כוזם" שאני שואל עליו. לי הוא נשמע יותר עם עג'ם (בסגנון מרוקאי), אך איני בטוח שהמבנה שלו מתאים למה שאנחנו מכירים משאר המקאמים שבמשפחת שיגא (שיגא המקורי, חוזאם, עיראק, בוסתניגר), ואולי העג'ם יושב על טון אחר מהשלישי.
 
יפה! "שולמית שובי" זה בדיוק ה"כוזם" שאני שואל עליו. לי הוא נשמע יותר עם עג'ם (בסגנון מרוקאי), אך איני בטוח שהמבנה שלו מתאים למה שאנחנו מכירים משאר המקאמים שבמשפחת שיגא (שיגא המקורי, חוזאם, עיראק, בוסתניגר), ואולי העג'ם יושב על טון אחר מהשלישי.
לדעתי העג'אם כן יושב על הטון השלישי ואת החוזאם מבצעים במי רגיל כמו כורד. אפשר לרדת ממנו עוד שני טונים לנגיעות של עג'אם, מה שנותן סולם שלם של עג'אם.
 


כתוב את תגובתך
חזור
חלק עליון